Nový robot od Rheinmetallu zajistí průzkum i palebnou podporu  
Bojoví roboti pokročili od jednoduchých vozítek k multifunkčním autonomním bojovým systémům. Osmikolový obrněnec Mission Master – Armed Reconnaissance má k dispozici teleskopickou věž se senzory i kulomet ráže 7,62 milimetru, který se nebojí použít na povel lidského operátora.
Nový bojový robot Mission Master – Armed Reconnaissance. Kredit: Rheinmetall.
Nový bojový robot Mission Master – Armed Reconnaissance. Kredit: Rheinmetall.

Německý výrobce vojenských technologií Rheinmetall Defence představil svého nejnovějšího robotického obrněnce. Je navržený tak, aby na bojišti obstaral taktický průzkum a díky své výzbroji zajistil i palebnou podporu pěchoty. Autonomní osmikolový robot je novým členem rodiny autonomních bojových vozidel tohoto výrobce Mission Master Autonomous – Unmanned Ground Vehicle.

 

Bojoví roboti se stávají více a více sofistikovanými a autonomními, takže je možné je využívat v rozmanitých misích. Původně to byly jen jednoduché platformy s dálkově ovládanou zbraní anebo zařízením pro zneškodňování výbušnin. Dnes to už jsou vysoce autonomní stroje, které mohou samostatně doprovázet zásobovací konvoje, strážit určené objekty nebo provádět průzkumné, případně i bojové mise.

 

Stejně tak pokročilo i ovládání těchto bojových strojů. Od jednoduchých ovladačů s joystickem se posunulo k důmyslným uzavřeným rádiovým sítím, díky nimž teď jediný lidský operátor může ovládat celé skupiny takových robotů.

 

Technologický pokrok je patrný i na novém bojovém robotovi Rheinmetallu. Mission Master – Armed Reconnaissance byl vyvinutý pro vysoce riskantní výzvědné mise, během kterých robot vysílá velké objemy dat. Pro tyto účely je robot vybaven souborem pokročilých senzorů. Poskytuje ale také palebnou podporu, kterou zajišťuje dálkově ovládaná zbraňová stanice Rheinmetall Fieldranger Remote-Controlled Weapon Station (RCWS).

 

Robot Mission Master – Armed Reconnaissance v akci s vysunutou teleskopickou věží. Kredit: Rheinmetall.
Robot Mission Master – Armed Reconnaissance v akci s vysunutou teleskopickou věží. Kredit: Rheinmetall.

Soustava senzorů robota Mission Master – Armed Reconnaissance zahrnuje elektrooptické a infračervené senzory s dalekým dosahem, kameru schopnou obsáhnout celé zorné pole v rozsahu 360 stupňů, laserový systém k určování vzdálenosti, a také laserový zaměřovací systém. Kromě toho má ještě k dispozici teleskopickou věž, která se může kvůli nenápadnému průzkumu vysunout do výše 3,5 metru.

 

Robota je možné ovládat prostřednictvím univerzálního rádiového systému, který se dokáže spojit s libovolnou rádiovou platformou. Může komunikovat jak s lidským operátorem, tak i s dalšími autonomními roboty. Autonomní ovládání zajišťuje systém PATH od Rheinmetallu, který je možné instruovat tabletem nebo třeba chytrými hodinkami operátora. Jak je v těchto případech nezbytné, ovládání robota má mnohoúrovňovou ochranu před rozmanitými kybernetickými útoky.

 

Rheinmetall Defence, logo.
Rheinmetall Defence, logo.

Jeden lidský operátor přitom může ovládat celou smečku těchto robotů. Člověk se soustředí na průběh mise a roboti dostanou jednotlivé dílčí úkoly.

 

Když se robot Mission Master – Armed Reconnaissance setká s protivníkem, tak má k dispozici zbraňový systém s kulometem Rheinmetall Fieldranger Light 7.62 mm RCWS. Ten nabízí větší palebnou sílu, než mají k dispozici jednotliví lidští vojáci. Robot je schopný autonomně vyhledat cíle a zaměřit je. Jak je ale v podobných případech obvyklé, povel k palbě musí dát člověk.

 

Video: Rheinmetall introduces its new A-UGV Mission Master – Armed Reconnaissance

 

Literatura

Rheinmetall 24. 11. 2020.

Datum: 04.12.2020
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Robotická vozidla Humvee trénují střelbu z kulometů na dálkové ovládání     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2018)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)
Inteligentní robotické bojové vozidlo Type-X bude bránit konvoje a základny     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2020)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz