Rybám stačí ke genialitě šest neuronů  
Ryby stříkouni umějí „plivnout“ proud vody tak, že zasáhnou hmyz sedící na vegetaci nad hladinou. Strefí se i na dva metry. Jakmile sražený hmyz padne do vody, žene se tam stříkoun ze všech sil, aby mu kořist před nosem nevyfoukly jiné ryby. Stříkouni nestřehnou jen na kořist, po které sami střelili vodním proudem. Hbitě reagují na jakýkoli hmyz, který padne na hladinu.

 

 

Zvětšit obrázek
Střikoun lapavý (Toxotes jaculatrix)

Němečtí neurologové Stefan Schuster a Thomas Schlegel z university v Norimberku sledovali reakci stříkounů po dopadu hmyzu na vodní hladinu. Zjistili, že ryba reaguje velmi rychle. Často vyrazí dřív než za 4 setiny sekundy. Reakce stříkouna je i překvapivě přesná. Ryby nezaskočila ani situace, kdy do vody spadl hmyz současně na dvě různá místa. Stříkoun se bleskurychle vydá ke kořisti, kterou má blíž.

 

Rychlá reakce, dokonalá orientace a perfektní koordinace pohybu – to všechno jsou velmi náročné činnosti. Tenisté, baseballoví pálkaři nebo hokejoví gólmani by o tom mohli dlouho vyprávět. Člověku se při plnění podobných úkolů aktivují v mozku rozsáhlé oblasti s bezpočtem nervových buněk. Stříkoun nemá tolik neuronů k dispozici a přesto náročný úkol vyhledání padající kořisti bravurně zvládá.

 

Zvětšit obrázek
Jednoduchý nervový okruh a šest neuronů stačí střikounům k tomu, aby reagovali na kořist za méně než 4 setiny sekundy. (Kredit: Memecio)

Schuster a Schlegel zjistili, že v mozku stříkouna zajišťuje reakci na kořist spadlou do vody pouhých šest neuronů. Není to jediná úloha těchto nervových buněk. Spouštějí například i bleskový úprk před dravci. Z oka putuje  do mozku ryby informace o pohybu kořisti a tam se kombinuje s informacemi o pozici těla stříkouna. Šest neuronů je zpracuje přesně a rychle. Výkonný povel svalům pro úprk do míst, kam padl hmyz, proto následuje jen s minimální prodlevou.

 

Výsledky výzkumu na stříkounech zveřejněné prestižním vědeckým týdeníkem Science zaujaly i neurology, kteří se zabývají fungováním lidského mozku.
„Tahle studie dokazuje, že i velice důmyslné jednání může být výsledkem práce velmi jednoduchého nervového okruhu. A to, co s ním dokážou tyhle ryby je prostě úžasné.,“ řekl v komentáři pro Science americký neurolog Russell Poldrack z University of Califonia.

 

 

 

 

Datum: 12.01.2008 19:29
Tisk článku

Související články:

Stárnete a hloupnete?     Autor: Martina Štěpánová (21.10.2016)
I papoušci se chovají ekonomicky     Autor: Josef Pazdera (01.07.2016)
O logice trochu netradičně     Autor: Petr Habala (27.11.2008)
Sova je síce symbolom múdrosti - ale neoprávnene     Autor: Dagmar Gregorová (06.09.2008)
Paměť lze zlepšit injekcí     Autor: Josef Pazdera (17.08.2008)



Diskuze:

To my připomíná jednu teorii z mládí

jar,2008-01-21 12:19:34

Týká se alkoholu a jeho vlivu na rychlost reakcí v mozku. Jde o to že kratší řetěz neuronů předá informaci rychleji než delší. Jenže má to taky háček, čím víc člověk chlastá, tím se stává rychlejší, ale musí včas přestat, nejrychlejší reakce má totiž v době, kdy mu v mozku zbývají pouze dva neurony a v této době musí přestat pít, protože se již jedná o množství kritické. Vyřazení dalšího neuronu totiž způsobí, že informace již není kam předávat. :-)

Odpovědět

Podle Penroseho teorie vědomí

Aether,2008-01-15 02:01:54

..je informace zpracovávaná v nějakých mikrotubulech uvnitř neuronu, takže ten se chová podstatně inteligentnějc, než neuron v klasických modelech neuronových sítích. Z čehož vyplývá, že neuronová síť je spíš něco jako multicore procesor, samozřejmě s potenciálními dopady na mentální kapacitu lidského mozku. Dtto nedávný článek v Nature
http://www.nature.com/nature/journal/v450/n7173/full/nature06416.html

a další:

http://sci-con.org/2007/04/consciousness-in-the-single-neuron/
http://cogprints.org/3891/1/snt-9html.htm

Odpovědět

..plivat do vody...

jara cimrman,2008-01-14 20:30:15

...vzpominam si, z Tri musketyru, kterak byl jeden z nich vybran do jejich spolecnosti prave proto ze taky plival do vody, z mostu, aby se delala kola....z toho jeho kolegove poznali, ze je povahy hloubave a byl na zaklade toho prijat....

Odpovědět

To jasna diskvalifikace,

mp,2008-01-14 18:28:06

pokud strikouni reaguji za 4 setiny vteriny. Podle pravidel IAAF pokud atlet vybehne driv nez za 1 desetinu vteriny po startovnim vystrelu, jedna se o ulitej start.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz