Čína plánuje vlastní HAARP: Velký vojenský radar maskovaný za vědu  
Spojené státy mají HAARP, který je v pustině Aljašky. Čína chce postavit vojenskou verzi HAARPu na hustě osídleném ostrovu Chaj-nan. Sázejí na to, že jim ionosférový radar pomůže s americkými ponorkami.
HAARP na zasněžené Aljašce. Kredit: HAARP / University of Alaska.
HAARP na zasněžené Aljašce. Kredit: HAARP / University of Alaska.

Hongkongský deník South China Morning Post nedávno odhalil plány čínské vlády na stavbu rozsáhlého radarového zařízení na nejjižnější čínské výspě, ostrovu Chaj-nan. Tento radar představují jako „vysokoenergetický radar s inkoherentním rozptylem“, který by měl studovat zemskou ionosféru, tedy atmosféru ve výšce cca 100 až 1000 kilometrů.

 

Projekt radarového systému na Chaj-nanu přichází zhruba ve stejnou dobu, jako další podobné čínské vědecké megaprojekty. Čína plánuje postavit nejvýkonnější urychlovač částic planety, již zabodovala s největším talířem radioteleskopu světa a o Číně je hodně slyšet v závodě o jadernou fúzi, v biomedicínských technologiích i v dalších oborech špičkové vědy. Přesto se ale experti domnívají, že zmíněný radar nebude ani tak zkoumat ionosféru, jako sloužit vojenským zájmům stále více ambiciózní Číny.


Pikantní je, že podobný ionosférový radar už dlouho vlastní Spojené státy. Není to nic jiného, než legendami opředený HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) v Gakoně na Aljašce. HAARP studuje ionosféru, dříve v barvách US Navy a DARPA, teď už pár let pro Aljašskou univerzitu. Zároveň ho ale provází neuvěřitelné množství konspirací, blábolů i naprostého blouznění, počínaje tím, že je to vládní stroj na řízení počasí, přes zbraň vyvolávající zemětřesení a tsunami, až po zařízení na ovládání myšlenek nebohých slušných občanů.

 

Odrážení rádiových vln od ionosféry. Kredit: Sebastian Janke.
Odrážení rádiových vln od ionosféry. Kredit: Sebastian Janke.

Ve skutečnosti HAARP dělá pozoruhodný výzkum plazmatu v atmosféře, vlivu slunečního větru na atmosféru, včetně slavných polárních září, anebo chování rozmanitých částic v atmosféře. Zároveň je také pravda, že se vojáci o ionosféru velice zajímají, protože má co do činění s provozem a využitím vojenských satelitů, které jsou pro dnešní války zásadní. Vojáci s HAARPem testovali možnost proměnit ionosféru v planetární anténu pro rádiové vlny o extrémně nízké frekvenci (ELF, 3 až 30 Hz). Vlny ELF totiž pronikají vodou a mohou ulovit ponorky v jejich operační hloubce. Anebo by s jejich pomocí mohly komunikovat ponořené ponorky, což také není k zahození. Američtí vědci rovněž spekulovali, že by vlny ELF mohly detekovat miny nebo také škodit satelitům protivníka.

 

Čínský radar na Chaj-nanu bude podobný HAARPu v mnoha ohledech. Stavba by měla začít už letos. Jeho výkon bude sice „jenom“ pár set megawattů, oproti 5,1 gigawattům HAARP, ale skutečný účel čínského radaru bude podle všeho mnohem více militaristický, než v případě HAARP. Mnohé o tom vypovídá zvolená lokalita. HAARP je na pusté Aljašce, poblíž Gakony s dvěma stovkami obyvatel. Čínský radar bude na hustě osídleném ostrovu, prakticky vedle více než čtyřsettisícového města San-ja. Podle Sue Mitchellové z Aljašské univerzity je to krajně neobvyklé. Takový radar bude velkému městu působit značné problémy, narušovat rádiové vysílání, komunikaci i letecký provoz, včetně mnoha mezinárodních letů.


Čína musí mít skutečně pádný důvod, aby něco takového v dnešní době dopustila. A taky ho má. Jejich radar totiž přinese vojenské trumfy. Dokud v této části světa operují americké ponorky, tak se tu Čína nemůže stát dominantní velmocí. S novým radarovým systémem ale může zkusit blokovat ELF komunikaci ponorek a narušovat i komunikaci vojenských satelitů. To by mohlo tvrdě zasáhnout ponorkové operace v Jihočínském moři. Čína by se dokonce mohla pokusit s tímto zařízením detekovat ponorky na velkou vzdálenost.

 

San-ja, ostrov Chaj-nan. Kredit: Zhangmoon618.
San-ja, ostrov Chaj-nan. Kredit: Zhangmoon618.

V poslední době se vyrojilo několik vědeckých publikací o tom, jak s ELF radarem detekovat podvodní objekty. Shodou okolností jsou prakticky všechny tyto publikace z Číny. Novinář Stephen Chen, který stojí za článkem o chystaném ionosférovém radaru, prohlásil, že podle něj jde evidentně o primárně vojenský projekt. Na vědeckých konferencích se o tomto radaru téměř nemluví a mnoho detailů projektu Čína utajuje. To je pro vědecký projekt tohoto druhu neobvyklé. Radar na Chaj-nanu možná bude dělat nějaký výzkum, ale budou ho zajímat hlavně americké ponorky.

 

Pro vědce v oboru konspirací, hoaxů a fake news bude rovněž velmi zajímavé sledovat mediální dění kolem chystaného radaru. Jde o zařízení typu HAARP, mnohem tajemnější, než je HAARP. Takže by to měl být extrémně lákavý cíl pro všemožné hoaxy, šílené konspirace, mimozemšťany, ilumináty, alternativní psavce a podobné existence. Objeví se nějaké takové hoaxy? Anebo se potvrdí nápadně protizápadní orientace konspirací a čínský agresivní radar je nechá chladnými?

Literatura
Popular Mechanics 12. 6. 2018.

Datum: 15.06.2018
Tisk článku

Související články:

Čína hlásí nový fúzní rekord: V tokamaku drželi plazma 102 sekund!     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2016)
Když nejde Mohamed k hoře po čínsku     Autor: Josef Pazdera (17.06.2017)
Čínský kvantový detektor ponorek může uzavřít Jihočínské moře     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2017)
Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)
Čína má velké plány s moderním strategickým bombardérem     Autor: Stanislav Mihulka (01.05.2018)



Diskuze:

Nepřátelé míru a pokroku jsou zcela zmateni.

Josef Hrncirik,2018-06-16 22:15:53

Vysílá HAARP 1 GW ELF o délce vln 10- 1000 kkm,
nebo jen o běžných desítkách m
a v ionosféře vznikne jen "vodivější" cesta o délce řekněme až cca 10kkm, do (ze) které lze dopravit kdoví jestli W při ELF, pokud pozemské antény nejsou obludně velké?
Stejně je výška ionosféry oproti 10-1000 kkm, zanedbatelná a potečou hlavně jalové proudy při neprakticky nízké vyzařovací impedanci.
Zaměření ponorky menší než vlna/4 asi nepřipadá v úvahu.
Jinak by netopýr v nenáročném letu již od čtvrtohor bučel jako kráva.
Jaký je šum či šumový výkon zemského mag. pole při ELF běžně, či při geomag. bouři?

Odpovědět


Re: Nepřátelé míru a pokroku jsou zcela zmateni.

Pavel Hudecek,2018-06-16 22:53:34

HAARP vysílal na KV (desítky m) a UKV (desítky cm).

ELF používané na komunikaci s ponorkami mají Rusové 82 Hz, tedy 3,65 Mm a Američani 76 Hz, tedy 3,94 Mm a používají antény značných rozměrů. Vzhledem k vlnové délce se vlastně nejedná o vysílání vln, ale spíš generování blízkého pole. Tedy něco jako maxi-RFID. Stejně jako RFID to pak má dosah srovnatelný s velikostí antény.

Ale dovedu si představit, že nějakými KV/VKV/UKV modulovanými ELF signálem, se donutí ionosféra, aby ve spolupráci se zemským magnetickým polem, generovala ELF signál, aby i Číňani mohli posílat rozkazy svým ponořeným ponorkám, i když prý nemají vhodné místo pro ELF cívku.

Co se týče detekce ponorek, tak se domnívám, že by se mohlo jednat o nějaký nelineární jev ve vodě těsně u hladiny, závislý na mg. poli, které je zas ovlivňováno ponorkami a ten jev pak ovlivní odraz/rozptyl/zkreslení rádiových vln, generovaných tím čínským HAARPem.

Odpovědět

Zdroj energie.

Jiří Kocurek,2018-06-16 21:48:56

Zpráva agentury Entefax*:
Číňanům to došlo. Energie zemětřesení u Fukušimy byla 1,9 ± 0,5×10^17 J (wiki). Tedy asi 2×10^8 GJ, což je 5,56×10^4 GWh. HAARP při výkonu 5,1 GWh by musel pracovat 11000 hodin, aby tuto energii naakumuloval. To je jeden a 1/4 roku. Jenže předchozí velké zemětřesení bylo 17 dnů před tím fukušimským.
Závěr: HAARP tu energii do zemětřesení u Fukušimy vložit nestihl, musela tedy vzniknout jinak. Což mimo jiné znamená, že je energeticky ziskový - vibrace způsobené HAARPem mají násobně více energie než kolik energie se do nich vloží.

*) https://de.wikipedia.org/wiki/Entenv%C3%B6gel

Odpovědět


Zdroje energie nejsou. Nájí jen 2 díesel lokomotivové motory. S tím ionosféru nepřeorají. Velké pole antén má zisk směrovostí 30 dB. 5,1 GW

Josef Hrncirik,2018-07-09 13:27:50

pro 2000 lokomotiv, které by napájely nesměrový dipól

Odpovědět


Když mám otevřeno více souborůrelevantními odkazy, tuhne počítač a nepíše, či dělá chyby

Josef Hrncirik,2018-07-10 07:34:00

Cca ? 15 ha antén je reálně napájeno jen cca 5.1 MW (2 diesely z lokomotiv), tj. i pod anténami je jen cca 34 W/m2.
Obludných 5,1 GW je jenom formální ERP výkon ekvivalentního málo směrového dipólu pro stejnou intenzitu pole jako v hlavním laloku 30dB směrové antény pole antén.
Obrovskou ionosféru tedy neorá 2000 lokomotiv, ale jen 2, pochopitelně s neměřitelným efektem; NATOž interakcí s podnorkami.

Odpovědět

A sakra i Cinani budou mit moznost narusit

Karel Rabl,2018-06-15 19:32:59

"prostor" je to nezodpovedne.To me napadlo jako prvni kdyz jsem tento clanek cetl.

Odpovědět

Pěkně

Alexandr Kostka,2018-06-15 13:56:26

Tuším cca před rokem předvedla Čína kvantovou komunikaci přes satelit. Už tehdy se zcela otevřeně mluvilo o tom, že by to byl ideální prostředek i ke komunikaci s ponorkami. Pokud to dovedli do použitelného stavu, má výstaba radaru (přesněji spíš 400 MW rušičky) obrovský význam. Mít sami neodposlouchávatelnou a nezarušitelnou komunikaci a nepříteli jí naopak zcela odepřít..

Odpovědět


Re: Pěkně

Pavel Hudecek,2018-06-15 20:04:03

Číňani jsou v kvantové komunikaci napřed a mám též za to, že je tu o tom někde článek, ale pochybuji, že by v něm bylo něco o komunikaci s ponorkami. Jedná se jen o zabezpečení, tedy že je možné detekovat odposlech, nebo kompromitaci dat. Ale vyžaduje to prostředí s nízkým útlumem pro daný typ signálu, což mořská voda rozhodně není.

Na komunikaci s ponorkami jsou v podstatě jen dvě možnosti, které se dostanou pod velkou vrstvu slané vody: ELF a neutrina.

S tím ELF je velký problém, že je jen málo míst na světě, kde je dost velké území s vhodným podložím na dostatečně velkém území a mám dojem, že tato místa jsou jen dvě, v USA a Rusku:-) Číňani tedy budou muset použít buď brutální výkon, nebo nějaký trik. A tady si dovedu představit, že by se ionosféra dala donutit ke generování ELF a tím problém vhodné lokality obejít.

Odpovědět


Re: Re: Pěkně

Stanislav Kaderabek,2018-06-15 22:26:14

O možném budoucím použití kvantové komunikace u ponorek se bez bližších podrobností zmínil pan Mihulka v článku http://www.osel.cz/9577-kvantove-pokroky-cina-uskutecnila-prvni-kvantovou-videokonferenci.html

Odpovědět

Zajímavý článek

Stanislav Kaderabek,2018-06-15 13:11:03

Zajímavý článek až na tu politickou propagandu na konci, to by si autor mohl odpustit. Mimochodem, proč nemá článek autora? To zde bude nějaká novinka, že na populárně-věděckém serveru budeme číst anonymní politické agitky?

Odpovědět


Re: Zajímavý článek

Milan Krnic,2018-06-15 13:42:26

Po takto mistrně napsaná agitce, kterou odhalí jen profesionál (což já zjevně nejsem), se musí autor pravděpodobně skrývat v obavě o život svůj.

Odpovědět


Re: Re: Zajímavý článek

Stanislav Kaderabek,2018-06-15 14:34:36

Nezlobte se Milane, ale poslední odstavec podle mého opravdu není politicky neutrální. Co to je "protizápadní orientace konspirací"? Asi se shodneme, že většina konspirací je většinou o hlouposti jejích autorů. Opravdu si autor myslí, že hloupost je pouze na straně "protizápadní"? Jsme na vědeckém serveru, tak pak by asi měl podat nějaké důkazy alespoň ve formě statistiky. Samozřejmě každý máme nějaký politický názor, já, Vy i autor, ale tvrdím, že o politickém názoru bychom měli jít debatovat na nějaký jiný server. Můj oblíbený osel (a myslím, že i Váš, podle četnosti Vašich příspěvků v diskuzích) by se těmto debatám měl vyhnout velkým obloukem.
Je to samozřejmě jen můj názor, uznávám, že majitelé serveru se sami mají rozhodnout, ale jako dlouholetému čtenáři mi nedalo, abych vyjádřil svůj názor...

Odpovědět


Re: Re: Re: Zajímavý článek

Milan Krnic,2018-06-15 14:47:03

Já se nezlobím, mám pochopení. Každý žijeme v nějaké informační bublině. V té mojí, a tedy předpokládám i té většinové okolo jsou zejména konspirace týkající se západního světa, viz např. wiki k tomu heslu. Je samozřejmě možné, že obyvatel Číny má bublinu konspirací jinou, zaměřenou zejména proti východním zemím. O tom však nevím, tedy to nemůžu rozebírat, a tento článek je uváděn zde a tedy navozuje na dění zde, a tak mu musím dát za pravdu. Tak ale mohlo zde být "západní orientace", to by bylo smířlivější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Zajímavý článek

Stanislav Kaderabek,2018-06-15 19:50:59

Ok, možná máte pravdu a jsem jen zbytečně alergický. Ale dnes se cpe politika všude a chtěl bych mít alespoň tady klid.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zajímavý článek

Filip L,2018-06-17 23:57:45

Myslím, že je to reakce na konspirace okolo HAARPu. A většina těchto typů konspirací vznikala za Studené Války a týkala se tak především USA a SSSR. Ale Američanů je prostě víc, více se o tom mohlo mluvit a více je taky zajímá situace doma. Seriály typu Akta-X tomu taky hodně napomohly.
Teď když se pořádně rozjíždí tradičně tajnůstkářská Čína, tak to moc "neschytává", protože teď není vědecká konspirace tak "in" a "frčí" něco jiného.

Odpovědět

Prostě a jednoduše agresivně PLÁNUJÍ zahřívat své ponorky k bodu varu jihočínského moře.

Josef Hrncirik,2018-06-15 11:17:13

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz