Startup Promobot nabízí robotické klony reálných lidí  
Představte si androida, který sice ještě není příliš pohyblivý, ale obstojně zvládne mluvení a grimasy. Přitom může vypadat jako kterýkoliv reálný či nereálný člověk. Pomalu se blíží doba, kdy lidé budou schopní dosáhnout digitální nesmrtelnosti, ať už z toho máme radost či nikoliv.
Skoro jako živý android Promobotu. Kredit: Promobot.
Skoro jako živý android Promobotu. Kredit: Promobot.

Prakticky každý člověk je unikátem. Ale tahle doba už nejspíš končí. Jak se zdá, lidé teď mohou existovat i v podobě poměrně zdařilé kopie, jako autonomní androidi. Alespoň to tvrdí ruský startup Promobot, podle něhož si teď zákazníci mohou objednat androida, který bude vypadat jako kdokoliv na Zemi, ať už reálný nebo vybájený. Přinejmenším jeho torzo.

 

Promobot, logo.
Promobot, logo.

Podle představitelů Promobotu si teď každý, přesněji řečeno každý, kdo na to bude mít, může pořídit androida pro profesionální nebo i soukromé využití. Jak příklad uvádějí repliku Michaela Jordana, která by dejme tomu prodával basketbalové dresy anebo třeba Williama Shakespeara, jenž by mohl přednášet své texty v muzeu. 
Produkt Promobotu jménem Robo-C není schopný chůze. Jeho krk a torzo se ale mohou pohybovat. Tvář Robo-C má podle dostupných informací celkem 18 pohyblivých částí, díky nimž android zvládne asi 600 mikro výrazů. Jeho umělá inteligence zase zahrnuje asi 100 tisíc řečových modulů. Jak uvádí Promobot, klíčový moment ve vývoji androida typu Robo-C je digitalizace osobnosti a vytvoření konkrétního vzhledu androida. Výsledkem pak je podle Promobotu digitální nesmrtelnost, přinejmenším dokud android nezreziví.

 

Strašidelné údolí androidů. Kredit: Kredit: Matthew Trump / Wikimedia Commons.
Strašidelné údolí androidů. Kredit: Kredit: Matthew Trump / Wikimedia Commons.

Lidé z Promobotu se nechali slyšet, že již přijímají objednávky na androidy Robo-C, a že již staví objednané robotické klony. Jeden z těchto robotů bude umístěný v ruském vládním zařízení, kde bude plnit několik různých úkolů, včetně skenování pasů. Další Robo-C bude androidem Alberta Einsteina a objeví se na výstavě robotů. Promobot pak staví ještě dva další androidy, kteří budou kopiemi otce a matky z jedné rodiny ze Středního východu. Údajně budou vítat hosty této rodiny, ať už si pod tím představíme cokoliv.

 

Jak se zdá, Robo-C jakžtakž překonal úskalí mentálního „strašidelného údolí“ (Uncanny Valley), kvůli kterému nám nedokonalé napodobeniny lidí přijdou děsivé či nechutné, anebo obojí. V Promobotu vsadili na to, že lidé nejlépe vnímají androidy, pokud vypadají pokud možno perfektně lidsky. Reálného člověka nejspíš ještě nenahradí, ale kdo ví, třeba by se takové kopie obstojně prosadily v politice nebo třeba showbusinessu. Jeden android Robo-C přijde na 20 až 50 tisíc dolarů, podle toho, co všechno umí a jak vypadá. 

Video:  Robo-C on CNBC | Promobot


Literatura
Futurism 2. 11. 2019.

Datum: 04.11.2019
Tisk článku

Související články:

Takřka lidští androidi nás děsí     Autor: Stanislav Mihulka (21.07.2011)
Magnát Itskov chce nahrát lidstvo do robotických avatarů     Autor: Stanislav Mihulka (17.06.2013)
Blíží se doba sexu a svateb s roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2016)
Soutěž ANA Avatar XPRIZE podpoří vývoj robotických náhradníků     Autor: Stanislav Mihulka (14.03.2018)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz