New Horizons míjí Triton  
Americká sonda New Horizons, vypuštěná roku 2006 k trpasličí planetě Pluto, zaznamenala nový milník na své cestě: Po průletu kolem Jupiteru v roce 2007 si nyní může odškrtnout dalšího plynného obra na seznamu - Neptun. Snímkovací sekvence během průletu proběhla podle plánu, díky poruše však do řídícího střediska zatím dorazila jen malá část snímků. Ty nejlepší z nich vám nyní přinášíme i my.


 

Zvětšit obrázek
Úchvatný snímek pořízený s dlouhou expozicí ukazuje noční polokouli Tritonu, v pozadí vystupuje tenký Neptunův prstenec. Podobných snímků bylo pořízeno více, s cílem pátrat po případných stopách kryovulkanismu. Podle neoficiálních informací na fóru Unnamedspacecraft.com byly na některých objeveny gejzíry, podobné těm na Enceladu, příslušná data ale na zveřejnění teprve čekají.

Snímky ukazují dosud nesnímkovanou rovníkovou a severní polární oblast Tritonu se skutečně bizarním a velice rozmanitým terénem. Objeveny byly stopy kryovulkanismu, a podle neoficiálních spekulací i působení kapalného dusíku, který mohl v minulosti na povrchu tohoto bizarního tělesa vytvářet řeky, jezera a moře, podobně jako na Zemi voda na na Titanu metan. Dnes se většina dusíku nachází ve zmrzlém stavu. Některé detaily na snímcích však interpretačním pokusům stále odolávají.

 

Zvětšit obrázek
Planeta Neptun


Sonda New Horizons podle původního plánu vůbec kolem Tritonu prolétat neměla. Zpoždění startu, které prodloužilo dobu letu, ale zároveň otevřelo možnost snímkovat během gravitačního manévru u planety Neptun také pořízení podrobných snímků jeho největšího měsíce. Protože se Triton v mnoha ohledech velmi podobá Plutu, hlavnímu cíli mise, byla to cenná příležitost vyzkoušet všechny instrumenty, a navíc získat snímky dosud nezmapované oblasti. Jestli nám Pluto nabídne podobně šokující a bizarní podívanou, máme se v roce 2015 na co těšit!


Měsíc Triton měří 2700 km v průměru, je tedy o něco menší než náš Měsíc nebo Europa, ale zase větší než satelity Uranu. Původně se jednalo o trpasličí planetu podobnou Plutu, která byla gravitací planety zachycena na retrográdní orbitě (obíhá v opačném směru, než ostatní velké měsíce). Při tomto manévru byl Triton patrně zcela roztaven a jeho povrch pokryl kapalný oceán čpavkového roztoku pod atmosférou metanu a dusíku. Povrch postupně zamrzl a do podoby ledů přešla i většina atmosférických plynů, v hlubinách však stále přetrvává kapalný oceán, jenž by mohl hostit život.


 

     
Terén na měsíci Tritonu
 
 Snímek odhaluje výraznou topografii v oblasti terminátoru (v nepravých barvách).
Výrazná multiringová struktura poblíž severního pólu nápadně připomíná pánev Valhalla na Callisto.
 
     
 Pláně pokryté dusíkovým a metanovým ledem křižuje síť trhlin. (Infračervený snímek v nepravé barvě, digitálně doostřeno)
 Snímky rovníkové oblasti, pořízené během největšího přiblížení, kdy se sonda prohnala téměř na dosah Tritonovy atmosféry, ukazují velmi rozmanitý povrch s krátery v různém stupni destrukce - od dokonale zachovalých (vlevo), až po téměř zahlazené a geologicky modifikované "palimpsesty" s vydutými dny (vpravo).
 Podivné struktury, vytvořené na povrchu zřejmě mrznutím a táním během ročního cyklu. Sediment na dnech starých kráterů mohl být vytvořen činností kapalného dusíku.
 
Všechny snímky NASA/MIB, digitálně upravené snímky přejaty z fóra Unnamedspacecraft.com


Prameny:
Vzdálené světy
New Horizons Science Operations Center, Raw images
http://www.unnamedspacecraft.com/index.php?showtopic=4903
http://photojournal.jpl.nasa.gov/target/Triton (starší snímky Tritonu ze sondy Voyager 2)


Platnost tohoto článku vypršela dnem jeho vydání (1. dubna). Všem se omlouváme se slovy holandského myslitele a představitele renesance a humnanismu: "Bez trocha bláznovství je ve společnosti nuda." (Erasmus Rotterdamský)

Datum: 01.04.2011 12:55
Tisk článku

Související články:

Smí Rakušané topit uhlím?     Autor: Igor Tureček (17.04.2008)
Ig Nobel ceny 2007     Autor: Josef Pazdera (06.10.2007)
Budou se děti jmenovat „@“,...?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2007)
Přehrajte si své geny třeba na piáno     Autor: Jaroslav Petr (03.05.2007)
Lirpain – elixír mládí     Autor: Marta Vlasáková (01.04.2007)



Diskuze:

Alex Butin,2011-04-15 16:27:34

Podivejme se pod slupku Tritona... http://exoticke-ovoce.coajak.cz/www/exoticke_ovoce_coajak_cz/images/galia/01-07galia-meloun-galia.jpg

Odpovědět

April

Martin Jahoda,2011-04-02 08:16:40

Ze ja vam to kazdej rok dycky sezeru i s navijakem...:-)

Odpovědět


K sežrání

Adolf Balík,2011-04-02 11:56:44

K sežrání je určitě to, co je na obrázcích. Sbíhají se mi při tom sliny jak Pavlovovu psu. Mé podvědomí v tom rozeznává nějakou pochoutku.

Odpovědět

Mapka spolohami

Adolf Balík,2011-04-01 18:14:13

18. března 2011 ve 22:00 h UTC (u nás bylo 23 h) New Horizon protla dráhu Uranu. Leč polohy jakýchloliv planet byly dost vzdálené.
Situační obrázek z okamžiku protnutí drah:
http://www.space.com/images/i/8716/original/20110318_lg.jpg

Česká diskuse o sondě:
http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=854&page=7

Odpovědět

je to april nebo ne :) ?

Jan Spurny,2011-04-01 16:08:29

..mam pocit ze je to nejaky ovoce :)

Odpovědět


Barak Obava,2011-04-02 02:54:03

Jistěže je to apríl ;-)

Odpovědět

Apríl

Miloš Čihák,2011-04-01 14:04:25

Nevěřte ani slovo. New Horizons je v tuto chvilku jak od Neptunu i od Uranu dál než od země. Autor nás tahá za nos !!!! Je to vlastně něco tak velikého ( New H.) jako letící piáno - křídlo, jen o trochu větší a tato sonda by musela mít dalekohled stejně velký jako poletuje okolo zeměkoule :-) tohle je záběr zcela něčeho jiného :-)
Zde je NASA stránka New Horizons:
http://pluto.jhuapl.edu/mission/whereis_nh.php

Odpovědět


Čarodějnice

Adolf Balík,2011-04-01 18:28:19

Počítám, že 30. dubna budou všechny zdejší články psát čarodějnice. Dnes je vše apríl.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz