Umělá inteligence pátrá po raketových základnách v Číně  
Lidští experti na analýzu satelitních snímků leccos dovedou, ale nejsou dokonalí. Umělé inteligence, vycvičené na velkých soubor tréninkových dat, by jim s tím mohly pomoct. Po stanovištích raket protivzdušné obrany pátrají mnohem rychleji, než lidé.
Čínský protiletadlový systém HQ-9 proti cílům ve středních a velkých výškách. Kredit: Jian Kang / Wikimedia Commons.
Čínský protiletadlový systém HQ-9 proti cílům ve středních a velkých výškách. Kredit: Jian Kang / Wikimedia Commons.

Mnozí si ještě jistě vzpomenou, jak děsivá byla Karibská krize v roce 1962, kdy mále propukl globální nukleární konflikt. Významnou roli tehdy sehrály výzvědné služby, které díky analýze snímků výzvědných letounů zjistily, že Sovětský svaz rozmísťuje na Kubě rakety středního doletu. I v dnešní době jsou analýzy zpravodajských snímků ze satelitů i dalších zdrojů velmi důležité.

 

Potíž je v tom, že výcvik zkušených analytiků bývá dlouhý a náročný. Zpravodajské služby tím pádem mají jen omezený počet lidí, kteří tohle dobře zvládnou. Podezřelá vojenská zařízení, tajné závody pro výrobu jaderného materiálu a zbraní anebo utajené vojenské základny a zbraňové systémy se přitom skrývají v ohromné záplavě terabytů dat ze zpravodajských snímků.

 

Curt Davis. Kredit: University of Missouri.
Curt Davis. Kredit: University of Missouri.

Když scházejí lidé, co zapojit umělé inteligence? Američtí vědci to udělali a pro analýzu zpravodajských snímků si pořídili umělou inteligenci s hlubokým učením. Je to podobná inteligence, jaké dnes prohledávají Facebook nebo Twitter, a hledají tam lidské tváře, zvířata nebo podobné věci.

 

Curt Davis, který šéfuje centru Center for Geospatial Intelligence na Univerzitě v Missouri, a jeho spolupracovníci vycvičili umělou inteligenci, která na satelitních snímcích vyhledává čínské základny protivzdušné obrany se střelami země – vzduch. A inteligence to dokáže mnohonásobně rychleji, nežli lidští specialisté. Davis a spol. svůj výzkum publikovali v časopise Journal of Applied Remote Sensing.

 

Snímek odpalovacích zařízení pro rakety středního doletu na Kubě. Kredit: USAF.
Snímek odpalovacích zařízení pro rakety středního doletu na Kubě. Kredit: USAF.

Nejlepší je, když umělá inteligence pracuje společně s lidskými analytiky. Dokonce ani nemusejí být příliš zkušení. Když Davis a spol. vyzkoušeli svou inteligence na snímcích 90 tisíc kilometrů čtverečních jihovýchodní Číny, tak určila polohu základen protivzdušné raketové obrany s přesností 90 procent. Ještě lepší bylo, že inteligence v týmu s lidmi to stihla za 42 minut, zatímco lidští experti k řešení takového úkolu potřebují 60 hodin.

 

Davis s kolegy během výzkumu zjistili, že vycvičit umělou inteligenci k něčemu takovému není vůbec snadné. Velkým problémem je třeba to, že scházejí dostatečně velké soubory zpracovaných dat pro výcvik inteligencí tohoto typu. Badatelé nejprve hledali spolehlivě identifikované základny čínské protivzdušné obrany s raketami země – vzduch. A našli jich jenom 90, s čímž se inteligence moc vycvičit nedá. Davisův tým to ale udělal tak, že si těchto 90 základen namnožil pomocí různých posunů a změn na zhruba 893 tisíc tréninkových snímků.


Proč je tak zajímavé znát polohu stanovišť raket protivzdušné obrany? V případě vojenského úderu to budou právě tato místa, která přijdou na řadu jako první. A zároveň se takové základny obvykle objevují kolem cenných zařízení, budov, komplexů nebo zbraňových systémů, takže mohou posloužit jako ukazatel míst, kde by měla rozvědka pátrat obzvlášť pečlivě.


Umělá inteligence Davisova týmu jistě není dokonalá. Přesto se může stát velmi užitečným nástrojem pro zpravodajce i další organizace, které využívají informace podobného druhu. Pomoc umělé inteligence bezpochyby uvítá například Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA, z anglického International Atomic Energy Agency), která má nezáviděníhodný úkol monitorovat všechna známá jaderná zařízení, a také pátrat po těch neznámých, na území všech zemí světa.

Video:  Geospatial Intelligence Imagery Analyst


Literatura
Wired 21. 11. 2017.

Datum: 03.12.2017
Tisk článku

Související články:

Hravá umělá inteligence: Chinook, AlphaGo, Liberatus     Autor: Pavel Houser (30.01.2017)
Umělé inteligence si brousí drápy na hráče StarCraftu     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2017)
Neurální sítě potkávají Einsteina ve vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (11.09.2017)
US Army testuje Strykery s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2017)
Umělá inteligence Shelley píše hororové texty. A je v tom dobrá     Autor: Stanislav Mihulka (27.10.2017)



Diskuze:

No nevím pracoval jem u PVO a už

Karel Rabl,2017-12-06 13:53:46

v 70letech minulého století jsme stavěli klamné radiolokátory(které vysílali) jen tak ledabyle maskované a opravdový(přemístitelný) radiolokátor se buď vypnul úplně či zůstaly zapnuté nedůležité radary, přesto jsme počítali s životností asi 5 minut než se inicioval protiúder.
V dnešní době kdy můžete mít (neotáčivý) radar téměř v jakémkoliv zařízení je to nesmysl.
Snad to pomůže snad proti málo vyzbrojeným a vycvičeným rozvojovým zemím v podobě Kdáfího či Husajna.

Odpovědět

Sepp Winkler,2017-12-05 14:40:43

O tom, koho pán Mihulka obdivuje a komu je lojálny, už presvedčil vo svojich článkoch asi všetkých, ale nie je to veľmi dôležité a tím, ktorých tak veľmi obdivuje to je asi aj dosť jedno :) Navyše to je pomerne neškodný spôsob sebarealizácie.

Omnoho znepokojujúcejšie je to, že podľa článku sa asi naozaj USA chystajú napadnúť Čínu, čo by mohlo byť dosť nebezpečné pre nás všetkých. Ktovie, čo si o týchto "vedeckých" aktivitách myslí Peking.

Odpovědět


Re:

Václav Dvořák,2017-12-05 23:33:37

Tohle byl článek primárně o vědě a pokroku v technologiích AI. Zrovna tak by se to dalo použít na mapování například úbytku čapích hnízd. Proč do toho cpete politiku???

Odpovědět

Miroslav Pistanek,2017-12-04 18:21:34

Kecy, kecy, kecy na odpútanie pozornosti od "dobrej" EU.
Najprv boli kvóty na mlieko a regulovaná cena mlieka, takže sa neoplatilo chovať kravy. Keď poľnohospodári chovy zrušili, zrazu je nedostatok. Presne toto bude o 2 roky s cukrom.

https://openiazoch.zoznam.sk/info/zpravy/nazory.asp?NewsID=181867

proste cela situaci aje taka ze usa sa nevie zmierit s tym ze je niekdo sikovnejsi a pracovitejsi. i ferovejsi v byznise ako cele usa. horkost z neuspechu si hlupy cowboy ventiluje z arzenalom do ktoreho investoval poslednych 30 rokov. ze amerika kolabuje si dobre vsima jeden cierny obyvatel v blogu na youtube. https://www.youtube.com/channel/UCXpkSlxIY73Wr6jbCb2eKLA
CharlieBo313 je mi uprimne luto tych ludi ved oni doplacaju na to ze sialeny kongresmani " demokrati" minaju trilliony usd na vojny a dosadzovanie vlastnych do vlad v celom svete.
Kto cestoval po azii aspon od roku 1989 a teraz vidi ten neskutocne obrovsky narast ziv urovne a uspechov v byz.zaroven sa snazia udrzat tradicie a rodinu" ako vzor fungovania. co im narozdiel od feminacistickeho usa a skandinavie ci aj europy dava sancu na uspech aj dalsich 100rokov. ved desiatky milionov zapadnych dochodcov zije po celej azii a dalsi sa tam chystaju.,

co sa tyka clanku- brics a asean uz podpisal zmluvy o vzajomnom podporovani ak by usa zacali konflikt.. ved oni len drzia zapadneho magora "happyy" pokym plati , potom im zacnu pichat noze do chrbta. ale kto zazil aziu vie ako sa pretvaruju ze "maju radi tych magorov cowboyov"

Odpovědět

priznanie

Martin Smatana,2017-12-03 19:07:21

To je od Amíkov milé, že takto otvorene priznávajú úmysel napadnúť Čínu. Vážne, nečakaná úprimnosť.

Odpovědět


Re: priznanie

Tomáš Viktora,2017-12-11 07:44:32

Prominte, Vy jste po lobotomii? Neni mozne aby nekdo normalni psal takove nesmysly..

Odpovědět

Ked citam

Peter Somatz,2017-12-03 15:55:58

tieto Mihulkove nadsene, budovatelske clanky zo zivota nasej (t.j.americkej) armady, tak si vzdy spomeniem na jeden animovany clip (davali to medzi pesnickami) na MTV z 90tych rokov. Kde bojuju animovane nepriatelske armady, vsade to svisti, bucha a striela sa. Nakoniec vyhra - ostane len jeden vojak(dostojnik), vystrci zastavu zo svojho tanku a zasalutuje - mesiacu. Ktory sa mu len zasmeje.

Odpovědět


Re: Ked citam

Ivo Hlavůněk,2017-12-03 16:19:36

Píšete, jako by Vás někdo nutil sem chodit. To máte fakt blbý.

Odpovědět


Re: Ked citam

Jan Novák9,2017-12-04 22:18:41

Pro nadšené články ze života Vaší, tj. Ruské armády musíte jít na web Pravdy, tady jste špatně. Tady jsou jen informace které ale Ruská strana utajuje takže není o čem psát.

Odpovědět

Jan Balaban,2017-12-03 15:11:37

Výborný spôsob na mystifikáciu nepriateľa úpravou terénu.

Odpovědět


Re:

Václav Dvořák,2017-12-05 23:39:37

Zajímavé, pod jedním článkem tucet Slováků, všichni pějí defakto stejný názor, který není primárně o článku, ale vyvozuje nějaké hypotetické politické závěry... Buď se nám politruci ožrali, nebo jsou vážně tak hloupí.

Odpovědět


Re:

Karel Rabl,2017-12-06 14:06:53

A nejen to ale i vytvoření klamného radaru a provozu na této "základně" lidí má Čína dost a čepic namočených v betonu taky.
Nehledě nato že by se o zamýšleném úderu dozvěděli dříve (díky vlastní umělé inteligenci a špionáži) než Americký president.

Odpovědět


Re: Re:

Václav Dvořák,2017-12-07 20:43:28

V kosmickém výzkumu hrají stále druhou roli (aktuálně jim na Zem padá kosmická stanice TianGong-1), takže bych jejich schopnosti nepřeceňoval.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Josef Hrncirik,2017-12-09 19:53:36

Navíc jim za pár doláčů umělecká inteligence (AI Weiwei) přetře modré tahače a rakety ozdobené květinkami na standardní růžovou, výborně demaskující.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz