Lidé, kteří vyhrají, mají příště větší sklony podvádět  
Myslíte si, že vítězové jsou nad věcí? Že hrají fér, že nemají důvod podvádět, vždyť už vyhráli? Tak to jste vedle.

Jak soutěžíme? Kredit: Liam Quin / Wikimedia Commons.
Jak soutěžíme? Kredit: Liam Quin / Wikimedia Commons.
Náš druh má očividně vrozené sklony hrát, soutěžit, vítězit a také prohrávat. Celý lidský život je vlastně jedna velká hra. Je to cítit v morku kostí. Soutěžení hraje významnou roli v ekonomice, psychologii, sociologii i politických vědách. Jak se ale při soutěžení chováme? Víme toho spoustu o chování soutěžících před soutěží i během samotné soutěže. O tom, co se děje po soutěži, ale nevíme skoro nic. Posvítili si na to izraelští badatelé Amos Schurr z Ben Gurionovy univerzity v Negevu a Ilana Ritov z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. V sérii experimentů s dobrovolníky zjistili, že lidé, kteří někoho porazí v soutěži, mají větší sklony v příštích soutěžích poražené podvádět.
Ilana Ritov. Kredit Hebrew University of Jerusalem.
Ilana Ritov. Kredit Hebrew University of Jerusalem.

Je to pozoruhodné. Selský rozum napovídá, že by vítězové měli v následujících soutěžích méně podvádět, vždyť si věří, už vyhráli, tak přece nemají zapotřebí nějaké podvody. Výzkum Schurra a Ritovové, který publikoval prestižní časopis PNAS, ale ukazuje, že je to přesně naopak. Důvod je podle vědců zřejmě to, že vítězové mají sklon trpět pocitem oprávněnosti (sense of entitlement) k vítězství. Když už vyhráli, tak je podle nich přece jasné, že by měli vyhrát i příště.

V jednom z experimentů Schurr a Ritovová požádali univerzitní studenty, aby vytvořili dvojice. Pak v těchto dvojicích soutěžili v odhadu. Na obrazovce jim po dobu 2,5 sekundy zobrazili určitý počet objektů tak, aby nebylo možné je spočítat. Pak měli oba ve dvojici odhadnout, kolik těch objektů bylo. Experimentátoři jim vždy sdělili, kdo z nich zvítězil a ten pak dostal finanční odměnu.
Ben-Gurion University of the Negev.
Ben-Gurion University of the Negev.

V následujícím experimentu ti samí dobrovolníci ve stejných dvojicích házeli dvěma kostkami a bylo jim řečeno, že dostanou finanční částku podle čísel, která jim padnou. Háček byl v tom, že každá dvojice měla k dispozici fixní částku, kterou si tím pádem museli ve dvojici rozdělit podle výsledků hodů kostkami. Vzhledem k tomu, že to byli sami dobrovolníci, kdo zjišťoval a hlásil výsledek hodu kostkami, tak pro ně bylo snadné zalhat. Badatelé sice neznali skutečné výsledky hodů kostkami, dovedli si ale odvodit, jak kdo lhal. A lidé, kteří zvítězili v odhadech počtu objektů z prvního experimentu lhali víc, než poražení.
Hebrew University of Jerusalem.
Hebrew University of Jerusalem.

Schurr s Ritovovou uspořádali ještě další kolo experimentů, které byly shodné s předchozími. Lišily se jenom v jedné podstatné věci. Výsledky odhadů počtu objektů nebyly prezentovány jako soutěž a nikdo ze dvojic dobrovolníků se nepovažoval za vítěze. A ti, kteří v odhadu počtu objektů vyhráli více peněz, tedy „vítězové“, ač to o sobě nevěděli, najednou v soutěži s kostkami nepodváděli víc než ti, kterým šlo odhadování počtu hůře.

Badatelé ve snaze lépe pochopit, proč vlastně lidé po svém vítězství s vyšší pravděpodobností podvádějí, také uskutečnili průzkum mezi účastníky experimentu. Ukázalo se, že lidé, kteří si představí, že vyhráli, mají o něco vyšší skóre v hodnocení pocitu oprávněnosti. Vše nasvědčuje tomu, že se vítězové více cítí oprávněni k vítězství. A mají tím pádem menší zábrany podvádět, aby tohoto vítězství dosáhli. Nejde přitom o pouhý úspěch, musí to být vítězství. Výzkum Schurra a Ritovové nabízí odpovědi na to, kde se v nás vlastně bere neetické chování.

Literatura
PNAS online 25. 1. 2016

Datum: 07.02.2016
Tisk článku

Související články:

Pozor na neviditelnou gorilu!     Autor: Stanislav Mihulka (08.05.2011)
Ohýbání pravdy     Autor: Jan Špaček (15.11.2015)
Psychologové tvrdí, že prokázali vztah mezi vírou v nesmysly a sníženou inteligencí     Autor: Josef Pazdera (04.12.2015)
Sérum pravdy Dr. House     Autor: Miloslav Pouzar (14.12.2015)
Uživatelé internetu se rádi uzavírají do komnat ozvěny     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2016)



Diskuze:

Michal Ochaba,2016-02-11 13:17:27

"Badatelé sice neznali skutečné výsledky hodů kostkami, dovedli si ale odvodit, jak kdo lhal."

WTF? Z kabaly? Alebo im to prezradil Šekel Všemohúci?

Odpovědět


Re:

David Nečas,2016-02-11 22:05:04

O statistice jste už slyšel?

Odpovědět


Re: Re:

Petr Kr,2016-02-14 20:45:12

Slyšel. Platí pro nekonečno pokusů. Jinak je to jen přibližně a čím méně hodů, tím větší odchylka. Slyšel jste už, že někdo hodil 6 šestek za sebou? Proč, měl hodit přece ze 6 pokusů jednu 1, jednu 2, ... a jen jednou 6. Asi to byla blondýna, co neznala statistiku.

Odpovědět

Jak draha je nepoctivost

Michal Bida,2016-02-08 17:17:32

Moc pekna knizka, ktera se snazi vysvetlit nepoctivost a podvadeni u lidi napsal Dan Ariely (Jak draha je nepoctivost).
Takove strucne summary te knihy je, ze podvadeji vsichni lidi, kdyz muzou, ale jenom trosku. To co je brzdi je hlavne to, ze kdyby podvadeli moc tak by se "nemohli sami sobe podivat do oci". Hezky v tech studiich vyslo, ze lidi, kteri si dokazi svoje podvadeni lepe racionalizovat (tedy napr. kreativnejsi lide) podvadeji vic. :-)
Taky je zajimave, ze pokud se pred experimentem jakymkoli zpusobem lidem pripomene moralni chovani (i neprimo - napr. napiste 10 prikazani desatera), tak podvadeni uplne vymizi.
Funguje tam take efekt, ze kdyz vidim lidi z me skupiny podvadet, podvadim take.
A "altruismus" - pokud muj podvod pomuze druhemu cloveku mam vetsi tendenci podvadet nez kdybych pomahal sam sobe (snadnejsi racionalizace). No proste doporucuji precist. :-)

Odpovědět

Hmmmm ...

Richard Palkovac,2016-02-07 09:25:17

Takze aj ten politik, co isiel do politiky "nekradnut" sa po vitazstve stane zlodejom a podvodnikom.

Odpovědět


Josef Vyskočil

,2016-02-07 14:58:42

Podvodníci jsou i zdejší autoři, ti napáchají více škod, Třeba zrovna zdejší Staník Mihulka, doufám, že ho někdo brzo sejme.

Odpovědět


Jozef Vyskočil

,2016-02-07 14:58:46

Naše časopisy, které jsou založené na Bibli, si můžete stáhnout ve víc než 200 jazycích, včetně znakových. Strážná věž ukazuje, jaký význam mají světové události ve světle proroctví zapsaných v Bibli. Utěšuje lidi dobrou zprávou o Božím království a vede k víře v Ježíše Krista. Probuďte se! ukazuje, jak je možné řešit dnešní problémy, a povzbuzuje k důvěře ve Stvořitelův slib o pokojném a bezpečném novém světě.

Odpovědět

..

Jozef Vyskočil,2016-02-07 08:58:04

Úspech je v podstate do značnej miery výhra. Z toho vyplýva, že čím je kto úspešnejší, tým je väčší podvodník.

Odpovědět


Re: ..

Jiri Hauser,2016-02-07 16:35:44

Experiment popsaný v článku přesně toto zpochybňuje.

Odpovědět

Chování

Milan Krnic,2016-02-07 07:51:44

Etické chování považuji za vĕdomou záležitost.
A je otázkou, zda je podvádĕní neetické.
Zřejmĕ jak pro koho, jak kde.
Čin zpronevĕry penĕz nebude neetický ze všech úhlu pohledu.

Odpovědět


Re: Chování

Michal Ochaba,2016-02-11 13:22:53

Keby chování všeobecne bolo vedomou záležitosťou, svet je raj.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz