US mariňáci testují elektrický systém SPECTER s dosahem 30 metrů  
Představte si taser v podobě projektilu, který je možné vypálit z obyčejné brokovnice. Takový projektil může zasáhnout cíl elektrickým šokem, až v pětinásobné vzdálenosti oproti taseru. Relativní bezpečnost projektilu SPECTER by měl zajistit brzdný padáček.

Projektil SPECTER. Kredit: Harkind Dynamics.
Projektil SPECTER. Kredit: Harkind Dynamics.
V dnešní době je velká poptávka po takzvaně nesmrtících zbraních, i když je o poněkud zvrhlý eufemismus. V nedávných masových protestech, ať už v USA nebo třeba o něco dříve v Íránu se opět ukázalo, že takové zbraně vcelku bez problémů zabíjejí nebo mrzačí. Mnohem výstižnější je označovat takové zbraně jako méně smrtící, tedy less-lethal weapons.

Harkind Dynamics, logo.
Harkind Dynamics, logo.

Americká námořní pěchota právě jednu takovou novou zbraň testuje. A i v tomto případě podle všeho nepůjde o zaručeně „nesmrtící“ prostředek. Jde o systém jménem SPECTER (Small arms Pulsed Electronic Tetanization at Extended Range), jehož klíčovou předností je schopnost zasáhnou elektrickým šokem cíl, který je vzdálený až 30 metrů. Dnes již tradiční tasery, které fungují obdobně, mají přitom účinný dosah kolem 8 metrů.

 

SPECTER je vlastně projektil, který je možné vypálit z běžné brokovnice. Vyvinula ho společnost Harkind Dynamics, která sídlí v Coloradu. Vývoj systému SPECTER přitom finančně podporuje Pentagon.

Policejní taser. Kredit: Junglecat / Wikimedia Commons.
Policejní taser. Kredit: Junglecat / Wikimedia Commons.

Pokud je takový projektil vypálený z brokovnice, tak přinejmenším na krátkou vzdálenost není příliš „nesmrtící“. Aby se tvůrci systému SPECTER vyhnuli tvrdým zásahům lidí těmito projektily, s potenciálně nebezpečnými důsledky, tak projektil vybavili maličkým padákem. Ten by se měl aktivovat těsně před tím, než by projektil zasáhl cíl. Podle údajů Harkind Dynamics tento padák sníží rychlost vypáleného projektilu na polovinu. Když SPECTER doletí na metr od svého cíle, tak odpálí tři elektrody ve tvaru šipek. Ty jsou dost ostré na to, aby pronikly kůži a zajistily pořádný elektrický šok.

 

Méně letální zbraně jsou teď pod drobnohledem expertů, médií a veřejnosti. Očividně mohou způsobit devastující zranění, trvale zmrzačit nebo i zabít. Zatím není jasné, jestli systém SPECTER dokáže neohrozit zasažené lidi smrtí nebo vážným zraněním. Experti ale o tom, na základně zkušeností s jinými podobnými zbraněmi, vážně pochybují.

 

Literatura

Futurism 26. 6. 2020.

Datum: 27.06.2020
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz