Umělá inteligence Margarita přepisuje proslovy. Na Trumpově řeči zkolabovala  
Politici zahrnují veřejný prostor množstvím projevů, postů a tvítů. Jejich analýza by mohla prozradit leccos zajímavého. Pokud je ale takový politik mediálně plodný, tak je to doslova nadlidský úkol. Jako stvořený pro umělé inteligence. Ani ony to ale nemají s politiky jednoduché.
Trump během kampaně v roce 2015. Kredit: Michael Vadon / Wikimedia Commons.
Trump během kampaně v roce 2015. Kredit: Michael Vadon / Wikimedia Commons.

Factba.se je pozoruhodný projekt, jehož cílem je jít po každém proslovu, projevu a doslova po každém slovu, které kdy veřejně vyslovil, zveřejnil na Facebooku anebo tvítoval v záplavě příspěvků na Twitteru, Donald Trump. Od svého spuštění před třemi lety se týmu projektu podařilo shromáždit více než tisíc hodin videa a přepsat texty obsahující téměř 10,6 milionu slov, od roku 1976 až do dneška.

 

Bill Frischling. Kredit: Factba.se.
Bill Frischling. Kredit: Factba.se.

V rámci tohoto projektu, pro usnadnění této jistě poněkud zničující práce, vyvinul šéf společnosti FactSquared Bill Frischling se svými spolupracovníky bota s umělou inteligencí, kterého pokřtil Margaret. Úkolem Margaret je sledovat Trumpova vystoupení, pochopit, o čem je řeč a pak ten projev přeložit do psané řeči.

 

Když Frischling testoval Margaret, tak ji pustil na úryvek Trumpovy řeči, kterou pronesl 4. května 2017 u příležitosti 75. výročí bitvy v Korálovém moři – ve které se střetlo japonské a americké loďstvo, i když ve skutečnosti bojovala pouze letadla letadlových lodí. Tahle řeč je plná Trumpovy svérázné syntaxe, manýr a problematické stavby textu. Když se do toho Margaret pustila, tak prakticky okamžitě zkolabovala.

 

Ikonický snímek z bitvy v Korálovém moři – hořící lehká letadlová loď Šóhó. Kredit: Public Domain / Wikimedia Commons.
Ikonický snímek z bitvy v Korálovém moři – hořící lehká letadlová loď Šóhó. Kredit: Public Domain / Wikimedia Commons.

Jak říká Frischling, Margaret se snažila s projevem pracovat, jako kdyby to byla angličtina. Jenomže on to byl Trump. Aby to Frischling vyřešil, musel Margaretu odnaučit běžnou anglickou mluvnici a syntax, a naučit ji trumpštinu. Primárním cílem této umělé inteligence je vytvářet databázi všeho, co kdy kde Trump vypustil do světa. Zároveň je ale možné Margaretu využít jako nástroj pro analýzu Trumpova chování při projevech.

 

Frischling díky Margaret například zjistil, že Trump nejeví známky stresu, když lže. Rovněž se ukazuje, že když Trump čte projev ze čtecího zařízení, tak se rychlost jeho projevu sníží ze zhruba 220 slov za minutu na asi 111 slov za minutu. Margaret také podle Frischlinga dokáže poznat, kdy je Trump doopravdy naštvaný a kdy to jen předstírá kvůli účinku svého projevu. Souvisí to se strohostí projevu a s mírou gestikulace Trumpa rukama. Margaret není první bot s umělou inteligencí, který analyzuje Trumpovy výstupy. Podle všeho ale právě Margaret zpracuje prakticky všechno, co Trump kdy sdělil veřejnosti.

 

Video: Speech: Donald Trump Commemorates the Anniversary of Battle of the Coral Sea

 

Literatura

IFL Science 11. 5. 2020.

Datum: 13.05.2020
Tisk článku

Související články:

Twitterboti vyrážejí na lov nenávistných trollů     Autor: Stanislav Mihulka (17.09.2016)
Pod hladinou číhá obrovská armáda twitterbotů Hvězdných válek     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2017)
Stát Kalifornie zakázal botům, aby se vydávaly za lidi     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2018)
Evoluce online: Twitterboti jsou stále lidštější     Autor: Stanislav Mihulka (09.09.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz