Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy  
Estonští výrobci robotických vozidel Milrem Robotics přicházejí s pozoruhodným protitankovým dronem na pásové platformě THeMIS. S raketami 5. generace MMP to bude důstojný protivník i pro ty nejmodernější tanky dnešní doby.

 

Vizualizace robotického tankobijce. Kredit: Milrem Robotics.
Vizualizace robotického tankobijce. Kredit: Milrem Robotics.

Co dostanete, když zkřížíte úspěšnou robotickou platformu s novými a velmi účinnými protitankovými střelami? Výsledkem je nový a podle všeho revoluční pozemní bojový dron. Poradí si s moderními tanky na vzdálenost až téměř pět kilometrů. A když by byl takový protitankový dron zničen v boji, tak by při tom nepadl žádný lidský voják. Jak se zdá, robotické pozemní bitvy už klepou na dveře.

 

Milrem Robotics.
Milrem Robotics.

Převratného robotického tankobijce vytvořila estonská společnost Milrem Robotics, která před rokem a půl zazářila ve světových médiích s pozemním bojovým dronem THeMIS ADDER. Ten má k dispozici dálkově ovládanou bojovou věží ADDER s těžkým kulometem CIS 50MG a měl by fungovat jako palebná podpora pěchoty na bojišti. THeMIS je pozoruhodná robotická platforma s hybridním a tichým dieselovým-elektrickým pohonem, a také s otevřenou architekturou. Může být průzkumníkem, požárníkem nebo přepravcem zraněných či nákladu.

 

Teď ale Milrem postavili robota THeMIS se zatím nejtěžší palebnou silou. Je z něj lovec tanků. THeMIS totiž dostal protitankové rakety. Milrem se spojil s evropským výrobcem raket MBDA, který pro THeMIS zajistil novou bojovou věž IMPACT (Integrated MMP Precision Attack Combat Turret). Věž bojového dronu nese dvě francouzské protitankové rakety MMP ((Missile Moyenne Portée). Jsou to jedny z nejnovějších protitankových raket na trhu, s hlavicemi HEAT, doletem přes 4 kilometry a schopností probít standardní pancíř z válcované oceli o tloušťce až 1 metr. Podle MBDA jsou rakety MMP jedinými protitankovými řízenými střelami 5. generace na světě. V současnosti je mají k dispozici francouzské ozbrojené síly.

 

Protitanková střela MMP. Kredit: Tiraden / Wikimedia Commons.
Protitanková střela MMP. Kredit: Tiraden / Wikimedia Commons.

Dálkově řízený protitankový THeMIS s raketami MMP by se mohl skvěle uplatnit například na městských bojištích. V současné době je tam pěchota s protitankovými zbraněmi snadno odhalitelná tepelnými senzory, což vojáky bojující s tanky vystavuje značnému riziku. Pokud by ale tito vojáci ovládali protitankový THeMIS z bezpečné vzdálenosti, tak by to bylo o něčem jiném. Estonsko může být na své pozemní drony pyšné.

 

Od vynálezu tanku jsme svědky neustávajícího závodu ve zbrojení, v němž měří síly výrobci tanků a výrobci protitankových zbraní. Během uplynulého století se rovnováha mezi tanky a protitankovými prostředky několikrát zhoupla jako přízračné kyvadlo. V poslední době mají navrch spíše tanky, které používají systémy aktivní ochrany. Radarem řízené projektily mohou zneškodnit přilétající protitankové střely, takže se nejmodernější tanky zdají být téměř nezranitelné.

 

Univerzální robotická platforma THeMIS. Kredit: Milrem Robotics.
Univerzální robotická platforma THeMIS. Kredit: Milrem Robotics.

Nástup protitankových dronů by ale mohl tuhle rovnici války změnit. V minulosti šlo o souboj mezi tankem s posádkou a protitankovou zbraní, kterou obsluhovali rovněž lidé. Jenomže důmyslné robotické zbraně jsou levnější a mohou být zničeny, aniž by zároveň došlo ke ztrátám na lidských životech. Díky tomu jsou pozemní bojové drony velmi atraktivní, přinejmenším v hlavách stratégů a velitelů. I v těch nejmodernějších tancích se teď posádky budou bát útoků celých hejn nebo i armád relativně laciných, ale zároveň spolehlivě smrtících robotických vozidel, která neriskují životy protivníkových vojáků.

 

Podle odborníků bude jedním z možných řešení nahradit i tanky s lidskou posádkou jejich robotickými protějšky. A nejspíš k tomu dojde. Budoucí bojiště se tak stanou střetnutím robotických strojů s jinými robotickými stroji, ať už na zemi, ve vodě nebo ve vzduchu. Z válek se možná stane průmyslové odvětví a ztráty na lidských životech budou nejspíš jenom minimální. A kdo ví, třeba si znesvářené země budou vyřizovat účty na Měsíci nebo i jinde ve Sluneční soustavě, kde by to zase až tak nevadilo. Jaké asi budou důsledky pro lidskou civilizaci? Stanou se války častějšími nebo to naopak bude ojedinělý rituál s přesnými pravidly, nikoliv nepodobný sportu? Za pár let to nejspíš zjistíme.

Video:  Milrem Robotics 2018

 

Video: Milrem Robotics brings autonomous warfare capabilities to the battlefield


Video:  Milrem's UGV THeMIS during Kevadtorm (Spring Storm) 2017


Literatura
Popular Mechanics 14. 6. 2018.

Datum: 20.06.2018
Tisk článku

Související články:

Boeing patentoval skryté stanice pro drony     Autor: Josef Pazdera (24.11.2016)
Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)



Diskuze:

Robotické válečné hry

Stanislav Kaderabek,2018-06-21 15:12:26

Myšlenka nahrazení válečného konfliktu, ve kterém umírají lidé, nějakou formou robotické válečné hry je absolutní nesmysl. Ve válce se chce dosáhnout nějakých cílů, které mají co do činění s lidmi, ne stroji. Nacisté třeba vyčištění Evropy od Židů. To by si jako dali Němci s Židy robotický fotbal na Měsíci a po konci zápasu by jedni nebo druzí dobrovolně odpochodovali do plynu?

Odpovědět


Re: Robotické válečné hry

Alexandr Kostka,2018-06-22 00:25:08

Strana, která začne prohrávat nasadí krom robo tanků klidně i babičky s košťaty. Vítěz je stejně vybije, nemají co ztratit.

Odpovědět


Re: Robotické válečné hry

Petr Jakubec,2018-06-23 06:24:36

To asi né, ale územní konflikty a nebo konflikty o
zdroje by se tím řešit asi daly.
Musel by ale být na stranu co prohraje vyvynut dostatečný
tlak od celého společenství.

Přesně v duchu filmu Šíleně smutná princezna:
"ch ch chtěli bo bo boj.... m m maj ho mít...."

Odpovědět

S optimismem trochu pesimismu

Jirka Naxera,2018-06-20 21:22:55

Tak něco podobného (vize čistě robotických válek) jsem četl asi před třetinou století v populární knížce pro děti tuším že "Na prahu neznámých světů".
Ale byť to byly z našeho pohledu představy značně naivní, už tehdy k válce jako sportu vládl značný skepticismus - války se obvykle nevedou kvůli velikosti pindíku, ale kvůli vlivu, přístupu k zdrojům, penězům etc, a už tehdy autoři upozornili že mnohem pravděpodobnější variantou je, že po vojenských robotech půjdou roboti "policejní", kteří na dobytém území budou udržovat "pořádek".

Po třiceti letech dalších zkušeností to vypadá ještě hůř, jak se můžeme přesvědčit na současných bojištích. Co je platná moderní technika, která je schopna civilní ztráty omezit prakticky na nulu, když následně v destabilizovaném státě začnou umírat statisíce civilů na hlad nebo občanskou válku.
A s deviacemi jako vzestup ismámského fundamentalismu tehdy nepočítal už vůbec nikdo.

Odpovědět


Re: S optimismem trochu pesimismu

Oskar Zemcik,2018-06-21 10:47:17

Která moderní technika dokáže snížit civilní ztráty prakticky na nulu? Já tedy o žádné funkční nevím. Vždy to odnese ve větší či menší míře spousta nevinných. Jediný způsob je prohlásit na papíře nevinné za "vinné"...

Odpovědět


Re: Re: S optimismem trochu pesimismu

Petr Jakubec,2018-06-23 06:33:27

Nikdo není nevinný a neb...

voják humanista: "ale pane, jak poznáme ty nevinné?"
"...." =2sec
velitel realista: "bijte je všechny, však on si je pánbůh už přebere"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz