Lidé mají rádi nemotorné roboty, kteří dělají chyby  
Svět se zaplňuje roboty. Lidé se jich ale často obávají. Jak to zařídit, aby se lidé s roboty nakonec nějak snesli?
hitchBOT úspěšně prostopoval Kanadou a Evropou. V USA ho hned zastavili vandalové v Pensylvánii. Kredit: hitchBOT.
hitchBOT úspěšně prostopoval Kanadou a Evropou. V USA ho hned zastavili vandalové v Pensylvánii. Kredit: hitchBOT.

Vývoj se konečně sune kupředu a mezi lidmi se postupně objevují roboti. V nadcházejících desetiletích budeme stále častěji zažívat doposud neznámé sociální kontakty s roboty rozmanitých tvarů a povolání. S bouřlivým rozvojem umělých inteligencí je jasné, že v řadě profesí už lidé nemají příliš velkou budoucnost.

 

Nicole Mirning. Kredit: University of Salzburg.
Nicole Mirning. Kredit: University of Salzburg.

Zároveň není těžké uhodnout, že ne každému se to bude líbit. Pokud se mají roboti skutečně uplatnit v každodenním životě a pokud se přitom naše společnost nemá zhroutit, tak budeme muset zařídit, aby roboti byli lidem v co nejvíce možné míře sympatičtí. Tým specialistů na robotiku věří, že už objevili, kudy vede cesta robotů k lidskému srdci. Je to velmi prosté. Roboty je nutné, alespoň částečně, polidštit. Badatelé tvrdí, že by roboti měli být omylní, dělat chyby a chovat se nemotorně.

 

Doktorandka Nicole Mirnig z centra Center for Human-Computer Interaction rakouské Salcburské univerzity a její spolupracovníci ve své nové studii, která se objevila v časopisu Frontiers in Robotics & AI, zjistili, že lidé mají očividně raději roboty nemotory, kteří dělají chyby, a všechno se jim nepovede. George Lucas dobře věděl, proč angažoval do Hvězdných válek právě šílenou dvojku roztomilých galaktických looserů C-3PO a R2-D2. Pokud by se tihle týpci chovali jako precizní a chladně logické stroje, jejich obliba by nikdy nedosáhla hvězdných výšek.

 

Jak polidštit roboty? Kredit: Center for Human-Computer Interaction.
Jak polidštit roboty? Kredit: Center for Human-Computer Interaction.

Podle Mirningové jsou roboti nešikové nepochybně oblíbenější. Její tým potvrdil takzvaný Efekt trapasu (anglicky Pratfall Effect), podle něhož oblíbenost a atraktivita lidí za jistých okolností vzroste, když udělají nějakou chybu nebo trapas. Pokud samozřejmě nejde o chybu typu přeříznutí cévy při operaci.

 

Knightscope K5 ve fontáně. Kredit: gregpinelo/twitter.
Knightscope K5 ve fontáně. Kredit: gregpinelo/twitter.

Vlastně se stačí podívat na zprávy o robotech, které se v poslední době objevily ve světových médiích. Sympatie prakticky celé planety si získal Knightscope K5, bezpečnostní robot oblého tvaru společnosti GMMB ve Washingtonu, D. C., který sjel do fontány ve zjevně sebevražedném úmyslu. Velmi oblíbený byl i nemotorný robotický stopař hitchBOT, který úspěšně prostopoval Kanadu s Evropou, ale pak záhy tragicky skončil kvůli řádění vandalů v Pensylvánii. Populární je rovněž video s pády robotů, kteří soutěžili v Robotics Challenge amerických vojenských vývojářů DARPA.


A jak se zkoumá vztah lidí k robotům? Mirnigová s kolegy nechali dobrovolníky spolupracovat s různými roboty a pak se jich ptali na dojmy. Zajímalo je, jak dobrovolníci hodnotí podobnost robotů člověku a jejich inteligenci. Také pozorně sledovali, jak lidé reagují na to, když roboti udělají chybu.


Ukázalo se, že se lidé rádi robotům smějí. A smích, jak je o něm již dlouho známo, pak rozpouští obavy a sociální bloky. Robot, kterému se můžeme vysmát, už není tak odlišný, cizí, nebezpečný. Pokud se roboti dozvědí, že právě tudy vede cesta k lidským srdcím, mohou na tom pak dál pracovat.

Video:  A Compilation of Robots Falling Down at the DARPA Robotics Challenge


Video:  Knightscope K5: Rain or Shine in NYC


Literatura
IFL Science 7. 8. 2017, Frontiers in Robotics & AI online 31. 5. 2017.

Datum: 08.08.2017
Tisk článku

Související články:

Proč se Google najednou tak zajímá o roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2013)
Jak se vyrovnáme s autonomními smrtícími roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2015)
Příště vás možná bude operovat robotický chirurg     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2016)
Blíží se doba sexu a svateb s roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2016)



Diskuze:

Nejbližší cesta k lidským srdcím...

Jiří Novák,2017-08-09 10:24:34

vede přímo přes hrudní kost. To zjistí roboti jistě záhy :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz