Dáte si ranní kávu s mikrodávkou psilocybinu?  
Řada lidí dnes užívá mikrodávky psilocybinu, které si shánějí všude možně. Co kdybychom si ale mohli koupit kávu nebo třeba čaj, které budou kromě nezbytného kofeinu obsahovat i mikrodávku psychedelika? Vše nasvědčuje tomu, že život bude ještě o něco zajímavější.
Příští bude s psilocybinem. Kredit: Mortefot / Wikimedia Commons.
Příští bude s psilocybinem. Kredit: Mortefot / Wikimedia Commons.

Není to tak dávno, co jste sbírali lysohlávky a připadali si přitom tak trochu jako zločinci. Jenomže svět se změnil. Americká společnost Sträva Craft Coffee se sídlem v Denveru v těchto dnech ohlásila, že začínají vyvíjet produkty založené na kávě a na čaji, které budou obsahovat mikrodávky psilocybinu, hlavní psychedelické látky z magických lysohlávek. Krok společnosti Sträva reaguje na nedávnou dekriminalizaci psilocybinu v Denveru. Představitelé Sträva věří, že by káva s psilocybinem mohla být na trhu do dvou let.

 

Sträva Craft Coffee, logo.
Sträva Craft Coffee, logo.

Výzkum a testování klinického využití psilocybinu představuje jeden z nejvíce vzrušujících a slibných směrů v současné renesanci výzkumu psychedelik. Letos v květnu proběhlo v Denveru referendum, jehož výsledkem byla dekriminalizace užívání lysohlávek a jejich držení pro osobní potřebu. Referendum přitom navazovalo na stále hojnější výsledky výzkumu, podle nichž je psilocybin velmi přínosný v medicíně.

 

Šéf společnosti Sträva Andrew Aamot je přesvědčený, že jsme na počátku vlny, která přinese všeobecné přijetí psilocybinu ve společnosti. Populární psychedelikum by tak mohlo následovat marihuanu, která si již v některých státech prošla cestou od dekriminalizace až po legalizaci. Aamot tvrdí, že podle výsledků výzkumu může přiměřená konzumace marihuany i psilocybinu v malých množstvích, podpořit tělesné, duševní, i spirituální zdraví. Lidé v dnešní době užívají mikrodávky psychedelik kvůli posílení kreativity, zvýšení energie, ustálení emoční rovnováhy, podpoře výkonu při řešení náročných úkolů, a také jako léčbu úzkostí, depresí nebo závislostí.

 

Vzorec psilocybinu.
Vzorec psilocybinu.

Sträva nehodlá nabízet kávu nebo čaj s takovým množstvím psilocybinu, že by měl psychedelické účinky. Naproti tomu využijí mikrodávky psilocybinu, které se používají již delší dobu a v posledních letech se jim věnuje i vědecký výzkum. Mikrodávka je obvykle asi tak desetinou účinné psychoaktivní dávky příslušné látky. Věda o mikrodávkování psychedelik je ale stále ještě v počátcích. Vědci teprve nedávno začali zkoumat, jestli jsou vůbec předpokládané účinky mikrodávek reálné, nebo zda jde o placebo efekt. Zároveň neexistují žádné studie, které by hodnotily bezpečnost dlouhodobého každodenního užívání velmi malých dávek psilocybinu či dalších psychedelik na lidské zdraví.

 

K čemu je vlastně dobré obohacovat kávu nebo čaj psilocybinem? Záměrem společnosti Sträva je podpořit přístup zákazníků k přírodním látkám, které jim mohou být zásadním přínosem v každodenním životě. Sträva už má v tomto směru zkušenost s vývojem kávy, která je obohacená kanabidiolem (CBD), jednou z velmi slibných účinných látek z konopí.  

Video:   The science of psilocybin and its use to relieve suffering


Literatura
New Atlas 2. 8. 2019.

Datum: 03.08.2019
Tisk článku

Související články:

Magické houbičky boří hranice mezi vědou a spiritualismem     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2006)
Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Lysohlávky jsou doopravdy magické – proti depresím     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz