Bisfenol S podruhé a určitě ne naposled  
Ještě neuplynul ani týden a už s bisfenolem S na Oslovi strašíme znovu. Zatímco parta českých výzkumníků odhalila, jak se činí v neplodnosti, včera na konferenci v Orlandu na Floridě Američané ještě přitvrdili. Zdravotně „nezávadným“ plastům (myšleno těm s bisfenolem S) připnuli další visačku. Je na ní: „Zvyšuje agresivitu rakoviny“.

Katie Aleck, vědkyně z Oakland University prezentovala na letošní výroční endokrinologické konferenci v Orlandu další poznatky z letošní úrody neblahého působení bisfenolu S. (Kredit: OU)
Katie Aleck, vědkyně z Oakland University prezentovala na letošní výroční endokrinologické konferenci v Orlandu další poznatky z letošní úrody neblahého působení bisfenolu S. (Kredit: OU)

Opakování

Množení savců, kromě příjemné a viditelné stránky věci, závisí na meiotickém zrání vajíčka. Při něm musí dojít k redukci genetické informace a probíhá krátce před ovulací ještě v prostředí folikulu. Redukce je nutná k tomu, aby se udělalo místo pro tatínkovy geny. Když se to nepovede, vzniká zmetek, většinou neschopný udržet pokračování rodu.  Jak se v článku z pera Jana Nevorala lze dočíst, bisfenol S poškozuje dělící vřeténko. Jenže právě ono je tím aparátem, který je odpovědný za správný rozchod chromozómů. Jeho poškození pro vznikající embryo není ta nejlepší výchozí pozice. I když se vajíčku  podaří peripetie navozené bisfenolem nějak překlepat, hrozí embryu doživotní poškození některou z mnoha genetických vad, což ani pro pár začínající budovat svou rodinu není ten nejlepší začátek (podrobnosti zde).

Sumit Dinda, profesor na Oakland University. Jeho studie připnula bisfenolu S další z nálepek: „Zvyšovač agresitivity rakoviny“. (Kredit OU)
Sumit Dinda, profesor na Oakland University.
Jeho studie připnula bisfenolu S další z nálepek:
„Zvyšovač agresivity rakoviny“. (Kredit OU)


ENDO

ENDO je největší světová událost pro prezentaci a získání nejnovějších poznatků z věd zabývajících se endokrinologií a medicínou. Každoročně jí pořádá společnost endokrinologů a může se pyšnit  už stoletou historii. Mezi členy je řada nositelů Nobelových cen, například Rosalyn Yalow, Roger Guillemin, Andrew Schally,… Letošní výroční konference ENDO 2017 se v těchto dnech koná v Orlandu na Floridě. Na programu včerejšího dne byl i příspěvek věnovaný bisfenolu S. Přednesla jej Katie Aleck, výzkumná pracovnice Oakland University. Šlo o poznatky studie kolektivu vedeného  Sumit Dindou, profesorem na Oakland University. Jejich objektem zájmu jsou estrogenové receptory Ela a gen BRCA1. Nejspíš proto, že většina rakovin prsu je pod taktovkou zlých buněk takzvaně estrogen receptor pozitivních. Ukazuje se, že u žen, kterým sudičky přisoudily škodlivou mutaci v genu BRCA1, se rakovina prsu vyvine u více než poloviny z nich (prameny uvádějí 55 až 65 procent). A právě u těch bisfenol S svou estrogenovou aktivitou (vazbou na estrogenové proteinové receptory) propůjčuje zvrhlým buňkám výraznou agresivitu. Což pochopitelně snižuje šanci pacientek na úspěšnou léčbu a přežití.

 

Mikrofotografie lymfatické uzliny. Nemocným karcinomem prsu (ženám i mužům) se rakovina  ráda šíří do vzdálených lymfatických uzlin. A právě v tom, co lze nazvat agresivitou a podepisováním rozsudku smrti, hraje významnou roli bisfenol S.  A nehraje fér. (Kredit: Nefron)
Mikrofotografie lymfatické uzliny. Nemocným karcinomem prsu (ženám i mužům) se rakovina ráda šíří do vzdálených lymfatických uzlin. A právě v tom, co lze nazvat agresivitou a podepisováním rozsudku smrti, hraje významnou roli bisfenol S. A nehraje fér. (Kredit: Nefron)

Odhalení škodlivosti látky, která měla být bezpečná, je tak trochu nepohodlná pravda, kterou nikdo moc nebude chtít slyšet.  Jednoduše proto, že si život bez plastů už nedovedeme představit. Ať už se jedná o bisfenol „áčko“, nebo „esko“, oba se už staly  běžnou součástí našeho života. Jsou v polykarbonátech - "tvrdých" plastech. Najdeme je v obalech CD a DVD disků, termopapírech (účtenkách), zubním tmelu, vnitřním laku (epoxidových pryskyřicích)  v konzervách, bankovkách, hračkách, umělohmotných příborech a nejedna hospodyňka v umělohmotných dózách přechovává mouku, aby se do ní nedali moli, cukr, aby nenavlhnul,… Je toho tolik, že řešení - obejít se bez těchto plastů, najdou jen populisté.

Nejspíš se tedy, stejně jako v případě bisfenolu A, o jehož škodlivosti víme už celé desetiletí, bude dál používat i  bisfenol S. Možná i za něj se ale najde náhrada, o níž toho nějaký čas nebude moc známo a takové výrobky se hrdě budou prsit nápisem  „Bisphenol A and S, free“. Zatím ale z umělých hmot, které měly být už konečně bezpečné, na nás nakonec vždy nějaký ten škodlivý „bis“, „fis“,... vždy vykoukl.

 

Ani snaha vše nálepkovat, jaké si mnohé spolky zosobňují, nic neřeší. Často je totiž matoucí. Vypovídá například jen o bisfenolu A. O monomeru S, který ho při výrobě epoxidových pryskyřic a plastů polykarbonátů nahradil, neříká zhola nic.
Ani snaha vše nálepkovat, jaké si mnohé spolky zosobňují, nic neřeší. Často je totiž matoucí. Vypovídá například jen o bisfenolu A. O monomeru S, který ho při výrobě epoxidových pryskyřic a plastů polykarbonátů nahradil, neříká zhola nic.

Prevenci nevyřeší legislativa, jak se nám nyní mnozí budou snažit namluvit. Paragrafy vždy budou pokulhávat za realitou. Navíc i tak často populisty omílaná předběžná opatrnost také potřebuje předem „vědět“, na co být opatrný a to žádný úředník, byť by seděl v Bruselu, udělat nemůže. Jak je patrné na případu odhalení škodlivosti bisfenolu S, vědci na "předběžné opatrnosti" sami dbají. Příklad z Česka i Ameriky jasně ukazuje, že aniž by je k tomu někdo nutil a nebo aby byli součástí instituce, která předběžnou opatrnost má v náplni práce, či je za ní placena. Nejde tu o morální stránku vědců, ale o to, jak věda funguje.

Na nových poznatcích si teď zcela jistě začne přihřívat polívčičku a budovat image "ochránců lidstva" řada institucí. Je dobré si ale uvědomit, že i bez jejich ex post přičinění, to hlavní všichni už máme – informace a zdravý rozum.
Maminkám například nic nebrání, aby se vrátily ke starým dobrým lahvičkám ze skla. A těm, co se teprve maminkami stát hodlají, také neuškodí místo plastových termohrnků používat starou dobrou keramiku, případně si jako svatební dar si přát hrnce ze smaltu či nerezu. A pokud jde o pytlíky, tak u těch pro dívky odjakživa platilo, že všeho moc škodí.

Ostatně totéž platí i pro populaci s chromozomem Y. Informací o bisfenolu a riziku úbytku spermií, problémy s erekcí a ejakulací, už je i na Oslovi dost. A ani zbytek populace, kterému už o rozmnožování nejde, na obezřetnosti neprodělá. Ve hře je totiž také snížená imunita a nemocnost. Ne nadarmo se bisfenolům přezdívá disruptory.

 

Závěr

Asi nejde udělat lepší, než mít na paměti slova Jaroslava Petra (spoluobjevitele bisfenolových hrátek s reprodukcí), který bisfenolům láskyplně přezdívá „hormonální buldozery“.

Datum: 03.04.2017
Tisk článku

Související články:

Diabetes z plastu?     Autor: Josef Pazdera (23.01.2006)
Má konzumace hovězího vliv na tvorbu spermií?     Autor: Josef Pazdera (29.03.2007)
Chemikálie z potravinových obalů vyvolává vážná onemocnění     Autor: Jaroslav Petr (04.10.2008)
Umělohmotné talíře a ledvinové kameny     Autor: Josef Pazdera (23.01.2013)
Antikoncepce může ženám rozjasnit tvář, ale i zkřivit prsty     Autor: Josef Pazdera (24.11.2014)
Jinde jsou zakázány, naše lékárny je doporučují, někde asi bude něco špatně     Autor: Josef Pazdera (06.09.2016)
Bisfenol S dělá z plastů hrozbu pro reprodukci     Autor: Jan Nevoral (28.03.2017)



Diskuze:

3D tisk

Pavel Hudecek,2017-04-04 11:50:50

Jak je to s platy využívanými k 3D tisku?

Mám tu PLA a ABS, občas tisku i z PET.

Odpovědět

Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Jan Omasta,2017-04-04 04:29:49

Mohu vás uklidnit, ale od bisfenolu S žádné nebezpečí nehrozí. To někdo píše záměrně, aby odpoutal pozornost od skutečných jedů, které neplodnost vyvolávají. Všimněte si, že v článku chybí konkrétní čísla, kolik se toho nachází, jak velká dávka účinkuje.
Opravdické jedy můžeme rozdělit do dvou skupin. Jednak jsou to kumulativní jedy s pevnou vazbou na bílkoviny, které je nesnadné až téměř nemožné odstranit z živých organismů i z životního prostředí.
Další jsou jedy, které lidi přijímají dobrovolně za účelem snížení přemnožené populace. Oni samozřejmě je kupují proto, že se domnívají, že si zlepší zdraví. Kolem těchto látek se již desítky let šíří kult superpotraviny s blahodárnými účinky. Místo toho zkracuje život a to snížením plodnosti, zkrácením období sexuální aktivity a urychlením civilizačních nemocí a indukcí rakoviny. Výsledkem je snížení nemocnosti neboť lidé umírají předčasně a nemusejí se na ně vynakládat důchody a platgit chronické léčení.
A teď konkrétně. Kumulativním jedem je kadmium, jehož obsah stoupl za 50 let na trojnásobek. Úřady na to potichu reagovaly zvýšením bezpečných limitů. Veškeré neduhy, co v článku popisujete, způsobuje kadmium.
Látek urychlující stárnutí a zmenšujících počet důchodců je více druhů. V současnosti nejvíce frčí polyénové mastné kyseliny. Vyrábí je Agrofert. Kdyby to někoho zajímalo, tak můžu zajít do podrobností. Jestliže si chcete zachránit život a žít o 10 let déle, stačí se vyhýbat potravinám, které poznáte toho, že jsou označovány jako čistě přírodní, bez chemie a bez éček.

Odpovědět


Re: Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Milan Krnic,2017-04-04 07:08:25

Cituji tedy z endocrine.org:
The investigators also treated the breast cancer cells with estradiol (estrogen) and found that BPS acted like estrogen in multiplying breast cancer cells, Dinda said. Compared with the control, BPS heightened the protein expression in estrogen receptor and BRCA1 after 24 hours, as did estrogen. After a six-day treatment with BPS, the breast cancer cells in both cell lines reportedly increased in number by 12 percent at the lowest dose (4 micromolars) and by 60 percent at 8 micromolars.
A vůbec těm číslům nerozumím. Spoléhám na vás. Díky!

Odpovědět


Re: Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Vojtěch Kocián,2017-04-04 07:54:12

Tak co nemám jíst, potraviny s ečkami nebo "superpotrainy"? Pokud je mi známo, tak za superpotraviny jsou označovány právě čistě přírodní produkty jako kustovnice čínská, chia semínka, banány (vše samozřejmě v "bio kvalitě") někdy topinambury nebo i obyčejné brambory (nejlépe vypěstované na vlastní zahrádce bez umělých hnojiv).

A kdy došlo k navýšení limitů kadmia? Pokud porovnám limity EU v letech 2006 a 2014, tak je to většinou stejné, u některých ryb došlo ke zpřísnění a byly zavedeny další hlídané kategorie potravin. Zároveň byla snížena tolerovatelná týdenní dávka ze 7 ug na 2,5 ug kadmia na kilogram tělesné váhy.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=OJ:L:2006:364:FULL&from=CS
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014R0488&from=CS
Že je kadmium velké svinstvo a je ho všude moc (hlavně v bižuterii dovážené z Číny, která je občas skoro kompletně z kadmia), s tím souhlasím.

Jen jsem si nevšiml, že by mezi mými přáteli a kolegy byl někdo, kdo by chtěl děti a nemohl je mít, že by ubývalo důchodců nebo se snižoval věk dožití ve vyspělých zemích. Mimochodem, pomalu trávit lidi kvůli tomu, aby nemuseli být léčeni s chronickými problémy, by byl pěkný nesmysl, protože dlouhodobá expozice jedy zákonitě vede k chronickým potížím. Navíc se lidi rádi tráví sami třeba vdechováním tabákového kouře, takže mnohem efektivnější než pašovat jedy do potravin by bylo zrušit kampaně a zákony omezující kouření.

Odpovědět


Re: Re: Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Pavel Brož,2017-04-04 13:32:27

Aniž bych se tím zastával tvrzení pana Omasty, tak já bohužel musím říct, že mezi mými přáteli a známými znám naopak celkem dost případů, kdy děti chtějí mít, ale nějak se nedaří, přičemž se většinou jedná o mladé lidi kolem třiceti let věku. Dokonce mě napadá taková hodně kacířská myšlenka - podtrhuji, že je to opravdu jen myšlenka, pro kterou nemám žádný pádný důkaz. To, že ve východní Evropě došlo od devadesátých let k radikálnímu propadu porodnosti se obecně vysvětluje tím, že se ženám prostě otevřely i jiné perspektivy seberealizace, než být pouhými rodičkami. Zdálo by se tedy, že stačí přinést nějaký vhodný, např. ekonomický podnět, a la Husákova podpora, a přijde nový baby boom. Tak vě mě pouze hlodá takový kacířský červík pochybnosti, jestli by to opravdu šlo. Tím nemyslím, jestli by nějaký podnět byl pro současné mladé natolik atraktivní, aby je motivoval mít děti. Dejme tomu, že nějaký vhodný podnět, a to dostatečně atraktivní, by byl vymyšlen a uveden v život. Ta kacířská myšlenka, která mě napadá, je jestli by to opravdu ještě šlo. Jestli by naopak v plné síle nevylezlo na povrch, že dnešní návaly na klinikách asistované reprodukce zdaleka nejsou způsobené jen tím, že si potenciální rodiče vzpomněli pozdě že chtějí mít děti, tj. až po úspěšném vybudování jejich kariéry. Třeba by se docela dobře zjistilo, že ty problémy nejsou způsobeny jenom odkládáním rodičovství do doby, kdy si čas vybere svou daň na schopnosti zplodit dítě, ale že jsou širší.

Znovu ale zdůrazňuji, je to pouze myšlenka, není to nic, co bych mohl podložit. Jenom si stojím za tím, že ve svém okolí naopak znám až nečekaně hodně mladých lidí, kteří problémy s otěhotněním mají.

Odpovědět


Re: Re: Re: Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Pavel Brož,2017-04-04 13:51:27

Jenom ještě dodávám, abych předešel nedorozumění - netvrdím, že pokles porodnosti v devadesátých letech byl způsoben něčím jiným, než většími možnostmi seberealizace pro ženy. Opravdu si myslím, že právě to, že se ženám a mladým lidem obecně otevřely mnohé možnosti dříve nedostupné, např. cestování, budování kariéry, atd., tak přesně to věřím opravdu stálo za tím poklesem porodnosti. Jenom ve mě tak nějak hlodá myšlenka, jestli ve skrytu tohoto seberealizačně motivovaného poklesu neproběhl během následujících desetiletí nenápadně také nějaký reálný zdravotní pokles možnosti otěhotnět. Ony ty kliniky asistované reprodukce totiž dnes mají opravdu nabito. A nevěřím tomu, že jenom kvůli nějaké přechodné módě, která zase za pár let odezní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Petr Hájek,2017-04-04 15:51:49

Největší rozdíl mezi současností a řekněme sedmdesátými lety je ve věku rodičů. Zatímco "husákovy děti" se rodili rodičům s průměrným věkem 21 let, dnes se o první dítě pokoušejí třiceti až pětatřicetileté páry, a ženy jsou většinou po cca 20 letech kontinuálního užívání hormonální antikoncepce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Pavel Brož,2017-04-04 17:54:14

Tak samozřejmě, ano, dnes je typický věk lidí pokoušejících se mít dítě o cca patnáct let větší, než v době Husákova baby boomu. Otázka ale je, jestli je to jediný podstatný rozdíl. Tak např. za posledních cca 60 let klesl počet spermií v mužském ejakulátu na cca pětinu. O tom, jak se během těch let vyvíjela jejich mobilita, už se bohužel můžeme spíše jen dohadovat, tento údaj se v celém tom období až tak detailně nezaznamenával. Stejně tak si dnes můžeme pouze domýšlet, jakými změnami za tu dobu prošla kvalita vajíček u žen.

Samozřejmě, typický věk rodičů v sedmdesátých letech byl kolem těch dvaceti let. Na druhou stranu, děti po třicítce mívali běžně lidé i za první republiky nebo za Rakouska-Uherska. Otázka je, kolik z nich zápasilo stejně jako dnešní třicátníci s neplodností nebo se sníženou plodností. To netuším. Nicméně pokles počtu spermií a obecně i kvality spermatu (snížená pohyblivost, morfologické poruchy) je celosvětově doložený trend. Otázkou je nikoliv to, zda tento pokles kvality spermatu (a pravděpodobně i vajíček) existuje, otázkou je pouze to, zda-li už je natolik velký, aby se pozorovatelně promítnul do reprodukce, anebo zda je jeho případný vliv stále zanedbatelně malý oproti např. tomu věkovému faktoru. Obávám se, že tento problém jen tak od pasu nerozstřelíme.

Odpovědět


Re: Bisfenol S je neškodný, vylučuje se ledvinami

Jiří Rychlík,2017-04-04 09:10:19

Pan Omasta nejspíš nemyslel svá slova tak, jak je napsal. Ani se nezamyslel nad tím, že jiný kolektiv v USA, který ještě nemohl vědět o poznatku těch našich výzkumníků zhola nic, protože ten vyšel teprve před několika dny. Dokonce ani na konferenci kde bylo 7000 špičkových endokrinologů nikdo nenapadlo výsledky zpochybnit a uvést věc na pravou míru – slovy pana Omasty: „ Mohu vás uklidnit, ale od bisfenolu žádné nebezpečí nehrozí. To někdo píše záměrně, aby odpoutal pozornost od skutečných jedů, které neplodnost vyvolávají.“ K tomu nelze dodat nic jiného, než že pan Omasta je fakt borec! Kam se na něj humánní endokrinologové hrabou. Nechme pana Omastu nechť si bisfenol vklidu vylučuje močí, my ostatní se pokusme chovat tak, aby se nám vylučovat močí nemusel. On totiž, než se vyloučí, tak stačí napáchat v organismu tolik škody, že vajíčka se nevyvíjí jak mají. Buňkám se poškodí tubuly, rakovinným buňkám zase prospěje jeho estrogenní aktivita, takže bují mnohem rychleji. Bisfenoly působí v organismu neblaze na mnoha frontách. Uklidnění pana Omasty neradno brát vážně.

Odpovědět

fuj

Alexandr Kostka,2017-04-03 17:15:29

To, že bisfenol je fuj jsem víc než odhotný věřit (snad nic s aromatickým jádrem není dobré, natož když jich má taková látka víc) ale toto? Za rakovinotvorné rohlíky může zcela určitě bisfenol (který se jich jen dotkne) a zcela určitě s tím nemá nic společného A4 popsaná "přísadami", které v pečivu nemají co dělat? Takové tvrzení je ale opravdu dost divoké.

Odpovědět


Re: fuj

Milan Krnic,2017-04-03 21:03:33

Z pohledu svobodné vůle, třeba zrovna u těch potravin, zde rohlíků, to začíná cirka u líného/pohodlného jedince, který si ani ty hloupé bílé rohlíky doma neupeče (10 minut práce max.), a stěžuje si na ty v krámě, které pak ale stejně koupí, protože přece neumře hlady!
V kuchyni je pak nejdůležitější, došlapovat na jedovatou PVC podlahu v ponožkách z bavlny! :-D

Odpovědět


Re: Re: fuj

Florian Stanislav,2017-04-04 11:28:32

No, máme někde doma odložený přístroj na pečení chleba ( asi tak na půl kila chleba), už při vybalení to smrdělo plasty a při zahřátí ještě víc a stále.

Odpovědět


Re: Re: Re: fuj

Milan Krnic,2017-04-04 12:33:47

My máme doma také odložený přístroj. Zapáchá už od prvního ostrého použití, vždy po potravině, která se v něm peče. Oficiálně se mu říká "kombinovaný sporák". Zvládá nejen chleba. Označil by ho za výhodnou investici.

Odpovědět

Pája Vašků,2017-04-03 14:29:35

Samotná CD a DVD jsou vyrobená z polykarbonátu. Obaly, průhledné tvrdé krabičky jsou asi také z polykarbonátu, černé měkké krabičky netuším (asi čínské páchnoucí pvc?), obálky z PVC a jiné z polyethylenu a nebo z papíru.

Odpovědět


Re:

Pája Vašků,2017-04-03 14:38:13

průhledné tvrdé krabičky jsou z čirého polystrenu, některé krabičky s pružnějšího plastu z polypropylenu. Ty černé boxy jsou prý z polypropylenu, ale asi do toho něco přidávají.

Takže obaly na CD a DVD z polykarbonátu pravděpodobně vůbec nejsou.

Odpovědět


Re: Re:

Pája Vašků,2017-04-03 14:58:56

oprava překlep: tvrdé krabičky jsou z čiréhopolystyrenu. Aby to bylo úplné, tak zásobníky spindl (velkokapacitní sloupky s trnem) jsou z polyethylenu. Ovšem z polykarbonátu je tam ten vložený ochranný disk (plané "CD" bez kovové vrstvy), což bych už za obal ani nepovažoval.

Odpovědět

Pája Vašků,2017-04-03 13:59:43

Tak zase nevylejvejme tu plastovou vaničku i s dítětem. Sáčky a pytlíky, a také celá řada dalších věcí, jsou z Mikrotenu, což je vysokohustotní polyethylen (HDPE) a ten, je stejně jako nízkohustotní LDPE, neškodný. Bezpečný by měl být také Polypropylen (PP). Polyamid (Silon, Nylon) snad taky. Určitě by se měl omezit Polykarbonát a PVC. Pozor na Polystyren. Co s Polyesterem (PET) nevím.

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2017-04-03 14:42:10

K těm PET, tam by se bisfenoly používat neměly. Snad veřejnoprávní médium v tomto nekecá: http://www.rozhlas.cz/plzen/zdravi/_zprava/hrozi-nam-rakovina-z-pet-lahvi-uvolnuje-ze-z-nich-bisfenol-a--1677879

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz