Čína má velké plány s moderním strategickým bombardérem  
Čínské letectvo by rádo nové bombardéry dalekého doletu. Vypouštějí zprávy o samokřídle H-20, a také o nadzvukovém bombardéru JH-XX. Kdy je asi uvidíme na některé letecké přehlídce?
Futuristický strategický čínský bombardér H-20. Kredit: Bai Wei.
Futuristický strategický čínský bombardér H-20. Kredit: Bai Wei.

Čínský vojenský průmysl roste před očima. Optimisté doufají, že nejde o systematickou přípravu na válku. Čína modernizuje armádu, kde to jenom jde, přesto ale ještě musí zaplnit několik mezer, aby se mohla stát globálně respektovanou vojenskou velmocí. Jednu z těchto mezer představuje strategický bombardér dalekého doletu.


V současnosti vyrábí čínská společnost Xian Aircraft Corporation (XAC) bombardér H-6K, což je modernizovaná verze sovětského středního bombardéru z padesátých let Tu-16 Badger. Má sice vylepšenou avioniku a dolet, ale s konstrukcí starou 70 let už dneska díru do světa neuděláte.

Bombardér H-6K. Kredit: Xinhua.
Bombardér H-6K. Kredit: Xinhua.


Podle řady náznaků z poslední doby lze nicméně usoudit, že Čína plánuje vystavět vlastní moderní strategické bombardovací letectvo, které budou tvořit letouny nové generace. V září 2016 ohlásili představitelé čínského vojenského letectva, že Čína spustila výzkum a vývoj bombardéru s dalekým doletem, což podle výroční zprávy amerického Pentagonu „Annual Report on the Chinese Militar“ z roku 2017 znamená strategický bombardér pro mise s jadernými zbraněmi.


Internetoví komentátoři tento projekt označují jako H-20 a prezentují ho jako bombardér typu samokřídlo (flying wing), který se nepochybně v žádném případě neinspiruje legendárním americkým strategickým bombardérem Northrop B-2 Spirit. Ponecháme-li ironii stranou, tak by čínské samokřídlo, na němž snad pracuje společnost XAC, mělo být stealth a doletět do vzdálenosti 10 tisíc kilometrů s nákladem o váze 10 až 20 tun. Pohon takového samokřídla by měly zajistit 4 turbodmychadlové motory, zřejmě motory WS-10 ve variantě bez forsáže.

Nadzvukový bombardér. Kredit: Bai Bei.
Nadzvukový bombardér JH-XX. Kredit: Bai Bei.


Ve všech zmíněných parametrech by bombardér H-20 byl podobný bombardéru B-2 Spirit. Zřejmě by nesl náklad pum nebo také střely s plochou dráhou letu CJ-10, které mají dolet asi 2 tisíce kilometrů a vešly by se do pumovnice. V budoucnu by nové bombardéry mohly využívat stealth střely s plochou dráhou letu GB-6A a hypersonické střely se scramjetovým pohonem.

 

Bombardér H-6N se střelou ALBM. Kredit: Angadow.
Bombardér H-6N se střelou ALBM. Kredit: Angadow.

Komentátoři se domnívají, že by bombardéry H-20 také mohly fungovat jako lokální velitelská centra. V Číně pracují na týmech pilotovaných i bezpilotních bojových letounů, a také na propojení se senzory střel dalekého doletu. Bombardéry H-20 by mohly operovat například s drony Sharp Sword v upravené verzi. Americké letectvo podle vlastních slov počítá se stejnou rolí pro budoucí stealth bombardér B-21 Raider.


Kromě samokřídla H-20 se také z Číny objevují neoficiální zprávy o dalším pozoruhodném letounu, nadzvukovém bombardéru JH-XX. 30 metrů dlouhý letoun by měl mít hlavní pumovnici pod trupem, kde by mohl mít protilodní střely jako YJ-12, a pak dvě pumovnice po stranách trupu, které by mohly nést střely typu vzduch-vzduch, jako např. PL-15 a PL-10. Bombardér JH-XX by měl operovat do vzdálenosti 2 500 kilometrů, což by mu umožnilo útočit na americké letadlové lodě i na základnu na ostrově Guam. Podle odborníků ale v Číně budou mít nejspíš problém sehnat dostatečně výkonné nadzvukové turbodmychadlové motory.


Bombardéry H-20 a JH-XX zatím nejsou na pořadu dne a je otázkou, jak úspěšné tyto projekty nakonec budou. Čínské letectvo proto v krátkodobém horizontu modernizuje bombardéry H-6K na variantu H-6N, která bude mít dolet 6 tisíc kilometrů a bude schopná nést balistické střely typu vzduch-země ALBM (air-launched ballistic missile). Podle Pentagonu jde o variantu balistických střel středního doletu DF-21, s vylepšeným doletem téměř 3 tisíce kilometrů. Takové střely na bombardérech by mohly být v dohledné době k dispozici.

Video:  Stealth bomber in action


Literatura
Popular Science 27. 4. 2018.

Datum: 01.05.2018
Tisk článku

Související články:

Americké tanky, letadla a lodě budou ovládat vlastní drony     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2017)
Umělá inteligence pátrá po raketových základnách v Číně     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2017)
Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)



Diskuze:

Horten

Roman Dubravský,2018-05-03 15:19:27

Jak B2 tak H-20 nápadně připomínají německý Horten Ho 229 z roku 1945.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Horten_Ho_229

Odpovědět


Re: Horten

Jiří Novák,2018-05-04 00:53:24

To bude připomínat asi většina samokřídel, i těch budoucích. Ono asi nebude jednoduché (ani nutné) vymyslet nějaký úplně odlišný tvar.

Odpovědět


Re: Re: Horten

Jan Balaban,2018-05-07 14:40:41

Rozhodujúci je radarový odraz a tepelná stopa. Po prvom pohľade mám dojem, že to Číňania trochu podcenili.

Odpovědět

Moje babička

Jan Krásenský,2018-05-01 16:20:35

v mládí ještě poddaná jeho císařské milosti vyprávěla staré sibylino proroctví. Konec světa prý nastane, až žluté plemeno zaplaví svět. Dlouho jsme měli za to, že jde o Číňany, ale bude to řepka.

Odpovědět


Re: Moje babička

Milan Krnic,2018-05-01 21:22:40

Vzhledem k panu prezidentovi a premiérovi podporuje náš stát obojí, podle situace (nejspíš zdravotní, jedině u toho totiž nemusí být imunita spásou) časem převládne jedno z toho. Nechám se překvapit. TCM snášená H-20 zní ale lákavě.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz