Jeskyně na Marsu?  
Analýza termofotografií z blízkosti marťanské sopky Arsia Mons odhalila sedm podezřelých tmavých skvrn, které pravděpodobně představují otvory do jeskyní na Marsu.

 

 

Zvětšit obrázek
Arsia Mons, obrovská sopka na Marsu.

Rudá planeta nepřestává dráždit. Už jsme se víceméně smířili s tím, že tam nejspíš nenajdeme obdivuhodnou civilizaci křišťálových měst a svalnatých hrdinů, ale vlastně pořád doufáme, že tam nalezneme místa příhodná k životu a v nich nejlíp život sám, alespoň něco skromného ve stylu bakterií. Mars je cílovou stanicí dalších a dalších sond vybavených spoustou chytrých přístrojů, které se budou snažit objevit něco zajímavého přímo na místě.

 

Zvětšit obrázek
Sonda 2001 Mars Odyssea.


Nelení se ale ani na Zemi. K dispozici je množství zajímavých dat, z nichž je možné vytlouct pozoruhodné objevy. Glen Cushing a Jut Wynne z U.S. Geological Survey analyzovali fotografie pořízené orbitálním robotem 2001 Mars Odyssey z oběžné dráhy Marsu. Během práce objevili na povrchu Marsu otvory velikosti fotbalových hřišť, které by mohly být děrami ve stropě jeskyní velkého podzemního systému.

 


Sonda 2001 Mars Odyssey snímá povrch Marsu několika různými zobrazovacími systémy. K objevu došlo při studiu infračervených dat ze zařízení  Thermal Emission Imaging System. Jde o sedm černých skvrn poblíž Arsia Mons, druhé největších sopky Marsu, pokud jde o objem kráteru. Sopka opravdu nejde přehlédnout, ční do výšky přes 19 kilometrů a její kaldera je široká přes 110 kilometrů.

 

Nalezené otvory jsou přes sto metrů hluboké a objevitelé je pojmenovali po svých blízkých: Dena, Chloe, Wendy, Annie, Abbey, Nikki a Jeanne. Média jim okamžitě dala přezdívku „Sedm sester“. Cushing s Wynnem se kloní k názoru, že jde o propadlé stropy velkých podzemních prostor.

Zvětšit obrázek
Inkriminované termofotky povrchu Marsu.

Přestože jsou ve vulkanické oblasti, s velkou pravděpodobností nejde o malé sopečné krátery a ani o impaktové krátery vzniklé dopadem drobných asteroidů. Nemají vyzvedlé okraje a nejeví stopy po nějakém výbuchu.

 

 

Zvětšit obrázek
Mars Reconnaissance Orbiter. Nový specialista na povrch Marsu.

Pokud to není mýlka, jde o zásadní objev s významným dopadem na další průzkum Marsu i jeho budoucí kolonizaci. Když už by někde na Marsu byl místní domorodý život, jak současný, tak i fosilní, jsou marťanské jeskyně výborným kandidátem pro jeho objevení. Poskytují slušnou ochranu před zářením z vesmíru, které jinak vydatně bombarduje povrch Rudé planety. Jsou místem, kde by se docela dobře mohly dlouhodobě shromažďovat velké objemy ledu a tím pádem vody. Zároveň by zde panovaly méně drsné klimatické výkyvy.
Kromě skvělého cíle misí pátrajících po marťanech, jsou jeskyně na Marsu výjimečně vhodné pro budoucí kolonizaci. Důvody jsou velmi podobné těm v případě hledání marťanského života. I pozemští kolonizátoři ocení dobrý zdroj vody a úkryt před drsným počasím Marsu. Již dnes existují projekty ranné kolonizace Marsu, které počítají s využitím případných marťanských jeskyní jako nejvhodnějšího prostředí pro první pozemšťany.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Pokud žijí v jeskyních, tak už se mají čeho bát.

Jásot ještě není úplně na místě, pozorování je třeba zpřesnit. V tomto ohledu by mohla pomoci zatím poslední sonda, kterou NASA k Marsu vyslala, Mars Reconnaissance Orbiter. Tenhle šikovný satelit dorazil na oběžnou dráhu Marsu v březnu 2006 a vědě se začal věnovat v listopadu téhož roku. Je vybavený kamerami s vysokým rozlišením a mohl by tak definitivně zjistit, co je Sedm sester zač. Pokud opravdu jde o díry do jeskyní, můžeme klidně zahájit výcvik týmů prvních kolonizátorů Marsu.

 

Prameny
Northern Arizona University, Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 19.04.2007 07:46
Tisk článku

Související články:

Jak vznikla kamenná marsovská kobliha?     Autor: Dagmar Gregorová (30.06.2023)
Rozhovor s Janem Špačkem o životě na Venuši (část druhá)     Autor: Tomáš Petrásek (04.06.2023)
Rozhovor s Janem Špačkem o hledání života na Marsu (část první)     Autor: Tomáš Petrásek (02.06.2023)
Proč je Venuše žlutá a jak hledáme život na Marsu     Autor: Jan Špaček (09.03.2023)
Hledání života na Marsu 1 Úvod série     Autor: Jan Špaček (19.01.2023)



Diskuze:

No jo

8-P,2007-04-19 19:15:26

A jelikož lítající talíř vidělo jenom deset procent populaceová, nikoho ani nenapadne, že by tam ve vesmíru mohlo být mnohem vetší tajemství, než by globální mainstream unesl. Co když mají Řekové pravdu, a Plejády jsou děti Atlase a Pleióny - staré dvouhvězdy, která je poblíž obrovské továrny na hvězdy, ve které "plejády" jsou nejstarší děti. Nezaložil Atlas taky Atlantidu? Proč Indové vzpomínají na to, jak jejich předci lítali na Měsíc v obrovských létajících vozících - "vimánách"? A do třetice: jaktože se lítající talíře objevily na konci druhé světové, a největší šílenství proběhlo v padesátých letech? Možná nám tu někdo něco tají :-)

Odpovědět


:)))

Martin,2007-04-19 21:24:58

Tak to naše európske čarodejnice na lietanie ani nepotrebovali nejaké vimany, celkom im postačila blenová masť :)))

Odpovědět

www.marsanomalyresearch.com

medy,2007-04-19 10:23:55

www.marsanomalyresearch.com Co říkáte na tuto stránku? Nevyvozují autoři přehnané závěry? Jsou fota vůbec skutečná? Nejsem odborník na astronomii....

Odpovědět


Neverte

Jirka,2007-04-19 11:12:02

Snimky jsou zrejme ve vetsine, pripadne vsechny autenticke. Ale jejich interpretace je minimalne zcasti, ale nejspise zcela vymyslena. Napriklad snimek na http://www.marsanomalyresearch.com/evidence-reports/2007/117/forest-biodiversity-8a.htm zobrazuje ve skutecnosti rozmrazajici teren u jizniho polu Marsu, nikoli nejaky les. http://www.msss.com/moc_gallery/r03_r09/images/R08/R0801921.html

Doporucuju nebyt liny a natukat do prohlizece vzdy tu adresu, ktera na tomto webu neni nikdy jako odkaz, ale je soucast toho obrazku. Je to klasicka manipulace. Lidi vidi odkaz treba na NASA, ale uz jen minimum z nich se na tu stranku opravdu podiva, aby se seznamila s puvodnim zdrojem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz