LINKY  
Identifikace člověka podle chůze, skepse k výtahu na oběžnou dráhu, evoluce před Darwinem...

Zločinci by výhledově mohli být identifikováni i na základě chůze (například pokud jim kamera při činu nezachytila obličej). Identifikace by pak probíhala např. tak, že by se podle chůze hledaly osoby, které dané místo navštívily vícekrát. A to ne proto, že se zločinci nutkavě vrací na místo činu :-), ale spíše „pachatelé často... nejdříve prozkoumají místo přepadení či krádeže předem, aby znali přesné rozmístění průmyslových kamer a nemohli tak být identifikováni“.
Podrobnosti: Technet

 

 

Bylo dříve vejce, nebo slepice? Co když se na řešení „problému“ pokusíme aplikovat znalosti genetiky?
Podrobnosti: Idnes

 

 

Jak v oblasti nanotechnologií spolupracuje domácí komerční a akademická sféra? Jedním z příkladů by mohl být tzv. nanoklastr, který u nás vzniká za podpory Czech Investu. V článku se nijak nezapírá míra zaostávání Evropy za východní Asií.
Podrobnosti: Ihned

Poznámka: Jinak je ale v textu slovo nanotechnologie používáno ve značně posunutém významu, alespoň oproti původním vizím: „nanoponožky“ se stříbrem proti mikrobům a zapáchajícím nohám, „nanočástice“ oxidu železa se nasypou do podzemních vod a vyčistí je... (kritika takto chápané nanotechnologie viz zde)

 

 

 

Nové průmyslové obory neměly na růžích ustláno ani v tak zlatém věku, jako byla průmyslová revoluce. Období zhruba mezi lety 1750-1850 se v Británii vyznačovalo především nedostatkem kapitálu, hlavně toho rizikového, a absencí dnešních společností s ručením omezeným. Hlavně v prvním období průmyslová revoluce bylo přitom strojní vybavení relativně velmi drahé.
Podrobnosti: Business World

 

 

Trocha skepse k projektu výtahu na oběžnou dráhu. Pevnost uhlíkových nanovláken totiž údajně značně závisí na drobných poruchách na atomární úrovni. I kdyby přitom výrobní technologie byla téměř bezchybná, drobným poškozením se u vlákna vystaveného meteorologickým vlivům nebo třeba i meteoritům nelze vyhnout.
Podrobnosti: Lidové noviny


Samozřejmě zdaleka ne všichni jsou podobně pesimističtí jako Nicola Pugno z turínské technické univerzity, který s námitkami přišel. Projekt je určitě dost populární na to, aby práce na něm dále pokračovaly. Skepsi lze přeložit ve smyslu „v současnosti nemáme materiál potřebných vlastností“, to ale asi nikdo nezpochybňuje.

 

 

 

Evoluční teorie jsou starší než Darwin a mnohdy mají z dnešního pohledu velice neobvyklou podobu. Takže třeba před Darwinem existovalo pojetí, podle kterého není přírodní výběr procesem tvořivým, ale rozkladným – složitost vzniká spíše jemu navzdory, když organismy nejsou vystaveny tlaku na přežití.
Podrobnosti: Science World

Autor: Pavel Houser
Datum: 30.05.2006 18:54
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz