Jak spolehlivě ověřit jaderné odzbrojení?  
Klíčovou součástí dnešních jaderných zbraní jsou bojové jaderné hlavice. Jejich likvidaci lze ale v dnešní době jen obtížně kontrolovat. V MIT proto vyvíjejí pozoruhodnou metodu ověření jaderných hlavic pomocí prozáření neutronovým paprskem se současným fyzikálním zašifrováním citlivých dat lithiovým filtrem.
Jaderné hlavice W87 na mezikontinentální balistické střele LGM-118 Peacekeeper. Kredit: NNSA.
Jaderné hlavice W87 na mezikontinentální balistické střele LGM-118 Peacekeeper. Kredit: NNSA.

Jak dnes mohou zbrojní inspektoři ověřit, že skutečně došlo k likvidaci jaderné zbraně? Odpověď je zneklidňující – obvykle nijak. Pokud nějaká země podepíše závazky pro omezení svého jaderného arzenálu, tak typicky neumožní mezinárodním inspektorům kompletní a hloubkový přístup ke všem svým jaderným a vojenským zařízením, kvůli obavám o svá vojenská tajemství.

 

Areg Danagoulian sedí druhý zleva. Kredit: Melanie Gonick/MIT.
Areg Danagoulian sedí druhý zleva. Kredit: Melanie Gonick/MIT.

Kvůli tomu řada smluv mezi Spojenými státy a Sovětským svazem/Ruskem o omezení jaderných zbraní vlastně cílila na nosiče jaderných hlavic, jako jsou rakety a letouny, a nikoliv na samotné jaderné hlavice. Například, podle smlouvy START Spojené státy rozřezaly část svých strategických bombardérů B-52 a jejich pozůstatky ponechaly v Arizonské poušti, kde si je protistrana může kdykoliv prohlédnout.

 

Je to logický přístup, není ale samozřejmě ideální. Jaderné hlavice se sice bez nosiče nedostanou na cíl v případě vojenského konfliktu, mohou být ale tajně přemístěny, ukradeny nebo třeba prodány, přičemž se velmi zvýší jejich nebezpečnost pro lidstvo. Proto jaderný odborník Areg Danagoulian z MIT a jeho kolegové hledají způsob, jak při procesu jaderného odzbrojování zasáhnout přímo jaderné bojové hlavice. Jinými slovy, hledají metodu, jak spolehlivě ověřit jejich likvidaci.

 

Systém ověření jaderné hlavice. Kredit: Danagoulian et al.
Systém ověření jaderné hlavice. Kredit: Danagoulian et al.

Danagoulianův tým nedávno úspěšně otestoval nový sofistikovaný postup, který by mohl pomoci jaderným inspektorům ověřit destrukci jaderných hlavic. Tato metoda využívá neutronové záření k analýze vlastností jaderné hlavice a pak pomocí izotopového filtru fyzicky šifruje informace v naměřených datech. Jejich výzkum v těchto dnech uveřejnil časopis Nature Communications.

 

Testy nového postupu pro ověření jaderných hlavic vypadaly tak, že badatelé prozářili horizontálním paprskem neutronů nejprve model jaderné hlavice, a pak stejným paprskem i lithiový filtr, který fyzikální cestou zašifroval získanou informaci. Výsledný neutronový paprsek nakonec detekoval skleněný detektor neutronového záření. Jako model jaderné hlavice přitom Danagoulian a spol. využili molybden a wolfram, což jsou kovy, které sdílejí některé vlastnosti s plutoniem a mohou proto důstojně sehrát roli jeho náhražky v experimentu tohoto typu.


Podle Danagouliana je v jejich postupu zásadní krok s fyzikálním šifrováním údajů lithiovým filtrem. Data by bylo sice možné šifrovat i na počítačích, v tomto případě jde ale o natolik choulostivou věc, že není možné počítačům tak úplně důvěřovat. Šifrování je zároveň nutné kvůli tomu, aby stát, jehož jaderný arzenál je touto metodou ověřován, neprozradil svým konkurentům citlivé informace o detailech konstrukce svých jaderných zbraní.


Danagoulianův postup prozatím vyžaduje rozsáhlé zařízení Gaerttner Linear Accelerator (LINAC) Facility v kampusu institutu Rensselaer Polytechnic Institute. Badatelé ale hodlají postavit menší verzi potřebného zařízení, které by mohlo být dlouhé asi 5 metrů a zároveň by bylo mobilní. S takovým nástrojem by bylo možné prakticky ověřovat jaderné hlavice v jednotlivých vojenských zařízeních.

Video:  Areg Danagoulian: Warhead Verification Using Physically Encrypted Data


Literatura
MIT News 30. 9. 2019, Nature Communications 10: 4433.

Datum: 01.10.2019
Tisk článku

Související články:

Odpálila Severní Korea H-bombu nebo hoax?     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2016)
Americká armáda shání miniatomovky pro jaderné odstrašení v 21. století     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2017)



Diskuze:

Je to marné

Tomáš Novák,2019-10-01 11:07:40

...strach z toho, že "ti druzí" pak budou mít výhodu, je příliš silný...

Odpovědět

Jak prozareni hlavice overi ze byla zlikvidovana?

Jiri Naxera,2019-10-01 09:27:46

Pardon, ale nějak mi to nedává smysl. Jak pětimetrová obluda, která nějak prozáří hlavici (což by mohlo nedestruktivně rozlišit jadernou/konvenční/klamavou) vyřeší zadání cit. "mohou být ale tajně přemístěny, ukradeny nebo třeba prodány, přičemž se velmi zvýší jejich nebezpečnost pro lidstvo."

Odpovědět


Re: Jak prozareni hlavice overi ze byla zlikvidovana?

František Ála,2019-10-01 12:37:46

postup bych se představil tak, že každá hlavice má jedinečný "otisk" na tom lithiové záznamové destičce která bude veřejně nebo alespoň u protistrany uložená, při případné likvidaci pak bude protistrana přítomná u ověřování konkrétní hlavice a porovná jí se záznamem v lithiu že je likvidovaná skutečně ta pravá bombička a ne levá

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz