Twitterboti vyrážejí na lov nenávistných trollů  
Sociální média jsou stoky. Lidští moderátoři nezvládají udržovat pořádek a trestat provinilce. Asi jediným rozumným řešením bude vypustit smečky sofistikovaných botů.

 

Zvítězí na trolly twitterboti? Kredit: SF Norge A/S.
Zvítězí na trolly twitterboti? Kredit: SF Norge A/S.

Libby Hemphill, badatelka online komunikace z Illinois Institute of Technology, to řekla jasně: „Social media is a shitshow“. A nemohla být přesnější. Studie washingtonského Pew Research z roku 2014 praví, že 40 procent uživatelů internetu bylo na světové síti někým obtěžováno nebo napadáno. Většina z nich to přitom zažila prostřednictvím sociálních médií. Po sociálních médiích se šíří hrůzy a propaganda. Jejich provozovatelé už nějakou dobu slibují, že s tím něco udělají. Doopravdy se o to snaží. Jen Twitter už prý smazal 360 tisíc účtů teroristů. Jejich snahy odstranit ze sociálních médií nenávistné posty a předcházet útokům na uživatele ale podle všeho nejsou příliš úspěšné. Lidští moderátoři to prostě nezvládají.

Libby Hemphill. Kredit: Illinois Institute of Technology.
Libby Hemphill. Kredit: Illinois Institute of Technology.


Výkonný ředitel Twitteru Dick Costolo za to loni převzal osobní zodpovědnost. Nechal se slyšet, že sociální média na problémy s obtěžováním a nenávistí dlouho kašlala. A teď sklízí hořké plody. Zároveň v sociálních médiích ještě ke všemu řádí militantní ruská propaganda, pobláznění islamisté, zavilí eurofobové a kdo ví kdo ještě. Takže problémy jenom narostly. Přitom je nasnadě, že nejsnazší cestou k vymetení špíny ze sociálních médií je napomínat provinilce, trestat je, a nedovolit, aby jim vše procházelo. Na ulicích na sebe lidé neutočí, že by snad byli hodní (to rozhodně nejsou), ale protože by to pořádně schytali – pokud stát funguje, jak má. Nicméně, sociální média jsou příliš rozsáhlá na to, aby je efektivně hlídali lidé. Proto se mezi odborníky stále častěji mluví o řešení, které lidi nezahrnuje. V neklidné době přicházejí na scénu boti.

Nekrmte trolly. Pokud nejste arguebot, co si dává trolly k večeři. Kredit: Sam Fentress / Wikimedia Commons.
Nekrmte trolly. Pokud nejste arguebot, co si dává trolly k večeři. Kredit: Sam Fentress / Wikimedia Commons.


Twitterboti, faceboti a jim podobní boti mohou na sociálních médiích dělat rozmanité věci. Nejjednodušší možností je, že boti mohou obsluhovat seznamy zablokovaných účtů, případně stránek. Protivné účty si sice může zablokovat každý sám, jenže to bývá zdlouhavé, nepříjemné a celkově obtěžující. To je příležitost pro blockboty. Starají se o seznamy zablokovaných účtů a průběžně si je aktualizují, podle seznamů dalších uživatelů. Rozhodně jsou velmi užiteční lidem, kteří jsou pod permanentním tlakem sprosťáren. Mnozí politici nebo novináři jistě vědí, o čem je řeč. Šikovný blockbot jim usnadní život.

Komplikací je, že blockboti fungují, jenom když jim někdo neustále aktualizuje seznamy nepříjemných účtů. Bylo by ale možné detekovat násilí na sociálních sítí automaticky? Hemphill a její kolegové se zkusili zeptat lidí na crowdsouringové platformě Mechanical Turk na zkušenosti s osobními útoky na sociáních médiích. Ukázalo se, že lidé se příliš neshodnou v tom, co vlastně takové útoky jsou. Pak je samozřejmě dost těžké naprogramovat umělou inteligenci, která by něco takového automaticky detekovala. Jsou ovšem i jiné, ofenzivnější možnosti.

Kevin Munger. Kredit: New York University.
Kevin Munger. Kredit: New York University.


Velmi zajímaví jsou například takzvaní argueboti – čili hádaví boti. Základní poučka pro boj s trolly, blázny a nepřátelskými propagandisty zní – nekrm trolly. Argueboti dělají přesný opak – krmí trolly nadšeně a s vervou. Je to naprosto geniální. Sledovat krmení trollů je legrace, skoro jako v ZOO. Argueboti se s jásotem vrhají na šmejdy online světa, a tím odvrátí pozornost od jejich lidských obětí, což je primárním cílem arguebotů. Nedávno si užili skvělou zábavu tvůrci arguebota jménem @Assbot. Nakrmili ho směsí hlášek ze svého archívu a pak ho poslali reagovat na tvíty Donalda Trumpa. Výsledkem prý byly křeče smíchu a dav naprosto konsternovaných Trumpových nohsledů, které @Assbot přiváděl k šílenství.

@Assbot prostě jenom míchá starší tvíty dohromady. Co kdyby se ale objevil sofistikovaný bot, který by uměl manipulovat chování trolla v online prostředí? S takovými boty experimentuje Kevin Munger z New York University. Princip je opět velmi jednoduchý. Jde o to, aby trolla napomenul někdo z jeho sociální skupiny, kdo má vyšší sociální status. Munger vytvořil boty, kteří se vydávají za bílé nebo černé muže, s velkým nebo s mizivým počtem sledujících. Když tito boti začali napomínat uživatele, tak se nejdřív setkali s přívalem nadávek. Nejčastější reakce prý byla „kill yourself“. Postupně to ale začalo fungovat – nejlépe si vedli boti předstírající, že jsou běloch s množstvím sledujících. Funkčnost takových botů je sice jenom omezená, Mungera ale překvapilo, že jejich vliv na uživatele Twitteru vydržel docela dlouho. Výzkum rozmanitých botů pro údržbu online světů každopádně pokračuje dál.

Používání botů proti onlině špíně jistě nevyřeší všechno. Když se to rozkřikne, tak se jejich účinek bude postupně vytrácet. Hemphillová je ale přesvědčena, že nic jiného než boti nebude fungovat. A měli bychom je do sociálních médií vypustit co nejdříve. Otázkou samozřejmě je, kdo bude takové boty kontrolovat. Autoritativní režimy budou mít jistě choutky vodit podobné boty pěkně na vodítku a používat je k prosazování svých záměrů. Například turecké úřady teď vyšetřují asi 2 tisíce lidí, kteří v online prostředí inzultovali tureckého autoritáře Erdogana. Hemphillová proto důrazně doporučuje svěřit takové boty přímo do rukou Twitteru, Facebooku a dalších sociálních sítí, které sice nejsou bez vady, nemají ale politické ambice a je v jejich zájmu udržet si dobrou pověst mezi uživateli.


Video:  The Psychology of Trolling


Literatura
NewScientist 3. 8. 2016, Wikipedia (Internet troll)

Datum: 17.09.2016
Tisk článku

Související články:

Nebojte se experimentování Facebooku s emocemi!     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2014)
Mohou Anonymous porazit Daeš v online válce?     Autor: Stanislav Mihulka (06.12.2015)
Twitter proti Daeš: Rušení účtů islamistické propagandy funguje docela dobře!     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2016)
Vědci Facebooku učí umělé inteligence čtením dětských knih     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2016)



Diskuze:

Ono to nakoniec bude dobre

Michal Lichvár,2016-09-28 12:50:05

Ludia prijdu nato, ze na nete nic nevyriesia ... aky vyznam ma presviedcat botov ... a pojdu si svoju frustracie riesit inam ... do ulic napr. ... na cerstvy vzduch :) ... a mozno z toho bude nejake revolucne hnutie, alebo aspon objavia caro prirody :)

Kazdopadne uz teraz su diskusie plne utokov jednej strany na druhu, pricom na oboch taboroch su aj ludia, ktori su zato plateni (minimalne na slovensky SMER-SD to vyslo najavo, takze to budu mat aj ostatne uskupenia presadzujuce nejaku ideologiu).

A ked sa do toho zapoja boti, tak to bude teprve sranda ... vznikne priestor cisto len pre botov. Budu sa predbiehat v sofistikovanosti, jedny budu lepsi blokatori a druhi budu lepsi v ironii a satire, ktoru sa ti prvi zase budu musiet naucit chapat.

Pan CEO z Twitteru by si mal rozmysliet, ci chce tymto pochovat svoju spolocnost. Ak majorita obsahu bude generovana botmi, ludia tam prestanu chodit. Opat situacia, ktora mi pripomina boj agentov studenej vojny popisany v Storocnom starcekovi ... treba pieskovisko, hracky, hracov a hlavne vykazovat cinnost :)

Dobre pre programatorov, budu sa hrat a zaroven mat na chleba :)

Odpovědět

to sú celí američania, zaoberať sa somarinami

Jozef Daňo,2016-09-23 07:21:31

ešte že mi to netreba, na Facebook vôbec nechodím a netreba mi ho

Odpovědět

Jarda Votruba,2016-09-20 07:35:14

to bylo na Pavla S

Odpovědět

Eurofobové a hon na čarodějnice?

Oldřich Horák,2016-09-19 11:31:29

No vida, tak už jsou tu zas ti hodní, jako bych znovu četl Bradburyho 451 °F (mě se více líbilo řešení dle Usher II). Takže bude někdo, kdo rozhodne kdo je eurofob či xenofob. Jestli se nemýlím, tak právě eurofobové upozorňovali na to v co se začne zvrhávat původně dobrá myšlenka. Stejně tak došlo na slova těch co byli před půl rokem xenofobové a varovali před následky lehce zmatené frau Merkel (které to už také začíná docházet a dr se své linie jen aby nepřiznala chybu).
Takže co bude? Vznikne ministerstvo čistoty názorů? Vypustíme UI čistit net od zneklidňujícího a kdy budou cisterny plné petroleje na zádech nových požárníků či vypustíme Ohaře, Ohaře s jehlou v tlamě co uspí znepokojující myšlenky?
Ti, kteří by se vzdali základní svobody, aby získali trochu dočasné bezpečnosti, si nezaslouží ani svobodu, ani bezpečnost.

Odpovědět


Re: Eurofobové a hon na čarodějnice?

Jan Krásenský,2016-09-20 16:08:17

No a to je právě ta vina eurofobů, bez jejich upozorňování by se přeci myšlenka nemohla zvrhnout! Přeci příčina a následek. Stejně tak jsou následky dílem xenofobů a jejich varování, né. Doporučuji tedy stabilizovat myšlenky, aby je žádné malicherné upozornění nemohlo zvrhnout nebo převrhnout! A xenofoby nechat nést ty následky. To je spravedlnost! Euro eko bio enviro gender multi kulturní!

Odpovědět

Jak se ta historie opakuje!

Marcel Brokát,2016-09-18 14:38:05

Kdysi určité vládnoucí skupině vadilo, že se svobodně publikují názory. A zavedla - CENZURU. "Kouzelný" to nástroj :-)
V roce 1989 proběhla určitá reforma, jejíž jednou (z mnoha) nosnou myšlenkou byla svoboda slova.

Budu moralizovat - Je třeba disponovat vysokým morálem a unést i žumpu.

Skupina osob, která oprašuje zaniklé pořádky v novém hávu se označují za neomarxisty. A to ve většinovém uskupení není slučitelné se svobodou slova.

Odpovědět


Re: Jak se ta historie opakuje!

Jakub Preclík,2016-09-18 14:59:31

"Je třeba disponovat vysokým morálem a unést i žumpu."

Diky za tu vetu. Rozhodl jsem se take verit tomu, ze na vine ruznych omezeni a regulaci neni zadne spiknuti ani politicke spicky.

Kdyz jsem se uz pred lety zcela izoloval od zpravodajstvi a ponechal si pouze jakztakz duveryhodne zdroje vedeckych novinek, prestal jsem zcela citit jakoukoliv nadvladu. Neznam reklamy, neznam politicke debaty, casto ani nevim kdo je na vysokych mistech cehokoliv. O to vic, domnivam se, pak vidim jak my sami se chceme spoutat a omezit, aby nam bylo jednoduse a nerusene. Verim, ze prostredi ktere mame si plne zaslouzime. Bez ohledu na system vlady nad nami.

Odpovědět


Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Milan Krnic,2016-09-18 19:44:38

Díky podobné cestě jsem dospěl ke stejnému závěru (resp. dále ke kauzalitě, tj. neexistenci svobodné vůle, ovšem to pro "každodenní život" ve své většině není využitelné).

Odpovědět


Re: Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Troll Netroll,2016-09-20 10:56:53

V kauzálním prostředí je svobodná vůle v rozporu s logikou, což většinou nejde pod fousy. ... Když řeknete, nezlobte se na mne, mé jednání je podmíněno kauzálním řetězcem sahajícím k velkému třesku a možná i za něj, tak na vás většina badatelů bude koukat jako na spadlého z višně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Milan Krnic,2016-09-20 19:35:07

Tak nějak. Jenže zase myslet běžně kauzálně nejde, to by se jeden za chvilku zbláznil. A v realitě právě kauzalita (zdánlivý chaos) brání masovému prosazení takového myšlení a souvisejících činů (asi jediná hypotetická věc, jíž dávám maximální pravděpodobnost), a to nejlepší, co člověku zbude, je to neřešit, a vézt se a kochat se.

Odpovědět


Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Jarda Votruba,2016-09-19 08:26:32

Také jsem se odstřihl od televize , novin, reklam a podobných sraček a informace si hledám sám a dělám si svůj názor. Bohužel, typ lidí jako my je pro stát nebezpečný a měl by se eliminovat. Správný občan má hýkat tak jak je mu předkládáno a ne samostatně myslet. Protože pak člověk zjistí, že v čele státu stojí v lepším případě neschopní lidé a v horším případě všeho schopní lidé.

Nicméně začínám zjištovat, že množství stádové populace se začíná zmenšovat a lidé se zase začínají zabývat používáním mozku. Proces je to pomalý, ale díky nezvládnuté propagandě zatím trvalý.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Milan Krnic,2016-09-19 14:12:51

Tak brzy máme volby, uvidíme, jak je to s tím zmenšováním :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Emilka K.,2016-09-20 06:53:05

Nedělala bych si velké iluze....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Jarda Votruba,2016-09-20 07:24:42

ve volbách to dopadne tak, že první bude Babiš s koblihou ( kobliha za dáčo je přece boží), druhej bude Sobotka se svá anální politikou ( zbytek stáda co nedostali koblihu), třetí budou komančové ( koblihu dostali, ale volí je stále), pak ODS ( to jsou ti co nemají na to, aby dali koblihu) a pak Okamura. TOP, lidovci a zelení budou pod 5 procent.

U lidí je to tak, že sice pindaj, ale na poslední chvíli se začnou chovat stádně. Pak je to mrzí, ale je pozdě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Jak se ta historie opakuje!

Milan Krnic,2016-09-20 19:47:15

A jako vždy očekávám hojnou účast, obzvláště těch, co pindají :)

Odpovědět

Nenávistných trolov prepnúť na špecializovaný virtuálny wéb !

Anton Matejov,2016-09-18 10:15:52

Stvoriť virtuálny wéb špeciálne vybavený psychiatrickými a psychologickými programami.
Obyčajne sociálne média vybaviť citlivejšími programom. Napríklad ak program zaregistruje dve a viac nenávistných a urážlivých slov,ucháckych výrazov, viet s niektorej IP adresy, automatickí prepína danú IP adresu na špeciálny vybavený wéb pre trollov.
[Jedno urážlivé slovo môže byť aj omyl, či preklep.]
Špeciálny trollovský wéb skopíruje presne danú wébovu stránku a patrične vybavený program mu odpovedá na základe psychiatrami a psychológmi vytvorenými programami, poprípade vyšetrujucimi zložkami, či tajnými.
Troll bude mať odstrihnuté odpovede zo svojej IP adresy od ostatných účastníkov. Chvíľu mu bude trvať,kým zaregistruje, že sa virtuálne baví so špeciálizovanými softwérmi. Špeciálizované programy by brali aj rôzne štatistiky, vyhodnocovali rôzne postupy, ako liečiť takých psychopatov. Pri obzvlášť nebezpečných vetách a slovách automatickí by automatickí prepli ešte aj na špecializované webové stránky vyšetrovacím zložkám a tajným.
Ak by aj trollovia zistili že sa s nimi bavia virtuálné programy bolo by to pre nich dostatočne ponižujúce.
Zároveň by sa vyriešila aj námietka pána Jakub Preclíka...
nejaky nacek s hruzou zaklapne laptop, rozplace se a pujde si ulevit zmlacenim nejakeho chudaka v hospode...
Samozrejme v poriadku sú aj námietky diskutujúcich aby dané veci boli v rozumnej miere a neboli ľahko zneužiteľné.
Dané špecializované stránky by síce mohlo zaregistrovať troll, ak by vlastnil viacej IP adries a tak si to skontroloval. To už by bol ale ten chytrejší, inteligentnejší, usilovnejšie kontrolujúci a vzdelavájucí sa troll. Poprípade troll spadajúci medzi počítačových odborníkov, s nejakými programátorskými znalosťami. Inteligentnejší trollovia by sa ale začali uvedomavať, že ich IP adresa je zameraná a archivovaná.
Čiže buď extrémne nebezpečný troll, s ktorými by sa už mali vážne zaoberať vyšetrujúce zložky.
Alebo učenlivejší troll a tým pádom samo liečiaci sa troll, ktorému by spoločnosť mohla dať viacej šancí ako dávajú v liečebniach. Ľudí s úchyláckou nenávisťou ale ťažko dostanete do liečební.

Odpovědět


Re: Nenávistných trolov prepnúť na špecializovaný virtuálny wéb !

Richard Palkovac,2016-09-18 12:39:58

IP adresa vo vacsine pripadov nic nehovori o konkretnom uzivatelovi. Maloktory uzivatel ma vyhradenu IP adresu, ak aj ano, cez nu, cez proxy, chodi na internet cela firma, skola, internetova kaviaren atd.

Ina vec je, ak sa niekto zamera (napriklad policia) na vyhladanie niekoho, vtedy to moze ist aj cez IP, ked si pockaju na moment ked je troll pripojeny a pomocou IP najdu konkretneho uzivatela (podla poskytovatela, alebo fyzicky musia ist do konkretnej budovy , miestnosti atd.), ale vacsinou ho musia fyzicky prichytit na mieste cinu.

Odpovědět


Re: Re: Nenávistných trolov prepnúť na špecializovaný virtuálny wéb !

Anton Matejov,2016-09-18 15:58:36

Možno som to trocha prehnal s IP adresami. Viem ale že operátori v SR mali povinnosť zo zákona archivovať všetke aktivity na Internete a mobiloch najmenej pol roka pre potreby vyšetrovacích zložiek. Riešiť to mal Ústavný súd. Pre plošný zber dát a archivovanie a zasahovanie do súkromia.
http://www.zive.sk/clanok/95159/operatori-nas-uz-nemozu-sledovat-nehovoria-ci-udaje-zmazu

Presmerovanie adries je dosť časté a niektoré Internetové spoločnosti upozorňujú na stránky, ktoré presmerujú požiadavky. Presmerovanie riešia aj niektoré antivirusy. Technickí je to možné.
Čo si myslieť napríklad o zverejneniu všetkých mailov vládnucej strany v Turecku od roku 2010, zdá sa mi Wikilistom?
Čo si myslieť o zverejnení mailov kandidátky na prezidenta USA Klintonovej?
Veľa podvodov na Internete je založených na presmerovaní, tak možno naznačujem niečo nebezpečne.

Asi podobne sú chránené aj naše maily. Naša ochrana na Internete aj drahými antivírusovými programami je iluzórna a môžeme vyjadrovať slušné výrazy,myšlienky koľko chceme.
Prihlásiť sa do diskusii väčšinou nie je možné bez zadania mailu a často žiadajú aj číslo na mobil a podobne.
Ak ale niekto dokáže cenzorovať,štát to nariaďuje v zákonoch, tak dokáže aj presmerovať na virtuálny web.
Daný virtuálny web by mal záujem zakladať a prevádzkovať asi iba štát, tak isto zabezpečiť legislativu na daný problém.
Možno lepšie riešenie ako nariaďovať cenzorovať a mazať majiteľom webových stránok. Majitelia webov niekedy ťažko môžu za to že sa im na ich stránky napakujú napríklad Islamskí fanatici a teroristi.
Určite by potrebovalo vyriešiť naznačený problém...Maloktory uzivatel ma vyhradenu IP adresu, ak aj ano, cez nu, cez proxy, chodi na internet cela firma, skola, internetova kaviaren atd... a verejne wifi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nenávistných trolov prepnúť na špecializovaný virtuálny wéb !

Jarda Votruba,2016-09-19 08:29:46

ty data se nedostali ven díky nějakému sofistikovanému hacku, nebo přesměrování, ale prostě se jim dostali do schránky díky uhodlému heslu. Nejslabší článek je vždy člověk

Odpovědět


Lahůdka, myslíte že to bude fungovat i na Vás?

Mesika Kuropatva,2016-09-18 13:17:21

...ale pro jistotu ještě vytvoriť predsunute magnetické pole v Libračnom bode L1 .

Odpovědět


Re: Lahůdka, myslíte že to bude fungovat i na Vás?

Anton Matejov,2016-09-18 14:51:55

Život na Zemi a našu atmosféru ochraňuje magnetické pole Zeme. Teoretickí by šlo možno stvoriť viacerými spôsobmi magnetické pole, ktoré by odkláňalo nebezpečné žiarenie mimo dráhu pohybujúcej sa Zeme.Už som zachytil na Internete, že aj niektorí konštruktéri a inžinieri uvažovali v projektovaní nových vesmírnych nafukovacích staniciach aj o vytvorení umelého magnetického poľa, ktoré by odkláňalo nebezpečné žiarenie mimo vesmírnu stanicu a tak ochraňovalo miestnu posádku, zľahčovalo tonáž stanice a drahé nákladné materiály potrebné na zabezpečenie života.
Zem bude prepólovať a v tom období bude život určite ohrozený. Prepolovanie môže byť časovo oveľa dlhšie ako sa v minulosti predpokladalo. Iné hrozby a riešenia.
Vyskúšat by to šlo predbežne v Marsovom libračnom bode L1. Mars má len pozostatkové magnetické pole. Podľa posledných štúdii NASA prišiel Mars o svoju atmosféru stratou magnetického poľa.
Technickí si ide predstaviť magnetické polia a ich dynama na viacero možných bázach. Kto má záujem rozšíriť si vedomosti môže pozrieť na linky Doc. RNDr. Petr Kulhánek, CSc.Magnetická pole ve sluneční soustavě:
https://www.youtube.com/watch?v=O6Ru5ZQZkQw
Takých linkov je tam dosť.

A tak nevím nakolik mě nějaký vtipálek zkouší, nakolik podlehnu kouzlu neslušných slov, zda rozumím ironii a podobně...

Odpovědět


Re: Re: Lahůdka, myslíte že to bude fungovat i na Vás?

Marcel Brokát,2016-09-18 16:35:46

Pro Matejov: osobně si myslím, že "C" je správně, jinak řečeno - byla to ironie....

Odpovědět


Re: Nenávistných trolov prepnúť na špecializovaný virtuálny wéb !

Oldřich Horák,2016-09-19 12:01:12

No vida, to tu už také bylo. Kdo říkal co se říkat nemělo šel do dolů nebo do blázince, nebo z něj blázna udělali a pustili ho.
To je zajímavé že jak se jedná o čistotu myšlenek, tak se objeví netušení osvícenci, co to již mají promyšlené, prý co kdyby.

Odpovědět

..

Jozef Vyskočil,2016-09-18 10:05:28

Mám také nepríjemné tušenie, že kandidát na amerického prezidenta vecne a chladnokrvne analyzoval užitočnosť rôznych internetových sociálnych vtákovín na kandidatúru a nie je ďaleko od úspechu. A obávam sa, že na to prišli politici na celom svete, Slovensko nevynímajúc. Pánboh pomáhaj demokracii.

Odpovědět

Obrovské neezpečí

Martin Jahoda,2016-09-18 09:09:45

Tahle snaha je strašně nebezpečná. Tak jako je reklama snaha ovlivnit myšlení lidí tak aby si koupili i sociální sítě - jejich provozovatelé - to nedělají pro dobro světa ale aby měli zisk. Takže naivita myšlenky, že nebudou ovlivňovat názo rlidí tak aby vyhovoval ofiiciální propagandě je naivní. Je jasné kam to povede na začátku bude snaha ovlivňovat názory lidí. Pak budou lidé kteří to pochopí a pokusí se na to poukázat - ty budou buď odstřihnuti nebo kriminalizování. A pak budou lidé, kteří budou v tomhle vidět totalitu (a budou mít ppravdu) a z této skupiny se vytvoří dvě větve. Jedna se stáhne a bude mlčet a držet se stranou a ta druhá se militarizuje. Ta druhá skupina se pak rozdělí na další dvě skupiny a to na ty co budou útočit na servry a provozovatele a na "teroristy" co budou útočit na vše a všechny co podle nich budou představovat prohnilý systém - začne válka. Pokud nevznikne paralelní nekontrolovatelný druhý internet tak je budoucnost jasně nalinkovaná a dána a nebude to mít dobrý konec.

Odpovědět


Re: Obrovské nebezpečí

Martin Jahoda,2016-09-18 09:12:48

Omlouvám se za překlepy ale blbne mi klávesnice a nevím proč.

Odpovědět


Re: Obrovské neezpečí

Emilka K.,2016-09-20 06:59:46

Vidím to podobně, takže se mi ulevilo, že na tom nejsem tak špatně, jak mi "normální" lidé občas vnucují :))).

Odpovědět

Bohumír Tichánek,2016-09-18 08:20:45

Také reklama bývá zavádějící, vede nás tam či jinam a někteří lidé předpokládají chybu v podléhání smyslovým informacím bez důkladného výběru. Nejen mnoho nadávek v diskusích, ale i výdělkářské funkce internetu a tiskovin - někdy předávají překroucené informace.

"Kdysi jsme kamarádovi odpovídali s převahou: nesmíš věřit tomu, co se píše v novinách. Jenže dnešní reklama, ač bývá úderná, chce lahodit.
Noviny informují, radí – „nevaž se, odvaž se“, a tím nabízejí příjemné zážitky. Je-li jedním z prvních poznatků mladého čtenáře, že novinová reklama je dobrá – zřejmě tedy pravdivá, co následuje?
Může se potvrzovat pořekadlo: „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“. A také: „První vyhrání z kapsy vyhání“. Jakoby platila neznámá zásada: „začátek dobrý, všechno dobrý!“. Jenže lidovým pořekadlem je opačné: „Konec dobrý, všechno dobrý!“
Reklama je dnes součástí řízené svobody tisku. Málo rozhoduje čtenář, co tisk obsahuje – kam míří, kdežto mnohem víc určují zájmy majitele titulu. Navíc respektuje zadavatele reklam.
Kdežto internet, rovněž informující o světě, nemá jednoznačného majitele. I nebohatý člověk může na své stránky přitáhnout tisíce čtenářů. Reklama může vykukovat i z nich, vyskakovat. Zodpovědný majitel internetového titulu může nabírat reklamy, které se mu neprotiví. Jiný se svěří podniku, který zásobuje reklamou, jež se vůbec nevztahuje k obsahu stránek. Čtenáři ji pak ignorují – anebo na ně skrytě zapůsobí taky."
http://hledani.gnosis.cz/poznani-19-stoleti/

Odpovědět

ja nevim

Jakub Preclík,2016-09-17 21:22:11

Tyhle snahy o zakamuflovani skutecne povahy a nalady cloveka mi vzdy prisly divne. Diskuse jsou stoky prece proto, ze my jsme stoky. Moderovani diskusi znamena, ze vox populi bude zase zmrzacen do nejake sice uhledne formy ale veskrze lzive. Majoritne jsme docela prasata, lhari, zlodeji a podvodnici. Az teprve nekde ve spicce ledovce jsou krasa, tvorba, laska... K cemu nam bude prevraceny obraz?

Samozrejme nevim vubec jak ty AI budou fungovat, napadla me takova predstava jak na sebe stekaji miliony botu, liji spinu a nejaky nacek s hruzou zaklapne laptop, rozplace se a pujde si ulevit zmlacenim nejakeho chudaka v hospode.

Jsem si vedom mechanismu, ze ruzne obstrukce me nakonec donuti psat v rozvazne a slusne. Ze moralku mame abychom se nepozabijeli. Reseni pro internet neznam. Na to nemam. Jen citim, ze zametani spiny pod koberec, nebude v internetovem svete to prave.

Odpovědět


Re: ja nevim

Milan Krnic,2016-09-17 22:51:26

Diskuze přitahuje některé čtenáře, případně prodlužuje dobu pobytu na webu. Takže bych ti tipnul, že snaha je omezit přílišný, čtenáře odrazující trolling, ale v pro návštěvnost rozumné míře. Obdobně se vyskytují snahy o odanonymizování. To jsem zvědavý, jak toho chtějí dosáhnout.

Odpovědět


Re: ja nevim

Jan Novák9,2016-09-18 07:08:11

To není o kamuflování. To je jenom o prosazení politické korektnosti, o umlčení nehodících se názorů a o manipulaci veřejného mínění. Povaha a nálada lidí je nepodstatná. Vaše představa je docela možná, boti napadnou nepohodlný názor a způsobí že účet jeho pisatele bude zakázaný. Na Facebooku totiž zjistili že zakázat stránku která píše proti imigraci není jenom tak a ohlasy jsou negativní. Takhle budou mít důvod, nebo se alespoň nikdo nedostane k nepohodlné informaci přes hromady špíny.
Člověk má tendenci jít se stádem pokud to vypadá že všichni mají jiný názor než on.
Východní Evropa je pořád ještě značně imunní díky mediální lživé masáži za socializmu, ale na západě to funguje jedna radost. Viz:
http://www.breitbart.com/london/2016/09/17/pictures-20000-open-borders-activists-call-british-government-take-migrants/
https://en.wikipedia.org/wiki/Media_manipulation

Boti jsou reakce na to že sociální sítě nahradily mass media kterým už skoro nikdo nevěří právě proto že mass media jsou zjevně manipulované a u sociálních sítí to doteď moc nešlo.
V blízké budoucnosti umělá inteligence zvládne manipulaci v reálném čase a předloží Vám přesně takovou informaci které uvěříte, ať už jsou to Benovi ufoni nebo konspirační teorie nebo nový falešný objev nebo odkaz na stránky greenpeace. Informace nebo odkaz bude vytvořena na základě psychologické analýzy informací o vás dostupných na internetu, historii přístupu na stránky, dobou kterou jste tam strávil, email komunikaci, fotek, známých osob, CV když jste hledal práci... Informace budou strukturované tak, aby změnily Váš názor po malých krocích žádoucím směrem, nebo aby Vás alespoň znejistily a Váš nežádoucí názor se nerozšiřoval. Tohle by dokázalo proměnit lidstvo k nepoznání v relativně krátkém čase. Já ale nevěřím tomu že by to byl směr který by se mi líbil, nevěřím těm kdo jsou u kormidla.

Odpovědět


Re: ja nevim

Martin Grajcar,2016-09-19 08:05:16

Uplne by stacilo kdyby si kazdy ctenar mohl nastavit vlastni filtr. Nektery diskutujici hovada mi vadi, ne protoze jsou sprosty ale protoze zapleveli kazdou diskuzi a nepisi nic zajimaveho a navic jsou to bludy.

Par sprostych slov jeste nikoho nezabilo. Pokud bych mohl odfiltrovat pani N. a pana R., pak bych byl dost spokojeny. Objektivni duvod pro jejich zablokovani tezko obhajit; ze jsou otravni a lzou se tezko prokazuje. Subjektivni duvod mam, takze at zmizi me a kdo chce, at si je klidne cte. Moderovani je zbytecne.

AI by se hodila na dalsi filtrovani, trolu je vic, ale to uz je jiny (a mensi) problem.

Odpovědět

A má to vůbec smysl?

Jakub V,2016-09-17 21:05:20

Popravdě řečeno, má vůbec smysl trolly nějak omezovat? Já osobně jsem proti tomu. Popravdě rád v diskusi "slyším" i oponentní názory, klidně i všemožných magorů. Jaký smysl pak má diskuse, když si účastníci navzájem přizvukují a jen se uzavírají do bublin. Jediné, co má smysl omezovat jsou čisté vulgarity a tapetování a už to je dle mě na hraně. Podobných botů se bojím z toho důvodu, že jsou až příliš zneužitelní. Radši strpím v diskusi fůru bahna, než aby se nepohodlné názory potlačovaly pod záminkou "kultivované diskuse".

Odpovědět

Jo, militantní ruská propaganda,

Josef Blecha,2016-09-17 19:15:33

a zavilí eurofobové, dva úhlavní nepřátelé světlých socialistických zítřků, připravovaných nám Evropskou Únií a jejími o naše dobro se ve dne v noci neustále starajícími představiteli, opilcem Junckerem, momentálně suchým alkoholikem Schulzem, komunistkou Mogheriniovou a propagandistkou komunistické FDJ Merklovkou.

Odpovědět


Re: Jo, militantní ruská propaganda,

Milan Krnic,2016-09-17 22:40:23

Není nad konstruktivní kritiku. Děkuji.
:)

Odpovědět


Vy jste názoru, že Juncker není arogantní opilec,

Josef Blecha,2016-09-19 13:30:51

Schulz není momentálně suchý alkoholik, Mogheriniová není komunistka (od roku 1988, abyste to nemusel hledat) a Merklovka není (bývalou) propagandistkou komunistické FDJ? Pochybujete o tom, že nám Evropská Únie připravuje světlé socialistické zítřky? Nejste tak trošku zaslepen mým nickem?

Odpovědět


Re: Vy jste názoru, že Juncker není arogantní opilec,

Milan Krnic,2016-09-19 13:53:11

1) Vy se s nimi pravidelně stýkáte, chodíte na srazy, atp, že je tak znáte? Já nikoli, tedy na ně žádný trošku objektivní názor nemám a mít nemůžu. Navíc prosté konstatování, že je někdo v určitém proudu (alkoholik, komunista, atd.), je nesmysl, natož aby to byla konstruktivní kritika.
2) Ne

Odpovědět


Vy jste dojemný, abych věděl, že je někdo

Josef Blecha,2016-09-19 20:19:47

opilec nebo bolševik, tak s ním nemusím chodit na srazy, stačí mi internet a jiné sdělovací prostředky, moje oči, uši a trochu toho sejchlu. Vám z toho chybí co? Já bych tipoval ten sejchl. Když vám ožralci a bolševici nevadí ...

Odpovědět


Podívejte se na svého oblíbeného Junckera,

Josef Blecha,2016-09-19 20:33:29

jak pěkně vrávoře: https://goo.gl/HF5ntZ

Odpovědět


Re: Podívejte se na svého oblíbeného Junckera,

Milan Krnic,2016-09-20 10:36:26

Tedy se s nimi neznáte. Překvapivé. A co, jaký používáte model kyvadla?

Odpovědět


Re: Jo, militantní ruská propaganda,

Jaroslav Mrázek,2016-09-18 13:43:00

Militantní ruská propaganda odhalující průsšvihy protivníka , verzus infantilní americké propaganda, spoléhající na stejně primitivní obyvatelstvo, jaké má doma. Asi nebude příliš složité uhádnout, kolik středoevropanů se zkušenostmi čtením mezi řádky a minulým režimem se nechá oblbnout primitivními pokusy... Na jednu stranu je to škoda, kdyby to skončilo, je to zábavné a trolové nedokáží zodpovědět otázky, co US lodě s chybnou navigací a hlídkující ne u svého, ale cizího pobřeží zavedlo až tak daleko, na druhou stranu to svádí až příliš věřit čínské interpretaci konfliktů... No, většinou vyhrává důvěryhodnější propaganda ...

Odpovědět


Re: Re: Jo, militantní ruská propaganda,

Pavel S,2016-09-18 14:52:30

Podle toho co píšeš mrázku, tak ve tvém případě, nepřekvapivě, vyhrávají naprosté zhovadilosti, které "důvěryhodnost" neminuly ani v rychlíku. Mimochodem, mrázku, lezením do prdeIe putinovi a zavíráním očí před jeho zločiny, žádné "průšvihy protivníka" neodhalíš. :-)

Odpovědět


Re: Jo, militantní ruská propaganda,

Pavel S,2016-09-18 15:14:57

To jste si vycucal z kterýho prstu? Militantní rusácká propaganda má, krom kydání špíny na USA, NATO a v poslední době na Ukrajinu, jako hlavní dlouhodobý úkol relativizovat bolševické zločiny a s láskou vzpomínat na sssr. A v eurosocialismu má kvalitního spojence. Bývalého německého kancléře Schrodera, který prodal německou energetiku výměnou za socialistické oze parodie na elektrárny a teplé místečko u Gazpromu jste jmenovat jaksi zapomněl.

Odpovědět


Nesmíte si plést svoje poněkud zastaralé

Josef Blecha,2016-09-19 13:26:08

představy se skutečností. "relativizovat bolševické zločiny a s láskou vzpomínat na sssr" - hm, toho jsem si nějak nevšiml, vy ano? A kde? Schröder je prodejný mizera a svoloč, to jistě, ale v propagandě nijak nefiguruje, aspoň ne tady v Německu a tady v Čechách. No a uvádění faktů není kydání špíny, máte nějaké bolševické uvažování a bolševický slovník. Možná jste si toho nevšiml, ale eurosocialismus a dnešní Rusko jsou protivníci, nikoliv spojenci. Máte to voľajaké zmätené.

Odpovědět


Re: Nesmíte si plést svoje poněkud zastaralé

Pavel S,2016-09-19 20:10:59

Nevím čím je způsobeno to, že jste si "nevšiml". Jestli díky zahledění do putinovy ikony, která vám visí na stěně, nebo tím, že jste to přehnal s vodkou likérky Drak. Jedno je však jisté, že ty vaše "představy" jak místní komunistická důchodcovská lůza tak poskoci kremlu recyklují a přežvykují dnes a denně. Přečíst si od nich fakt, to je jako najít zlatý nugget ve Vltavě, a kydání špíny je jejich denní chleba. Podle toho jak vám fakta nejdou pod čumák a dle sranců co vypisujete, patříte buď do první nebo do druhé skupiny. A nebo do obou. Eurosocialismus je putinův spojenec.

Odpovědět


Nevystupujete vy na jiných fórech

Josef Blecha,2016-09-19 20:30:17

pod jménem P. Mach? Používáte obdobně sprostého a primitivního stylu.

Odpovědět


Re: Re: Jo, militantní ruská propaganda,

Jarda Votruba,2016-09-20 07:34:30

ach jo, Zase jeden bejvalej komunista co nesnáší Rusko a vše ruský.
Nejste příbuzný s Mitrofanovem?

Zrovna vy jste krásným případem člověka, který se nechá manipulovat. Tentokrát americkou propagandou.

Doporučím Vám jednu věc. Přečtěte si Sputnik. To je pravá ruská propaganda. A pak si vytvořte průsečík mezi Vaším oblíbeným Idnes + Novinky a Sputnikem. Tam někde přibližně bude pravda. To jen tak pro začátek. A pak si hledejte zdroje po webu a zkuste používat tu kouli co máte na krku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz