Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?  
Žádný druh netrvá věčně. Ani ten náš určitě nebude. Britští matematici vyčíslili pravděpodobnost, s jakou lidstvo vymře kvůli „přirozeným příčinám“, tedy kvůli asteroidům, supervulkánům nebo něčemu podobnému.
Zatím se držíme. Kredit: Carolyn WIlczynski / Wikimedia Commons.
Zatím se držíme. Kredit: Carolyn WIlczynski / Wikimedia Commons.

Ve slabých chvilkách se považujeme za vrchol evoluce. Zároveň je ale jasné, že délka existence každého druhu je konečná. A obvykle není zase tak dlouhá, alespoň v geologickém vnímání času. Druhy v průběhu historie vznikají a pak zase vymírání, a to z různých důvodů. Lidská role ve vymírání je, prozatím, mnohem skromnější, než si lidé obvykle myslí. Naprostá většina druhů v historii samozřejmě vyhynula zcela bez našeho přičinění.

 

Zároveň žijeme na planetě Zemi, která je sice skvostně modrá, ale to neznamená, že by byla dokonale chráněná proti rozmanitým hrozbám, které nad námi visí ve vzduchu. Andrew E. Snyder-Beattie z britské University of Oxford a jeho kolegové se rozhodli vyčíslit, jaké je vlastně riziko, že náš druh, tedy lidstvo, najednou vymře. Ponechali přitom do značné míry stranou všechny hrozby, za něž je zodpovědné samo lidstvo a soustředili se na přírodní hrozby velkého rozsahu, jako jsou třeba dopady asteroidů nebo erupce supervulkánů. Výsledkem jejich snažení je něco mezi věštěním a důmyslnou matematikou.

 

Andrew Snyder-Beattie. Kredit: University of Oxford.
Andrew Snyder-Beattie. Kredit: University of Oxford.

Snyder-Beattie a spol. vycházeli z toho, že náš druh existuje nejméně 200 tisíc let. Podle paleontologů Homo erectus existoval nejméně 1,7 milionu let a Homo habilis asi 700 tisíc let. Z fosilního záznamu vyplývá, že průměrná délka existence druhu homininů (čili příslušníků skupiny zahrnující lidskou linii a linii šimpanzů, gorily už nikoliv), je asi 620 tisíc let a se zahrnutím problémů ohledně fosilního záznamu asi 970 tisíc let. Pokud to tak skutečně je, tak hominini, tedy i lidé, vymírají o něco častěji, nežli průměrní savci. Zároveň je pozoruhodné, že za vymření několika druhů homininů jsou zřejmě zodpovědní jiní hominini. Nejspíš dávné prokletí.

 

O délce existence druhu Homo erectus si zatím můžeme jen nechat zdát. Kredit: Lillyundfreya / Wikimedia Commons.
O délce existence druhu Homo erectus si zatím můžeme jen nechat zdát. Kredit: Lillyundfreya / Wikimedia Commons.

Podobné počty je vždy nutné brát s nadsázkou, protože určování hranic mezi druhy je mnohdy velmi komplikované i dnes, natož když máme v ruce jenom kousky zaprášených kostí, což není v případě hominidů výjimkou. A fosilní záznam je pochopitelně děravý jako řešeto.

 

Když Snyder-Beattie s kolegy všechno spočítali a namodelovali, tak jim vyšlo, že v každém roce je pravděpodobnost vymření lidstva kvůli nějaké přirozené katastrofě téměř zaručeně nižší než jedna ku 14 tisícům a pravděpodobně nižší než jedna ku 87 tisícům. Když badatelé použili délku přežívání pro celý rod Homo, tak dospěli k údaji jedna ku 870 tisícům.


Autoři studie dospěli k závěru, že si lidstvo pravděpodobněji způsobí vymření samo, než že by vymřelo z „přírodních“ příčin. Jedním dechem ovšem dodávají, že jaksi nemáme k dispozici historický záznam rizik vyvolaných lidstvem, který by byl byť jenom vzdáleně srovnatelný s fosilním záznam velkých katastrof, co postihly Zemi v minulosti. Takže veškeré úvahy o vyhubení lidstva sebou samým jsou vlastně jenom spekulace. S civilizačním pokrokem nepochybně přicházejí mocnější rizika pro lidstvo, o tom žádná, ale zároveň s nimi se objevují také mocnější nástroje, s nimiž můžeme rizikům čelit a lépe přežívat katastrofy. Klíčové je mít univerzální technologie, který nám budou platné v případě jakékoliv rozsáhlé katastrofy. Ideální by bylo osídlit další světy, protože tím by se pravděpodobnost vymření lidstva dále snížila.


Video:  Andrew Snyder-Beattie: Existential Risk and Humanity’s Future | Föreläsning


Literatura
Futurism 7. 11. 2019, Scientific Reports 9: 11054.

Datum: 11.11.2019
Tisk článku

Související články:

Vymazal neandrtálce výbuch neapolského supervulkánu?     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2010)
Supernova do vzdálenosti 50 světelných let by zmasakrovala život na Zemi     Autor: Stanislav Mihulka (16.05.2017)
Supervulkány jsou horší než asteroidy. A NASA navrhuje řešení     Autor: Stanislav Mihulka (21.08.2017)
Mohly by být nedávné supernovy zodpovědné za masová vymírání?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)



Diskuze:

Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva

Theodor Leitner,2019-11-24 02:52:50

Drive jsem si myslel, ze lidstvo neprezije rok 3000.
Ted si ale myslim, ze neprezije ani rok 2100, kdyz se tak divam na politicke superidioty.Jsme kratce pred 3 SV.

Odpovědět

Trochu provokativně

Petr Jansa,2019-11-13 17:48:03

lze namítnout, že všechny druhy, které v současnosti přežívají, jsou (z určitého pohledu) na této planetě po celou dobu existence života, tedy cca 4 miliardy let. Včetně Homo sapiens. Těžko o své (praprapra)babičce hovořit jako o živočichovi jiného druhu, takže nejen takový Homo habilis, ale i některý z australopitéků jsme vlastně my.

Jednou určitě naše větev skončí (tedy, že nebudeme mít pokračovatele), ale kdy to bude, neví ani Stanley Bradley se svým kyvadýlkem. Článek je zajímavý tím, že ukazuje, že prču si dovedou dělat nejen příslušníci národa, jehož největší postavou je Jára Cimrman (byť dodatečně vyškrtnutý zapšklými cenzory).

Ale vážně: nemyslím si, že tak přizpůsobivý tvor, který osídlil všechny myslitelné ekosystémy a ještě si je upravuje k obrazu svému, je tím nejžhavějším kandidátem na vyhynutí. Spíš bych sázel na ty, kterým ty ekosystémy (i díky nám) mizí pod nohama, pod křídly nebo ploutvemi.

Nestrašil bych neplodností nebo krátkým dožitím. Zatím v průměru žijeme déle a déle a je nás víc a víc. Že se to netýká všech, nevadí, ale jako druh prosperujeme.

Odpovědět

To jsou mi vypocty

Pavel Pelc,2019-11-13 13:47:23

Pravdepodobnost, ze lidstvo a jeho pripadni evolucni naslednici vymrou je rovna 1. Objem hmoty v dosazitelnem vesmiru se bude zmensovat. Posledni zajimava udalost bude srazka Mlecne drahy s dnesni mlhovinou v andromede. Jeji pozustatky se stanou zamrzlym hrobem nasi civilizace.

Odpovědět

Následujících 1000 let

Richard Vacek,2019-11-11 19:26:17

Následujících 1000 let je rozhodujících pro přežití lidstva. Pokud to zvládneme, budeme pak ovládat tolik energie, že bude osídlena celá sluneční soustava.

Odpovědět


Re: Následujících 1000 let

Stanislav Poutník,2019-11-11 19:50:09

Nee, zapomínáte na přirozenou konstantní inflaci, čim více vyrobíme tím vice spotřebujeme, ještě větší idioti s účinnějšími nástroji to nás udržuje na přijatelné nule.

Odpovědět


Re: Následujících 1000 let

Petr Nováček,2019-11-11 23:59:12

Na jednu stranu bude ubývat inteligentních lidí přirozenou cestou:
https://www.youtube.com/watch?v=OozeGZQwyBM

Na druhé straně se možná úpravou genů vytvoří superinteligentní nadrasa lidí.

Otázkou je co uděláme s Afrikou, kde populace neuvěřitelně roste a již nyní je Afrika neuživí.

Odpovědět


Re: Re: Následujících 1000 let

Stanislav Poutník,2019-11-12 03:14:08

"úpravou genů vytvoří superinteligentní nadrasa lidí" Nevím jestli je to možné. Spíš bych věřil tomu, že neustálým "klonováním" dojde k pomalé ztrátě inteligence. A do té Afriky si budeme jezdit pro původní stavební materiál.
To video bez ang. nezvládnu, ale asi chápu o čem to je.

Odpovědět


Re: Re: Následujících 1000 let

Stanislav Poutník,2019-11-12 03:17:01

Afrika uživí celý svět, proto se tam angažují Čínani, pěstovat se dá i na poušti.

Odpovědět

Vymření je více než jisté.

Lenka Svobodová,2019-11-11 12:42:48

Vymření je více než jisté. Je to tím, že lidská společnost produkuje rudy, hnojiva, paliva a odpady s vysokým obsahem kadmia. O kadmiu se moc nemluví, protože za 40 let se zvýšil obsah kadmia na 200% a musely se také zdvojnásobit normy, aby vůbec bylo možno potraviny otrávené kadmiem prodávat.
Kadmium se vůbec špatně odstraňuje jak z půdy, tak ze všeho. Pokusy vyloučit kadmium z organismu skončily potichu, když pacienti po zákroku měli otravu ještě horší. Prakticky je nemožné odebrat kadmium z těla nějakým lékem. Výhledově je možné, že bude vytvořen nějaký dialyzační přístroj odstaňující kadmium z krve. Každopadně odstraňování kadmia bude několika fázový proces, který bude možné absolvovat jen při hospitalizaci v nemocnici a to bude dostupné jen lepším lidem.

Postupem genetického inženýrství vniknou nadlidé se zvýšenou odolností proti kadmiu. Jelikož kadmium je akcelerátor stárnutí, tak budou nadlidé žít déle. A současně obyčejní lidé budou zmírat již po čtyřicítce. Bude jim také velmi rychle klesat plodnost. Z důvodu, že kadmium je kumulativní jed, budou muset obyčejní lidí plodit děti už v 18, protože později už to nepůjde.
Co bude dál, si umíte představit. Největší výrobci kadmia nebudou chtít produkci snižovat. Malí výrobci kadmia budou jeho produkci snižovat za velkých ztrát, a přesto bude obsah kadmia v životním prostředí stoupat tak, že začnou vymírat živočišné druhy.
Odkud já to vím? V Polsku se nachází oblast o velikosti 100 krát 100 km kde je asi pětinásobná koncentrace kadmia v půdě než u nás. Tam už je zadokumentované, co to s lidmi dělá: Vyšší výskyt rakoviny, kratší doba dožití, častější neplodnost, potraty, vadné děti, dřívější klimaktérium.

Odpovědět


Re: Vymření je více než jisté.

Václav Dvořák,2019-11-13 00:09:21

Panebože, zadrž! Vy jste nečetla článek?

Odpovědět

Vyhynutí

Stanislav Poutník,2019-11-11 12:21:05

Jsem pro vyhynutí, tudy cesta nevede, je třeba začít znova a jinak.
"Člověk místo sebe rozvíjí svoje nástroje." Albert Einstein.

Odpovědět

Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Kristina Pečlová,2019-11-11 11:16:12

Z vědeckého pohledu se neví nic a panují jen dohady. Pro ty, kdo vědět chtějí, je tady duchovní věda; budoucí vývoj má ve svých rukou lidstvo samo. Země, planeta, je za polovinou svého vývoje. Pokud se lidstvo z vlastní vůle neobrátí k duchovnímu světu a s jeho pomocí nevyřeší pokračující morální a fyzickou destrukci planety, zapadneme do materialismu a po velké katastrofě války všech proti všem, znovu začneme buď na Zemi, nebo na nějaké příští planetě.

Odpovědět


Re: Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Václav Dvořák,2019-11-13 00:12:01

No jo důležité je, že Lenka a Kristýna mají jasno... Takže vlastně celý ten výzkum viz článek je zcela zbytečný a irelevantní. Spolehneme se na alarmisticko-sektářské věštění a budeme spaseni!

Odpovědět


Re: Re: Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Kristina Pečlová,2019-11-13 09:22:47

Zachovejte kodex diskutéra a odložte jizlivosti. Mužský mozek zatuhlý v materialistickém chápání není schopen jemných mimosmyslových nuancí v prognózách budoucnosti. Měl by jste být rád, že to někdo umí a přiučit se...Mimochodem, samotná myšlenka už je ve spojitosti s duchovním světem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Václav Dvořák,2019-11-15 00:16:43

Buďte tak laskava a nepodsouvejte mi nějaké materialistické neřkuli šovinistické postoje (zatuhlý mozek). Já ani to vaše prognostické "věštění" ani extrasenzorické vnímání ani cestování v čase nevyvracím, ale pokud se máme někam posunout (po tisíciletích spekulací), je třeba u těchto jevů dokázat zákonitosti. Možná se tím dostáváme na pomezí určitých zvláštních (např. kvantových jevů), kdy je v určitých případech v současnosti těžké cokoli dokazovat - zvlášť pokud dokazující subjekt ovlivňuje pozorování. Překonání tohoto problému bude myslím znamenat zrod nové epochy lidstva, zřejmě i s celou novou fyzikou.

Do té doby ovšem nezbývá než zůstat u starého dobrého poctivého materiálního přístupu, v některých případech opepřeného výše zmíněnými spekulacemi coby podněty k jinému pohledu na řešený problém :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Kristina Pečlová,2019-11-15 11:07:23

To vy jste napsal jizlivý komentář; já vám nic nepodsouvám, to je holé konstatování duchovní vědy: ženský mozek lehčeji chápe duchovní ideje, naproti tomu muž, (nikoli jednotlivá individualita), je právě zevní fyzickou tělesností organizován se více vmyslet do materialismu. Určitě také kolem sebe nacházíte jednotlivé příklady, byť se může stát, že na mnohém ženském těle sedí opravdu neústupná hlava i naopak.
Nemám zájem se s nikým dohadovat, ani nikoho přesvědčovat. Chtěla jsem jenom ukázat na nové směry poznání, těm, kteří o to stojí. Je bez diskuse, že za sebou máme velký pokrok ve vědeckotechnickém poznání, který jistě bude pokračovat. Ale zůstáváme stát tam, kam už věda nedohlédne; vědou nevyzkoumáme, co je člověk, kde se na Zemi vzal i jakou má budoucnost. Zda vyhyneme, nebo ne. A co mozek, jak je to s ním? Existovala Atlantida nebo ne? Naše doba potřebuje dokazovat zákonitosti. Duchovní věda důkazy podává, kdo má otevřenou mysl je vidí, protože duchovní poznání není jen nějaké esoterické blouznění, ale mělo by se shodovat se skutečností.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Václav Dvořák,2019-11-15 16:08:39

Nejde o žádné "nové směry poznání". Všechno o čem píšete jsou jen dojmy a spekulace a platí to i pro vaše "závěry", že vědou to a tohle nevyzkoumáme. Vy snad víte, jaké úrovně dosáhne myšlení a jaká budou paradigmata např. ohledně vzniku života ve Vesmíru za 1000 nebo dokonce milión let?

Nezlobte se, ale nevíte nic a snažíte se to zabalit do rádobymoudrých vět využívajících určitých vědeckých termínů. Jen draze prodáváte vodu. Draze proto, že vznikají náklady spojené s tím, že spousta lidí se i pod vlivem takových názorů uchyluje k zjednodušujícímu, iracionálnímu způsobu myšlení, což má nutně své následky. Raději to nebudu dál rozepisovat, protože je to v současnosti asi nejožehavější konfliktní téma, a týká se to i politiky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Kristina Pečlová,2019-11-15 22:47:12

Ano, vím, jaké úrovně dosáhne myšlení i jaká budou paradigmata ohledně života ve vesmíru za tisíc i miliony let a taky raději končím diskusi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaká je pravděpodobnost vymření lidstva?

Václav Dvořák,2019-11-16 18:04:44

Nevím jestli to myslíte vážně (v tom případě mnoho štěstí ve vašem dalekodosažném duchovním vizionářování :) anebo to měla být jen taková závěrečná sarkastická tečka. Je jasné, že se neshodneme a nemůžeme shodnout a myslím si, že spíše by pro vás bylo lepší se vyjadřovat na nějakém esoterickém webu. Já si právě hodně cením toho, že OSEL, i když není názorově úzkoprsý, rigidní nebo suše informativní jako nějaké vědecké publikace, zůstává vždycky při zemi - tj. nesoustředí se na nějakou nevysvětlitelnou magií a duchaření (případně přefouklé spekulování) - místo poctívé analýzy a důkladného popisu tématu, včetně souvislostí. A byl bych rád kdyby to tak zůstalo.

Odpovědět

Vyhynutí lidstva je otázkou času

Tomáš Novák,2019-11-11 09:25:05

...máme tak 1 až 2 miliony let, pokud se nezničíme dříve (jadernou válkou nebo naprostým zničením pozemských ekosystémů).

Odpovědět

Astrologie

Mojmir Kosco,2019-11-11 06:29:33

Je taky něco mezi vestenim a matematikou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz