Behaviorální ekonomové: Pořizování zásob pro krizi nesouvisí s panikou!  
Tohle je apologetika „panických nákupů“. Jsme emotivní zvířata malých tlup, v nichž jsme během evoluční historie museli čelit mnoha drsným rizikům. Jednou z mála účinných zbraní, které jsme po naprostou většinu této doby měli k dispozici, je izolace. Shromažďování zásob je relevantní, prakticky podvědomou přípravou na takovou izolaci. Jestli je tohle chování k smíchu? Záleží na úhlu pohledu. Kdyby se naplnily špatné scénáře, tak tenhle smích zmrzne na rtech.
Nejen koronaviry. Prázdné regály v Tokiu před úderem ničivého tajfunu Hagibis, říjen 2019. Nesnad / Wikimedia Commons.
Nejen koronaviry. Prázdné regály v Tokiu před úderem ničivého tajfunu Hagibis, říjen 2019. Nesnad / Wikimedia Commons.

Jak se nový koronavirus SARS-CoV-2 v posledních týdnech šíří po světě, tak se v médiích objevují záběry, na které již nejsme příliš zvyklí, i když je nebývá snadné ověřit. Pomineme-li apokalyptické scény z Wu-chanu a dalších míst, kde již koronavirus kraluje delší dobu, tak jde především o hypnotizující snímky s vyprázdněnými regály v supermarketech. „Nákupní paniky“ propukly ve Wu-chanu a dalších čínských městech, v Hong Kongu, Singapuru, a také v Miláně, který je už bohužel o poznání blíže. Nejnověji jsou prázdné regály k vidění i u nás.

 

David A. Savage. Kredit: University of Newcastle.
David A. Savage. Kredit: University of Newcastle.

Takové masové nákupy bývají hodnoceny velmi negativně. Uživatelé sociálních sítí se jim vysmívají a mnozí se vyjadřují o panických nákupech (panic buying). Vysoce postavení úředníci na „panické“ nákupy upozorňují a varují před nimi. Mnohé osobnosti je zavrhují. Podle behaviorálních ekonomů Davida Savageho z britské University of Newcastle a Benno Torglera z australské Queensland University of Technology je to ale hluboký omyl. Toto chování nemá nic společného s bezhlavou panikou. Jde o perfektně racionální odpověď na aktuální situaci.

 

Jak uvádějí Savage s Torglerem, panika je jedním z nejhůře chápaných lidských chování. Tradiční pojetí paniky je podle nich dost mimo a nevychází z reality. Pokud považujeme paniku za důsledek nekontrolovatelného strachu, který vede k iracionálnímu, zmatenému chování, tak lidé během katastrof ve skutečnosti reagují úplně jinak. Jak si milovníci hollywoodských filmů a postapo příběhů jistě všimli, jejich tvůrci a obecně lidé si myslí, že při rozsáhlé katastrofě nevyhnutelně dochází k rozpadu jemného přediva sociálních vztahů. Tam kde ještě nedávno vzkvétala fungující společnost, najednou běhají vzteklí a špinaví pankáči, kteří kradou a zapalují, na co jen přijdou. Všude panuje chaos a lidé se chovají bláznivě. Je to extrémní klišé.

 

Benno Torgler. Kredit: Queensland University of Technology.
Benno Torgler. Kredit: Queensland University of Technology.

Realita je ale zhola jiná. Většina výzkumů na toto téma odmítá, že by lidé během katastrof podléhali šokovým stavům anebo se poddávali devastující masové panice. Při skutečných krizích lidé obvykle dodržují zásady přijatelného chování, jako je morálka, věrnost a dodržování zákona a zvyků. Tohle máme zapsané v mozku z minulých generací, nikoliv extravagantní chaos.

 

Letištní kontroly v Boloni. Kredit: Dipartimento Protezione Civile / Wikimedia Commons.
Letištní kontroly v Boloni. Kredit: Dipartimento Protezione Civile / Wikimedia Commons.

Když jsou ve světě vidět prázdná města duchů, jako je Wu-chan a mnohá další, tak je jasné, že tam lidé nemohou nebo ani nechtějí chodit ven, aby se nenakazili. Podle Savageho s Torglerem, je přirozené, že se chceme na něco podobného důkladně připravit. Shromažďování zásob nám dává pocit, že máme situaci pod kontrolou, alespoň trochu. Čím větší je vnímané riziko, tím silnější je reakce obyvatelstva. Když se medializuje inkubační doba koronaviru 14 dní (což není jisté), tak se lidé spontánně zásobují na dva týdny dopředu.

 

Takovéto přípravy nejsou podle badatelů projevem iracionálního strachu či paniky, nýbrž spíše projevem v mozku zadrátovaných mechanismů přežití. Během naší barvité evoluční historie jsme museli přežívat epizody sucha, chladu, neúrody, infekcí nebo třeba nepřátelských útoků. Aniž by existovaly moderní instituce a technologie. Právě izolace byla jedním z mála účinných nástrojů, které jsme měli k dispozici. A hromadění zásob je relevantní přípravou na případnou izolaci.

 

Savage a Tordler zdůrazňují, že takovéto chování je z části důsledkem vlastního rozhodování a z části jde o stádní chování, v pozitivním smyslu slova. Když vidíte přátele a známé, jak si nosí zásoby, obvykle vám to nedá a pustíte se do toho taky. I tohle je výsledek dlouhé evoluce v malých tlupách spřízněných lovců-sběračů, kdy bylo životně důležité dát najevo sounáležitost, spolupráci a ochotu čelit rizikům společně.

 

Průběh katastrof je z principu nepředvídatelný. Kvůli tomu mají lidé tendenci svou reakci přehánět. Není to ale poplašené bláznění, nýbrž chladný kalkul, samozřejmě převážně v našem podvědomí. S naší náturou raději předcházíme rizikům, než abychom riskovali vše. Proto máme vrozenou tendenci připravovat se na ty nejhorší scénáře, spíše než na ty nejlepší. Zvláště, když nashromáždění určité zásoby trvanlivých komodit není nic moc těžkého ani nákladného.

 

Vykupování supermarketů se mnoha lidem jeví jako iracionální a zbytečné. Ale emoce nejsou iracionální. Pomáhají nám zaostřovat pozornost. Díky emocím se problematickým záležitostem věnujeme déle a důkladněji. Je to součást naší instinktivní výbavy, které stále příliš dobře nerozumíme. Z toho pak pramení posměšky na sociálních sítích.

 

Problém je hlavně v tom, že naše obchodní řetězce příliš nepočítají s podobnými situacemi. Když se většina lidí rozhodne nakoupit zásoby, tak se najednou objeví prázdné regály v supermarketech. Ale není to důvod k beznaději. V moderní společnosti je to jen dočasná záležitost. Behaviorální ekonomové doporučují udělat si nákupní seznamy, například podle doporučených soupisů věcí nezbytných pro krizové situace (např. ABC Survival Kit). S těmito seznamy mohou lidé nakupovat průběžně, nic nezapomenou a méně zatížené obchody dostanou čas potřebný k doplňování zásob.

 

Video: Coronavirus: Hong Kong sees panic buying of basic necessities

 

Literatura

The Conversation 26. 2. 2020.

Datum: 28.02.2020
Tisk článku

Související články:

Politická orientace je zadrátovaná v mozku     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2007)
Zadrátování mozku a sklon k náboženské víře     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2014)
Zadrátované mozky: Politický postoj přebije jednoznačné důkazy jako nic!     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2017)
Proč se prolhané zprávy šíří jako plíseň: Neurologické vysvětlení     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2017)



Diskuze:

Trapas

Howard Moon,2020-03-05 12:36:38

Předevčírem jsme jel nakoupit do supermarketu. Jelikož nejblížsí takový podnik je od mého bydliště cca 20-30km a pravidelně do práce nedojíždím, jezdím tam jednou za 14 dní a dělám nákup celou pro 6 členou rodinu.
V supermarketu jsem kromě vykoupené mouky a wc papíru nezaznamenal žadné prázdné regály a také lídí tam nebylo mnoho. Takže si dovedete představit, jak mi bylo trapně při pohledech ostatních zákazníku na můj "běžný nákup".
Nikdo samozřejmě netušil, že takhle nakupuji pokaždé a nechápal, že na rozdíl od ostatních tam nechodím každý den pár minut pěšky pro jedno mlíko a 5 rohlíku. Jen paní pokladní, která mě již zná se pousmála a pravila "ja vím, že nemáte koronavirus, ale 4 děti".

Odpovědět

Zadna panik - norma

Mojmir Kosco,2020-03-04 07:59:18

Bezne delam velky nakup na cca 1 tyden dopredu tam prave patri to co tyden vydrzi podle mne by nemelo vyvolat problemy ani kdyz se rozhodnu nakoupit nikoli na tyden ale 14 dni.A kdyz jsem svuj obvyklý nakup dělal zadne problemi jsem neměl je pravdou ze testoviny v akci jiz nebylo . V minulosti bylo bezne ze lidé meli zasoby na dobu od sklizne do sklizne doma ten princip zůstal. Pouze se presnul do velkoskladu kde ty zasoby jsou .Naopak se ukazalo ze v soucasnosti je nase distribucni sit mnohem výkonnější.

Odpovědět

Tak rychle...

Tomáš Novák,2020-03-03 09:48:41

...do Alberta! :-)

Odpovědět

Je snad rozumné

Richard Vacek,2020-02-29 17:48:11

udělat si zásoby v době, kdy jsme ještě všichni zdraví a distribuční řetězce fungují a stačí zavážet prázdné regály. Horší to bude v případě karantény, protože distribuce nebude fungovat tak dobře a riziko nakažení v obchodě bude vyšší. I součástí karantény bývá doporučení nepotulovat se zbytečně po okolí. A dostatečné zásoby někde v externích skladech lidem moc nepomůžou.

Odpovědět

S kritikou opatrně.

Jaroslav Lepka,2020-02-29 12:28:48

Mám dobře v paměti uložené dvě zásadní události: 1) bolševickou okupaci roku 1968 - byli jsme s rodiči mimo Prahu, spojení veškeré žádné, situace velmi nejistá, proto má babička, ročník 1903 a tak pamětnice dvou světových válek na nic nečekala a nakoupila zásoby. Nakonec je fuk, jestli je máte doma ve špajzu nebo v regálu velkoskladu a navíc k výpadku v zásobování může daleko větší měrou, než je panika kvůli pandemii, přispět banální blackout v evropské rozvodné síti. Němci na jeho hraně balancují již pár let.
No a 2): roku 1986 po černobylském průs..švihu nám kladla v TV hlavní soudružka hygienička Zusková na srdce, abychom jí věřili, že žádné nebezpečí nehrozí. Přesto všechny těhotné ženy mohly zažádat o potrat bez jakýchkoliv ponižujících procedur.
Od té doby ZÁSADNĚ ověřuji veškeré výroky a kázání politiků, většinou se totiž vyjadřují k věcem, o kterých nemají ani ánung. Typickým příkladem je omezení letecké dopravy do a z Číny. Skutečně někdo věří, že politická reprezentace je tak uvědomělá nebo je za rušením letů prostý fakt, že aerolinky najednou přestaly mít zájemce o letenky?

Odpovědět

Panika

D D,2020-02-29 09:15:07

Ať si kdo chce co chce říká, ale až onemocní prodavačky a skladníci, krámy se zavřou. Ty prodavačky jsou na ráně jako první, hned po lékařích. Skladníci (většinou cizinci za min plat, bydlící v houfech na ubytovnách) ti jsou taky první na ráně. Mluvím o skladnících, kteří pracují v těch obřích skladových kostkách u Prahy. Kde se expeduje jídlo pro řetězce.
A než krámy zavřou, tak jet tam tam třeba MHD a chodit mezi lidi není/nebude rozumné. Takže není to panika z toho že nebude jídlo. Jídlo bude, ale v zavřeným v krámu. Já s rodinou doma vydžím 14 dní, možná měsíc. Rozhodně se nepovažuji za panikáře, ale reaguji dle svého racia. Mám potřebu se o svou rodinu postarat sám. Kecům politiků v TV nevěřím, protože oni tak musí mluvit, aby nevyvolali paniku. Nevím proč by to v ČR mělo být za měsíc jiné než v nyní v Číně, italii, něměcku - tam kde už si nikdo v krámě nic nekoupí...

Odpovědět


Re: Panika

Václav Dvořák,2020-02-29 11:34:43

No a právě máme v některých supermarketech už dávno automatické kasy, kde prodavačky nětreba. Kontrolovat to může nějaký pracovník v izolované kukani vedle nebo v kanceláři na dálku podle kamery. A při bezkontaktní platbě kartou nemusíte brát zpět peníze nebo se dotýkat něčeho co by bylo potenciálně infikované. Takže nic co by se v případě potřeby nedalo vyřešit :)

Stejně tak s donáškovými službami, zaplatíte kartou dopředu a zboží vám jen dají k domovním dveřím, vše zcela bezkontaktně. Nejsme v 19. století.
A pokud si myslíte, že může být infikovaný obal nebo taška, můžete si to na místě hned přestříkat třeba Savem z ručního rozprašovače (tyhle rozprašovací nádobky se běžně prodávají na údržbu kytek)...

Horší to bude s respirátory s certifikací na nanočástice, předpokládám, že už budou vykoupené (jinak k sehnání myslím i v prodejnách pro stavebníky pro práce s určitými nebezpečnými materiály).

Odpovědět


Re: Re: Panika

D D,2020-02-29 12:32:02

Máte pravdu, nejseme v 19 století. Ano, v některých supermarketech. Například v Sokolově je celkem 10 pokladen bez obsluhy. Ve Varech vím o Globusu, Tesku a Kauflandu cca celkem 20 pokladen bez obsluhy. To máme 30 pokladen na 80tisíc lidí. Tam jsou fronty i bez Korony, protože obchody tlačí nemít lidskou kasu. Stojí se tam fronta odjakživa. KV Kaufland je naprostá tragedie. Mluvím o stavu cca před měsícem. Jít tam pro svačinu 5 rohlíků a 20dkg šunkdy je 30minut. Před všemi se stojí fronta. Fronta lidí, kteří nejsou nakažení. Za pár týdnů, budou-li ty obchody otevřené, tam bude stát násobná fronta lidí, mezi nimiž budou i nakažení jedinci - nebo tam ze strachu nebude stát nikdo. Ve frontě a je jedno u jaké pokladny to bude, nikdo rozumnný stát nebude chtít.

Osobně Koronu beru jako chřipku, kterou vyležím, stejně jako 98% zdravé populace. Co mě nazabije, to mě posílí. Panika z onemocnění není na místě.
Obávat by se měli ti, jen jsou chabrus na plíce a imunitu.

Co nevyležím já ani moje děti je ovšem hlad ;)

Minulý týden jsem byl v areálu rohlík.cz na Praze západ. Desítky kurýrů v desítkách dodávek. To je ovšem pouze v Praze. Zbytek republiky rohlík.cz neobslouží, protože na to nebude mít kapacitu. Ti kurýři, co dělají na živnosťák budou taky marodit. Nebo taky nemusí mít co rozvážet.

Takže dnes se smějme těm co "panikaří" - rozuměj připravují se na dobu, která MŮŽE přijít a pravděpodobně přijde. Za měsíce se budou smát ti, co se spolehají sami na sebe a ne na kurýry nebo automatické pokladny.

Apropo od 19 století nás dělí baterie s vodou a elektroměr. Týden bez elektriky a spláchnutýho hajzlu a jsme v 19 století i v roce 2020 ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: Panika

Václav Dvořák,2020-02-29 16:51:36

No a ti vysmátí budou převážně nepanikařící lidi z vesnic s vlastní zahrádkou, zvířectvem a studnou.

Naopak panikáří ze satelitů, co se všude vezou tlustým offroadem, bez jakéhokoli komunitního zázemí na tom budou špatně i když si pořídí zásoby, protože určitě na něco zapomenou :)))

Co se týká lidí z velkoměst v podmínkách dnešní technické společnosti, tak to je otázka, sám jsem zvědav jak to bude vypadat... Pokud se to rozšíří po světě hodně výrazně, čemuž nevěřím, tak hlavně na lince metra A co jezdí z Ruzyně by ten respirátor s nanocertifikací možná nebyl úplně naškodu.

Odpovědět


Re: Re: Panika

Jaroslav Lepka,2020-02-29 12:35:58

Nechci vám brát iluze, ale ony se regály samy nenaplní. A stačí aby se vám nakazil jeden jediný člen personálu a zbytek jde do karantény. No a ten poslední pak jen zhasne a zamkne. I tu automatickou pokladnu. DTTO u rozvážkové služby. Nechci malovat čerty na zeď, ale vzpomeňte na Járu Cimrmana a Dobytí severního pólu, ne na "Krát dvě to mělo být", ale na "Optimisti by se měli sníst první." /Jistě, bylo to jinak, ale nejsem si jist, jak by automatický censor reagoval na originální verzi./

Odpovědět


Re: Re: Re: Panika

Václav Dvořák,2020-02-29 16:04:34

Tak já polemizoval jen s jedním, podle mého názoru, falešným argumentem předřečníka.

To, že Prepping, jak se takové přípravě na krizi říká v Americe, má svůj smysl, vůbec nepopírám. Spíše naopak. Osobně taky postupně nakupuji zásoby, ale dělám to tak, že místo jednoho sáčku těstovin nebo rýže nebo konzervy koupím dva a druhý pak odložím do krabice sklepa... Problém je spíš s panikáři, kteří ten den co slyší nějakou zprávu, tak jedou do supermarketu a koupí hned celý vozík těstovin nebo balený vody, takové chování je prostě jednoznačně negativní projev stáda, který přinese víc škody než užitku. Jinak ale samozřejmě řídit se tím - jak se chová = behaviour - stádo (tj. většina ostatních) má svůj smysl, to je bez diskuze.

Odpovědět

co je to panika?

Petr Petr,2020-02-29 07:47:21

Otázkou je, co je panika a co racionální. Když si někdo domu pořídí bunkr na přežití, udělal to jako racionální rozhodnutí. Protože ale je to neefektivní, tak je to vnímáno jako panika. Utíkání od ohně je racionální, ale vypadá to jako panika. Kdežto pozorování požáru nevypadá jako panické chování, ale není to ani racionální. Přejímání chování či názorů je racionální, ale některé přejímání vypadá jako panika. Je něco věda a nebo taky alarmismus? Vždy o tom, jak se to zhodnotí, rozhoduje nepředvídatelná budoucnost. Kdo to hodnotí, hraje si na věštce.

Odpovědět


Re: co je to panika?

Václav Dvořák,2020-02-29 16:14:22

Tradice stavění bunkru se zásobami je třeba v Americe normální, není to žádná panika. Ti lidé to plánují dlouhodobě. A leckdy se to i vyplatí, typicky u tornád nebo jiných extrémů počasí, kdy vám vypadnou veškeré vnější sítě i spojení se světem.
Takové chování je racionální, protože negativní události dokážou být daleko horší než tisíc pozitivních událostí v životě. Když vás někde bodne nožem, protože nemáte adekvátní obranu, tak vám tisíc dobrých zážitků předtím stěží pomůže.
Proto chápu i to, že se tam lidi ozbrojují, pokud s tím umí zacházet, trénují, používají trezory a celkově se chovají odpovědně (tím nemyslím gangy ve velkoměstech a různé zbohatlíky, co se chlubí jaký mají "kvér").

Odpovědět

Slevy nic...?

Ladislav Truska,2020-02-28 19:57:22

Když jsem včera procházel nejmenovaným hypermarketem v Čestlicích, byly na většinu předmětných trvanlivých potravin typu těstoviny, konzervy, rýže..atd napálené docela zajímavé slevy.. Asi, když už si budete dělat zásoby, tak si je nedělejte u konkurence.. Potom je otázka, jestli by ty regály s kvalitními těstovinami a jiným zbožím s výraznou slevou, nebyly prázdné kdykoliv jindy..

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz