Pravděpodobnost zásahu Země Apophisem v roce 2068 se zvýšila  
Astronomové znovu analyzovali dráhu nepříjemně blízké planetky Apophis. Tentokrát vzali v úvahu jev Jarkovského, v němž na oběh planetky působí zpoždění vyzařování tepelného záření po zahřátí Sluncem. Při přiblíženích v letech 2029 a 2036 bychom měli být v pohodě, v roce 2068 to bude napínavější, než jsme mysleli.
Model planetky Apophis. Kredit: Astronomical Institute of the Charles University: Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin.
Model planetky Apophis. Kredit: Astronomical Institute of the Charles University: Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin.

Planetka (99942) Apophis byla objevena v roce 2004. Jak je v podobných případech obvyklé, astronomové záhy potom propočítali její oběžnou dráhu. Ukázalo se, že tato planetka z takzvané Atenovy skupiny, s rozměry asi 450 krát 170 metrů a hmotností odhadovanou na 60 milionů tun, nám bude poněkud brnkat na nervy. V příštích desetiletích se přiblíží k Zemi v letech 2029, 2036 a 2068. Badatelé zároveň dospěli k závěru, že riziko srážky Apophise se Zemí je velmi malé. To by se ale mohlo změnit.

 

David Tholen. Kredit: University of Hawaii.
David Tholen.
Kredit: University of Hawaii.

Astronom David Tholen z americké University of Hawaii nedávno prezentoval výsledky svého týmu na virtuálním setkání American Astronomical Society's Division for Planetary Sciences. Zabývali se právě planetkou Apophis, její oběžnou dráhou a možností střetu se Zemí. Jak se zdá, čísla se poněkud změnila v náš neprospěch.

 

Tholen upozornil na to, že v předchozích studiích badatelé nebrali v úvahu jev Jarkovského. Jde o změnu dráhy tělesa, jako je planetka, v důsledku zpožděného vyzařování tepelného záření z povrchu tělesa na noční straně, po jeho zahřátí Sluncem na denní straně. Tholenův tým spočítal, že tento jev popostrčí Apophis asi o 170 metrů ročně.

Předpokládaný průlet Apophise v roce 2029. Kredit: NASA/Marco Polo.
Předpokládaný průlet Apophise v roce 2029. Kredit: NASA/Marco Polo.

 

Když poté vědci přehodnotili předpovědi dostaveníček Apophise se Zemí, tak dospěli k závěru, že v letech 2029 a 2036 to bude zřejmě bez problémů. V roce 2068 to ale bude o něco zajímavější. Astronomové každopádně doporučují, že bychom Apophise měli bedlivě sledovat a hlídat jeho oběžnou dráhu. Tholen je přesvědčený, že po prvním větším přiblížení Apophise v roce 2029 budeme mít o dost jasněji.

 

Když se teď objevilo varování ohledně Apophise pro rok 2068, tak je docela dobře, že už pracujeme na technologiích, které by nám mohly poskytnout únikový plán z podobné šlamastyky. Například NASA připravuje misi DART (Double Asteroid Redirection Test), která by měla odstartovat v červenci 2021. Poletí k jiné blízké planetce (65803) Didymos z Apollonovy skupiny planetek. Tam by měla v říjnu 2022 narazit do měsíce planetky jménem Dimorphos (Didymos B, dříve též Didymoon) o velikosti cca 160 metrů a pokusit se tím změnit jeho oběžnou dobu o přibližně 10 minut. Podobný zákrok bychom přitom mohli v případě potřeby použít vůči dotěrnému Apophisovi.

 

Literatura

Phys.org 13. 11. 2020.

Datum: 15.11.2020
Tisk článku

Související články:

Budeme bombardovat asteroid?     Autor: Dušan Majer (25.09.2014)
Ochrání Zemi HAMMER, kladivo na rychlé asteroidy?     Autor: Stanislav Mihulka (22.03.2018)
Pokud by Zemi hrozila srážka s asteroidem, tak NASA má plán     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2018)



Diskuze:

Někdy se člověk akorát rozčílí, že se nic podstatného nedozvěděl

M. Marvan,2020-11-19 13:23:28

Například, co znamená "popostrčí Apophis asi o 170 metrů ročně"?
A hlavně, jaký je současný odhad pravděpodobnosti srážky?

Citovaný článek na phys.org je podobný balast, ale aspoň uvádí odkaz na video s Tholenovu přednáškou.
Přednáška začíná v 21:45 a již v 25:26 dojde k nečekanému odhalení.
Objeví se odkaz na článek D. Vokrouhlického a spoluautorů z roku 2015 a pak už se mluví převážně jen o něm.
Tholen vysvětluje hlavní výsledky Vokrouhlického článku, načež v 29:00 prohlásí, že Vokrouhlického predikci potvrdil měřením a hovoří o výborné shodě. Přednáška končí v 29:53.

Odhad pravděpodobnosti srážky v roce 2068 najdeme u Vokrouhlického v tabulce 1 a činí 0.0000067, čili 1 : 150000. Jestli to někomu brnká na nervy, tak ať zaleze pod zem, ale pak nic neuvidí.

Odpovědět

Technologie zničení hrozby

Tomáš Novák,2020-11-17 16:56:14

Už to umíme odklonit gravitačním traktorem? :-)

Odpovědět


Re: Technologie zničení hrozby

D. Hruška,2020-11-17 18:17:15

Gravitační traktor neznám. Vyrábějí ho v Brně-Líšni?

Spíše jsem uvažoval nad možností nechat ve vhodné vzdálenosti od planetky explodovat jednu či více jaderných hlavic. Zrychlení by planetce udělila ablace jejího povrchu. V případě většího počtu hlavic by největší technickou výzvou byla dokonalá, automaticky řízená synchronizace. Každá hlavice by si musela najít optimální místo nad vhodnou částí povrchu planetky. A hlavice by musely explodovat v jediném okamžiku s přesností atomových hodin, aby neutrony z jedné hlavice nezpůsobily selhání druhé hlavice, která by měla zpoždění zlomku sekundy.

Podpovrchová exploze by možná byla k odklonění planetky jednodšší, ale případné roztříštění planetky na více kusů by mohlo situaci ještě více zkomplikovat.

Odpovědět

No zrovna Apofis mě neznepokojuje

Karel Rabl,2020-11-17 16:29:19

Protože jen v tomto století nás za dvacet let jsme zaznamenali nejméně dva obrovské objekty které přilétli odjinud a nejméně 1 za dva roky nás těsně okolo nás proletí asteroid o kterém nevíme větší než 200metrů který dokáže zničit tisíce kilometrů čtverečních podobně jako Tunguský meteorit.

Odpovědět

v textu bych opravil hrubku..

Ladislav Truska,2020-11-16 20:10:17

"pracujeme na technologiích, které by nám mohli poskytnout.." a pak bych tento příspěvek smazal.. Mě podobné hrubky docela iritují a to i přes fakt, že je sám dělám.. Nicméně nepsal bych do do diskuze, kdyby byl dohledatelný mail na autor článku...

Odpovědět


Re: v textu bych opravil hrubku..

Ivo Brabec,2020-11-17 08:53:22

Tak to budete jeden z mála. Co bichom si pocali, kdybichom neměli lidi, kteří dokáži odhalit i takovou kravinu.Aneb někdo musí začít s revoluci v psaní měkkého i u obojetnych hlasek a bude pokoj.

Odpovědět


Re: Re: v textu bych opravil hrubku..

D. Hruška,2020-11-17 16:33:20

Docela souhlasím :-) Jen nevím, jestli by bylo optimální psát všude měkké. Musely by se zvážit všechna pro a proti. Já bych psal raději všude tvrdé, zatímco měkké bych využíval jen ke změkčování. A to i u souhlásek, u kterých to dosud nejde (z, s, c, r).
Nadbytečných pravidel v českém jazyce je mnohem víc. Třeba takový kroužek nad ů - to je zbytečně zabraný znak na české klávesnici. Ale kapři z Ústavu pro jazyk český si svůj rybník sami nevypustí :-D

Teď k tématu - zvýšení pravděpodobnosti srážky s planetkou v roce 2068 považuji za velmi pozitivní zprávu. O hrozbě jako lidstvo víme s velkým předstihem, takže nám nic nebrání připravit do té doby technologie ke spolehlivému odvrácení srážky. Pokud do té doby nebudeme schopni spolehlivě odklánět asteroidy, tak si jako civilizace nezasloužíme přežití. Špatná zpráva je, že velikost této planetky možná není dostačující k vyhlazení civilizace jako celku.

Odpovědět


Re: Re: Re: v textu bych opravil hrubku..

Karel Rabl,2020-11-17 16:51:01

No já jsem spíš opatrný optimista protože 38 let je příliš krátká doba a pokud nezačneme hned místo žabomyších válek neskončí jen byznys západního světa ale i "Komunismus" v Číně.

Odpovědět


Re: Re: Re: v textu bych opravil hrubku..

Ladislav Truska,2020-11-17 17:03:04

Já bych to také zrušil.., když nejsou lidé schopni se to za deset let života naučit.., je to zkrátka zřejmě navržené pro nějakou vyšší inteligenci, ke které jsme se zatím evolučně nepropracovali.. Škoda jen, že jsou to odlišnosti od jiných jazyků, které našemu národu umožňují mnohem bohatší přenos informací psaným textem.. Neustálým zjednodušováním všeho co se nejsme schopni, nebo ochotni naučit, za chvíli na sebe budeme mluvit stylem
Teď k tématu, pokud planetka dopadne doprostřed ČR, řešíme to úplně zbytečně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: v textu bych opravil hrubku..

Ladislav Truska,2020-11-17 17:04:32

stylem "dobře ty" a pod.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: v textu bych opravil hrubku..

D. Hruška,2020-11-17 23:03:26

Pokud planetka dopadne na ČR, už tady tou dobou bude jen pár bezprizorních vejminkářů. Zato v Austrálii budou řešit takovou uprchlickou krizi, že se nám o ní v EU zatím ani nesnilo. Určit polokouli dopadu bude snazší než to, zda to Zemi nakonec trefí či nikoliv. Možná ji znají s velkou přesností už teď. No a řekněte - kdo by dobrovolně zůstával v místě předpovězeného dopadu, aby potom musel žít v takové díře?

Odpovědět


Re: Re: Re: v textu bych opravil hrubku..

Bohuslav Rameš,2020-11-20 08:45:48

Vi civí lízace nezasloužit přežít, dokud nezrušit všecko co mi neumit naučit. Proto naš šutr do vaše planeta bum.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz