Gay zvířátka bez předsudků  
Pozoruhodná výstava v norském muzeu poprvé přehledně představuje fenomén homosexuality v živočišné říši.

 

Zvětšit obrázek
Homosexuální pár labutí. U flirtíku to většinou nekončí.

Odborná veřejnost nemá s biologickou podstatou homosexuality již nějakou dobu žádný problém. Odborníci se sice ještě dohadují o tom, jaké konkrétní mechanismy dělají sexuální orientaci, v tom, že za tím stojí příroda a nikoliv zhýralost, je ale úplně jasno. Mezi lidmi se ale i v jednadvacátém století bohužel ještě pořád najde dost těch, co s tím problém mají. Konzervativní mozky se s homosexualitou nějak nedokážou srovnat. Církevní koncil v Nábulusu v roce 1120 poprvé písemně uzákonil homosexualitu jako zločin proti přírodě a od té doby se vleče konzervativní perzekuce odlišné sexuální orientace.

Důvodů je nejspíš víc, motá se v tom hříšnost čehokoliv, co se týká sexu a taky to, že pro mnoho lidí je údajně nepřijatelné, že by člověk byl předurčen ke hříchu. Proto se tvrdí, že homosexualita je vědomý hřích, kterému je možné se spořádaným životem vyhnout. Je zábavnou ironií, že se toto téma často přímo dotýká lidí, kteří jej tak konzervativně odsuzují.

 


Norské Natural History Museum, jenž je součástí University of Oslo letos 12. října otevřelo výstavu „Proti přírodě?“ Ta si již za krátkou dobu stačila získat celosvětovou pozornost médií. Výstava samotná během příprav čelila vzteklému odporu konzervativní části názorového spektra, včetně zatracování do plamenů pekelných. Od otevření se ale těší velkému zájmu veřejnosti, včetně rodin a školních výprav.

 

 

Zvětšit obrázek
Každý desátý pár v tučnáčí kolonii je homosexuální.

Je to vůbec poprvé, kdy se široké veřejnosti předvádí dávno známá věc, totiž, že homosexualita je ve skutečnosti v přírodě naprosto běžná záležitost. Výstava zahrnuje fotografie a modely homosexuálních párů celkem 51 druhů zvířat. Je to jen maličký výsek dosud známých čísel. Homosexualita byla totiž zatím pozorována u více než 1500 druhů zvířat.
Homosexuální chování pochopitelně není „normální“ ve striktně statistickém smyslu slova, stejně jako jsou například u lidí „nenormální“ dvojčata. Je ale až zarážející, jak běžně se dá homosexualita pozorovat mezi nejrůznějšími zvířaty. A rozhodně to nejsou jen chvilkové úlety, v mnoha případech jde i o dlouhodobé a někdy až celoživotní homosexuální vztahy. Zhruba čtvrtina labutí černých (Cygnus atratus) žije v homosexuálních párech. Samčí páry se někdy spáří se samicemi, jen tak, aby udělali nějaké potomky. U některých druhů ptáků homosexuální páry dokonce úspěšně vyvádějí mladé. Když spolu žijí dvě ptačí holky, seženou si samce, který jim oplodní vajíčka. Dva ptačí kluci si zase najdou a oplodní samici, co jim naklade do hnízd vejce a poté diskrétně zmizí. Někdy je homosexualita vyloženou předností. U plameňáků homosexuální pár dvou samců obsadí mnohem větší teritorium, než by to svedli klasičtí heterosexuálové.

 

Śimpanzi bonobo povznesli sex na umění sociální komunikace. Kromě mnoha dalších divokých věcí je o nich známo i to, že vyložení heterosexuální samci bonobové vlastně vůbec nemají šanci se rozmnožit. Bez homosexuálního sexu nezískají v tlupě tolik potřebné spojence, které by jinak využili k postupu na společenském žebříčku. Celou škálu homosexuálního chování od dvoření až po kompletní anální styk známe například od bizonů. Detailní studie homosexuality beranů ukazuje, že zhruba 8 procent beranů je na kluky. Ze stejné práce rovněž vyplývá, že berani gayové mají odlišnou strukturu a aktivitu určitých míst v mozku, velmi podobným způsobem, jakým tomu je i u lidí.

 

 

Zvětšit obrázek
Výstava probíhá za slušného zájmu veřejnosti.

Přestože homosexualita přímo nemůže sloužit k reprodukci, nachází uplatnění především v sociálních vztazích společensky žijících zvířat, jak je názorně vidět u sexuálních extrémistů bonobů.Určitě to ale nebylo tak, že by homosexualita vznikala rukou přírodního výběru k nějakému sofistikovanému účelu. Jako mnoho jiných věcí v organismech, je homosexualita podle všeho vlastně původně nehoda. V evoluci vznikla nejspíš tak, že příliš úspěšné alely některých genů souvisejících s reprodukcí jednoho pohlaví dělají paseku v genomu pohlaví druhého.

Zvětšit obrázek
Děti se nečervenají.

Stejným způsobem například došlo k tomu, že muži a další savčí samci mají naprosto zbytečné bradavky, které fungují jen u samic.

 

Výstava srozumitelně formuluje argumenty vědeckého bádání o homosexualitě. To nebývá snadné. Konzervativní establishment, jako například ten v USA, mu nepokrytě hází klacky pod nohy. Mnozí badatelé se bojí být s takovým výzkumem spojováni. Někteří badatelé se dokonce bojí zveřejnit získaná data, pokud se jim ve výzkumu přihodí homosexualita. Norská výstava je i pro to vnímaná jako odvážný kulturní počin, ukazující, že muzeum nemusí být jen smrtelně nudným náhrobkem minulosti. Není od věci vzkázat konzervativním kruhům, že homosexualita rozhodně není „proti přírodě“, ale že naopak zjevně to je obyčejný přírodní jev.

 

Prameny: BBC, LiveScience, Wikipedia

 

 

Datum: 20.11.2006 18:32
Tisk článku

Související články:

Lidská hetero láska se možná vyvinula z homosexuálních vztahů     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2023)
Bílí rasisté si nechávají testovat původ. Ale výsledky je moc nepotěší     Autor: Stanislav Mihulka (03.09.2017)
Jak se dědí homosexualita mužů?     Autor: Jaroslav Petr (18.10.2015)
Největší studie gay bratrů poodhaluje původ homosexuality     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2014)
Geny pro homosexualitu mužů svědčí ženám     Autor: Jaroslav Petr (25.06.2008)



Diskuze:

Trochu optimistické...

Slaviboj Ošćěpić,2012-03-25 23:40:37

ale překrásně formulované. Hned bych se pod to podepsal.

Odpovědět

Jediný hřích homosexuality

LorencoT,2007-10-10 19:55:44

Cílem oné výstavy, jak někteří špatně chápou, není říkat lidem, aby se chovali jako zvěř. Cílem je pouze rozprášení argumentu, že homosexualita je proti přírodě. To, co je pro nás dobré a co špatné si nakonec rozhodneme jen mi sami bez hledání nějakých vzorů v přírodě. Postupem dlouhého času jsme jako lidstvo stále lepší a lepší v rozlišování dobrých a špatných věcí, a proto je také odpor vůči homosexualitě na ústupu. Přicházíme totiž na to, že jediným hříchem homosexuality je to, že některým lidem hýbe žlučí.

Odpovědět

Znemravňování

Tom,2007-09-05 17:45:36

Tato výstava vede k dalšímu znemravňování společnosti. Neboť bychom mohli poukazovat na to, že zvířata se nestydí za sexuální projevy a naopak se divit, proč pro všechny slušné lidí je sexuální styk intimní záležitostí. Již pan Freud řekl, že nedostatek studu je projevem slabomyslnosti. Platí to i pro Saudka nebo Uzla nebo jiná čuňata?
Statistickým údajům o výskytu homosexuálních jedinců od té doby, co se uveřejňují až několikanásobně vyšší procentuální homosexuálů v zastoupení u lidí, nevěřím.

Odpovědět

to molchama

Petra,2007-06-25 01:16:50

tys ve svem prispevku nepouzil argument zadny, pouze jsi se dopustil dehonestujiciho nálepkování "omezenci". z toho si mam utvorit obrazek o cloveku s jakz takz zdravym nazorem?? zajimave.

Odpovědět

to molchama

Petra,2007-06-25 01:13:46

tys ve svem prispevku nepouzil argument zadny, pouze si se dopustil dehonestujiciho nalepkovani "omezenci" .. a z toho si mam utvorit obrazek o cloveku s jakz takz zdravym nazorem? zajimave.

Odpovědět

Rozhodla o tom príroda

PeterP,2007-05-26 13:47:30

Rozhodla to príroda a preto je to prirodzené. Odsudzuje to človek žijúci v príslušnej dobe a kultúre a preto je to nemorálne!
Ak je to rozhodnutie prírody - hoci evolučná nevýhoda, kde začína pôsobiť morálka? Rozhodujúci pre takto položenúotázku je zasa základný evolučný princíp, ktorý vylepšil človek so svojím vedomím: "Nerob iným to, čo nechceš aby iní robili tebe!"

Odpovědět


Pak je stejně přirozená zoofilie,

milchama,2007-05-28 08:28:29

znásilňování, kanibalismus atd. Nelze si vybírat. A už vůbec ne na základě hesla: "Nerob iným to, čo nechceš aby iní robili tebe!", které v přírodě jaksi neplatí... :))

Odpovědět

Proti přírodě?

milchama,2007-05-26 10:33:40

Podobnou výstavu by si mohly nechat uspořádat i jiné skupiny sexuálních deviantů, pokud by měly obdobně vypracovanou propagandistickou strategii a dostatek financí a vlivu . Vždyť proti přírodě není ani zoofilie (mezi zvířaty byl pozorován mezidruhový sexuální kontakt) ani urofilie ani znásilňování atd. I takový Armin Meiwes by mohl nechat uspopřádat výstavu o tom, že ani kanibalismus není proti přírodě, poněvadž ho lze pozorovat u řady druhů. Zkrátka v přírodě lze nalézt vzory pro ospravedlnění ledasčeho. Takže pokud někdo chce takto ospravedlňovat homosexualitu u lidí, měl by používat stejný metr na ospravedlňování i jiných sexuálních deviací. Jinak je jen trapně stranický...

Odpovědět


Proti Lidem?

LorenzoT,2007-10-10 18:36:33

Takže bychom se spíš asi měli ptát, zda je to proti lidem.

Odpovědět

Naprosto zbytečné bradavky?

milchama,2007-05-26 10:20:16

"Stejným způsobem například došlo k tomu, že muži a další savčí samci mají naprosto zbytečné bradavky, které fungují jen u samic."

O kojících mužích autor patrně zřejmě ještě neslyšel. Není divu, když slyší jen to, co slyšet chce. To ovšem není vědecký přístup...

Odpovědět


Bradavky

LorenzoT,2007-10-10 20:59:50

Takže muži mají bradavky proto, aby mohli kojit?

Odpovědět

"normalnost"

svan,2007-04-26 06:40:09

autor clanku je pekny ...na zaklade toho ze u zvierat ja homosexualita bezna tvrdit ze je to normane je chore.Ide len o dalsiu propagaciu tejto choroby.To ze zviera nechape skym sulozi sa neda porovnat s clovekom,a kam by dospel tento svet keby sme boli "bezne normalni vsetci"?

Odpovědět

Církevní koncil v Nábulusu 1120??

Pepa z depa,2007-04-24 12:32:05

Jednak žádný nebyl a homosexualita byla zakázána už za dob Mojžíšových Desaterem platným nejen pro Židy ale od začátku Církve i pro křesťany! Vyznavači Islámu pravděpodobně nemají koncily(alespoň je tak nenazývají)... .Na webu je angličtině mnoho "story" homosexuálů- ale s velmi sporadickým přiznáním,že se takoví narodili.Spíše si matka silně přála dceru a chlapce se snažila ovlivnit výchovou odmalička(i za spolupráce dalších zúčastněných osob),nebo rodina byla bez otce(který od ní odešel za jinou ženou) a slovo muž znamenalo v matčině slovníku něco degenerovaného a zavrženíhodného.Podle některých dietologů lze pohlaví dítěte částečně před začátkem těhotenství ovlivnit výživou?!(podle mne je rozhodující spermie). V knize od M.Kushi(nevzpomenu si název) je větička,že homosexualita může být navozena výživou stimulující negativně (jednou provždy daná) mozková centra pro pohlavní chování.

Odpovědět


Jen pro upřesnění:

milchama,2007-05-26 11:25:44

Nebyla zakázána Desaterem, ale je zakázána Mojžíšovým zákonem. Desatero sice je součástí Mojžíšova zákona, ale v něm samotném není o homosexualitě ani slovo.

Odpovědět

hogofogo, Ccecil 23.11.2006 v 00:49

Ucholák,2006-11-25 21:34:47

„ Homosexualita je částečně geneticá úchylka, částečně je vypěstovaná v prenatálním věku dítěte a částečně je to přejatý vzorec chování....“

Zatím žádné genetické spojení nikdo neobjevil. Co ale je známé, je fakt, že vysoké procento homosexuálů bylo v dětství nebo dopívání sexuálně zneužito. Rovněž jsou případy např. ve věznicích, že dospělý heterosexuál se praktikováním homosexuality stal 100% homosexuálem bez zájmu o opačné pohlaví.
Z těchto důvodů jsou pochopitelné snahy homosexuálních skupin prosadit si přístup do škol a v rámci „sexuální osvěty“ vyučovat i předpubertální děti homosexuálním praktikám. Dospělý člověk může dítě celkem snadno zmanipulovat – navíc se vše děje za spolupráce školy, takový homo-aktivista je v roli učitele - a svést ho k sexuálním experimentům, které znamenají celoživotní poškození a nastartují homosexualitu.
Jinými slovy, loví takto obětí. Proto také spory, alespoň v některých zemích, o kontrolu sexuální výuky rodiči.

Odpovědět


Jisté genetické dispozice tady jsou.

Ccecil,2006-11-28 08:44:56

Skuteční homosexuálové mají trochu odlišně vyvinutý mozek. U mužů jako by měli mozek ženy, ale pohlaví muže.

Odpovědět


bóže

CC,2006-12-20 11:14:04

zač trestáš svět sesíláním ucholáků?
proč raděj to ucho nepošleš na to jeho přeškolení na geje

Odpovědět

1000 příspěvků

Ucholák,2006-11-23 21:16:04

Některá témata spolehlivě vyvolají enormní počet příspěvků. Jsou to témata, která nesouvisí s vědou ale se světovým názorem. Proto je téma homosexuality tak atraktivní - patří do politiky a filosofie (stejně jako oblíbaná evoluční teorie).
Věda v tomto případě je mediálně buď nezajímavá nebo nežádoucí. Žádné biologické nebo genetické rozdíly mezi normální populací a homeosexuály zatím nikdo neobjevil. Navíc věda zná souvislosti, které jsou mediálně zcela nepopulární (např. otázka infekčních chorob, parazitologie, výskyt psychických onemocnění mezi homosexuální populací vč. specifické zločnností a vazby na jiné sex. deviace,...).

Téma "homosexuálního" chování u zvířat je proto tak atraktivní - slouží k propagaci homosexuality u lidí, což (kromě vlastních zájmů homosexuálů) slouží k politickým a ideologickým cílům (tj. potlačování některých nábožensky orientovaných postojů a jejich nositelů).

Odpovědět


potlačování

Ocean,2006-11-24 15:19:08

Správně, doktor Mihulka chce potlačovat nábožensky smýšlející spoluobčany, nejde mu o vlastní podporu teploušů, jsa sám spořádaným manželem a otcem.

Odpovědět


...

George,2006-11-25 18:50:43

Homosexualita me celkem vzato nezajima, ale evolucni biologie patri opravdu do oblasti filosofie a politiky jen v pripade lidi kteri o ni vedi malo nebo nic, coz je presne tvuj pripad...

Odpovědět

to ccecil 23.11.00:49

láryfáry,2006-11-23 17:10:24

..zdá se mi, nebo opravdu mícháte hrušky s jabkama..a co bisexuálové?..

Odpovědět


bisex

Ocean,2006-11-24 15:15:34

Správná připomínka. Pravých teploušů nejsou 4%, jak se leckde pořád chybně opakuje, ale asi 1%. Další procenta jsou bisexuálové, kterým se to líbí obojí. A ty by si většinová hetero spolešnost měla vychovávat ke svému obrazu a neponechat je napospas vychhýlení k homosexualitě. Proto ať si teploši spolu dělají co chtějí, ale nelezou s tím na veřejnost!

Odpovědět


Tohle je realita

Ccecil,2006-11-24 17:40:31

http://neviditelnypes.zpravy.cz/p_zahranici.asp?r=p_zahranici&c=A060313_180135_p_zahranici_wag

Odpovědět


to ocean

Tom,2007-01-09 11:33:27

V jednom časopise zabývajícím se psychologií jsem se dozvěděl, že bisexuální orientace neexistuje, že existuje pouze bisexuální chování, což je dost velký rozdíl. Co vede lidi k bisexuálnímu chvání je buď to, že svoji sexualitu nepříjímají a snaží se chovat jako většina, nebo to jen zkouší jaké to je a těchto lidí je prý něco přes 6%.

Odpovědět

to colombo

láryfáry,2006-11-23 16:57:00

..a co memy???..mmch, už zde bylo jednou vámi zpodobněno ústřední moto adamsovy knihy..nač se opakovat..

Odpovědět


Memy

Colombo,2006-11-23 21:05:35

nebo-li kultura. Jsme jí ovlivňovány a ovlivňujem ji.

Odpovědět

Co je prirodyene

Igor,2006-11-23 08:33:26

Autor sa tu snazi tvrdit,ze homosexualita je nieco prirodzene a malo by to tak byt aj u ludi. Vychadzajuc z takejto uvahy by potom aj kanibalizmus, ktory sa tiez v istych percentach vyskytuje u mnozstva zvierat mal povazovat aj u ludi za prirodzeny. Tiez by sa dalo pokracovat este dalej, napriklad pedofiliou atd. Jednoducho to svedci o tom,ze niekto nedokaze rozlisovat medzi ludmi a zvieratami,vysledkom je zvratene zmyslanie.

Odpovědět


člověk je zvíře...

Colombo,2006-11-23 15:28:11

... má ale více typů chování. I někteří šipmanzi josu kanibalisté a jiní zase ne.

Odpovědět


.. ta srovnani jsou udivujici a urazliva

Petra,2006-11-23 17:28:51

srovnavat homosexualitu s kanibalismem, pedofilii apod. mi prijde vazne hloupe .. opravdu by me zajimalo, co by si k vyctu pripojil .. pojidani vlastnich exkrementu? - to delaji psi,ne? zkus se zamyslet nad tim, co je od sebe odlisuje..

Odpovědět


co?

Ocean,2006-11-24 15:11:31

Nevím, napiš nám to, co odlišuje teplouše od pedofila?

Odpovědět

Levy

TH,2006-11-22 15:13:07

Ak vo svorke levov ziska dominantne postavenie novy samec, moze sa parit so samicami. Predtym nez tak spravi, pozabija mlade levicata, ktore splodil predchadzajuci dominantny samec. No a potom oplodni samice on. Prosim neopakovat tento normalny prirodny jav v spolocnosti!!!

Odpovědět


lvíčata

Ocean,2006-11-24 15:08:32

No, ono se to ve skutečnosti v lidské společnosti děje, víš. Ne tak silně jako u lvů, ale přece. Statisticky je nesmírně riskantní pro dítě mít nevlastního tatínka. Nemusí ho rovnou zabít, i když i to je velice časté. Ale ty děti trpí. Čímž se nechci dotknout té poloviny mužů, co se o vyženěné děti starají vzorně.

Odpovědět

Geny?

Lew,2006-11-22 13:35:25

Myslím, že se zde na něco zapomíná. Když je sexuální orientace daná geny (a je tedy vše v pořádku), řekněte prosím, čím jsou dány způsoby nebo život ostatních lidí ? Já bych předpokládal, že také genovou výbavou. Přesto bych ale řekl, že většina společnosti považuje za správné každou genovou výbavu netolerovat, ani to snad dost dobře nejde: vraha který vraždí např. proto že je sadista a nedovede si pomoci atd. Tím samozřejmě nemíním srovnávat homosexualitu s vrahy, ale takových příkladů se najde ! Máme omlouvat naše nepřizpůsobivé občany že když tedy je příroda takto zaopatřila tak je budeme v jejich chování podporovat ? Nebo alespoň tolerovat ? Jsem už starší a znám skupinu mladých lidí (částečně schizofrení) kteří žijí v uspořádání 2 muži a 1 žena již několik let. Věřím že se najdou i jiné příklady, nikdo z nich se nedožaduje veřejně uznání že v jejich případě je to také v pořádku .........

Odpovědět


X

X,2006-11-22 15:09:16

O tom, že by sexuální orientace byly daná geny slyším poprvé a je to podle mne pěkná kravina. Pak by totiž neměl být problém komparativně zjistit, o které geny se jedná, jaké proteiny jsou díky nim změněné nebo nové a vyvinout následně patřičný lék. Takže opatrně s tou důvěrou v bláboly oslů, kteří na oslovi diskutují.

Odpovědět


geny

Ocean,2006-11-24 15:04:36

Jéje, to bude dost těžká studie zjistit, které geny to jsou a jak je farmakologicky ovlivnit. To je na dalších 50 let. Ztíženo tím, že jen tak asi třetina teploušů jsou geneticky podmínění.

Odpovědět

homosexualnim okem videno

petra,2006-11-22 01:57:20

ac nereaguji ciste na obsah clanku,dovolte mi se vyjadrit .. jsem homosexual a homosexualni parterstvi je pro me jedina mozna volba, pokud tedy mam mit moznost prozit svuj zivot kvalitne (=stastne,zdrave,produktivne)..nemyslim si,ze existuje "jedina", moji homosexualitou podminena, vec,za niz bych se mela stydet,ktera by omezovala ci ohrozovala okolni spolecnost .. ale pak si prectu tyhle dohady a soudy a je mi smutno a zavidim ptacim stejnopohlavnim parum,ktere vyvadeji sve mlade na svet,aniz by museli poslouchat,zda-li jsou omylem prirody,jestli jsou hodni stejne miry tolerance a podpory jako jejich "normalni" kolegove apod. Homosexual je bezpochyby stejne kvalitni clovek jako heterosexual a ze muze byt stejne tak kvalitnim rodicem nepopira fakt,ze v paru neni schopny zplodit potomka..jedine,co bude homosexualum a jejich detem vzdy silne zneprijemnovat zivot,je nutnost vzdorovat zbytecnym predsudkum a tlakum ze strany homofobu, homoskeptiku a podobnych homoznalcu..dekuji vsem,kteri jimi nejste.

Odpovědět


Milá Petro

Ccecil,2006-11-22 09:25:26

Ještě jednou zopakuji. Osobně je mi ukradené, co děláš a jakou máš sexuální orientaci. Nevidím důvod to netolerovat, protože mne to nikterak neohrožuje ani nepohoršuje. Co mi ale vadí, že existují jedinci, kteří takové chování předvádí celé společnosti za vzor, jako by chtěli říct, že jedině to je to správné. Pak se totiž stane, že homosexualita je mi předkládána jako oslavovaná věc dnes a denně ve sdělovacích prostředcích, v kultuře a kdoví kde ještě. Dětem pak ve škole vrámci jakési sexuologické přednášky nějaký expert osvětluje výhody sexuálních praktik, o kterých do té doby neměly ani tušení. Když jim k tomu naservíruje, že je to normální a žádoucí, nediv se, že se mi to nelíbí. Nediv se, že tato akce vyprodukuje reakci a to u mnohých lidí averzi.
Vadí mi, že v naší společnosti jsou věci pojmenovávány záměrně zavádějícím způsobem a nikoliv pravými jmény. Z homosexuality je místo sexuální odchylky normální věc vystavující se na obdiv, z lidí, co se nedokážou chovat jako lidi sociálně nepřizpůsobiví občané, z černochů afroameričani, z tlusťocha prostorově výraznější jedinec, a tak by se dalo pokračovat hodně dlouho. Je to lhaní si do vlastní kapsy ve jménu jakési multikulturní "tolerance" jen aby se někdo neurazil. Je to kontraproduktivní a ikdyž to není zřetelné, ono se to jednou projeví. A veselé to nebude.

Odpovědět


Zmetek

Ocean,2006-11-24 14:59:33

"Homosexual je bezpochyby stejne kvalitni clovek jako heterosexual..."
Není. Teplouš je zmetek stejně jako slepec nebo jednoruký. Všichni můžou být výbornými ve své profesi nebo výborní kamarádi (mám kamaráda teplouše), ale teplouš na 99% neudělá funkční rodinu, a to je součástí lidství (často i zvířectví).

Odpovědět


to ocean

petra,2006-11-27 20:22:27

doufam, ze ten "zmetek" te za kamarada nepovazuje .. to by totiz mel kamarada zmetka. a s tou rodinou .. no, proste na to mame jiny nazor.

Odpovědět


Ccecil

miro,2007-02-13 09:04:08

Petra len opisala svoj problem a ciastocne aj pocity homosexuala v tejto spolocnosti. Ty z toho robis problem a na zaklade jedneho clanku citovaneho nizsie hadzes vsetkych do jedneho vreca. Ak ale chces pnmenovavat veci pravymi menami, pre mna si obycajny klerofasisticky obmedzenec, ktory pseudointeligentnymi recami ukryva riadne zhnite vnutro.

Odpovědět


ad miro

molchama,2007-05-26 11:15:22

Jako omezenci se projevují takoví, kteří lidi s ještě jakž takž zdravými názory označují za "homofoby" (Petra) či "klerofašisty" (Miro). Nějaký argument místo toho dehonestujícího nálepkování by na skladě nenyl?

Odpovědět


to molchama

Petra,2007-06-25 01:18:55

tys ve svem prispevku nepouzil argument zadny, pouze jsi se dopustil dehonestujiciho nálepkování "omezenci". z toho si mam utvorit obrazek o cloveku s jakz takz zdravym nazorem?? zajimave.

Odpovědět

veterinární pohled

Libor,2006-11-21 23:21:55

Pracoval jsem v zoologické zahradě a pozoroval jsem kopulační snahy mezi samci antilop například při stresu. V etologické literatuře se to nazývá přeskokovým chováním a vůbec to nesouvisí s homosexualitou. Taky bych chtěl upozornit na konvergenci a divergenci etologických znaků a chování. Mám na mysli, že velryba není ryba přestože tak vypadá. To že se k sobě mají např. ptačí kluci nebo holky je podle mě podobné. Názor v článku je zajímavý, ale zajímal by mě názor teréního etologa. Cítím v něm hodně perzonifikaci zvířat (liška je chytrá, slepice hloupá a pod.)

Odpovědět


Rozumný názor

Petr T,2006-11-23 11:59:27

Přesný a výstižný názor. Snaha obhájit homosexualitu za každou cenu a málem kriminalizovat heterosexualitu už nemá obdoby. Kdysi jsem četl nějaké práce o etologii v ZOO a ty přesně shrnovaly Váš poznatek.

Odpovědět

Antropomorfní rysy i chování?

Tomáš,2006-11-21 22:26:16

Tedy vkládání našich měřítek pro etologii zvířat? Opět prohlašuji zcela kategoricky, že homosexualita je jev, o kterém můžeme mluvit pouze v případě člověka, nikoliv zvířat! Každý biolog tak riskuje zesměšnění, pokud tuto analogii použije...

Odpovědět


Není li to homosexualita,

hogofogo,2006-11-21 23:13:22

jak by tato odchylka od "normálního" chování u zvířat, měla být nazývána ? A proč to není homosexualita, když je zřejmě geneticky podmíněna jak u člověka tak i u zvířat. Homosexualita vyjadřuje pohlavní náklonnost k jedinci stejného pohlaví, nikde se neříká, že těmi jedinci musí být nutně lidé. Dokáži pochopit, že pro Vás je člověk něco více než inteligentní zvíře, ale z biologického hlediska ??? Jsme prostě obyčejní savci, snad trochu inteligentnější.

Odpovědět


Genetická odchylka

milchama,2007-05-26 11:06:24

nebyla přes veškerou snahu badatelů, kteří jsou sami homosexuální (jaká to je pak nestrannost bádání!) potvrzena. Překvapuje mne, že ještě dnes s tím někdo bezostyšně může žonglovat jako s argumentem... :)

Odpovědět

Boha jeho....

richard,2006-11-21 20:24:01

Nemám nic proti homosexuálům, ale všichni ti bojovníci za lepší svět, toleranci, rovnost všech dvou či tří pohlaví, feminismus, multikulturu apod. mi lezou krkem ještě více než křesťanští kreacionisté.

Homosexualita je soukromá věc dvou či více lidí, heterosexualitu je základem funkční rodiny a tudíž reprodukce společnosti.

Odpovědět


a jinak

richard,2006-11-21 20:26:28

To, jestli má něco úlohu v přírodě není nijak relevantní etický argument. To že něco funguje tučňákům neznamená, že to tak může být i u lidí.

Odpovědět


ostatně

Ccecil,2006-11-21 23:28:39

Neviděl jsem heterotučnáka, jak sám dobrovolně dává svou družku k dispozici homotučnákům a ještě o tom píše oslavné články na OSLA. Hlavně že je IN.

Odpovědět


Boha jeho Richarde,

hogofogo,2006-11-21 23:28:42

ten úvod, ten se Vám nepovedl, homosexualita není žádný multikulti, to je genetická odchylka, něco jako barva pleti. S tím se prostě člověk narodí. To je nezbytně nutné tolerovat a persekuovat. Myslím, že jsou jiné oblasti, na které je třeba poukazovat jako na úchylné, ty jsou z té multikulti, kdy "zdravým" lidem jsou od malička vštěpovány defornované ideologie a oni pak požadují jejich toleranci ve společnosti. Ona ta Vaše funkční rodina složená z heterosexuálů, totiž může poškozovat společnost mnohem více než homosexuální pár.

Odpovědět


oprava

hogofogo,2006-11-21 23:32:33

vloudila se malá chybička vypadla předložka ne -tolerovat a ne persekuovat - omlouvám se

Odpovědět


hogofogo přiznej se...

Ccecil,2006-11-22 08:59:05

ty jsi to co psal richard nečetl, že? Tvá reakce je totiž tak trochu mimo logiku toho, co psal on.

Odpovědět


k Ccecil 22:11

hogofogo,2006-11-22 18:49:47

Jistě že četl, ale vyprovokovala mě ta myšlenková zploštělost - toleruji homo ale netoleruji humbuk co se kolem toho dělá. Richard si určitě ani nepoložil otázku, proč musí "homo" dělat takový humbuk, proč musí společnost napřed šokovat, aby si vůbec všimla jejich problému ? Oni nijak své okolí potažno okolní společnost neohrožují, jejich sexuální praktiky jsou přeci jejich soukromou věcí. Proč je tedy většina šikanuje, oni jsou svým způsobem "postiženi". A zeptám se ještě jinak. Co humbuk okolo zdravotně postižených třeba pořádání paralympijských her ho neobtěžuje ? Pro mě je na celé té "homo" záležitosti nejsmutnější to, že obyčejné problémy nejdou řešit obvyklou cestu. Jsem dost konzervativní, také se mi nelíbí způsob "homo" protestů. Staví je často v očích veřejnosti do pozice exibionistů, ale asi je to účinné a mnohému to napomohlo.

Odpovědět


hogofogo

Ccecil,2006-11-23 00:49:02

V tom případě celkem nechápu tvou předešlou reakci. Už jen z toho důvodu, že rozhodně nejste názorově odlišní.

Homosexualita je částečně geneticá úchylka, částečně je vypěstovaná v prenatálním věku dítěte a částečně je to přejatý vzorec chování. Nikdo nedokáže filmem ovlivnit heterosexuála, aby změnil svou orientaci, ale důslednou "osvětou" je možné ty jedince, kteří nejsou tak vyhranění alespoň zvyklat k vyzkoušení si tohoto způsobu života. To je víceméně cíl většiny homoorganizací. Jinými slovy "bude nás víc, nebojíme se vlka nic". Jestli jim něco zazlívám, tak je to právě tahle snaha. Druhá věc, která mi vadí je snaha nahradit alespoň pomyslně standardní reprodukční jednotku - rodinu. Tu problematiku nejlépe snad charakterizuje pozvdech že "jediní, kdo se v naší společnosti chtějí ženit a vdávat jsou homosexuálové". Takže je jasné, že daná problematika je mnohem komplexnější, nejednoznačná a neprimitivní a tady není čas a prostor to probírat. Celý zákon o registrovaném partnerství je nešťastný, protože měl být přijat i pro páry nehomo, které nepojí sexuální chování, jsou hetero, ale přesto by si podobný svazek zasloužily, aniž by se musely brát v klasickém slova smyslu. Ale bohužel máme takovou polívčičku, jakou nám poslanci navařili.

Co se týče multikulti jde o to, že v současné době se vše relativizuje a pod pojem tolerance se skrývá otevřená propagace nepřátelských skupin a jevů. Můžu mít rád tisíckrát jakoukoliv náboženskou sektu, ale pokud se mi snaží bombovými útoky zabít rodinu, nemohu je v rámci tolerance jakkoliv tolerovat a ospravedlňovat, jak se bezesporu na naší evropské scéně dnes a denně děje. Pseudohumanizmus, relativizece, pozitivní diskriminace, to jsou ty pravé nešvary naší společnosti a je naší povinností s nimi bojovat.

Odpovědět


ano, přílišná tolerance škodí

Colombo,2006-11-23 15:25:16

Třeba arabové v anglii chtějí vlastní soudy podle arabských hodnot. Problém je ten, že jsou to hodnoty arabské a ne evropské a tyto hodnoty se chtěji implementovat do evropského prostředí, způsobu života. Jinak řečeno chtějí využívat výhody evropy(hojnost všeho) ale přitom chtějí žít, tak jak žily a tak, jak by nikdy nedosáhli těchto výhod. Stanou se z nich tak paraziti, parazitující na společnosti, na práci jiných. Lidé to tolerují, proč? Nejde pořádně totiž vidět, čí práci boří a tak by si každý řekne, že na to doplácí ti druzí. Ale představte si, že by ste si postavili barák a do něj by se vám nastěhovali arabi/romové(nejde tu o národnost, ale o ty, co se nechtějí asimilovat) sklidíte pole, napečete chleba a oni vám ho snědí, budete to tolerovat?

Odpovědět


ano, přílišná tolerance škodí

Colombo,2006-11-23 15:25:17

Třeba arabové v anglii chtějí vlastní soudy podle arabských hodnot. Problém je ten, že jsou to hodnoty arabské a ne evropské a tyto hodnoty se chtěji implementovat do evropského prostředí, způsobu života. Jinak řečeno chtějí využívat výhody evropy(hojnost všeho) ale přitom chtějí žít, tak jak žily a tak, jak by nikdy nedosáhli těchto výhod. Stanou se z nich tak paraziti, parazitující na společnosti, na práci jiných. Lidé to tolerují, proč? Nejde pořádně totiž vidět, čí práci boří a tak by si každý řekne, že na to doplácí ti druzí. Ale představte si, že by ste si postavili barák a do něj by se vám nastěhovali arabi/romové(nejde tu o národnost, ale o ty, co se nechtějí asimilovat) sklidíte pole, napečete chleba a oni vám ho snědí, budete to tolerovat?

Odpovědět

Podporovat homosexualitu společnost nemusí,

hogofogo,2006-11-21 19:41:24

stačí když ji bude tolerovat na stejné úrovni jako toleruje heterosexualitu, pak nebudou "homo" módní záležitostí a ubyde nám jeden problém, nebo spíše těm 4%, a bude zde méně konfliktů a důvodů někoho perzekuovat za to že se na něm geny nějak podepsaly (černí to mají také v genech a proto jsou černí). No a že máme málo dětí, to persekuce homosexuálů nevyřeší, to je náš problém. Pokud žijeme tak jak žijeme a chceme li žít stále materiálně kvalitněji, nemůžeme do nekonečna expandovat. Prostě je nás na takovýto způsob života opravdu příliš mnoho a tak většina z nás prostě má minimálně dětí, ať již si to uvědomuje, či ne, prostě podléhá tlaku materiální kvality žití. Těžko přesvědčíte dnešního člověka západní kultuty aby měl 4 a více dětí, když ví že není schopen jim a sobě poskytnout výhody kvalitního materiálně zajištěného života.

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-11-22 09:30:16

Tak nějak, až na tu zmínku propagace homosexuality. Myslím si, že pokud se někdo rozhodne, že bude propagovat homosexualitu a podaří se mu přesvědčit heterosexuály, že být homo je IN, je to jen záležitostí trendu. Trend je ventil, kterým davy pouštějí ven své touhy. Pokémoni byli taky trend a kde je jim konec. Jimi si masy Američanů a Evropanů vypustili touho po manze a japonské kultuře (sice poněkud zkomolené, ale co na tom, bylo to z Japonska). Vzpomeňme si na náš hlad po USA během totality a těsně po Sametový. Pokud bude homo IN, není to nic jinýho, než otázka módy, kterou pak zase přebije další vlna trendu. Proti propagaci homosexuality, pokud nebude násilná a donucovací, nic nemám a mnozí domácí kutilové taky ne!

Odpovědět


Další vlny

Colombo,2006-11-22 16:52:01

tak to se jen můžem těšit na módní vlny zoofilie, nekrofilie a pedofilie. Dobrou chuť.

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-11-22 19:08:20

Už ať tu jsou! Trendové vlny člověk neovlivní a lidé člověka nepřestávají překvapovat: viz. zcela stupidní euforie kolem reality shows, které osobně považuji za daleko nenormálnější módní trend, než homosexualitu. Mnozí domácí kutilové jistě též!

Odpovědět


pro Colombo

hogofogo,2006-11-22 19:09:01

No ono to s tou zoofilií, nekrifilií a pedofilií ale třeba i s heterosexem je trochu složitější víte, ona při pohlavním styku platí taková základní (právem podložená) morální podmínka a tou je 1. souhlas všech účastníků s pohlavním stykem a 2. zákonem stanovená věková hranice. U pedifilie se třeba najde na zemi stát který nemá stanovenu věkovou hranici pro pohlavní styk, a tak je zde pedofilie prostě tolerována za předpokladu, že díte se stykem souhlasí (doufám, že takový stát neexistuje) No a u zbylých dvou Vámi uváděných praktyk asi těžko budete prokazovat souhlas všech účastníků styku.

Odpovědět


TO: Hogofogo. Takových států je spousta!

Pavel,2006-11-23 07:19:04

V naprosté většině arabských států je dívka považována za dospělou po první menstruaci, pak je (často proti své vůli) provdána a její manžel se na nějaký souhlas s pohlavním stykem zcela jistě neptá.

Odpovědět


pro Pavel 23.11.2006 v 07:19

hogofogo,2006-11-23 19:11:39

No vidíte - prována proti své vůli a její manžel se na její souhlas s pohlavním stykem neptá - to asi nebudou země kde si zakládají na lidských právech, a tam bychom se asi dostat s naší společností nechtěli,že. Proto si myslím, že bychom neměli vést "války" proti lidem, kteří svojí odchylkou nikoho neohrožují, nikomu neškodí, ale naopak proti lidem, kteří svým chováním jiné ohrožují a poškozují. Problém okolo "homo" mi skutečně připadá uměle vytvořený netolerantími ideologiemi. Proto se domnívám, že ve společnosti která chce být založena na dodržování lidských práv a svobod by mělo být v celku běžné, že lidé s odchylkou, která tuto společnost (potažmo její členy) neohrožuje ani nijak nepostihuje, tolerováni. A o uzákonění jejich statutu v rámci společnosti je v celku "normální" pak vést diskusi. Ale nepovažuji za "normální" aby se tito lidé museli domáhat své tolerance "šokováním" společnosti, aby je tato vůbec brala na vědomí. Oni zde byli, jsou a budou, navzdory tomu, že kdysi dávno někdo rozhodl že ne. Rozhodující pro jejich toleranci, dle mého názoru je to, že svojí odchylkou skutečně nikoho nepoškozují.

Odpovědět


ne tak docela

Ccecil,2006-11-24 07:45:48

http://neviditelnypes.zpravy.cz/p_zahranici.asp?r=p_zahranici&c=A060313_180135_p_zahranici_wag

Odpovědět


Ano, o tom to právě je

hogofogo,2006-11-24 19:21:21

pokud by ve společnosti byl, "normální" vývoj a "homo" by byli tolerováni, nemuseli by pro prosazení své tolerance používat "boje" za zviditělnění a zrovnoprávnění. Prostě by se žádné tanečky okolo "homo" nebyly. Ale bohužel, jednou si prostě pár ideologů vymyslelo "nepřítele", prosadili jeho postavení mimo zákon a po čase dochází k velikým problémům, nejen pro toho "nepřítele". Naším zájmem by tedy mělo být, tento konfilk urovnat s co nejmenšími ztrátami na obu stranách. Dříve než dojde k takové radikalizaci, že to již nebude možné. "Zideologizování" problému "homo" se snadno může obrátit proti nám - "hetero". A tyto snahy jsou zde jasně patrné.

Odpovědět

A proč by společnost homosexualitu neměla podp...

Ccecil,2006-11-21 16:23:44

A proč by společnost homosexualitu neměla podporovat? Zkuste trochu zapřemýšlet a možná že nějaké argumenty naleznete sami. A třeba i evoluční. Myslím, že nikomu nemusím napovídat. Nakonec otázku ale otočí. A proč by měla?

Odpovědět


hlouposti

Ccecil,2006-11-21 16:44:56

PS hlouposti typu strach ze změny hetero na homo si nechte.

Odpovědět


Ja ti reknu proc

colombo,2006-11-21 17:41:47

protože v naší společnosti je rodina základ státu, v naší společnosti, která je rozežraná, je nutné mít děti a to kvůli tomu, že by společnost jinak nepřežila. Holt nám chudinka stárne a jsou možnosti: nastěhovat si tu asiaty/afrikánce, vymakat robotiku nebo zvýšit porodnost. To homosexualitou nedosáhneme

Odpovědět


konečně rozumná řeč.

Ccecil,2006-11-21 23:22:55

tak nějak...

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-11-22 09:18:48

KAŠLU NA TYHLE VAŠE ESESÁCKÝ KECY! Nenarodil jsem se jako ozubený kolečko velkýho stroje, který udělá svou funkci a pak jde do sběru! Na rozdíl od vás chci a umím si užívat života, a kdo má trochu inteligence, měl by to dělat taky! Kdo s kým a kde je jeho věc (pokud se samozřejmě nejedná o znásilnění) a když se to líbí oběma, proč ne, ale to co vy tu vykládáte za hovadiny, je silné omezování osobní svobody. Díky takovým, jako jste vy by tu za chvilku měly být líhně a krmírny a každej člověk by měl přidělenou funkci a stali bychom se jedním velkým úlem. Nejsme hmyz, dělejme co se nám líbí a co považujeme za správné, aniž bychom omezovali druhé. Ať si homosexuálové dělají co chtějí! Nechte si tedy, pánové, své totalitní žvásty; kvůli takovým, jako jste vy, byla druhá světová a hrůza komunismu! Takže s těmito nacistickými nesmysly nemůže souhlasit žádný domácí kutil ani Pán Bů! A ani žádný rozumný člověk!

Odpovědět


Colombo,2006-11-22 16:59:41

zamysli se trošičku, my jsme "úl". Jen trochu jiný. Víc jak úl jsme tlupa. Všichni sme součástí toho stroje, ano, užívat si. To je to, po čem zdoj de, to je olej k promazání stroje, aby fungoval. Dobrý pocit, že si můžeš dovolit si mít se dobře a mít se dobře. Pracuješ, vykonáváš práci, bezkterého by stroj nefungoval. Představ si, spousta malých koleček pohánějí jedno větší. Když jedno klečko vypadne, nic se neděje, zbytek ještě dokáže velké účinně pohánět. Ale představ si, že těch koleček odpadne víc. Velké se už nedokáže točit a tak se zpomalí. Celýc chod stroje se naruší, jak byl stroj sehraný, začnou se kvůli této chybě narušovat dlaší soustavy. Takto funguje rodina, lidská společnost, rovnováha v přírodě, vesmír. Zkráceně Vesmír, život a vůbec:)

Odpovědět


Pro Bůůůů

Ccecil,2006-11-22 16:59:54

Ty jsi v životě hodně nešťastnej, co? To co jsi momentálně vyplodil si vytiskni a dej si to za rámeček na záchod, aby až tam budeš sedět, ti konečně někdy došlo, co jsi to napsal za kravinu.

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-11-22 19:05:08

Tak jednak: žiju si velmi šťastně, to co mi občas zkazí náladu jsou jen dogmatické nesmysly náboženských konzervativců, jako je například duševně slepý a myslí neohrabaný Cecil. Dále vyloženě nesouhlasím s názorem, že musíme být součástí stroje. Kdo chce, ať si je a hajluje na náměstích, kdo nechce, nemusí být. Být součástí masy není podmínka pro život! S tím musí souhlasit každý rozumný člověk včetně domácích kutilů a kromě intelektuálně zamrzlých věřících, jakým je například onen Cecil.

Odpovědět


Nevím čím

Colombo,2006-11-22 21:31:39

ale moje teorie většinou nejsou slučitelné s praktickým životem:)

třeba: člověk vlastně nemá svobodnou vůli. Všechna rozhodnutí dělá z skušeností + povahových rysů. Ty ty se vytvářejí prostředím(při výchově) a něco i geneticky. Geny člověk dostane do vínku, to neovlivní. Prostředí se dá rozdělit na živé a neživé. Živé je tvořeno stejně jako člověk, geneticky a okolím. Tedy první živé bylo ovlivňeno okolím a pak ono živé ovlivňovalo samo sebe(první živý organismus ovlivnil své potomky, ti zas svoje potomky a potomky svých "sourozenců" ...) no a neživé. Většinu už teď umíme spočítat(jinak by nám fyzika jaksi nefungovala) snad krom kvantové mechaniky. Zde pravidla nemůžeme zjistit(holt nemáme jak, jakmile vyšleme částici, abychom změřili rychlost druhé, srážka ovlivní obě.) ale to nevylučuje, že nějaké jsou. Tedy, pokud jsou pravidla v kvantové mechanice, nic není náhodné. Dalo by se tedy spočítat všechno, tedy počátek i konec. A teď, evoluce je vlastně takový velmi komplexní program na řešení úloh(inspirace stopařovým průvodcem po galaxii) vytváří nejlépe se přizpůsobené organizmy svému prostředí. Tzn, co když nějaká entita používá evoluci jako komplexní program k nějakému výpočtu?:) a sme u kreacionismu:)

Odpovědět


Hele Bů....

Ccecil,2006-11-23 01:14:37

Ty jsi fakt exot. Kdyby jsi mne znal, kecy o hajlování a o nějakém kolečku ve stroji, či zamrzlých věřících by ti asi zamrzly na rtech. Jenže panáčku, ty máš jenom pocit. Nevím kolik je ti let, ale možná tě život časem trochu naučí.

Ve svém okolí jsem měl opravdu pestrou sbírku známých, spolužáků, spolupracovníků. Co říct na hochy, co v osmnácti brojili proti penězům, zpívali buřičské písně a nyní neví, kde by ještě nahrabali další penízky? Je to snad pravidlo, že ti největší křiklouni a protestující právě nejvíce hrabou? Co mi na to povíš? Jeden můj kamarád je dokonale osvobozen. Jeho život se skládá od výprav do amazonských pralesů, pobytů s místními šamany a následný přesun do evropy, kde o této pomyslné svobodě pořádá přednášky, aby vzápětí vyrazil na jiné podobné místo. Ano, drogy ho dokonale osvobodily. Je sám a už si to pomalu začíná uvědomovat. Sám na stáří.

Ono se dobře kecá, pokud hraješ sám za sebe. Pokud ale budeš zodpovědný za rodinu, děti, ženu, tak asi již ti zamrzne na ústech prohlášení o volnosti, když máš v sobě kapku zodpovědnosti. Když už ne ty, oni musí někde spát, musí mít co jíst. Toho nedosáhneš kecáním o svobodě, ale prostě a jen prací a získáním peněz. Jestli při tom porušuješ pravidla, společnost ti to vrátí. Staneš se kolečkem ať chceš nebo ne. Nakonec přijdeš na to, že společnost nějak prostě fungovat musí. Nemohou být všichni rebelové a když chceš brát, musíš taky něco dávat. Nejvíc svobodu poznáš, když zjistíš, je jí sám dobrovolně nepoužiješ. Třeba svobodně nevynadáš šéfovi, protože svobodně víš, že bys letěl a rodina by neměla co jíst. To je svoboda. Nikdo tě nenutí, ty si tu autocenzuru nakonec uděláš sám. Snad proto jsem já mnohem svobodnější než ty. Nemusím se nikomu zpovídat, žádný šéf nademnou není, snad jen Buh a mé svědomí. Ty nemáš ani to, zato myslím, že už dobře víš, že je lepší držet pec. Proto tady exhybuješ a napadáš mne, ikdyž o probematice často víš jen povrchní věcy. Těžko s tebou debatovat. Snaž se.

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-11-28 10:55:09

Milý Ccecile, to, že věříš v Boha, tu děvku sprostou, neznamená, že si na něj sám můžeš hrát. Pravděpodobně ti v hlavě utkvěla představa, že jsem nějakým nevyzrálým osmnáctiletým hošíkem, a té se ve své eseji držíš jako klíště. Vyvedu tě z omylu. Dávno již mám polovinu života za sebou a poznal jsem mnoho lidí s rozmanitými názory. Ty tvé, jsou standardní, leč trochu smutné, ale budiž, sám sis svobodně vybral život v totalitě, jelikož se svobody bojíš (už jenom víra v Boha je toho pádným důkazem). O těch buřičích, o nichž tak vášnivě píšeš s puncem patetické životní moudrosti, v níž si hraješ na životem zkušeného kmeta, vím jen to, že nejsou ani bohatí (kde by, probůh, ty peníze brali?) ani svobodní. Krom toho svoboda je relativní a jak je vidět, ani ty jí nechápeš. Co se týče odpovědnosti za rodinu, bereš tuhle otázku neskutečně šedě a depresivně. Jednak jestli budeš či nebudeš mít rodinu, o tom se můžeš svobodně rozhodnout, za druhé, když se rozhodneš kladně, neznamená to nutně vězení ve stroji společnosti. To, můj milý mladý příteli, závisí spíše na manželce. Pokud je liberálního smýšlení: ejchuchů, pokud materiálního: smůla (bohužel takových je většina). Já měl štěstí, že jsem si mě našla žena patřící do první skupiny. Odpovědnost mám, ale ta není v rozporu se svobodou. K tvým zmateným a nezralým myšlenkám se obracím s pohrdáním, snad až budeš starší, prozřeš, ale o tom pochybuji. Svou nevyrovnanost dokazuješ i neuvěřitelnými gramatickými hrubkami, jak pak mám názor takového člověka brát vážně? To musí uznat i domácí kutilové.

Odpovědět


mě si urážej, já to snesu

Ccecil,2006-12-02 21:41:23

no někdo má polovinu života za sebou v patnácti. Nevím, za co svou polovinu považuješ ty, ale názory tomu věku odpovídají. Omlouvám se pokud je to jen zastydlá puberta, nebo jisté zakrnění, čemuž bych se asi ani nedivil. Osobně si myslím, že budeš mít tak max 45. Generace která vsadila na ateizmus, ale komunistická budoucnost se jim rozplynula v páru a hledá nové uplatnění. Máš šanci být mladším i starším než já, ale to je úplně jedno. Děkuji za kompliment ohledně mého věku. Osobně se stále cítím fyzicky i duševně na 30-35.

Života v totalitě jsem si užil dosytosti, kdy mě takoví jako ty nutili opakovat poučky marxizmu leninizmu. Brrr. Už nikdy více. Teď mi už nemůžeš diktovat, co si mám myslet a co mám psát a to tě štve. Neskutečně tě to žere. Proto ta reakce.

Vždycky s úsměvem vidím když někdo bazíruje na nějakých gramatických hrubkách... no ono to bude asi tím, že píšu deseti jako samouk a nečtu po sobě. Mohlo by to být i horší. Záměna písmenek a přesmyčky holt k tomu patří. Nejsem žádná sekretářka. Ale to puntičkáři, kteří nemají co říci neodpouštějí. To už ej takový internetový kolorit který jsem zaznamenal poprvé před 11 lety a pořád funguje. Je to prakticky jejich jediná, hloupá zbraň kterou mají. Až mentálně dospěješ, snad si někdy popovídáme, ale to ještě uplyne hodně vody. Možná.

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-12-04 08:08:40

Je to smutné počtení od Vás:) Možná, že kdyby jste si to, co napíšete po sobě četl, byly by Vaše názory o něco zajímavější. Je hezké a současně smutné psát si s člověkem, pro kterého ateista rovná se komunista, který tak strašně dobře ví, s kým píše, aniž by se obtěžoval trošičku přemýšlet a pro jistotu si udržovat odstup, který se obváží natolik si hrát na Pánbíčka, že si troufá hádat můj věk a duševní rozpoložení. No, 45 jsem slavil spolu se Sametovou revolucí, je to hezký věk, pokud je člověk Pán Bů a ne Ccecil, protože podle toho, co píšete, není žádný věk moc příjemný, pokud je člověk takovým Ccecilem. Jistě, mohlo by mě urážet, že mě někdo spojuje s komunisty, jelikož se odvážím tvrdit, že mi ublížili daleko víc, než Vám, ale Vaše názory mají tak nízkou hodnotu, že se nad nimi jen nevěřícně usmívám.

Odpovědět

světlo v době temna...

tonda,2006-11-21 16:02:03

Tomáši - jsi bohužel obrazem své výchovy. Co není "normální", to neexistuje... Homosexualita není zvrhlost - to z ní udělali až lidé. Buď rád, že máš chromozomy v pohodě. Příroda je velmi moudrá a ten nesmysl o požitkářství ji evidentně nezajímá. Asi bychom se spíš měli podívat na to, proč nás to pobuřuje, ne?

Odpovědět


deska se zasekla

ST,2006-11-23 12:04:37

Jaké chromozomy? Asi jste v propagandě usnul na 10 let. Teď už genetická teorie neobstojí ani před laiky a tak jsou vymyšleny jiné... Studujte, Goebbles by z Vás radost neměl.

Odpovědět

Terminologie

Pepa,2006-11-21 09:26:58

Udivuje mne, že autor ignoruje běžnou terminologii. V základních příručkách sexuologie je možné se dočíst o homosexuálním chování (které je přeci jen dosti odlišné od homosexuality coby dané a nezměnitelné sexuální orientace), o bisexualitě (samci šimpanzů bonobo, kteří běžně kopulují se samicemi a homosexuální styk je pro ně formou socializace asi nebudou homosexuálové) a pod. Na Oslu bych to nečekal.

Odpovědět


bonobo

miro,2006-11-21 10:55:24

autor nikde nepise o homosexualnych simpanzoch bonobo, ale o homosexualnom sexe medzi nimi, naucte sa citat...

Odpovědět


Ehm..

Pepa,2006-11-22 09:02:52

Cituji: "Přestože homosexualita přímo nemůže sloužit k reprodukci, nachází uplatnění především v sociálních vztazích společensky žijících zvířat, jak je názorně vidět u sexuálních extrémistů bonobů."

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-11-22 09:09:25

To je slovíčkaření, všichni víme (ano, i domácí kutilové), co tím básník chtěl říci.

Odpovědět

Doposud jsem měl dojem...

Ccecil,2006-11-20 22:28:59

Doposud jsem měl dojem, že člověk se od zvířat odlišuje především inteligencí a s tím související určitou svobodnou vůlí k jednání. Tento článek mi ale osvětlil, že dělat je možné vlastně cokoliv. Ono se to evolučně vždycky k uspokojení všech vhodně omluví. Nyní mám spíše dojem, že některým lidem slouží inteligence pouze ku hledání výmluv pro své jednání.

Osobně jsou mi homosexuálové ukradení. Je to úchylka a pokud neobtěžuje či neomezuje jiné, nevadí mi. Spíše mi vadí lidé, co z toho bez ohledu na svou vlastní orientaci dělají IN záležitost a z homosexuálů celebrity hodné oslavování. Z toho je mi s prominutím zle. To už není tolerance ale zvrhlost.

Odpovědět


Podle jedné teorie

Colombo,2006-11-20 22:34:53

tě řídí podvědomí a vědomě si to pak jen dodatečně zpětně zdůvodníš. Možná se zas tak od zvířat nelišíme, he? Ale jinak, pozorujeme to u tolikati druhů zvířat, že tu musí být důvod PROČ. Kdyby to bylo evolučně nevýhodné, tak by to tu nebylo. Nemusí se jednat přímo o homosexuály. Může tu být i jiná věc, která populaci prospívá, a to velmi, ale když dojde k jisté konstelaci, projeví se to takhle.

Odpovědět


Nechci se pouštět do diskuze na téma.....

Al,2006-11-21 07:24:42

Nechci se pouštět do diskuze na téma.....homosexualita. Myslím ostatně, že u lidí i zvířat je to z vědeckého hlediska hlavně otázka vyhledávání "správného" partnera. Je to u obratlovců (ryb, ptálů) stejné? Jak se liší? Existují chyby, mají nějakou evoluční výhodu (proč exisují)???
Jinak si myslím, že většina těch obrázků svědčí hlavně o obrovské chuti na sex. Tomu bych se ale zase tak nedivil... (tady je spíš otázka proč jsou některé druhy - třeba gepardi - tak "vybíraví" a proč se třeba v zajetí nerozmnožují....).
Na serveru OSEL bych čekal spíše takovou diskuzi.
PS: Jinak se mi nezdá nic špatného i na takovém sexu - vždyť mladý muž je také krásný. V některých společnostech to bylo otatně zcela standardní nebo dokonce institucializované.
Máte ale pravdu, že je to docela módní téma, ostatně jako vše dnes o sexu...
Teď jsem chtěl dotat - jó, to dřív to bylo lepšěí. Pak mně došlo, že sex byl zajímavé téma skoro vždycky ( s výjimkou 19. století).

Odpovědět


Jestli mohu upřesnit

Ccecil,2006-11-21 07:52:56

To, co odsuzuji není homosexualita jako taková, která představuje jen jakousi odchylku. Nelze na základě zvířecího jednání uvažovat o standartech pro lidi. Jakpak bychom dopadali třeba ve srovnání s kudlankami, že? Ale nelíbí se mi snaha takovéto jednání vymanit z místa odchylky a přesunout ho na místo společensky žádoucí a podporované. To je totiž o něčem jiném.

Odpovědět


Omluva x vysvetleni

Jirka,2006-11-21 09:11:32

Mozna si pletete omluvu z etiky a vedecke vysvetleni. Zkuste si v tom udelat jasno.

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-11-21 13:04:33

A proč by společnost homosexualitu nepodporovala? Máte snad strach, milý Cecile, že by se z heterosexuálů stávali homosexuálové? To je asi stejná utopie, jako když si církev myslí, že homosexualita se dá léčit. Já i mnozí domácí kutilové nad Vašimi nesmyslnými a smutnými názory, které dokazují Vaše trvání na zastaralých dogmatech kroutíme hlavami.

Odpovědět


Kdo je homosexuál?

Colombo,2006-11-21 16:00:32

Naše společnost bere homosexualitu úplně jinak, než kdy brala v minulosti. Zatímco v řecku byl mužský mohosexuální styk naprosto běžný(spousta erotických výjevů na keramice, tam bylo mužské svalnaté tělo něco posvátného), u římanů se tomu říká rozežranost, stejně tak ve středověku. Tamnější "homosexuálové" měli často spoustu dětí. To, že se milovali s muži neznamenalo, že by neměli styky s ženami(možná účelové, jelikož tam bylo pokračování rodu něco, ne jako v dněšní společnosti, kde ani pořádně neznáme svého pradědečka)

Odpovědět


K potřebě sexu

Colombo,2006-11-21 16:04:53

Kdysi jsem viděl dokument, kde toto bylo udájno tak, že homosexuální styk byl v době, kdy samci sexuálně strádaly(když byli odděleně atd.) a posilovali si tím potenci. Tento dokument ale už nevysvětloval homosexuální vztahy. Nejsem biolog, teprv doufám za 5-6 let budu:)

Odpovědět


to ccecil

láryfáry,2006-11-21 22:19:20

..od zvířat se více lišíme tím, že nepoužíváme jazyk k čištění genitálií..

Odpovědět


Zvířata holt nemají ruce

Colombo,2006-11-21 22:48:34

aby se mohla podrbat:) mimochodem, co říkáš na orální sex(nenabízím!)?

Odpovědět

Taky se mi to nezdá!

Al,2006-11-20 21:45:50

Myslím, že obrázky ukazují všechny možnosti:
1) Někdy může o homosexualitu skutečně jít (např. káčátko si bere za vzor maminku, třeba slepici)
2) Hlavní ale bude určitě obrovská chuť na (jakýkoliv) sex a s tím spojené příjemné pocity - ti, co byli spíše "na vdolky" už mezi námi dávno nejsou...
3) Jistě existuje i řada dalších důvodů - třeba sociální

Odpovědět

Podvod!!!

Tomáš,2006-11-20 21:27:18

Tohle je podvod - homosexualita u zvířat neexistuje, jde o aberantní chování...

Odpovědět


žasnu

JP,2006-11-21 06:26:02

Žasnu, kolik nesmyslů se dá vměstnat do jediné a to ještě neúplné věty. Autor popírá sám sebe. Když je to chování - třeba aberantní - tak asi existuje. Ne? A podvod? Proboha, kdo třeba ty volně žijící žirafáky přemluvil, aby tenhle druh sexu provozovali? A jak to provedl?

Odpovědět


kéž by...

CC,2006-11-22 10:23:53

kéž by byla více rozvedena část: "Detailní studie homosexuality beranů ukazuje, že zhruba 8 procent beranů je na kluky. Ze stejné práce rovněž vyplývá, že berani gayové mají odlišnou strukturu a aktivitu určitých míst v mozku, velmi podobným způsobem, jakým tomu je i u lidí." - hned bychom na vás měli buchar argumentů a umlátili vás. jinak z článku vyplívá fakt pro mnohé překvapivý, že homosexuální zvíře (běžně?) zanechává potomky - nejednou zvýhodněné oproti potomstvu straight párů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz