Tloustneme po bakteriích  
Za kilogramy nadváhy vděčíme kromě životosprávy a dědičných sklonů i mikroskopickým obyvatelům našich útrob.

 

Bacteroides thetaiotaomicron patří k nejběžnějším obyvatelům lidského střeva. Je zástupce skupiny mikrobů Bacteroidetes, kteří se množí v trávícím traktu lidí s normální hmotností.

Tým Jeffreyho Gordona z Washingtonovy university v americkém St. Louis zveřejnil v prestižním vědeckém týdeníku Nature porovnání druhového složení střevní mikroflóry obézních dobrovolníků s mikrobiální zoo, jakou hostí v trávicím traktu lidé s normální tělesnou hmotností.

Jeffrey Gordon, Washington University.

Zjistili, že u lidí s nadváhou tvoří více než 90% střevní mikroflóry bakterie zahrnované do skupiny Firmicutes. Mikrobi ze skupiny Bacteroidetes jsou ve střevě obézních lidí velmi vzácní a tvoří jen 3% mikroflóry. Lidé s normální váhou mají těchto bakterií desetkát více.

 


Gordon podrobil obézní dobrovolníky roční dietě. Polovina omezila především příjem tuků, druhá polovina se snažila snížit konzumaci cukrů. Po roce zhubli dobrovolníci o 3 až 6% své původní tělesné hmotnosti. Zároveň u nich došlo i k výrazné změně v zastoupení střevních bakterií. Podíl „obézních“ mikrobů ze skupiny Formicutes se snížil na 73%. Podíl „hubených“ bakterií ze skupiny Bacteroidetes stoupl na 15%. Posun ve střevní mikroflóře přitom nezávisle na typu diety.

 


Přibývají lidé na váze proto, že se jim ve střevu přemnožily bakterie ze skupiny Firmicutes? A nebo je převaha těchto mikrobů jen důsledkem stravovacích návyků, jež vedou k obezitě? O tom, že mikrobi jsou alespoň z části příčinou obezity svědčí výsledky další studie Gordonova týmu, v které vědci použili myši s vysokým dědičným sklonem k obezitě. Mikrobi obývající trávicí trakt tlustých myší jsou mnohem výkonnější ve výrobě jednoduchých vysoce kalorických molekul. Z potravy „vyždímají“ mnohem více energie než mikrobi obývající střevo myší s normální hmotností.

 

Zvětšit obrázek
Laktobacily patří k „tlustým“ bakteriím ze skupiny Firmicutes.


 

Tato dodatečná porce energie skutečně přispívá k tloustnutí. Prokázaly to pokusy, při kterých byli myším nasazeni do útrob mikrobi odebraní tlustým a hubeným myším. Na počátku experimentů neměly myši v trávicím traktu žádné mikroby.

 
Někdy se ani nechce věřit, co ty malé potvory (střevní mikroflóra) s člověkem provedou.

Po dvou týdnech života s mikroby tlustých myší přibraly na váze bezmála dvojnásobek toho, co myši obdařené bakteriemi z pokusných zvířat s normální hmotností.

 


Dnes žije na celém světě asi miliarda dospělých lidí s nadváhou a 300 milionů lidí lze označit za obézní. Obezita je příčinou řady závažných onemocnění, například kardiovaskulárních chorob, některých typů rakoviny nebo cukrovky. Současnou pandemii obezity však podle některých odborníků nelze vysvětlit jen dědičnými sklony a nevhodným životním stylem.
Britský mikrobiolog Jeremy Nicholson z londýnské Imperial College je přesvědčen, že na masovém šířené obezity významně podílí i další donedávna silně podceňovaný faktor.
„Jsou to střevní mikrobi!“ tvrdí Nicholson a dodává, že výsledky Gordonova týmu jsou z tohoto ohledu skutečně výjimečně zajímavé a důležité.

 


Pramen: Nature


 

Datum: 13.01.2007 19:27
Tisk článku

Návod na prežitie pre muža - Bukovský Igor
 
 
cena původní: 750 Kč
cena: 668 Kč
Návod na prežitie pre muža
Bukovský Igor
Související články:

Občasné hladovanie predlžuje život     Autor: Matej Čiernik (21.11.2019)
Jílem proti kilům i bakteriím?     Autor: Dagmar Gregorová (05.09.2018)
Personalizovaná transplantace stolice tlouštíkům     Autor: Josef Pazdera (09.10.2017)
Hormon proti sladkému pokušení     Autor: Josef Pazdera (28.12.2015)
Proč po tučném hloupneme?     Autor: Josef Pazdera (27.11.2015)



Diskuze:

Kalové kameny

Bohouš,2007-01-22 21:31:04

Nadváhu mohou způsobit usazeniny v klcích a stěně tlustého střeva-je to např i špatně strávený lepek. Jeho množství je vyšší na dávku jídla- a má vlivem šlechtění obilovin možná i jiné složení než před desetiletími. Jiný je i způsob výroby cereálních produktů. Škodlivý odporný nános se může ve střevě postupně usazovat i desetiletí a může vážit až několik kilogramů a v lidském organismu je nejen naprosto zbytečný, ale i vysoce škodlivý. Zahnívá a všechny škodliviny, které měly být stolicí vyloučeny, se vrací do krevního oběhu. Podle Johna Heinermana (Encyklopedie léčivých šťáv) je nános lehce odstranitelný. Důrazně! doporučuji odbornou konzultaci s lékařem nejen o možnosti této očisty, ale i o složení stravy a zejména pak o způsobu obnovy střevní mikroflóry po odsouhlaseném způsobu odstranění usazenin. Dlouhodobá změna jídelníčku pak jenom prospěje.

Odpovědět

sedí?

con,2007-01-15 08:08:20

Máte pravdu, máme je všichni, tři procenta vůči devadesáti. Když hubnu a strádám, zhoršuje se mi výkonost mého stravovacího systému vzhledem ke změně střevní mikroflóry, když žiji v nadbytku, naopak se zvyšuje. Prostě tyhle bakterie jsou pro život nevýhodné a "fungují" proti většině mechanismů zajišťujících přežití.

Odpovědět

Nesedí to

con,2007-01-13 21:34:58

Takové baktérie by měly pomáhat v minulých dobách přežívat lidem, kteří museli čas od času strádat hlady. Lovcům, prvotním zemědělcům. V rámci článku jejich přítomnost (daných mikrobů) ve střevech je jednoznačně výhodná. Tím pádem bychom je měli mít všichni - protože logicky přežívají ti, co potravu zpracovávají nejlépe. Tak to je v souladu s vyzněním většiny článků na Oslu.

Odpovědět


sedí

jarda petr,2007-01-14 04:42:16

Ty bakteerie mají všichni. Jen v různých poměrech. Když si přečete text pořádně ještě jednou, zjistíte, že se nikde nepíše, že by hubeňourům "tlusté" bakterie chyběly. Poměr se dá ovlivnit dietou.

Odpovědět

Dobrý článek

Kája,2007-01-13 20:03:31

Nadváha, nikoliv obezita, souvisí mimo uvedenou činnost bakterií i se slinivkou břišní, štítnou žlázou, nadledvinkami, centrem sytosti v mozku a s játry. V těchto orgánech může být nahromaděno zlato -zuby,šperky. U žen přicházejí do úvahy i vaječníky, nahromaděné zlato může být i příčinou neplodnosti.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni














Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace