Ripsaw M5 by se mohl stát prvním robotickým tankem US Army  
Textron Systems vyvinuli revoluční robotický tank s dálkově ovládanou zbraňovou stanicí. Nabízí uplatnění v roli obrněného vozidla, stíhače tanků, protiletadlového systému, ženijního vozidla nebo třeba robotického průzkumníka. Ripsaw M5 by mohl operovat jako doprovodný dron se zálibou v nebezpečných úkolech.
Revoluční robotický tank Ripsaw M5. Kredit: Textron Systems.
Revoluční robotický tank Ripsaw M5. Kredit: Textron Systems.

Americké letectvo už nějaký čas pracuje na tom, aby jejich piloti dostali doprovodné umělé inteligence a drony. Mohly by létat na mise s lidmi a plnit tam nejrůznější úkoly, v nichž jsou lepší anebo jsou pro ně méně rizikové. Americká pozemní armáda ovšem letectvu zjevně závidí a podle všeho počítá s doprovodnými pozemními drony. Jak by takový pozemní dron mohl vypadat, nedávno předvedla společnost Textron Systems.

Textron Systems, logo.
Textron Systems, logo.


Před pár dny představili svůj nový robotický tank Ripsaw M5 Robotic Combat Vehicle na výroční konferenci AUSA 2019 (Association of the U.S. Army), který by se mohl stát prvním robotickým tankem americké armády. Původně byl Ripsaw účinkujícím v televizní reality show bratří Mikea and Geoffa Howeových, kteří jej vyvinuli. Textron z něj ale udělal silně vyzbrojený pozemní dron, který je vybavený automatickým kanonem a menšími leteckými drony. Takové obrněné doprovodné pozemní drony by měly operovat společně s tanky a obrněnými vozidly s lidskými posádkami a plnily by rozmanité úkoly, včetně nebezpečných pro lidi.

Ripsaw M5 ve verzi s protitankovým systémem CROWS-J a s dronem R80 Skyraider na kabelu. Kredit: Textron Systems.
Ripsaw M5 ve verzi s protitankovým systémem CROWS-J a s dronem R80 Skyraider na kabelu. Kredit: Textron Systems.


Původní Ripsaw měl dieselový motor Duramax o výkonu 600 koňských sil, díky kterému dosahoval rychlosti téměř 100 kilometrů za hodinu. US Army tank Ripsaw testovala v letech 2010 až 2017, ale nikdy jich nenakoupila podstatné množství. Ve verzi Ripsaw M5 je robotický tank vybavený dálkově ovládanou zbraňovou stanicí Kongsberg MCT-30 Protector, která je k vidění na obrněném vozidle Stryker Dragoon. Tato zbraňová stanice má k dispozici automatický kanon Mk. 44 Bushmaster II ráže 30 milimetrů, jaký používají i vozidla Stryker Dragoon nebo Pandur II, jak ho známe z armády ČR. Bushmaster II je efektivní proti měkkým cílům, jako je pěchota v obranném postavení, nákladní automobil nebo třeba ruské obrněné vozidlo BMP-3.

 

Bushmaster II sice neprostřelí tank, ale Ripsaw M5 může nést dálkově ovládaný protitankový systém CROWS-J vyzbrojený raketami Javelin, kanon střední ráže anebo protiletadlový systém. Příslušně vybavený robotický tank by měl zvládnout i odminování, likvidaci výbušných nástrah IED a prorážení překážek. Když na to přijde, tak se z něj může stát skvělý průzkumník, který pomocí elektrooptických či infračervených nočních kamer zmapuje nebezpečný terén.

Český Pandur II. Kredit: Adam Hauner / Wikimedia Commons.
Český Pandur II. Kredit: Adam Hauner / Wikimedia Commons.


Ripsaw M5 je sice robotickým tankem menší velikosti, zároveň ale může hrát roli „letadlové lodi“ pro malé drony. Může nést kvadrikoptéry R80D Skyraider, které mohou operovat ve vzduchu až 50 minut. Kromě létajících dronů může mít na palubě i malé pozemní drony FLIR SUGV, což jsou šikovní a obratní roboti. Takový dron se dostane i po schodech do vyšších pater budov, které tím pádem tank Ripsaw M5 může prozkoumat. Do oblasti mise by tanky Ripsaw M5 mohla dopravit transportní letadla Lockheed Martin C-130J Super Hercules a jejich nasazení přímo na bojiště by pak zařídily transportní vrtulníky Boeing CH-47 Chinook.


Pokud jde o bojové nasazení robotických tanků Ripsaw M5, zajímavé možnosti nabízejí jejich společné operace s obrněnými vozidly M2 Bradley. Průzkumný dron tanku by mohl letět před vozidly Bradley během cesty na bojiště a zajistit, aby se vozidla s lidskou posádkou dostala bezpečně na místo určení. Když by společně dorazily na bojiště, tak by robotické tanky mohly poutat pozornost protivníka, zatímco vozidla M2 Bradley by ho překvapila ze zálohy. Když by vozidla s lidmi musela ustoupit, tak by je robotické tanky mohly krýt palbou.

Video:  Ripsaw M5 - Robotic Combat Vehicle


Video:  Ripsaw M5 AUSA Reveal


Literatura
Popular Mechanics 16. 10. 2019.

Datum: 19.10.2019
Tisk článku

Související články:

Extrémní jednomístný tank Ripsaw zaručuje nezapomenutelnou jízdu     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2018)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)
Boeing vyvíjí autonomní stíhačku. Vzdušný boj už nikdy nebude stejný     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Skyborg: US Air Force chce v kokpitech pomocnou inteligenci jako R2D2     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2019)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz