Kladivo na hadí olej  
Jmenoval se Clark Stanley, ale říkal si Chřestýší král (Rattlesnake king). Narodil se v roce 1854 v texaském městě Abilene a mezi čtrnáctým až jednadvacátým rokem se věnoval kariéře honáka dobytka. Za mezník svého života považoval jaro roku 1879, kdy se s otcovým přítelem vydal do arizonské vesnice Walpi, aby mohl sledovat hadí tanec indiánů kmene Moki (dnes Hopi).

Zde jsem se seznámil s medicinmanem, jemuž se velmi líbil můj revolver Colt.“, píše Sanley v reklamním bookletu ke svému slavnému produktu. „Požádal mě, zda bych mu nemohl ukázat, jak funguje. Předvedl jsem mu tedy ukázku své famózní střelby, a jemu se zalíbila natolik, že mě požádal, zda bych s ním nechtěl nějaký čas zůstat.“ Zůstal tedy více než dva roky, a jak dál píše, šlo o velmi užitečně strávený čas. „Naučil jsem se jejich jazyk, tance, i tajemství výroby léčivých přípravků. Lék, který mě nejvíce zajímal, byl jejich hadí olej. Pomáhá při revmatismu, nemocech hlasivek a bolestech končetin…..

 

Snake Oil Decision. Kredit: USDA
Snake Oil Decision. Kredit: USDA

A tak se Stanley rozhodl prospět lidstvu. Přestal se bezúčelně honit za dobytkem a místo toho začal před užaslým davem zvědavců z nebohých chřestýšů ždímat tělní tekutiny. Z pouličního divadla si samozřejmě bylo možné odnést domů zázračný suvenýr – designovou lahvičku s etiketou, na níž se skvěl umělecky vyvedený nápis „Clark Stanley's Snake Oil Liniment“. Šlo o nápad za všechny prachy. Na světové výstavě World’s Columbian Exposition konané v roce 1893 v Chicagu, kterou zahájil prezident Grover Cleveland otočením spínače elektrických světel, kovboj v pestrobarevném oděvu prodával svůj všelék a patřil k nejvyhledávanějším atrakcím. Později se z pouličního divadla stalo regulérní průmyslové odvětví. V závodě, který byl zbudován na Rhode Islandu v Providence, prý v roce 1901 našlo svou smrt více než 3 000 hadů. Podle etikety se dal přípravek používat k léčení revmatismu, neuralgie, ischiasu, bolesti zad, svalových křečí, podvrknutých kloubů, otoků, omrzlin, zhmožděnin, bolestí v krku, kousnutí hmyzem, zvířaty i hady. Dobrý měl být jak pro lidi, tak i pro zvířata. Obchod šel jak po másle až do roku 1916. V té době se odpovědné úřady rozhodly v souladu se zákonem o potravinách a léčivech známým jako Pure Food and Drug Act of 1906 provést analýzu přípravku. Výsledky byly překvapivé. Místo hadího tuku lahvičky obsahovaly lehké minerální oleje (ropné látky) smíchané s hovězím lojem, dále papriku, kafr a terpentýn. Dobře pro hady, hůře pak pro napálené spotřebitele.

 

 

Příběh tohoto amerického kovboje se mi vybavil, když mi v e-mailové schránce přistál odkaz na článek s názvem Kladivo na alternativu. Týká se mediálně známé kauzy AKTIP. Při čtení následujících řádků jsem si uvědomil, že se prodavači hadího oleje v mnohém poučili:

Takzvaná informační medicína funguje na podobné bázi jako třeba homeopatie – snaží se tělu dodat potřebné informace, aby se mohlo „opravit“ samo. Kapky prý ale podle filmu neobsahují účinné látky a nefungují. Právě zde se přitom autoři filmu dopustili jedné z největších manipulací – preparáty popisují jako léky a zcela ignorují podstatu informační medicíny. Lži byly režisérkou a najatou herečkou opakovány i v následných rozhovorech v médiích a k nim přidány další, ještě zásadnější. Z režisérčiných úst totiž dokonce zaznělo, že na preparáty neexistuje žádná studie, která dokazuje jejich účinnost. Skutečnost? V obou případech zcela opačná. Za prvé, Joalis je zde hodnocen jako lék, přičemž se jedná o bylinný doplněk stravy, navíc opracovaný informační technologií (o ní jsme již několikrát v Šifře psali). A to se nedá měřit chemickým rozborem. Za druhé, Joalis klasickou klinickou studii má, dostupná je přímo na jeho webových stránkách. Klinická studie porovnávala dvě skupiny výrobků – jedny s bylinami a druhé s bylinami a informační složkou. A dokazuje, že ty, které obsahovaly kromě bylin i informační složku, byly ještě o dost účinnější. Když tedy řeknou, že tam není nic, je to stejné, jako kdyby vzali USB disk, dali ho na chemický rozbor a řekli, že na něm nejsou fotky.

 

Poznámka redakce: Autor článku, analytický chemik Ing. Miloslav Pouzar, Ph.D., se dlouhodobě zabývá účinky toxických látek na lidský organismus a je autorem knihy Kalich hořkosti. Ukázka zde.
Poznámka redakce:
Autor článku, analytický chemik Ing. Miloslav Pouzar, Ph.D., se dlouhodobě zabývá účinky toxických látek na lidský organismus a je autorem knihy Kalich hořkosti. Ukázka zde.

 

Ano - podvod Clarka Stanleyho bylo možné odhalit, jelikož si hlupák myslel, že by léčivý preparát měl přece jen něco obsahovat. Dříve to totiž lidé vyžadovali. Kdyby jim prodával čirou tekutinu bez vůně a chuti, asi by se mu vysmáli, pokud by ho rovnou nepověsili. Dnešní společnost je mnohem lépe vzdělaná, a tak mnozí vědí, že spousta ingrediencí léčivých přípravků nemusí být vidět, cítit, vykazovat jakýkoli známými fyzikálně-chemickými metodami měřitelný signál a přeci může mít přípravek jako celek účinky srovnatelné s těmi, které svému hadímu oleji přisuzoval Chřestýší král. Jde přeci o informaci, tedy obdobu magického aithéru či spiritu mundi. Mohou s ní zacházet pouze zasvěcení a prostému smrtelníkovi nezbývá než věřit a platit. Přesto mě jako spotřebiteli a toxikologovi vrtá hlavou několik otázek.

  1. Jak jako spotřebitel poznám přípravek s informací od přípravku bez informace (tedy léčivo od hadího oleje) – v případě pochybností o složení klasického léku mohu požádat akreditovanou laboratoř o provedení rozboru – koho mám ale požádat o rozbor v případě informační medicíny, pokud mám pochyby o jejím složení?

  2. Pokud má „informace“ skutečně nějaké biologické účinky – tedy pokud skutečně ovlivňuje fyziologické pochody v těle (a nejde jenom o placebo), jaké biomarkery (objektivně měřitelná veličina související s fyziologickým stavem pacienta) to prokazují? Pokud funkčnost preparátu neprokazují žádné biomarkery, jak odliším jeho účinek od placeba?

  3. Pokud má „informace“ terapeutický účinek, má také nějaké vedlejší účinky při předávkování? Jaké? Pokud nemá při předávkování žádné pozorovatelné účinky, jak objektivně poznám, že při optimálním dávkování skutečně účinkuje?

 

V souvislosti s těmito otázkami mě napadá – není přípravek Joalis deklarován jako doplněk stravy proto, že u doplňků stravy není třeba dokazovat přítomnost léčebného účinku a účinné látky, ale pouze zdravotní nezávadnost? Není tedy deklarován jako doplněk stravy, právě proto, že se dosud jeho účinnost prokázat nepodařilo?

 

V souvislosti s otázkou 1) navrhuji svým případným oponentům následující pokus – zašlete mi 10 lahviček přípravku Joalis v originálním balení. Já je všechny rozdělám a v několika z nich přípravek zaměním za jiný, vlastní výroby. Najděte pak kohokoli, kdo odliší původní přípravek od mého. Pokud má mít totiž USB disk nějaký technický smysl, musí existovat zařízení, které fotky na něm uložené přečte. Chemickým rozborem to samozřejmě nepůjde, ale pokud to nepůjde ani jinak, jaký má takové zařízení smysl?

Datum: 28.06.2018
Tisk článku

Související články:

Neexistující energie a tajné byliny     Autor: Tomáš Cikrt (15.11.2015)
První multidisciplinární audit léků tradiční čínské medicíny     Autor: Josef Pazdera (18.12.2015)
Elixír života Angela Marianiho     Autor: Miloslav Pouzar (03.05.2016)
Doktor X - travič, kvůli němuž uvěznili novináře     Autor: Miloslav Pouzar (22.05.2017)
Mosambické pivo pombe zabíjelo i bez krokodýlí žluče     Autor: Miloslav Pouzar (12.08.2017)
Střela plná jedu v podivné historce z 2. světové války     Autor: Miloslav Pouzar (20.10.2017)



Diskuze:

ale vážne

Jan Balaban,2018-07-02 08:17:30

Prečo je možné v osvietenej spoločnosti v tak serióznej inštitúcii ako sú lekárne predávať homeopatiká, ktoré sú vedecky dokázaný nezmysel. To by malo byť na odobratie licencie.

Odpovědět


Re: ale vážne

Milan Krnic,2018-07-02 11:23:01

Možné je to preto, že přeci nikdo poctivý nechce, aby se tento segment zcela přesunul do šedé zóny, a to důvodů to má, jak už to tak v kauzálním světě chodí, miriády.

Odpovědět


Re: Re: ale vážne

Jan Balaban,2018-07-04 13:19:22

To by tam mali predávať aj pomôcky pre čarodejnice.

Odpovědět


Re: Re: Re: ale vážne

Milan Krnic,2018-07-04 17:15:27

Bylin a různých výtažků tam koupíte ...

Odpovědět

Ušulum proti mamutům

Jiří Pospíšil,2018-07-01 12:09:36

Omlouvám se, ale vždy u takovýchto debat si vzpomenu na prastarý dětský vtip.
Jede pán vlakem a každých pět minut otevře okénko, sáhne do sáčku a vysype z okna špetku nějakého prášku. Spolucestujícímu to za čas nedá a zeptá se ho, co to sype z toho okna.
"To je Ušulum." Po chvíli a několika dalších špetkách se ten spolucestující znovu zeptá: "A proč sypete to Ušulum?" "Ušulum se sype proti mamutům." "Ale pane, tady žádní mamuti nejsou."
"Však to taky není pravé Ušulum."

Odpovědět

neúčinnost farmakodynamické látky při skrytém podání

Ladislav Nešněra,2018-06-30 10:41:30

Víc jak před rokem měl C. Höschl velice zajímavou sérii 3 příspěvků o placebu [https://tinyurl.com/y7pcg5rn]. V prvním z nich v čase 48:43 popisuje, jak při skrytém podání měla známá farmakodynamicky účinná látka nulový efekt!
Uvážím-li konzervativní odhad účinnost placeba na 1/3 populace [https://cs.wikipedia.org/wiki/Placebo#Placebo_efekt], co by za ni politické strany daly.., mají "šarlatáni" dost komfortní prostor. Sám mám velmi dobrého přítele s dvěma akademickými tituly, kterému přes válečky "vyslali protivlnu" a ze dne na den přestal kouřit.
Zkrátka nevím, jak využít potenciál reálné pomoci, honíme-li se za každým procentem výkonu či spotřeby motorů, a zároveň nemít potřebné na slepých kolejích.

Odpovědět


Re: neúčinnost farmakodynamické látky při skrytém podání

Miloslav Pouzar,2018-06-30 11:37:21

Placebo efekt (a tím vliv psychiky na proces uzdravování)nikdo nezpochybňue - placebo je obvykle používáno jako negativní kontrola v klinických testech a lék je považován za farmakologicky účinný, pouze pokud je jeho účinek statisticky významně vyšší, než účinek placeba. Jinak - i účinek placeba je zprostředkován chemickou modulací fyziologických procesů v organismu a má svoje bioindikátory. Jde vlastně jen o to, že celá kaskáda dějů začíná v CNS a nikoli v místě interakce léčiva s příslušným receptorem. Na to abych vysvětlil placebo efekt tedy nepotřebuji žádné mystické pojmy, jako je INFORMACE a pokud je informační medicína pouze typem placeba, tak jde o podvod.

Odpovědět


Re: Re: neúčinnost farmakodynamické látky při skrytém podání

Josef Hrncirik,2018-06-30 13:34:29

Nejde o žádný podvod, jen o pouhé nedorozumění.
Hadí olej je vždy 100% účinný, pokud pacient trpí současně všemi uvedenými neduhy, které pouze v jejich komplexu úspěšně léčí neznámou rychlostí.
Pokud však léčba neprobíhá dokonale symetricky, pochopitelně havaruje.
Zatím se však pouze nepodařilo připravit pacienta s celým tímto komplexem neduhů.
Jako naschvál v umírali před získáním plného počtu potřebných ne duhů harmonicky vyvážené síly.

Odpovědět

Dokud budou na světě hlupáci,

Bohuslav Rameš,2018-06-29 14:35:33

budou i podvodníci. Co už. A propois, copak asi dělá ten italský profesor, takto vynálezce generátoru energie "z ničeho"?

Odpovědět

Informace

Bohdan Pfeffer,2018-06-29 10:35:29

Stačilo by, kdyby výrobce (např.Joalis) zveřejnil a deklaroval způsob jakým se nabíjí informace do lahviček. Už vidím, že přístroj je patentovaný nebo vidím člověka nad pásem lahviček jak 8,5 hodiny denně "informatizuje" obsah lihových lahviček.

Odpovědět

Víra

Milan Krnic,2018-06-29 09:52:52

Předně děkuji za článek!

Žel argument na víru neplatí, a nějaké zdůvodnění si věřící najdou.
Připomíná mi to akce s předávkováním homeopatiky. Ta najednou "složku" "předávkování" prostě nemají, a hotovo :)

Odpovědět

Léčba

Mojmir Kosco,2018-06-29 06:36:37

Nevím kauzu aktip neznám .ale ze zkušnosti při léčení hospodářských zvířat vím že neucinejsi lék je ten ,který dodá to co chybí nejvíc.ale u nich probíhá přísná selekce.postoupim dál k bližším domácím mazlíčkům .až příště bude váš pes kočka (doplňte) nemocný pohodte ho někde v domě vůbec si ho nevsimejte pokud možno v místnosti s dalšími psy podobné postiženými s léky a porovnejte s léčbou kdy má nemocný plnou vasi péči a pozornost bez léků.Ja to neudělám nejsem vědec .u mne je to tak nějak napůl ..tak postoupím k lidem tam si zcela umím představit že co nejvíc chybí je informace a tudíž nejúčinnější léčba je ta která je na tom postavena ...

Odpovědět


Re: Léčba

Milan Krnic,2018-06-29 09:40:00

Představit si můžeme cokoli. Toto však o představách není.

Odpovědět


Re: Léčba

Jiří Kocurek,2018-06-29 18:19:40

Otázkou zůstává, zda dát na radu někoho, kdo neumí pořádně psát.

Odpovědět


Re: Léčba

Lukáš Fireš,2018-06-29 18:41:23

A Vy myslíte, že láska a péče se dá vtěsnat do lahvičky?

Mnozí lídé (i zvířata) zemřou, když nedostanou správné léky a žádní láska a péče na tom nic nezměni. Mnozí onemocní z absence lásky a péče a jediný lék, krom té lésky a péče, jsou anti-depresiva. Ale na lásku v lahvičce nevěřím.

Odpovědět


Re: Re: Léčba

Milan Krnic,2018-06-29 20:48:01

Láska v lahvičce?
Sklepmistr!

Odpovědět


Re: Re: Re: Léčba

Mojmir Kosco,2018-06-29 23:23:58

Léčit se ma to co chybí někdy je to konkrétní látka a někdy je to nějaká u člověka informace a podpora.podpora v zájmu funguje i u zvířat .a to nejdu do konfrontace kdy na příklad při ataku napadené buňky ta podléhá zejména proto že nerozpozná neboli nemá informací že je napadená.vim je jednoduché předepsat třeba i účinnou látku ale i ta druhá psychická část určitě funguje.nevim přesně jak se vyvolávají obranné mechanizmy ale pohoda zcela jistě může rozhodnout .

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Léčba

Milan Krnic,2018-06-30 08:16:11

No, vždyť vínem se dá navodit pohoda perfektně.
Pletete pojmy, "podpora" ani "pohoda" nejsou informace. Ještě to tak, aby si ode mě někdo zkopíroval pohodu, ke které jsem se poctivě propil.

Odpovědět


Re: Re: Léčba

Jiří Pospíšil,2018-07-01 03:00:07

Když už je zde debata o metodologii výzkumu, tak nezbývá než napsat, že všichni lidé (i zvířata) zemřou, ať dostanou či nedostanou správné léky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Léčba

Milan Krnic,2018-07-01 08:59:11

To říkejte Turritopsis nutricule!

Odpovědět


Re: Re: Re: Léčba

Mojmir Kosco,2018-07-01 09:04:43

Souhlas někdo dřív a někdo později . ovšem mi předřečníci si myslí že neplatí že léčí to čeho se nedostává lék nebo pohoda .takže určitě existuje důvod který zene lidí do náruče schváleného odborné vedeného licencovaného aktipu nedej bože šamanům do pralesa a nejhorší vůbec je že vnitřní motivace a změna je může i vyléčit

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Léčba

Milan Krnic,2018-07-01 09:36:12

"schváleného odborné vedeného licencovaného aktipu" aneb i tak se dá popsat běžná firma.

Odpovědět

test

Roman Rodak,2018-06-28 18:41:56

Pán Pouzar, výrobci uvedeného prípravku sa samozrejme tiež môžu obávať nekalých úmyslov z Vašej strany, preto by som navrhoval úpravu testu inšpirovanú kryptografickými algoritmami.
1, výrobca pripraví 16 označených fľaštičiek, pričom len v 8 je uvedená "informačná zložka". informáciu o tom v ktorých 8 to je uschová u dôveryhodnej tretej strany.
2, vy s týmito 16 fľaštičkami uskutočníte pôvodne navrhnutý pokus s náhradou za zmenený prípravok v polovici fľaštičiek. informáciu o tom v ktorých 8 to je uschováte u dôveryhodnej tretej strany.
3, tester vykoná test a informácie z bodu 1, 2 a 3 sa porovnajú. vo výsledku by test mal vyjsť pozitívne v priemere u 4 fľaštičiek, pričom to musia byť tie, ktoré výrobca pôvodne označil za pravé a zároveň to nemôžu byť tie, ktoré ste vy označil za zmenené.

Ako dôveryhodná tretia strana môže byť použitý či už safe v banke, alebo blockchain s oneskoreným zverejnením dešifrovacieho kľúča.

Odpovědět


Re: test

Vojtěch Kocián,2018-06-29 07:23:48

Tohle má problém se statistikou. Je třeba provést těch zkoušek mnoho, aby byl výsledek průkazný. Navíc když tvrdíte, že se jedné straně nedá věřit (řekněme panu Pouzarovi - nic osobního), tak nemůžete věřit ani tomu, že s nimi neprovede něco, co nebylo v plánu. Třeba může vylít všechny a nahradit je vlastní směsí nebo nemusí vylít žádnou a jen vyměnit obsah mezi lahvičkami. Poznáte, že něco nehraje, ale nepoznáte, kdo fixluje. Totéž samozřejmě může udělat kterákoliv další strana. Pokud má být test průkazný, je třeba věřit tomu, že minimálně dva účastníci svá konání pravdivě zdokumentují a výsledky na závěr předloží. A není třeba test opakovat, 10 lahviček dává docela slušnou statistiku za rozumné vynaložené úsilí (i když samozřejmě ne úplně průkaznou).
Pokud anonymně koupíte přípravek, výrobce nemá možnost fixlovat test, protože o něm neví. Panu Pouzarovi prostě musíme věřit, ale jeho metoda je snadno opakovatelná, takže si ji může vyzkoušet kdokoliv. Kontrolní "laboratoř" je pak tou testovanou institucí, u které určujeme, jestli lže nebo ne. Nebo jí budeme věřit a můžeme podle výsledku určit, zda neklame výrobce. Z hlediska funkčnosti přípravku je v principu jedno, kterou variantu zvolíme.

Odpovědět


Re: Re: test

Pavel Brož,2018-06-30 12:51:48

Jenom jak tak čtu ty detaily toho testování, tak se mi vybavila snad dvacet let stará věc, jedna má známá tehdy pracující v SÚKL si zoufala "kde já mám teď proboha sehnat chřtán ze žirafy!" Šlo tuším o to, že v rámci nějakých předpisů bylo potřeba mít od přípravků vyrobených ze živočišných či rostlinných zdrojů vzorek, a jedno z homeopatik bylo děláno právě z toho chřtánu ze žirafy. Ono racionálně vzato žádný vzorek by nebylo nutné v tomto případě uchovávat už proto, že homeopatika běžně neobsahují ani molekulu původní látky, nicméně předpis byl předpis.

Jenom jsem si na to vzpomněl, že mě tehdy překvapilo, čím vším se v SÚKL musí zabývat, a vůbec to tamním zaměstnancům nezávidím.

Odpovědět


Re: Re: Re: test

Josef Hrncirik,2018-07-01 08:55:14

Žirafa má velmi dlouhý chřtán a tak v přípravku se mohla nějaká informovaná molekula nacházet, nehledě na to, že se volně pohybují po geologické věky po celé biosféře.
Žirafí molekula nikdy nezapomíná.
Mnoho molů se jich uvolnilo do biosféry zejména v noci 27.IV.1975 v ZOO ve Dvoře Králové a k dispozici bylo i 49 chřtánů.
Průtočný reaktor žirafa se plní chřtánem a nozdrami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: test

Josef Hrncirik,2018-07-01 09:25:33

Proč však není mnohem léčivější produkt mnohem delšího žirafího střeva, který žirafy poskytují s radostí dobrovolně, stejně jako ostatní sudokopytníci, které Clark naháněl po prérii?

Odpovědět


Šarlatán i přímo proti své vůli dostane před SÚKL náskok minimálně o žirafí chřtán.

Josef Hrncirik,2018-07-01 15:05:54

Již ze zákona o nabídce a poptávce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: test

Pavel Brož,2018-07-03 01:45:11

To že žirafí molekula nikdy nezapomíná je bezesporu pravda pravdoucí. Ale nejenom na svou byvší žirafí koexistenci ta molekula nezapomíná, ona si určitě pamatuje i všechny další koexistence, a navíc tu informaci určitě umí vykecat jiným molekulám. A to je ta karma. Takže když např. někdo coby člověk žije jako prase, tak se po jeho smrti ta informace mezi molekulami vykecá, a když se pak někde úplně jinde narodí fyzické prase, tak je třeba informačním pohrobkem toho zesnulého prasete lidského (jehož molekuly jsou sice uloženy jinde než v tom novém praseti, ale jde přece o informaci, ne o nějakou stupidní hmotu).

Prostě informace má nevyčerpatelný ezoterický potenciál, kam se na to hrabou nějaké přízemní informacemi nabíjené patoky.

Mimochodem, mám v práci kolegu Inda, snažil se mi objasnit karmické zákony. Vysvětlil jsem mu, že to nosí dříví do lesa, že karmické zákony velmi dobře znám - co já se s karmou už natrápil! Potvrdil mi, co už dávno dobře vím, že kdo má dobrou karmu, je na tom mnohem lépe, než kdo má špatnou karmu, zvláště pak v zimě (u toho posledního trochu zaváhal, ale nakonec to přece jen odkývnul). Byl nicméně naprosto šokován, když jsem mu odhalil pro něj neznámou pravdu, že výborná karma se dělá v Českém Brodě, myslím, že se tam určitě bude chtít vypravit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: test

Josef Hrncirik,2018-07-03 16:04:12

Na Počátku, Uprostřed, i na Konci je vždy Slovo. Amen.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz