První čínský terminátor je poněkud přeplácaný zbraněmi  
Čínská armáda se zhlédla v ruských terminátorech. Postavili si vlastního, který je mohutně obrněný i vyzbrojený. Možná až moc vyzbrojený. Celkem 7 zbraňových systémů k sobě podle prvních ohlasů příliš nepasuje. Asi až pořádná bitva ukáže, jak na tom čínský terminátor vlastně je.
Čínský terminátor QN-506. Kredit: QQ.com.
Čínský terminátor QN-506. Kredit: QQ.com.

V jihočínské Ču-chaji právě probíhá mezinárodní výstava letectví a kosmonautiky Zhuhai Airshow 2018. Je to již po dvanácté a Čína se zde ráda chlubí novými technologiemi, které pozorovatelům občas vyrazí dech. To je i případ prvního čínského terminátora, čili bojového obrněného vozidla pro podporu tanků QN-506. Jak už to v Číně bývá zvykem, jde o technologii více než inspirovanou zahraničním vzorem, tentokrát ruskými terminátory BMP-T „Terminator“. Čínský terminátor je vyzbrojený kulometem, granáty, autokanónem, několika typy raket a dokonce dronem.

 

Výzbroj čínského terminátora. Kredit: QQ.com.
Výzbroj čínského terminátora. Kredit: QQ.com.

Terminátory vymysleli Rusové poté, co utrpěli potupnou neporážku při dobývání Grozného v první čečenské válce, které proběhlo v letech 1994 a 1995. Vzhledem ke své ohromné přesile, nejen ve zbraních, ale i v lidské síle, měly ruské jednotky strašlivé ztráty na lidech i na technice. V hlubokém traumatu se ruští vývojáři, evidentně milovníci americké science-fiction, odhodlali k novým nápadům. Jedním z nich byli i terminátoři, tedy obrněná vozidla pro podporu tanků řady BMP-T.

 

Šipka ukazuje na kontejner s mimiraketami s plochou dráhou letu. Kredit: QQ.com.
Šipka ukazuje na kontejner s mimiraketami s plochou dráhou letu. Kredit: QQ.com.

BMP-T je vlastně tank T-72, kterému vyměnili původní věž s kanónem za věž terminátora. Jeho výzbroj tvoří 30 mm automatický kanón Shipunov 2A42, dva 30 mm automatické granátomety AGS-17 Plamen, čtyři protitankové řízené střely 9M120 Ataka a lehký kulomet PK ráže 7,62 mm. Výsledkem je vozidlo s pětičlennou posádkou, které chrání tanky palbou na protivníkovy protitankové týmy pěchoty a také ničí jeho obrněná vozidla. Terminátoři by měli jet do bitvy jako doprovod tanků, především v městském prostředí.

 

Téměř 20 let po prvním ruském terminátoru se teď objevil jeho čínský protějšek. Těžce obrněného a vyzbrojeného terminátora QN-506 v Číně přezdívají „Nový Král pozemního boje“. Disponuje 30 mm automatickým kanónem, 7,62 mm kulometem, čtyřmi protitankovými i protivzdušnými raketami QN-502C s doletem 6 kilometrů, dvacítkou miniraket QN-201, čtyřmi miniraketami s plochou dráhou letu S-507 a celkem 6 granátomety pro obranu na blízko. Samozřejmostí je sestava užitečných senzorů. Aby to nebylo málo, součástí výzbroje čínského terminátora je i průzkumná kvadrikoptéra. Časem by se prý navíc terminátor mohl stát autonomním bojovým robotem.

 

Ruský terminátor BMP-T Terminator 2. Kredit: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons.
Ruský terminátor BMP-T Terminator 2. Kredit: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons.

Takto vyzbrojený terminátor může teoreticky bojovat s tanky, obrněnými vozidly, vrtulníky, drony, lehkými vozidly i s pěchotou. Rakety QN-502C jsou tak účinné, že by mohly vyřídit i tanky Abrams. 70-milimetrové minirakety QN-201 se nápadně podobají americkému systému APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System), přičemž prorazí 60 mm oceli nebo 300 mm železobetonu. Minirakety s plochou dráhou letu S-507 mají ve špici zabudovanou kameru, díky které si operátor v terminátorovi může vybrat cíl a pak ho zasáhnout. Dron terminátora má dolet 10 kilometrů a může letět rychlostí 60 km/h.

 

Čínský terminátor se doslova ježí zbraněmi. A to by podle komentátorů mohl být problém. Každý z uvedených zbraňových systémů je sám o sobě nepochybně užitečný a smrtící. Dohromady je ale jako dort pejska a kočičky na pásovém podvozku tanku typ 59, čínského hlavního bitevního tanku z padesátých let. Zabiják dronů by měl být v první linii, aby likvidoval drony dřív, než napáchají škody. Zabiják tanků by ovšem měl operovat zpoza hradby vlastních tanků, na větší vzdálenost. Stejně tak minirakety s plochou dráhou letu a kamerami nebo průzkumné drony by bylo žádoucí vysílat ve větší vzdálenosti od první linie boje. Naproti tomu senzory nepřátelské palby budou vozidlu operujícímu zpovzdálí k ničemu.


Jako v řadě dalších podobných případů je otázkou, jak ostentativně předváděná čínská bojová technologie vlastně funguje a nakolik je praktická či nebezpečná pro protivníky. Zatím také není jasné, jestli čínská armáda takovou zbraň nasadí či nikoliv. Ruská armáda sice testuje malý počet terminátorů od roku 2005 a poslali je i do Sýrie, která jim slouží jako velké cvičiště, zatím jich ale má Rusko ve výzbroji jenom pár. Proti důstojnému soupeři s početnými obrněnými jednotkami terminátoři doposud nebojovali a není tudíž jasné, jak obstojí. Rusko a očividně i Čína terminátorům věří, zatímco armády NATO spoléhají na jiné typy zbraňových systémů.

Video:  The QN-506 "TERMINATOR TANK", is the “New King of Ground Warfare”


Literatura
Popular Mechanics 7. 11. 2018.

Datum: 10.11.2018
Tisk článku

Související články:

Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)
DARPA vyvinula zařízení pro telepatickou komunikaci s hejnem dronů     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2018)



Diskuze:

Ti terminatori

Mojmir Kosco,2018-11-11 19:58:53

Nasazení v Sýrii moc dobře nedopadli zejména v mestske zástavbě měli problemi a Ruska armáda si je ani do výzbroje neobjednala .

Odpovědět

Tanky dnes?

Novák Jiří,2018-11-11 11:08:45

A je při dnešní úrovni techniky vůbec rozumné vyvíjet tanky a spol? Pokud vím tak Američan jenom sedí za obrazovkou, mačká joystick a na bojiští mizí vozidlo za vozidlem. Proč by tank neměl zmizet v obláčku dýmu stejně jako kolona náklaďáků ISIS v oněch notoricky známých videích?

Odpovědět


Re: Tanky dnes?

Milan Krnic,2018-11-11 12:13:07

Např. proto, že ne vždy je stejné bojiště, tedy např. volný prostor.
I když styl pří/městských válek je vskutku fascinující, sice opatrné postupné boje, i s využitím tanků, jenže ve finále z města zbudou jen trosky, takže se hned zkraje nevyrobí rovinka snad jedině kvůli civilistům.

Odpovědět


Re: Re: Tanky dnes?

Novák Jiří,2018-11-11 20:41:48

Což jako odpověď na mou otázku nedává smysl.

Odpovědět


Re: Re: Re: Tanky dnes?

Karel Marecek,2018-11-12 06:32:24

Ale je, jenom si je potřeba uvědomit, kde nevstoupí noha vojáka je pouze ostřelované území a ne obsazené, tedy mačkáním tlačítek nezvítězíš, pouze zničíš část zivé síly nebo infrastrukturu nepřítele ;)

Odpovědět


Re: Tanky dnes?

Lukáš Kříž,2018-11-12 08:53:26

Asi není, ale víte jak to je... Vždy v historii se každá armáda chystala na válku co už byla. A až během střetu se ukázalo co se hodí a co je a co není potřeba. Tohle ale bude spíš takové P.R. a ukázka síly. A nikdo z armádních stratégů pokud má všech pět po hromadě to nebere vážně. Ve válce nejde o to protivníka zničit, ale převézt, paralyzovat a donutit k tomu aby se vzdal. Když pominu hospodářskou a informační válku, tak v konvenční válce se vždy bude bojovat o převahu "nad" protivníkem. Takže nejprve o vesmír pak vzdušný prostor, pak moře a nakonec až zemi. A na té zemi budou k užitku spiš malí jednoúčeloví robotci, kteří v součinnosti vytvoří převahu. Velký "pomalý" tank dokáže jednoduše vyřídit jeden člověk s raketometem skrytý v houští/rozvalině případně droník s náloží, který neočekávaně vyletí z poza rohu.

Odpovědět

Jan Balaban,2018-11-11 08:27:37

" Terminátory vymysleli Rusové poté, co utrpěli potupnou neporážku při dobývání Grozného v první čečenské válce, které proběhlo v letech 1994 a 1995."

Niekto tomu rozumie?. Čo utrpeli Američania v Kórei a Vietname?

Odpovědět


Re:

Petr 1,2018-11-11 09:09:10

Otázka zní jinak. Co jste utrpěl vy, že do článku o ruském "vynálezu" montujete Američany?

Odpovědět


Re: Re:

Jan Balaban,2018-11-11 21:11:56

Keď niečomu nerozumiem, tak sa to snažím pochopiť na iných príkladoch a súvislostiach. Pokiaľ možno z opačnej strany. Vy asi netrpíte kritickým myslením.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Petr 1,2018-11-12 10:16:20

Trpím na bláboly jedinců, kteří hystericky dávají na odiv své ideologické zatížení. Na druhou stranu, když to pak vydávají za "kritické myšlení" se alespoň zasměju.

Odpovědět

zkusím hádat

Jakub Beneš,2018-11-10 23:25:08

cíl je mít jeden univerzální prostředek, který postaví dopředu i dozadu a který bude dělat to co je zrovna potřeba. některé zbraňové systémy budou nanic těm vepředu a některé budou nanic těm vzadu. ale zase na místo zničeného předního může dojet kterýkoliv zadní a nahradit ho. takhle číňani uvažují.

Odpovědět


Re: zkusím hádat

Jan Novák9,2018-11-11 08:46:40

Hlavně v moderní asymetrické válce není fronta jako u Kurska, bojuje se prostě všude. Na to právě narazili Rusové v Gruzii, asi hlavně proto že zapoměli že stejné problémy měli i při dobývání Berlína.

Odpovědět


Re: Re: zkusím hádat

Alexandr Kostka,2018-11-11 11:40:48

A Čína neřeší "lidská práva" a defraudanty popravuje. Takže je zbraně nestojí dvacetinásobek výrobní ceny, jak je tomu běžné jinde. A stroj to klidně uveze, půlka z toho jsou v podstatě pěchotní zbraně, jen přimontované na obrněnci. Celý ten arzenál dohormady váží méně než běžné tankové dělo ráže 100 a víc mm. Spíš je otázkou, jak pokročilou to má elektroniku.

Odpovědět


Re: Re: zkusím hádat

Jaroslav Pešek,2018-11-11 13:27:46

Neměl jste na mysli Čečnu?

Odpovědět


Re: Re: zkusím hádat

Karel Marecek,2018-11-12 06:35:21

Hmm, jak napsal kolega, nemyslel jste čečnu? a místo berlína stalingrad?, protože berlín byla "rychlá" akce, protože se naučili ve stalingradu a v gruzii se učili o potřebě modernosti letadel ani omylem městký boj...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz