Pohánějí rozpínání vesmíru geody plné temné energie?  
Vesmír se rozpíná, jeho rozpínání zrychluje a my nevíme, co s tím. Podle nové teorie v tom mají prsty „falešné černé díry“, objekty zvané geody (GEODE, Generic Objects of Dark Energy), které by měly být plné temné energie, ať už je to cokoliv. Ve vesmíru by je mohli vystopovat gravitační astronomové.
Geody by měly vznikat v zelených oblastech vesmíru a migrovat do černých oblastí. Kredit: University of Hawai'i at Mānoa.
Geody by měly vznikat v zelených oblastech vesmíru a migrovat do černých oblastí. Kredit: University of Hawai'i at Mānoa.

Už asi dvacet let víme, že se náš vesmír rozpíná a jeho rozpínání zrychluje. Zatím ale zcela tápeme ohledně mechanismu, který by za to měl být zodpovědný. Stresování fyzici si vymysleli koncept temné energie, ten nás ale bohužel nijak moc nepřiblížil k toužebně očekávanému vysvětlení. Postupně se objevila celá řada teorií, které se snaží fenomén temné energie vysvětlovat, případně obcházet.

 

Kevin Croker. Kredit: University of Hawai'i at Mānoa.
Kevin Croker. Kredit: University of Hawai'i at Mānoa.

Kevin Croker z americké University of Hawai'i at Mānoa a jeho kolegové navrhují, že temná energie pochází z přízračných a hypotetických objektů GEODE (Generic Objects of Dark Energy), vzniklých zhroucením gigantických hvězd. Měly by připomínat černou díru, která uvnitř nemá singularitu, nýbrž temnou energii. Podle jejich představ se v nezměrných pustinách vesmíru mezi galaxie nepozorovaně plíží ohromné množství těchto „geod“ a jejich temná energie urychluje rozpínání vesmíru.

 

Jak říká Croker, pokud by geody měly být zdrojem temné energie, tak na to potřebujeme velké množství starých a velmi hmotných geod. To je ale poněkud problém, protože pokud by se galaxiemi pohybovala hejna geod, tak by je to gravitačně roztrhalo na cucky. Nicméně, badatelé zjistili, že existuje možnost, jak se takovému scénáři vyhnout.

 

Objekt GEODE. Kredit: EHT collaboration; NASA/CXC/Villanova University.
Objekt GEODE. Kredit: EHT collaboration; NASA/CXC/Villanova University.

Vtip je v tom, že podle simulací a výpočtů, chování geod ve vesmíru, pokud samozřejmě existují, nečekaně hodně záleží na rotaci jejich hmoty. Pokud by vnější vrstva geody rotovala jen tak laxně, aby se neřeklo, tak by se geody shlukovaly rychleji, než to dělají černé díry. Důvodem je to, že geody, tak jak jsou vymyšlené, by měly postupně těžknout s rozpínáním vesmíru.

 

Kdyby ale vnější vrstva geody svištěla rychlostí blízkou rychlosti světla, tak by do hry vstoupily další mechanismy, a geody by se naopak navzájem odpuzovaly. Pokud by to tak bylo, tak by geody velmi spořádaně praktikovaly sociální rozestupy a pohybovaly by se obvykle vesmírem ztracené ve hlubinách voidů. Díky tomuto fenoménu není koncept geod v rozporu s tím, co reálně pozorujeme v okolním vesmíru.

 

Zároveň by geody jako takové neovlivnily mikrovlnné reliktní záření vesmíru, protože by vznikly dlouho po tom, co se reliktní záření „otisklo“ na oblohu. Teď ještě zbývá nějaké ty geody objevit a potvrdit, že existují. Nejlepší šanci mají momentálně gravitační astronomové, kteří by mohli detekovat nějaké divné gravitační vlny, z nichž bychom vyčetli, že jde o geody.

 

Video: What is Dark Matter and Dark Energy?

 

Literatura

University of Hawai'i at Mānoa 1. 9. 2020.

Astrophysical Journal online 1. 9. 2020.

Datum: 08.09.2020
Tisk článku

Související články:

Jak vysvětlit zrychlování rozpínání vesmíru bez temné energie?     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2017)
Temná energie ztrácí zábrany: Možná se mění během historie vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (31.01.2019)
Temnota na druhou: Jsou černé díry z temné energie?     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2019)



Diskuze:

Proč se rozpínání zrychluje?

Petr Kohoutek,2020-09-09 20:48:09

Je to prosté. Bůh si hrál s atomy uvnitř duté, hmotné koule. Ono mu to bouchlo-velký třesk. Rozlítilo se to do všech stran, ale rozpínání se zpomalovalo díky vzájemné gravitaci té rozpínající se hmoty. Jenže jak rozpínáním hmota řídla, vzájemná gravitace se snižuje. A zároveň se rozpínající se hmota blíží k vnitřnímu povrchu té duté koule, jejich gravitace začala rozpínání urychlovat.

Odpovědět


Re: Proč se rozpínání zrychluje?

Michal Varga,2020-09-11 00:51:08

Sám som nad rozpínaním vesmíru dumal mnoho nocí a dospel som k veľmi podobnému záveru. Ak si vesmír zjednoduším tak, že všetky pozorované udalosti považujem za "aktuálne" (celý vesmír držim v ruke ako loptičku), tak vesmír skutočne pripomína dutú gulu s priemorom miliardy svetelnych rokov, ktorej okraje tvorí singularita. Vesmír sa zväčšuje, pretože sa z tejto singularity odstrhávajú masy hmoty, formujú sa z nich hviezdy, galaxie a polomer tejto gule s plynúcim časom konštantne rastie (objem rastie kubicky, teda stále rýchlejšie a rýchlejšie).
Ak do tohoto modelu zakomponujem (to čo som zanedbal), a to fakt, že čím vzdialenejšie objekty pozorujem, tým sa pozerám viac do minulosti, zistím, že tie vzdialejšie pozorované objekty pochádzajú z čias, keď bol vesmír menší a tie ešte vzdialenejšie, keď bol ešte menší. Objekty z čias, keď bol vesmír veľký ako špendlíková hlavička síce pozorovať nedokážem, ale teoreticky by sa mali dať pozorovať v ľubovolnom smere (lenže s istých dôvodov sa zahliadnuť nedajú, v tom čase ešte nemalo svetlo takú mechaniku akú ma dnes a navyše sa tieto objekty od nás exponenciálne vzďalujú). Myslím si však, že dokážem sledovať ich gravitačné pôsobenie na ostatné objekty, obzvlášť na tie vzdialenejšie. Takže tá tvoja dutá gula je podľa mňa singularita, ten istý materiál, ktorý tvoril vesmír v čase veľkého tresku. V skutočnosti sa jedná o jeden bod, ktorého geometria je natoľko zakrivená, že z nášho pohľadu (priestoru, času) vytvára dojem, že sa jedná o obrovskú dutú gulu, ktorá sa rozpína.

Odpovědět


Re: Proč se rozpínání zrychluje?

Pavel Gašperík,2020-09-11 07:25:16

ako vnimate ten hmotný obal gule ,resp. ten vnutorný povrch ? Ako hranicu dosahu gravitácie súčasného vesmíru ?

Odpovědět


Re: Re: Proč se rozpínání zrychluje?

Michal Varga,2020-09-12 01:46:04

Predstavte si civilizáciu vzdialenú 10mld svetelných rokov. My ich vidíme na hranici nami viditeľného vesmíru a oni zase nás na hranici toho svojho. Taktiež obaja vidíme časť okolitého priestoru, ktorí tá druhá strana nedokáže pozorovať, pretože na ňu jednoducho nedovidí. Všetky tie hviezdy na ktoré už nedokážeme dovidieť (ale evidentne existujú a generujú gravitačné pole), to je to čo vnímam ako hmotný obal gule.

Odpovědět

Richard Pálkováč,2020-09-08 16:49:47

Zápornú, tmavú, temnú energiu, vysvetlím veľmi jednoducho. Je to energia (jediná), ktorá sa uvoľnila pri Veľkom tresku. Jej časť sa zmenila na hmotu, teda látku a pole a zvyšok sa zmenil na ostatné energie tejto hmoty. Najjednoduchším príkladom týchto ostatných energií je pohybová energia hmotných objektov vesmíru. Toto je priamo rozpínanie vesmíru, ale aj ostatný pohyb galaxií a hviezd v galaxiách. Všetky tieto pohyby sú prirodzene brzdené gravitáciou, alebo udržiavané na obežných dráhach.

Teraz prichádza môj predpoklad-hypotéza. Odmietam totiž uveriť, že hmota dokáže zotrvať vo svojej kvalite (napríklad schopnosti gravitačne pôsobiť), do nekonečna, čiže napríklad v "gravitačnom lise", ktorý sa nachádza v centrách galaxií veľkosti našej galaxie. Teda predpokladám, že tu v singularite tohoto centrálneho objektu (podľa mňa v Sivom objekte) dochádza k "miznutiu" gravitačnej hmoty. Z hľadiska nejakej fyzikálnej inventúry energií, môžme rovno povedať, že tu sa hmota mení na tmavú, temnú, zápornú energiu.

A táto "inventúra", je presne dôvod, prečo tmavá, temná, záporná energia odpudzuje, lebo ak sa stráca gravitačná hmota, tak gravitácia zoslabuje a pohyb objektov vesmíru bude stále menej brzdený, galaxie sa budú rozpadávať (vznik priečky v galaxiách) a vesmír sa bude zrýchlene rozpínať. (podrobnejšie tu : http://riki1.eu/zaporna_temna_tmava_energia_hmota.htm )

Odpovědět


Re:

Michal Varga,2020-09-13 00:37:42

Myslim ze vychadzas z predpokladu, ze cierna diera lisuje hmotu do singularity, bezrozmerneho budu. To je velmi zla interpretacia mechaniky ciernej diery. Hmota sa nezlisuje, hmota len vytvara tak silne gravitacne pole, ze vznika horizont udalosti, uprostred ktoreho sa nachadza hrtan diernej diery z exotickej latky, podobny neutronovej hviezde, ktory ma svoj polomer, a teda aj rozmer. Navyse je tento rozmer silne deformovany, cize je v nom viac miesta ako sa na prvy pohlad zda. (Po lopate povedane, v tomto priestore nalejes do trojdecoveho pohara pol litra vody a nevylejes ani kvapku.) Hrtan ciernej diery sa naozaj oznacuje ako singularita, ale to je len taka vedecka metafora, nestastne zvoleny nazov.

Odpovědět


Re: Re:

Richard Pálkováč,2020-09-13 08:54:07

Takže predpokladáš, že aj keď nakopíš hmotu jednej priemernej galaxie na kopu, tak tá hmota, čo bude v strede tej kopy, bude stále odolávať gravitačnému tlaku donekonečna (nenaruší to kvalitu neutrónov, kvarkov, gluónov) a nestratí kvalitu hmoty (napríklad gravitačne pôsobiť) ? Je celkom možné, že k tomuto dochádza už aj v centrách neutrónových hviezd, ale v malej miere. Ja tieto objekty nazývam Sivé objekty.

Do "trojdecového pohára" môžeš naliať hektolitre vody, ak hovoríme o čiernych dierach, alebo neutrónových hviezdach a nič sa "nevyleje" , ale to stým nemá nič spoločné.

Horizont udalostí, ma nezaujíma, nemá s podstatou mojej hypotézy nič spoločné.

Čierna diera pod svojím horizontom nemá žiadnu mechaniku, teda nikto zatiaľ netuší o nej, predpokladá sa že tu hmota kolabuje nad všetky medze, teda do singularity a tam matematika nepomôže, teda žiadna mechanika existovať nemôže.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Michal Varga,2020-09-13 22:12:56

Exoticka, hmota, kvargluonove plazma, volajme to ako chceme je material, v ktorom neexistuju nafuknute atomy, kde 99.99 percent priestoru je vyplnenych prazdnym priestorom. Ked vsetky tie kvarky naukladame jeden vedla druheho, budu to stale tie iste kvarky, nemyslim si ze tu hovorime nepriamo o zaniku hmoty. Degradacia je prilis nespecificky termin, a pridavanie dalsich rozmerov tomu moc nepomaha. Aj ked to nazves ako Sivy objekt a nasrofujes do toho temnu energiu, v tvojej teorii je strasne vela slabo podlozenych hypotez, z ktorych nevyplyva ziadny jednoznacny zaver. Niesom na tieto veci odbornik, len ti pisem svoj nazor na to, preco si svojou teoriou nepresvedcil viac ludi. Mozno ju este vychytas a raz budes vraviet “ja som to hovoril” ale ja si myslim ze nejaka prelomova teoria este len prijde a vsetko bude nakoniec uplne inak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Richard Pálkováč,2020-09-13 22:46:44

OK , díky za názor.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Richard Pálkováč,2020-09-14 09:50:09

Neviem prečo sú všetci tak slepí, veď ubúdanie normálnej hmoty (aj tmavej hmoty) a pribúdanie tmavej energie presne na úkor tejto hmoty je predsa prijaté.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Temn%C3%A1_energie

http://riki1.eu/vyvoj%20energii%20vesmiru.jpg

Odpovědět

Jedna věc mi nehraje.

Jiří Pospíšil,2020-09-08 15:00:16

Rozpíná-li se celý prostor, tedy nejde o vzdalování se předmětů od sebe ve stálém prostoru, tak se nutně rozpínají i měřítka. A to všechna, nejen ta přímo měřící. A měřáky také.
Další problém, který se mi plete do úvah. Není-li privilegovaných míst ve vesmíru, pak nejen letí raketa od nás, ale i my letíme od rakety. Po návratu bude z hlediska pozemského pozorovatele na hodinách letících s raketou hodin méně a cestovatelé méně zestárnou a stejně tak z hlediska pozorovatele z rakety, bude na pozemských hodinách méně a lidé na Zemi, která se od něj vzdalovala a pak zase přibližovala velkou rychlostí, budou lidé na zemi mladší.
Nebo existují přece jen privilegovaná místa ve vesmíru a Země k nim patří?
Ptám se na to každého, kdo mluví o dilataci času rychlostí už roky a dostává se mi odpovědí, které to jen zamlouvají.

Odpovědět


Re: Jedna věc mi nehraje.

Richard Pálkováč,2020-09-08 17:04:45

Zatiaľ sa nepredpokladá, že sa rozpínajú aj meradlá, tie nedrží pokope gravitácia ale elektromagnetická interakcia-sila. Ak ale niekto predpokladá, že temná energia je nejaký zázrak, ktorý bude rásť v budúcnosti nad všetky medze, tak dôjde aj roztrhnutiu tých meradiel v konečnej fáze rozpínania.

Čo sa týka relativity plynutia času, tak niekedy dávnejšie som sa tomu venoval a tu je výsledok : http://riki1.eu/Paradox_dvojiciek.htm

Odpovědět


Re: Jedna věc mi nehraje.

Lukáš Fireš,2020-09-09 09:38:14

Měřidla se relativně smrskávají a jen na jedno z dvojčat působí zrychlení.

Tedy, buď se rozpíná vesmír/prostor a vzdálenost všech objektů se v čase přirozeně zvětšuje, což ale pro "menší" objekty kompenzují další síly (udržující rovnováhu a tedu i vzdálenost atomů v molekule apod.), nebo je prostor statický a mění se fundamentální síly (což by se zřejmně dalo matematicky vyjádřit, stejně jako můžeme použit geo-centrismus k popisu pohybu planet a hvězd, jen je to zbytečně složité, takže i zde pro jednoduchost volíme rozpínání vesmíru než proměnlivé síly).

U paradoxu dvojčat je nejdůležitější moment, kdy se raketa otočí, aby letěla zpět. Právě v tuto chvíli působí přetížení jen na dvojče v raketě a celá scéna se rapidně změní. Tady musíte buď použít obecnou teorii relativity (speciální neumí pracovat se zrychlením) nebo správně transformovat vztažnou soustavu (Lorentzova transformace - STR lze použít když místo zrychlení při otáčce správně transformujete vztažnou soustavu - a právě v tom je ten "paradox", tedy spíše nejčastější chyba která právě vede k těm chybným závěrům, když neuděláte tu transformaci a nepočítáte ani se zrychlením).

Odpovědět

Rozpinanie vzdialenosti

Rio Malaschitz,2020-09-08 11:51:36

Musíme si predstaviť priestor ako natiahnutú pružnú plachtu na ktorej sú umiestnené galaxie - ťažké predmety. Tieto predmety na plachte sa prepadávajú stále hlbšie a hlbšie a naťahujú plachtu - priestor. Vzdialenosti medzi predmetmi sa teda zväčšujú. Takže žiaden big bang, žiadna temná hmota - iba pružný priestor podľa Einsteina. Vesmír sa nerozpína - to iba my, naša galaxia naťahuje priestor.

Odpovědět

Rotace

Josef Sysel,2020-09-08 10:07:14

Vesmír se rozpíná, protože se otáčí, takový roztočený trychtýř, už od svého počátku.

Odpovědět


Re: Rotace

Bohumil S.,2020-09-08 10:38:11

A určitě se otáčí kolem tří různých os, aby se všechny tři prostorové dimenze rozpínaly rovnoměrně, žejo. Napište mi prosím na bohumilsv@gmail.com, něco by mě soukromě zajímalo. A momentálně testujete, co Osel vydrží, než vám udělí ban, takže možná brzy nebude příležitost se zeptat.

Odpovědět


Re: Re: Rotace

Jan Novák9,2020-09-10 12:49:16

ne, podle strunařů se otáčí kolem 9 různých os a ve 2 různých časech, ať už to znamená cokoliv :-))

Odpovědět

Na co

Mojmir Kosco,2020-09-08 09:33:57

se vlastně díváme ? Když beru jako fakt že vesmír se rozpíná v nějakém proměnlivém ćase tak se koukám na stále se zvětšující trojrozměrný prostor (můj prostor roste) přes čtvrtý rozměr tj čas.
do doby kdy byl předpokládám vesmír co do objemu menší ...Takže se pozorovaní sčítají ( nebo ne?)

Odpovědět

aktuální rychlost

David Pešek,2020-09-08 08:42:44

a kde všichni berou to dogmatické přesvědčení že se rychlost rozpínání vesmíru zvětšuje? On někdo snad disponuje technologií že může tvrdit že prostor vzdálený od nás miliony světelných let se vzdaluje v reálném čase? Má pouze informaci starou miliony let že se prostor vzdaloval tou a tou rychlostí s takovým a takovým zrychlením.

Odpovědět


Re: aktuální rychlost

,2020-09-08 15:33:57

Odpovědět


Re: aktuální rychlost

,2020-09-08 15:37:42

Odpovědět


Re: Re: aktuální rychlost

David Pešek,2020-09-08 20:47:59

ano v tom je jádro pudla zakopané, čím rychleji se objekty od sebe vzdalují tím více z jednoho objektu pozorujeme záření viditelného spektra posunuté více k červené barvě - vlnová délka se natahuje, nebo naopak když se přibližují, je spektrum viditelného světla posunuto směrem k modré barvě - vlnová délka se smršťuje. A pozorující tvrdí toto - objekty od nás vzdálenější ze vzdalují rychleji než objekty bližší - toto je ale chybná interpretace rudého posuvu, správně je to počítat i se čtvrtým rozměrem, galaxie č.1 vzdálená 10 miliard světelných má vyšší rudý posuv než galaxie č.2 vzdálená 5 miliard světelných let, a správně by toto pozorování mělo být vyloženo takto: galaxie č.1 vzdálená 10 mld světelných let se od nás vzdalovala rychleji před 10 miliardami let než galaxie č.2 vzdálená 5 mld světelných let před 5 miliardami let. V reálném čase pozorovací metoda chybí, nemůžeme být vně vesmíru a pozorovat ho jako celek = nemůžeme poznat z pozorování za zlomek existence vesmíru jak se chová jako celek, veškeré dosazování temných bubáků ať už ve formě hmoty nebo energie je kravina

Odpovědět


Re: Re: Re: aktuální rychlost

Bohumil S.,2020-09-08 22:03:50

Vidím, že vědomosti lze snadno nahradit sebedůvěrou :-D
Zde máte odkaz, abyste znal aspoň základní informace o zpochybňovaném tématu dříve, než ho celé jednou provždy vyvrátíte vyvrátíte:

https://en.wikipedia.org/wiki/Accelerating_expansion_of_the_universe

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: aktuální rychlost

David Pešek,2020-09-08 22:45:35

I se zavedením standartních svíček ale dojdeme ke stejným výsledkům, vzdálenost je známá, rychlost vzdalování způsobená rozpínábím vesmíru v minulosti také, současná rychlost ale nikoli

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: aktuální rychlost

Bohumil S.,2020-09-08 23:25:53

Vás nezajímá, jak rychle se svíčka pohybuje nyní, nýbrž jak rychle se vy pohybujete proti místu, kde se nacházela před známou dobou. Máte škálu různě vzdálených standardních svíček. U mladších svíček je pozorovaný rudý posuv větší, než by předpovídala teorie, kdyby se rozpínání nezrychlovalo. Temná energie se snaží tento rozpor mezi pozorováním a teorií vyřešit. Můžete přijít se svým řešením. Ale nebylo by od věci se nejdříve důkladně seznámit s problematikou, o které se s takovou sebedůvěrou vyjadřujete. Jinak ze sebe děláte tlachala.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: aktuální rychlost

David Pešek,2020-09-09 20:35:41

Naštěstí dáváte mému tlachaní vědečtější nádech. Vzdálenější svíčky mají vyšší rudý posun než by měli mít, to protože vidíme jejich rychlost v době kdy byl vesmír mladší, menší, a rozpínal se rychleji

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aktuální rychlost

Lukáš Fireš,2020-09-10 11:16:16

Pokud správně sleduji váš myšlenkový proud, tak bych k tomu řekl, že "vyšší rudý posuv vzdálenějších objektů" pouze dokazuje to rozpínání (což už dokazuje samotná existence rudého posuvu) a neříká vůbec nic o změně rychlosti rozpínání. Ten rudý posuv totiž nevznikne při vyzáření, ale cestou - čím větší vzdálenost, tím více "rozpínajícího se prostoru" a tím větší posuv. Nic o tom, zda se to zrychluje či zpomaluje. K tomu je potřeba ještě něco dalšího (např. konkrétní hodnoty, o kolik, ne jen že je to větší).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: aktuální rychlost

Lukáš Fireš,2020-09-10 11:23:32

Doporučuji hlavně pasáž "Evidence for acceleration":
"To learn about the rate of expansion of the universe we look at the magnitude-redshift relationship of astronomical objects" ... aneb jak jsem uvedl výše, jde o poměr, ne jen o to, že vzdálenější více.
A hlavně: "At larger distances, since the expansion rate of the universe has changed over time, the distance-redshift relation deviates from linearity" ... aneb kdyby se to nezrychlovalo, tak je to stále lineární, což ale není ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: aktuální rychlost

Radel John,2020-09-27 17:09:16

Mluvíte mi z duše, pane Pešek...viz zde : http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_325.pdf

Odpovědět

Rozpínanie vesmíru

Pavel Gašperík,2020-09-08 08:30:56

Dr.Grygar v Oknách vesmíru dokorán nám laikom názorne ukázal na balóniku ako prebieha inflácia vesmíru . Môj názor je , že svoju úlohu aj v rozpínaní vesmíru zohráva obyčajný zákon zotrvačnosti
No ale na to, aby sme dospeli k definitívnemu potvrdeniu , že sa vesmír rozpína trvale , je trvanie pozorovania tohto javu v porovnaní s jeho vekom vzhladom na vek astronomie vcelku miniaturny časový interval...

Odpovědět


Re: Rozpínanie vesmíru

Florian Stanislav,2020-09-08 09:15:31

Nerozumím. Problém je, že se vesmír rozpíná stále rychleji. Na to setrvačnost rozpínání stačit nebude.

Odpovědět


Re: Re: Rozpínanie vesmíru

Pavel Gašperík,2020-09-08 12:27:14

No ked sa vesmnír rozpína , tak sa vlastne všetky objekty ktorých sa to rozpínanie týka od seba vzdiaĺujú vo všetkých smeroch a vzájomný vplyv gravitácie týchto objektov na seba by sa mal oslabovať .
A kedže sa rozpína priestor , tak by sa zotrvačný pohyb mohol zrýchlovať ...

Odpovědět


Re: Rozpínanie vesmíru

Zdenek Mazanec,2020-09-08 09:20:41

No, vzhledek k tomu, ze se dominantne rozpina prostor nikoliv rozletava hmota (velky tresk sice evokuje explozi, ale o explozi podle soucasneho presvedceni neslo) tak v tom setrvacnost asi nebude hrat rozhodujici roli.
Otazka, co pohani rozpinani prostoru je nesmirne zajimava, odpoved nezname, pokud jde o me, myslim, ze nam chybi nejaka principielni znalost.

....jako fandovi StarTreku by se mi chtelo rict, ze v tom hraje roli podprostor ;))))

Odpovědět


Re: Re: Rozpínanie vesmíru

Michal Varga,2020-09-14 13:22:19

Podla mna je uz trochu problem, ako spravne zadefinovat co je to priestor. 1 meter je definovany ako draha, ktoru prejde foton za zlomok sekundy. Lenze cas je zase pretransformovany ako stvrty rozmer toho isteho priestoru. Fyzika sa toci v kruhoch. Plavame na lodi a skumame vodu naliatu v pohari a polozenu na stole.

Odpovědět


Re: Re: Rozpínanie vesmíru

Radel John,2020-09-27 17:11:55

Ano, principiálně bude chybný Hubbleho zákon po chybném vyhodnocení rudých posuvů. Vesmír se ROZBALUJE nikoliv rozpíná, viz zde : http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_325.pdf

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz