Mobilní vojenský laser v akci  
Když vám na hlavu padají rakety odpalované palestinskými teroristy, nějak se bránit musíte. Systém HEL MD posouvá tuto obranu na zcela jinou úroveň


Velmi nadějný laserový demonstrátor

Zvětšit obrázek
High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD). Kredit: Boeing

K tomuto projektu se upírají zraky nejednoho z pohlavárů IDF, tedy Izraelské obrany. V současnosti provozují na jihu země systémy Davidův prak a Iron Dome, které mají za úkol ničit rakety a minometné náboje, odpalované palestinskými teroristy s Pásma Gazy. Systém funguje poměrně úspěšně, ale po ekonomické stránce je to naprostá katastrofa. Protiraketa (interceptor) stojí násobně, ne-li řádově více než primitivní rakety Kássám. Proto se hledá efektivnější způsob, jak eliminovat tuto hrozbu.


 

Zvětšit obrázek
HEL MD. Kredit Boeing

Izrael se dlouhodobě podílí na americkém programu vývoje laserových zbraní. Už před několika lety zkoušel první verzi Taktického vysokoenergetického laseru (THEL), ale náročnost na obsluhu, použití plynového média a další aspekty ukázaly, že v té době byl ještě laserový obránce nad technologické možnosti. Ale pokrok šel naštěstí dále. V uplynulých dnech proběhlo na testovací střelnici americké armády White Sands cvičení nové generace mobilní zbraně, Vysokoenergetického Laseru – Mobilního demonstrátoru (High Energy Laser, Mobile Demonstrator – HEL MD). Po dobu cvičení laser o výkonu 10kW zničil několik desítek minometných střel a blíže nespecifokovaný počet bezpilotních letounů. Kapacita systému je taková, že dokáže zničit i tři naráz vypálené střely dříve než dopadnou na zem (viz video).


Na korbě náklaďáků je přitom vše potřebné, napájení systému, radar pro vyhledání a navedení laserového paprsku a samozřejmě i samotné laserové dělo. 10 kW laser potřebuje nějakou dobu, než na cíl soustředí dostatek energie pro jeho zničení. Ale systém se má brzo dočkat výrazného upgrade na laser o výkonu 50 kW. V obou případech se jedná o tzv. solid state laser – tedy polovodičový laser. Ve výrobě je už dokonce 100kW varianta. Vyšší výkon znamená výkonnější obranu s kratším potřebným časem na zničení cílů.

 


 

K bojovému nasazení tohoto prostředku na jihu Izraele dojde zřejmě brzo. Nasazení by mělo účinně eliminovat hrozby z Pásma Gazy a tak přispět i k posunu mírových rozhovorů. Stávající izraelská obrana je finančně nákladná a HEL by mohl změnit pravidla hry. Poprvé by mohl být výstřel obrany levnější než raketa útočníka.

Literatura: Boeing : http://boeing.mediaroom.com/index.php?s=20291&item=19246

 

Autor: Martin Tůma
Datum: 13.12.2013 17:04
Tisk článku

Související články:

Dračí oheň poprvé střílel vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2024)
Austrálie vyvíjí laserovou zbraň proti tankům     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2023)
Velká Británie úspěšně testovala Dračí oheň, svou první energetickou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2022)
US mariňáci testují elektrický systém SPECTER s dosahem 30 metrů     Autor: Stanislav Mihulka (27.06.2020)
Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2017)



Diskuze:

Myslím že tady je o tom video

Pavel Krajtl,2013-12-15 18:24:50

http://youtu.be/qpuU-BEadxI?t=4m29s

Odpovědět

Karel Peptid

Jaroslav Mrázek,2013-12-15 16:24:06

http://pravopisne.cz/2010/10/byste-%C3%97-by-jste/

Odpovědět

Kdy přestane EU financovat teroristy?

Jaroslav Mrázek,2013-12-15 08:19:45

Je sice fajn, že "díky" palestinským teroristům musel být urychlen vývoj těchto-i jinde použitelných- prostředků, ale .....

Odpovědět


Evropa se poučila z druhé světové

Jenda Krynický,2013-12-15 14:41:23

jen se opoměla poučit z toho co jí předcházelo.

Odpovědět

Ideologie

Artur Fišer,2013-12-14 12:24:13

Tak tady se to sešlo... "mírové řešení palestinckého konfliktu" - to samo o sobě naznačuje naprostou neznalost, nebo úplnou ideologickou zmanipulovanost pisatele. Článek je o vývoji laseru, již je montují na lodě, nevidím důvod, proč by to nemohlo fungovat na zemi při neustálém zmenšování/zvyšování výkonu. Je jasné, že promytost populace a antižidovské, antiamerické a xenofilní (veskrze s námi neslučitelných kultur) memy se šíří jako rakovina, ale že i mezi čtenáři Osla..

Odpovědět

nesmělý dotaz laika

Pavel Foltán,2013-12-14 11:07:54

Položím naprosto laický dotaz (nerozumím výbušninám ani laserům).
Pokud je v kovové trubce (těleso miny) uzavřena nějaká látka (výbušnina) a tato trubka je zahřáta až do oranžového žáru, tak se domnívám, že i když sice třeba nedojde k iniciaci vlastní výbušniny, bude vnitřní přetlak vzniklý vysokou teplotou stačit k roztržení tělesa střely a tím k její destrukci.
Je něco takového možné? Mě připadá že těsně před koncem videa u článku (ve 3:40) je vidět jak se střela postupně zbarvuje do oranžova.

Odpovědět


Josef

Josef Šoltes,2013-12-14 11:33:46

Většinou se střely tohoto typu zničí už tím, že se naruší jejich aerodynamika. A k tomu stačí poměrně málo, není třeba je propalovat apod. Elektronika střely (pokud tam nějaká je) pak tuto sama zničí, případně deaktivuje.

Odpovědět

Opravdová perla

Jaroslav Santner,2013-12-14 09:23:28

Je to pochopitelně tak skvělá zbraň, že se autor ani neobtěžoval přitroublé čtenáře informovat, zda jsou ty kW uváděny jako příkon nebo výkon. Mě by jenom zajímalo, jak tu minometnou střelu ničí. To je rovněž taktně zamlčeno. Ten tritol v té mině asi iniciovat laserem přes půl centimetru ocelolitiny nepůjde, aby to bouchlo za letu. Na zapalovači laser neudrží, protože z radaru tak přesný obraz mít asi nemůže. Aby to celé odpařil za letu bohužel nemá výkon. Takže fakt nechápu, proč je to tak skvělé, když je to tak levné. Mohli by to nabídnout v teleshopingu. (Jen tak mimo soutěž, již před 25 léty předváděli ve White Sands podobný podvod se zničením motoru strategické rakety (bez pohybu) laserem. Také to bylo super a pak to potichu zastavili).

Odpovědět


Vojtěch Kocián,2013-12-15 19:43:53

U laseru se většinou udává výkon.

Mechanismus zničení bude nejspíš přehřátí tělesa střely a následná iniciace rozbušky nebo samotné výbušné náplně. Podobné hračky se v US Army používají na ničení min a nevybuchlých projektilů. Jen menší (ohřev trvá déle) a s manuálním mířením, ale to na statické a relativně blízké terče nevadí.

Radar nejspíš používají jen na hrubé navedení, přesné míření zajistí optický zaměřovač. A laser nebude mít nijak úzký paprsek, což je vidět i z velikosti toho reflektoru. Minometný granát se do něj nejspíš schová celý i s rozbuškou.

Pokud jde o zařízení, nijak levné určitě nebude, levný bude jednotlivý výstřel. Jestli se to celé vyplatí, záleží především na tom, jak často bude potřeba. V Izraeli bych sázel na relativně rychlou návratnost v porovnání s Iron Dome.

Odpovědět

Nižší finanční náklady?

Pavel Krajtl,2013-12-14 08:39:34

V armádě? Zbrojní a finanční průmysl si notují v tom aby náklady na "bezpečnost" neustále rostly. Není snažší cesty jak se zbavit kritiků než prohlásit je za snílky, podvratné živly nebo nakonec terroristy se kterými se nevyjednává, proti kteým se bojuje... Ta snůška frází na kterých je tenhle článek vystavěn je odstrašujícím příkladem toho jak to vypadá v praxi. Do laserů se vrazí miliardy dolarů, a palestinčtí kluci budou svoje drenážní trubky vystřelovat za deště a mlhy.

Skutečným terroristou jsou zbrojařská a finančnická lobby, nadutost povýšenost, omezenost.

Nižší finanční náklady představuje nevojenské řešení. To ale znasnadňuje možnost ovládat politiku silou.

Odpovědět


Ukamenování

Jiří Kocurek,2013-12-14 13:30:46

je také způsob likvidace nepřítele, dlužno dodat velmi tradiční. Nevojenské řešení je možné tam, kde mají obě strany zájem přežít. Pokud má jedna strana zájem na ukamenování všech jinověrců, tak vzdát se zbraní znamená umřít.
Víte, nemusíte být XX, aby vás YY přepadli. Důležité je čemu věří YY a pokud YY věří tomu, že jste XX, tak je váš život ohrožen, ikdyby jste byl nakrásně čistý YY. (Za XX dosaďte cokoliv, za YY libovolné fanatiky).
Snem každého diktátora je neozbrojená společnost, kterou ovládá. Stejně tak sen každého vraha je neozbrojená oběť.
Myslíte, že náboženští fanatici zanechají svého konání, když zjistí, že jejich oběť nejenže nemá peníze, ale ani zbraň? Nebo snad chcete tvrdit, že Islám vymyslela zbrojařská lobby? Bavíme se o 4 století našeho letopočtu, cca 300 let před vynálezem střelného prachu.
Náboženství je mnohem starší než peníze a války jsou starší než náboženství. Berte to raději jako fakt a neříkejte mi, že dvě vlčí smečky soupeřící o území to odkoukaly od člověka.
Pokud ovšem věříte tomu, že následky nějakého činu se mohou dít v minulosti, tak je veškerá debata marná.

Odpovědět


Není pravda

Oskar Zemcik,2013-12-15 12:48:55

"Snem každého diktátora je neozbrojená společnost, kterou ovládá. Stejně tak sen každého vraha je neozbrojená oběť."
S tímhle nemohu souhlasit. Snem každého diktátora je naopak "ozbrojená" společnost, protože v té se dá snadno identifikovat společný nepřítel proti kterému je třeba bojovat. Stejně tak pro vraha je z hlediska následků jednodušší zabít "ozbrojenou" oběť, vždyť ta se přece "mohla bránit". Pokud Vás někdo skutečně chce zabít můžete bít ozbrojený jak chcete, on vybírá kdy kde a jak, pokud nejste paranoidně hlídaný diktátor tak nemáte šanci....

Odpovědět


Odzbrojenou společnost je snazší ovládnout

Jenda Krynický,2013-12-15 14:46:36

stačí na to méně ozbrojených. A pro boj proti "společnému nepříteli" si diktátor radši ozbrojí jen vybrané.

Odpovědět

indoktrinovat

Ronald Kovář1,2013-12-14 03:21:50

je třeba...tak je to správné, tak to má být.
pif paf.
prý že objective source elearning... :))) Ještě tam napište: Věda - již od 50,-... :))

Odpovědět


ještě jste zapoměl

Pavel S,2013-12-14 17:51:59

dodat "ruce pryč od palestiny".

Odpovědět

To je jednoduché

Jiří Vyhnalík,2013-12-14 01:27:41

Pokud chcete čtenáře ušetřit ideologického primitivismu, stačí když se ho zdržíte!

Odpovědět


Upřesnění

Jiří Vyhnalík,2013-12-14 13:18:47

Můj příspěvek byla reakce na Karla Peptida, zjevně se nezařadil do vlákna.
Takže aby bylo jasné, souhlasím s tím, že článek na Osla patří. Jenom se stačí zamyslet na tím, jaké problémy musejí zbraňoví vývojáři vyřešit, počínaje zachycením letící střely optikou, přes výpočet dráhy, zaměření laseru a sledování střely bez velkých odchylek tak, aby ji laser mohl dostatečně zahřát a zničit a to všechno MOBILNĚ, tedy v jednom, byť velkém náklaďáku, včetně zdroje energie, i kdyby ten byl ve druhém náklaďáku vedle.

Odpovědět

Iron dome...

Echinopsk Sk,2013-12-14 01:05:33

Neviem o tom, ze by na juhu resp. aspon v okoli Ashdodu, Ashkelonu, Sderotu alebo Bershevy bol rozmiesnteny Davids slingshot.Je tam iba Iron dome. Davids slingshot presiel v novembri dalsimi testami, ale to je vsetko. Jedine co som sam videl, bola bateria Iron Dom-u pri Ashdode. Zatial som to nevidel v akcii a to som tam dost casto, neviem ci nastastie, alebo nanestastie...ale miestny hovoria, ze to je celkom slusne divadlo :)Snad v maji ;)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz