Jak se dědí homosexualita mužů?  
Genetik Eric Vilain nabízí vysvětlení dědičnosti mužské homosexuality. Zdaleka ne všichni s ním souhlasí.

 

Tradiční otázka, nakolik je daný znak nebo vlastnost kódován dědičnou informací a nakolik je určen působením vnějších podmínek, se nevyhýbá ani tak kontroverzním tématům, jako je homosexualita. Je homosexualita výsledkem „svobodné volby“ jednotlivce? Nebo je „natvrdo“ vepsána do dědičné informace? Mnohé nasvědčuje tomu, že homosexualita má významnou dědičnou složku. Přesto doposud končilo pátrání po „genu gayů“ vždy neúspěchem. 

V roce 1993 například vzbudila velkou pozornost studie Deana Hamera a spolupracovníků publikovaná ve vědeckém časopise Science, která vymezila na chromozomu X rozsáhlou oblast, kde se měly skrývat „geny pro mužskou homosexualitu“. Pokusy o ověření výsledků této studie ale hanebně selhávaly a nakonec došli genetici k závěru, že se v dané oblasti chromozomu X „geny gayů“ nenacházejí.

Eric Vilain, University of California, Los Angeles, profesor pediatrie, urologie a genetiky. Šéf Medical Genetics Clinic, člen Ústavu výzkumu mozku.
Eric Vilain, University of California, Los Angeles, profesor pediatrie, urologie a genetiky. Šéf Medical Genetics Clinic, člen Ústavu výzkumu mozku.


Zastánci „zdravého selského rozumu“ mohou namítat, že dědičnost homosexuality či „geny gayů“ jsou už ze samotného principu nesmysl, protože homosexuálové obvykle neplodí děti a jejich geny jsou tak na další pokolení předávány jen výjimečně. Jak by se mohly za těchto podmínek „geny gayů“ v populaci vůbec udržet?

Zdravý selský rozum – nebo to, co za něj prohlašujeme – nebývá vždycky ten nejlepší rádce. Ukázalo se například, že tety homosexuálních mužů, které se svými synovci sdílejí X chromozom, mají více dětí, než je v populaci běžné. „Gen gayů“ – pokud existuje – by tak mohl být pro ženy výhodný a mohl by se prostřednictvím svých nositelek šířit populací. Pokud by se „gen gayů“ dostal do dědičné informace muže, ocitl by se ve „slepé uličce“ homosexuality a dále už by se nepředával. Mužská homosexualita by představovala jakousi daň za zvýšení plodnosti žen. Z evolučního hlediska by bylo pro šíření či udržení „genu gayů“ v populaci rozhodující, zda po odečtení daně v podobě homosexuálů od přínosu plodnějších žen zbyl nějaký „čistý zisk“. 

O určité dědičnosti homosexuality svědčí i situace pozorovaná u jednovaječných dvojčat. Kdyby se homosexualita dědila „natvrdo“, musela by být homosexuální obě dvojčata, protože mají shodnou dědičnou informaci. V případě homosexuality jednoho dvojčete je zároveň homosexuální i jeho bratr ve 20 až 40 % případů. Eric Vilain z University of California Los Angeles nyní představil na bostonské konferenci American Society of Human Genetics výsledky studie, která takovou míru dědičné shody mezi jednovaječnými dvojčaty celkem elegantně vysvětluje. Podle Vilaina je homosexualita důsledkem epigenetických změn na pěti úsecích dědičné informace, kde mají homosexuálové změněnou míru metylace DNA. Jejich dědičná informace je tu odlišně „obalená“ metylovými skupinami CH3, což má významný vliv na aktivitu genů. Jednovaječná dvojčata tak sice mají stejné geny, ale mohou mít odlišnou aktivitu některých genů a to je může „postrkávat“ k homosexualitě.

Logicky se nabízí otázka, jak dojde k tomu, že mají jednovaječná dvojčata odlišně „obalenou“ DNA. Tyto tzv. epigenetické změny bývají důsledkem odlišných vnějších podmínek např. podmínek v těle matky během vývoje embrya a plodu. Nemají ale jednovaječná dvojčata v matčině lůně shodné podmínky? Podle Vilaina to tak vždycky být nemusí. Každé dvojče je přes placentu napojené na jiné místo matčiny dělohy a může se mu dostávat jiného množství krve s živinami, kyslíkem, hormony, růstovými faktory atd. To může mít za následek odlišné epigenetické změny v dědičné informaci jednovaječných dvojčat. 

Asi se nedá čekat, že by s Vilainem hned všichni souhlasili. Kritici mu vytýkají poměrně malý soubor prověřených dvojčat. Hodnotil data o DNA 37 párů jednovaječných dvojčat odlišné sexuální orientace a od 10 párů jednovaječných dvojčat, která byla obě homosexuální.  Výhrady zazněly i k bioinformatickému hodnocení dat z genetických analýz. Významný je ale i tábor vědců, kteří považují Vilainovy výsledky za zajímavé a těší se na jejich nezávislé ověření. 

Eric Vilain už stačil varovat před představami, že by šlo testy na metylaci DNA využívat k identifikaci mužů se sklony k homosexualitě. A zcela kategoricky odmítá spekulace, že by bylo možné změnami metylace DNA muže z homosexuality „léčit“.

 

Datum: 18.10.2015
Tisk článku

Související články:

Feromony vábí stejně ženy i gaye     Autor: Josef Pazdera (11.05.2005)
Geny pro homosexualitu mužů svědčí ženám     Autor: Jaroslav Petr (25.06.2008)
Když se mají dva či tři rádi, na pohlaví nesejde     Autor: Jaroslav Petr (03.09.2009)
Homosexualita mužů je zřejmě evolučně výhodná     Autor: Josef Pazdera (08.02.2010)
Pachové signály mezi heterosexuály, gayi a lesbičkami     Autor: Vladimír Blažek (04.06.2012)
Největší studie gay bratrů poodhaluje původ homosexuality     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2014)



Diskuze:

bi

elias orsic,2015-10-18 23:25:23

Je až komické jak si věda ani náboženství s tímto fenoménem neví rady.
Stupidita tohoto přístupu k vědeckému výzkumu je stejně zbytečná, jako léčení neexistující nemoci či vymítání "ďábla" na straně druhé ...
Není žádná polarizace na hetero - bi - homo a dokud to lidi nepochopí budou se dál koupat ve sračkách jako doposud.

Chodemimo pán by se mohl taktéž zaobírat, výsledky práce Mengeleho, protože ten měl blízko k tajemství dvojčat.

Odpovědět


Re: bi

Miyuki Pateru,2015-10-19 11:13:34

Pan doktor sexuolog Weiss by vám to vysvětlil, že neni nic mezi, je to uplně striktně rozdělený a že lesba se musí chovat jako lesba a stejně tak homosexuální muž musí vypadat a mít záliby podle toho zažitýho rozdělení, jinak je to prostě špatně.
To je prostě názor autorit v oboru a bude trvat dlouho, než se něco změní, a než uznaj že realita je taková:
http://cdn.charismanews.com/images/stories/2014/us/GenderbreadPerson-CN.jpg

A stejně tak je špatně když se načančaná ženská najednou převlíkne do montérek a chopí se svářečky a brusky
Pořád je to moc dogmat vycházejících z biblického vidění a rozdělení světa

Odpovědět


Re: Re: bi

Marek Fucila,2015-10-19 20:17:48

To spektrum bude zrejme spojité, ale čo sa týka zastúpenia v populácii s vysokou pravdeporobnosťou nelineárne. Tých ľudí "niekde v strede" je skrátka menej ako tých, čo sa blížia k niektorému pólu.
Tým som chcel len povedať, že aj keď človek nenasleduje dogmy, musí si skrátka všimnúť, že niektoré typy osôb majú výrazne rozdielne záujmy ako iné typy osôb. A tak v zjednodušenom škatuľkovaní to bude muž/žena, homosexuál/heterosexuál...
Pekne to vidieť pri povolaniach. EU by najradej zaviedla kvóty na ženy v politike (ako keby nebolo jedno, kto politiku vykonáva...), ale keď odstránime predsudky, stále ostane pri niektorých povolaniach veľký nepomer. A potom neskúmajte, čím to je.
Zvlášť, keď sa jedná o sexuálny pud. Nálepkovacia paranoja je trochu prežitok. Už teraz nie je legálne sa pýtať pri pohovoroch na niektoré otázky, prečo by sa do prace mal zavádzať taký test? Je kopec viditeľnejších parametrov, na základe ktorých vás dokáže okolie diskriminovať. Tak skúmať nejaké markre je nepraktický extrém, ako sledovať rodné listy. Keď už toto bude v spoločnosti dôležité, bál by som sa aj banálnejších pravidiel.
Motivácia k výskumu je jasná. Pochopiť súvislosti. A zjavne sa to stále moc presvedčivo nedarí.

Odpovědět

Palo Priezvisko,2015-10-18 23:01:50

"V případě homosexuality jednoho dvojčete je zároveň homosexuální i jeho bratr ve 20 až 40 % případů"

to ma zaujalo... ako sa zistuje ci je niekto homosexual? iba dotaznikom? pretoze mnoho homosexualov sa snazi zit hetero zivot, mat rodiny. nemoze sa stat ze sa taky clovek v dotazniku zaradi medzi hetero a tym statistiku vyznamne narusi?

Odpovědět


Re:

Marek Fucila,2015-10-19 19:53:28

Netuším, či použili len dotazníky, ale ja si viem predstaviť jednoduchý test, keď je subjekt v fMRI a premietajú mu obrázky žien, mužov, prípadne čohokoľvek iného, a tam by snáď mohla byť rozpoznateľná aktivita v iných centách.

Odpovědět

Prečo autor J.Petr nespomenul Sandersa?

Rene Mikolas,2015-10-18 20:16:11

Tento článok, ktorý na OSEL uverejnil autor Stanislav Mihulka "Největší studie gay bratrů poodhaluje původ homosexuality", teda štúdia, ktorá sa javí ako prielom v konštatovaní vrodenosti, teda biologického (genetického) pôvodu, bez toho aby potvrdil akýkoľvek gén "homosexuality, nebol vôbec spomenutý.
Dokonca pre experta Andrea Camperio Cianiho z Univerzity v Padove je bol veľký pokrok a objasnenie rozporných výsledkov predchádzajúcich štúdií.
Stalo sa niečo o čom neviem? http://www.osel.cz/7898-nejvetsi-studie-gay-bratru-poodhaluje-puvod-homosexuality.html#diskuze

Odpovědět

obava

Pavel Foltán,2015-10-18 17:53:56

Jako naprostý laik a lama jen doufám, že pokud/až se někomu podaří nějaký spolehlivý marker homosexuality najít, tak bude mít tolik rozumu a nezveřejní to.
Dokážete si představit ten "hon na čarodějnice"?
Testování při vstupu do zaměstnání, pojišťovnictví atd. atd.
Následné vydírání – všecko někdo za love prokecne.

Odpovědět


Re: obava

Tomáš Štec,2015-10-18 18:43:34

Spoločnosť je čím ďalej, tým viac tolerantná k homosexuálom. Zatiaľ sme prešli od tabuizovania k nadšenej diskusii o tom, kto každý je homosexuál, ale aj to sa posunie a taká diskusia nakoniec zovšednie a v podstate to už nebude nikoho zaujímať. Naviac homosexualita môže byť pre zamestnávateľa výhodná – znižuje šancu, že dotyčný(-á) bude chcieť na rodičovskú dobvolenku.

Odpovědět


Re: Re: obava

Milan K,2015-10-18 19:03:20

No, vždyť o tom (třeba vaše poslední věta), Pavel píše. Záleží, z jaké strany se na to podíváte :-)

Odpovědět


Re: Re: obava

Pavel Foltán,2015-10-19 10:46:01

Pane Šteci,
ano máte naprostou pravdu, společnost jako celek "je čím ďalej, tým viac tolerantná k homosexuálom".
Jenže, toto naprosto neplatí pro jednotlivce. Pokud někdy zabloudíte do diskuse pod nějakým článkem či blogem s touto tematikou tak se asi zděsíte, jak militantní jedinci se kolem tohoto tématu hemží, jaké pavědecké pseudoargumenty používají, zůstanete štajf nad jejich rétorikou – tvůrčím výběrem urážek a invektiv, atd.
S tou výhodou pro zaměstnavatele – také to není vždy pravda, mám kamaráda který si to s milostivou dobře finančně propočítal a zůstal na mateřské s kindlem doma on.

Odpovědět


Re: Re: Re: obava

Vojtěch Kocián,2015-10-19 11:30:02

Internetové diskuze jsou také dost zkreslená realita. Většinou se na nich vyžívají ti, kteří chtějí za něco nebo proti něčemu bojovat a v reálu si na to často netroufnou ani slovně.

Nemůžu hovořit o zkušenosti z první ruky, ale v mém okolí je pár lidí s menšinovou sexuální orientací (ne vždy jde o homosexuály) a ostatní jsou k nim celkem tolerantní. Samozřejmě se občas trousí nějaké ty vtípky, ale nikdo to nemyslí zle. I když je pravda, že se do společnosti "ze čtvrté cenové" až tak často nedostanu, tam to může být odlišné.

Váš kamarád má milostivou a ne milostivého. Kdyby tomu bylo naopak, pravděpodobnost by se dost snížila. I když ve hře jsou adopce a u lesbického páru není až takový problém si pořídit dítě vlastní (alespoň pro jednu polovičku), takže pravděpodobnost uvíznutí na rodičovské se rozhodně nesníží na nulu.

Odpovědět


Re: obava

Petr Kr,2015-10-19 08:31:58

Nevím, jaký marker chcete hledat, ale na řadě lidí je homosexualita rozpoznatelná na první pohled podle jejich chování a nepotřebujete k tomu povolení k odběru DNA. Také se mi zdá, že mezi horníky jich tolik není jako mezi kadeřníky, módními návrháři apod. Už nastal hon na kadeřníky? Řada žen je v této profesi otestovala a chudáci homosexuálové jsou jimi uháněni a nestíhají je uspokojovat (masážemi hlavy, kecy a kreativitou výsledků práce). Ten "hon na čarodejnice" snad v 21. století a v Evropské civilizaci snad byl myšlen jen tak v hyperbole, aby se to zdůraznilo.

Odpovědět


Re: Re: obava

Pavel Foltán,2015-10-19 11:11:43

Pane Kr,
já marker rozhodně hledat nehodlám, tato tematika je mi díky duševnímu/tělesnému založení a vysokému věku šumafuk.
Jistě, jsou profláknutá povolání která vypadají, že jsou pro některé tyto jedince předurčená.
Ale to, že máte vy dojem že mezi třeba horníky je procento výskytu podstatně menší, vůbec nic neznamená, pouze něco vypovídá o vaší naivitě.
Pokud statistiky nelžou a uváděná 4 % jsou pravdivá, tak se rozhlédněte kolem sebe tam kde pracuje či žijete. V téměř každé školní třídě je pravděpodobně jeden. Každý pětadvacátý kolega v zaměstnání je pravděpodobný. V šalině se třeba o vás v tlačenici jeden opírá.
(doufám že jsem vás uklidnil :-)
U kolika z nich jste schopen jednoznačné identifikace? Já pracoval 20 roků jako řidič a mezi stovkami kolegů jsem nezpozoroval žádný výskyt. Určitě tam byli, ale nevyčnívali tak jako "filmoví" kadeřníci.
K tomu "honu na čarodějnice" – přečtěte si, prosím, co jsem psal panu Štecovi o kousek výše, ať to tu zbytečně nedublujeme.
Pokud je něco nezjistitelné/nedokazatelné, tak se tím většinou (mimo vědců) nikdo nezabývá. Ale běda, jak se to dá otestovat; divil byste se kolik jedinců a institucí začne najednou mít pocit oprávněnosti nějakých zásahů atd.

Odpovědět


Re: Re: Re: obava

Petr Kr,2015-10-19 17:52:00

Pardon a děkuji za vysvětlení. Myslel jsem, že varujete před testováním u některých profesí, jako jsou např. šatnáři a uklízeči v saunách a jejich diskriminaci. Ale, že můj kolega v práci se na mne při obědě tlačí, to jsem nepochopil, že je pro mne větší riziko. Tak teď už ho poženu svins..ým krokem. Buzik jeden. Už nebudu naiva.

Odpovědět

Moms' Genetics Might Help Produce Gay Sons

Milan K,2015-10-18 16:49:52

Správně! Je důležité, označit viníka. Mamky těšte se!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz