Očkování proti dezinformacím: Konec slibné australské vakcíny a HIV  
Australská vakcína V451 s technologií molekulárního svěráku skončila. Ukázalo se, že fragment retrovirového proteinu gp 41, použitý jako molekulární svěrák, u očkovaných vyvolává tvorbu protilátek proti tomuto proteinu. To samo o sobě není nic špatného, naopak. Problém je, že tyto protilátky detekují některé HIV testy a očkovaní lidé jsou pak falešně HIV pozitivní. To je život, jedeme dál.
Australská vakcína V451 tenhle virus neporazí. Bohužel. Kredit: CDC / Wikimedia Commons.
Australská vakcína V451 tenhle virus neporazí. Bohužel. Kredit: CDC / Wikimedia Commons.

Naše civilizace se dostala do kritického bodu. Budoucí vývoj do značné míry závisí na ochotě lidí nechat se očkovat proti covidu. Za normálních okolností by to nebyl problém. Lidé v zásadě nejsou hloupí, tuší, že s viry je těžké pořízení a že vakcíny jsou to nejlepší co proti ním máme. Problém je v tom, že všichni máme více či méně strach nebo aspoň ne úplně dobrý pocit z očkování, jehel nebo dokonce z jakéhokoliv lékařského zákroku. Tento strach mohutně přiživují dezinformace, které se v dnešní době šíří jak houby po dešti. Pandemie je pro ně úplně ideální prostředí.

 

University of Queensland, logo.
University of Queensland, logo.

Čelit dezinformacím a emocím, které se za nimi skrývají, není snadné. Rozumné argumenty příliš nezabírají. Experti doporučují používat empatii. A také různé triky. Jednou z možností, o nichž se teď hodně mluví je „očkování“ proti dezinformacím, což je v případě dezinformací o očkování obzvláště pikantní. V podstatě jde o jednoduché a srozumitelné vysvětlování záležitostí, jichž se dezinformace týkají. Pokud možno pohotově, úplně nejlépe s předstihem.

 

Ideální příkladem je pozoruhodný neúspěch slibné australské vakcíny V451, kterou donedávna vyvíjela University of Queensland a společnost CSL Limited. Před pár dny se objevila zpráva, že vývoj této vakcíny byl zrušen. A prý to souvisí s HIV. Vakcína a HIV, to je excelentní nahrávka na smeč dezinformátorům. Můžete se vsadit, že se objeví „zaručené“ dezinformace o tom, že se do vakcín dává HIV. Nebo že očkovaní lidé mohou dostat HIV. Anebo nějaká podobná šílenost. Pokud ale čtete tento text, měli byste být proti takové dezinformaci očkováni.

 

Co se vlastně v Austrálii stalo? Nejdřív je nutné říct, že je to skutečně tragédie. V451 byla zajímavá a slibná vakcína. Kromě australských institucí její vývoj financovala Gates Foundation (ano, Bill Gates), a také vlády Německa, Norska a Japonska. Používala experimentální technologii molekulárního svěráku (molecular clamp), vyvinutou v Austrálii. Tímto svěrákem je polypeptid, který „drží“ virový protein použitý ve vakcíně, v tomto případě povrchový protein spike viru SARS-CoV-2, v takovém tvaru, aby byl hodně „atraktivní“ pro imunitní systém očkovaného. Tím se zlepšuje účinnost vakcíny.

 

Vývoj vakcín: tradičně a v době pandemie. Kredit: U.S. Government Accountability Office.
Vývoj vakcín: tradičně a v době pandemie. Kredit: U.S. Government Accountability Office.

Vývoj vakcíny V451 probíhal zcela v pohodě. Preklinické testy potvrdily, že vytváří velmi slušné množství protilátek, které neutralizují pandemický virus. 13. července (2020) začala 1. fáze klinických testů se 120 dobrovolníky. Vše bylo ok. Pod dojmem slibného vývoje australské úřady 7. září objednaly 51 milionů dávek této vakcíny, které měly být k dispozici od poloviny roku 2021.

 

Zásadní zvrat nastal 10. prosince. Australská média oznámila, že se ruší další klinické testování, a že se ruší i zmíněná objednávka vakcíny. Důvodem je nešťastná souhra okolností. Australští vědci použili v receptu na vakcínu V451 fragment proteinu HIV, označovaného jako gp 41 (glykoprotein 41), jehož úpravou vytvořili zmíněný molekulární svěrák. Upravený kousek virového proteinu je v tomto případě pro očkovaného zcela neškodný. Původní protein představuje malý kousek obalu virové částice. V žádném případě nemůže vyvolat AIDS.

 

Bohužel se ukázalo, že u očkovaných dochází k tomu, že si jejich tělo tvoří i protilátky proti tomuto proteinu HIV. To samo o sobě není nic nebezpečného, naopak. Dotyčný člověk by možná mohl být více chráněn proti HIV. Průšvih je, že lidé s těmito protilátkami mohou vyjít jako falešně HIV pozitivní v testech na HIV. Protože, jako na potvoru, HIV testy detekují i tyto protilátky.

 

Podle Brendana Murphyho, tajemníka australského ministerstva zdravotnictví je velmi pravděpodobné, že by vakcína V451 fungovala, a to velmi dobře. Jenomže ve zjitřené atmosféře pandemie by vakcína jakkoliv negativně spojovaná s HIV mohla utrpět ztrátou důvěry. Proto v Austrálii vývoj této vakcíny ukončili. Práce 500 lidí po dobu 11 měsíců přišla vniveč a vědci to nenesou lehce.

 

Pandemie je mimořádná doba a žádá si mimořádné nasazení. Extrémně rychlý vývoj vakcín není nic podezřelého. Je to ohromující úspěch. Přistání na Měsíci naší doby. Jak je ale vidět, žádná vakcína nemá zaručené, že se povede. Když dojde k průšvihu, tak je nejlepší vše přiznat, vysvětlit a hledat další řešení. Australská vláda zamáčkla slzy a shání jiné vakcíny proti covidu. Uvažují například o vakcínách AstraZeneca a Novavax.

 

Literatura

Live Science 10. 12. 2020.

Datum: 14.12.2020
Tisk článku

Související články:

Boj proti koronaviru: První vakcína je na světě!     Autor: Stanislav Mihulka (13.02.2020)
Vakcína od Moderny stoprocentně chrání před těžkým covidem     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2020)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)



Diskuze:

Imunita klientů a zdravotnického personálu z Domova se zvláštním režimem v Břevnici

Dalibor Štys,2020-12-18 16:40:17

Posílám odkaz na výsledky rigorózně udělané studie té obyčejné imunity testované na protilátky. Mezi zařazenými je řada těch nejseniorovatějších seniorů https://www.prolekare.cz/covid-19/testujme-s-rozumem-dlouhodobe-protilatky-proti-sars-cov-2-u-senioru-125253 .

Pokud je získaná imunita více než 8 měsíců a nakažlivost (vyjádřená karanténou) trvá 10 dní, virus už dávno vymřel. Pokud máme ještě nějaké pozitivní testy, pak to musí být tak, že virus již žije v symbióze s většinou z nás v našich sliznicích. Pak ovšem počet pozitivních PCR testů závisí čistě na počtu odběrů a falešné negativitě testu. K čemu je pak třeba očkování je naprosto nejasné, natož co takové očkování způsobí. Co je ale naprosto jasné je, že antigenní testy zdarma mají 90% falešnou negativitu.

Toto není konspirační teorie ale jediné vysvětlení experimentálních faktů. Kontrolní Popperovský experiment je vyrazit do ulic s kompletní sadou testů použitou ve výše uvedené studii a testovat náhodné kolemjdoucí. Počítám s 95% úspěšností.

Někdo z nás dělá šílené pitomce. Prosím o šíření výše zmíněného odkazu.

Odpovědět


Re: Imunita klientů a zdravotnického personálu z Domova se zvláštním režimem v Břevnici

Josef Waters,2020-12-18 21:45:44

Do odkazu nemám přístup. Zeptám se ale na to "promoření" - že bychom již virus měli všichni. Jak by potom bylo možné, že PCR testy vychází pozitivní jen u 25% testovaných. Na začátku druhé vlny to bylo okolo 5%, na jejím vrcholu ke 35%. Přitom tahle hodnota příliš nezávisí na počtu provedených testů, na rozdíl od absolutních čísel. Předpokládám, že na PCR testy jdou převážně lidé s příznaky, nebo rizikovým kontaktem, proto v běžné populaci by "promořenost" měla být ještě výrazně nižší, někde okolo 10%. Jsou tedy podle vás PCR testy tak moc falešně negativní (chyba hodně přes 50%), když vir už hostíme skoro všichni?

Odpovědět


Re: Re: Imunita klientů a zdravotnického personálu z Domova se zvláštním režimem v Břevnici

Dalibor Štys,2020-12-19 02:43:35

Tak se na ty stránky odvažte. Bez odvahy není poznání.

Všech 9 PCR pozitivních hrášů Slávie se zázračně uzdravilo, "klinika testy nevyhodnotila správně..."

Ještě si myslíte, že Vaše otázky maji jakoukoliv relevanci?

Odpovědět


Re: Re: Re: Imunita klientů a zdravotnického personálu z Domova se zvláštním režimem v Břevnici

Josef Waters,2020-12-19 11:59:19

No, zprávu o falešně pozitivních testech nějakých fotbalistů jsem zachytil jinde. Nevím, když jde chybu jedné laboratoře (mohlo jít o vadný odběr, nebo zpracování), jestli je správné převádět pochybnosti na PCR testy obecně. Je mi ale jasné že taková zpráva nahraje popíračům samotné existence Covidu ...

Odpovědět

K očkování:

Jan Novák9,2020-12-17 15:06:07

Na Covid je vakcína. Vakcína by byla krytá zdravotním pojištěním.

Každý ovčan by měl dostat výzvu k očkování.
Pokud pak očkován není bez lékařského důvodu, např alergie na použité látky, tak covid by nebyl krytý zdravotním pojištěním. Svým rozhodnutím dává pojišťovně reverz.

Jak prosté... Nikoho není třeba nutit, ale pak by měl nést následky svého rozhodnutí. Mně se za nikoho platit nechce.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/za-pacienty-s-covidem-je-priplatek-tyden-pece-prijde-na-temer-580-tisic-130239

Odpovědět


Re: K očkování:

Petr Pavlata,2020-12-18 01:20:13

No, pak tu máme třeba diabetes II. typu, což je nemoc způsobená životním stylem, tzn. vlastním rozhodnutím. Léčba ne trvalá, nákladná a nemocných je v ČR asi 700 000.

Odpovědět


Re: Re: K očkování:

Michaela Tejchmanova,2020-12-19 20:18:11

A pak tu mame alkoholismus, lecbu rakoviny plic kuraku, vydaje spojene s osetrivanim zranenych sportuvcu, lyzaru, ucastniku silnicniho provozu.. ja bych to zdravotni pojisteni asi zrusila ne? At si kazdy plati nasledky sveho zivotniho stylu..

Odpovědět

míra očkovaných v populaci a důsledky

Petr Chaloupka,2020-12-15 23:59:10

Měl bych takový dotaz. Co to bude znamenat, pokud bude očkována jen minorita, řekněme 30 % populace?
Vycházím z tisku, kdy je údajně ochotno se nechat očkovat u nás pouze asi 36 % populace. Z publikované účinnosti vakcín lze předpokládat, že z očkovaných onemocní až 5% (tedy až 1,5 % populace) lehčí formou COVIDu, zbytek neonemocní. Ze zbylých 70 % může onemocnět potenciálně každý. Protože by takový rozsah stále vedl ke kolapsu zdravotnictví, lze z toho vyvodit, že bude potřeba stále omezovat kontakty lidí?

Odpovědět


Re: míra očkovaných v populaci a důsledky

Martin Zeithaml,2020-12-16 10:54:08

Jde o to, ochránit očkováním hlavně zdravotnický systém. Naočkováním té části populace co plní nemocnice se situace stabilizuje a bude možné uvolnit všechny opatření.

Odpovědět

Strach z vakcíny...

Petr Pavlata,2020-12-15 21:39:42

...může mít poměrně jednoduché řešení. Stačí, aby zde byla garance plné kompenzace (tzn. dorovnání životní úrovně) v při poškození zdraví. Jako v USA. pokud by zde totiž byla jistota, že se poškozený domůže 10-50M (což je naprosto reálná hodnota při poškození mladého člověka který před sebou má 20-30 let práce) tak by důvěryhodnost šla výrazně nahoru.
Pokud stát odškodňuje stylem - v případě ochrnutí dostanete zadarmo vozík, tak už jen z čisté logiky vyplývá, že pro zdravého člověka v produktinvím věku je zatím neprověřená vakcína spíš vyšší riziko, než vlastní nemoc.....

Odpovědět


Re: Strach z vakcíny...

Jirka Brož,2020-12-15 22:21:09

Stává se, že lidé zemřou při aplikaci antibiotika. Jednoduše proto, že se u nich projevila alergie a nastalá reakce je připraví o ledviny, případně anafylaktický šok i o život. Nejde o řídké případy. Měl by je podle Vás předepisující lékař, nebo jeho instituce případně stát odškodnit 10 - 50M?
Nezdá se Vám rozumnější, v situaci kdy lepší ochranu nemáme, nechat to na každém, ať se rozhodne sám? Pokud vím, tak Vás nikdo lámat přes koleno nebude. Je jen na Vás, ke kterému táboru se přidáte.
.

Odpovědět


Re: Re: Strach z vakcíny...

Petr Pavlata,2020-12-15 23:25:40

Samozřejmě - jedna možnost je plná dobrovolnost, nicméně tady to vypadá, že už se na neočkované chystá nějaký druh represí (takže ano, nemusíš, ale pak nesmíš xyz).
V USA jsou taková odškodnění celkem běžná - ono když vezmete kalkulačku a začnete počítat, tak se k těmto číslům snadno dostanete (ušlý zisk/mzda, náklady na péči,asistence, pomůcky atd... vše to násobte 20-40 lety...). Sám mám pojistku na invaliditu 1. stupně na 8M, na plnou nebo smrt 12M - a reálně to není nic moc (ale limit je, aby se to dalo vůbec uplatit).....

Příklad budiž Pandermix a jím občas způsobená narkolepsie, což se v době kdy se nasazovala nevědělo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Strach z vakcíny...

Lubos Prachensky,2020-12-16 00:11:11

Navrhl jste garance, nemýlím-li se. Je hezké, že nás informujete o výši Vaší pojistky. Možná, že tady tací jsou, co je zajímá na kolik se ceníte, ale spíš by bylo dobré se věnovat tomu nosnému co jste navrhl a máte tudíž nejspíš promyšlené - garance státu. Tedy zareagovat na námitku s antibiotikem, případně mohu uvést další - jak by měl stát garantovat zákroky typu transplantace, nebo když vám dají při operaci krevní konzervu od dárce (tady nemám na mysli kompatibilitu krvinek, a nebo pozitivitu HIV), víte kolika nebezpečím Vás takovým zákrokem vystavují... pokud se vyskytnou neslučivosti nějakého typu, měl by ošetřující chirurg také platit? Nebo stát? Nebo jste ve svém příspěvku jen tak něco plácnul, co Vás momentálně napadlo, jen tak, aby řeč nestála? Přesně tak by tady totiž diskuse neměly vypadat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Strach z vakcíny...

Petr Pavlata,2020-12-16 01:10:16

- 1. Pokud se jedná o opravdu dobrovolný zákrok, rizika si samozřejmě nese souhlasem každý sám.
-2. Pokud má být zákrok (vakcinace) kýmkoliv a jakkoliv vynucována,měl by ji v plné výši nést ten, kdo vynucuje.

Praxe v ČR je ovšem jiná. Uvidíme jak to bude v tomto případě, ale odhaduji, že vzhledem k malému zájmu k nějakému vynucování dojde. Chtěl jsem poukázat hlavně na to pokrytectví, kdy je snaha něco vynucovat (třeba i u jiných vakcín) a absolutně ne nést za to odpovědnost. Jak jsem psal - v případě dobrovolnosti s tím problém nevidím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Strach z vakcíny...

Petr Pavlata,2020-12-16 01:13:14

Ad. žádný z Vámi jmenovaných zákroků nikdo nevynucuje, podstupujete ho s informovaným souhlasem. Garance je akorát za to, že bude technicky proveden správně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Strach z vakcíny...

Svatava Malásková,2020-12-16 02:11:42

Proč sem stále pletete vynucování? Co Vás k tomu opravňuje? Nikdo Vás k tomu nenutí,a pokud nebudete chtít, nemusíte. Ostatně z nedávného rozhodnutí soudu, můžete vidět, že se to týká třeba i nemocí, jakou je tetanus a preventivní protitetanovky i když jde o zraní u koní. Ani stát si na Vás nic nevynutí, když nebudete chtít. Přestaňte s tím strašením o donucování, znevažujete tím vše, co píšete. Je přece logické, že v případě odmítačů, že by si za případnou léčbu onemocnění - ať už půjde o zmíněný tetanus, nebo covid, měl dotyčný hradit všechny vícenáklady spojené s případnou jeho léčbou sám a ze svého. Pokud i takovou formu považujete jako nucení, tak je někde něco špatně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Strach z vakcíny...

Petr Pavlata,2020-12-16 09:33:32

Samozřejmě, že v případě, kdy by jsme tu měli opravdu zdravotní pojištění, dávalo by smysl zpoplaťňovat rizikové chování (a prostoru by zde byla víc než dost). Bohužel zde máme fakticky zdravotní daň,lze to jen těžko.

Proč mluvím o vynucování? Protože je to zcela zásadní - pokud zde bude plná dobrovolnost a informovaný souhlas, je problém garance za případné problémy v podstatě vyřešen (samozřejmě za předpokladu, že budou poskytnuté informace pravdivé a úplné - za to ale ručí regulátor a výrobce)..

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Strach z vakcíny...

Martin Zeithaml,2020-12-16 11:09:03

Já se očkovat nechám, patřím do skupiny s vysokým rizikem těžkého průběhu, protože výhody převažují. Ale je to moje svobodné rozhodnutí. Kdyby mně bylo o 25 let míň velmi pečlivě bych to zvažoval.
Mám však velké obavy, stejně jako tu mnozí píší, z očkovacího rasizmu. Jak jednoduché je to zneužít k potlačení lidských práv vidíme na "dobrovolném testování" na Slovensku.

Odpovědět


Re: Strach z vakcíny...

Michaela Tejchmanova,2020-12-19 20:21:31

Presne tak, a tohle plati obzvlaste v pripade povinnych ockovani u deti. Pokud stat neco vynucuje, musi kompenzovat pripady, kdy ma dite (ci dospely) nasledkem vynuceneho ockovani dlouhodobe zdravotni nasledky. Pokud stat kompenzovat nechce, tak by v zadnem pripade nemel ockovani vyzdovat pod hrozbou represi.

Odpovědět

jen jeden komentář

Pavel Vychodil,2020-12-15 11:19:54

autor dobře popisuje situaci kolem vakcíny, vyvíjené v Austrálii.
Úvod a závěr jeho článku však postrádá a/ věcnou "příbuznost" s článkem, b/ argumentačně hodně strádá c/snaží se vyjít vstříc hlavnímu mediálnímu proudu.
Viry s námi byly, jsou a budou...lidé znají, které viry zabíjejí, a které jen "slabé kusy"...proto vakcinace proti chřipce je procentně mizivá, proti jiným podstatně horším nemocem není většinově odpor...
věta "Problém je v tom, že všichni máme více či méně strach nebo aspoň ne úplně dobrý pocit z očkování, jehel nebo dokonce z jakéhokoliv lékařského zákroku" je chucpe, pokud autor neobjasní co znamená "nedobrý pocit"...znovu opakuji, většina nemá žádný strach z vakcinace, která skutečně chrání, proveřená desetiletími...nedomnívám se, že by byl odpor proti TBC, Tetanu, a pod. (prosím, neargumentujte výkřiky z tisku o nějaké bláznivé ženské)
"Předběžná opatrnost" ohledně vakcíny na kovid vyplývá z jednoduchých úvah:
Jak to, že vakcíny doposud se připravovaly a testovaly monoho let, zatímco dnes za několik měsíců máme zaručeně "bezpečnou", a to hned několik ?
Jak to, že technologie mRNA se údajně zkoumá už 30 let, a najendou ji máme "bezpečnou", ve "správnou dobu" ?
Jak to, že se firmy právně vyviňují z vedljších možných následků ?
atd, atd,...
dle mého názoru, je to tak, že největším producentem dezinformací jsou oficiální media a "oficiální autority...ne tím, že vědomě lžou, ale tím, že vědomě zamlčují...či vědomě pouští do eteru dezinformace typu "čipování lidí"...aby na základě takového nesmyslu mohla prosazovat tu "správnou" pravdu...
znovu opakuji, autora a jeho článků si velice vážím, neměl by však se pouštět argumentačně do oblastí, které mu nejsou zcela vlastní...

Odpovědět


Re: jen jeden komentář

Julie Trojanová,2020-12-15 13:23:01

Bože chraň zdejší diskusi od takovýchto b borců. Děkujeme...

Odpovědět


Re: Re: jen jeden komentář

D. Hruška,2020-12-15 15:32:21

Dobrý den paní Trojanová. Nevidím nic pozitivního na tom, aby se lidi uzavírali do oddělených skupin podle svého vidění světa a navzájem nekomunikovali. Umlčováním lidí s jiným přístupem je naopak utvrdíte, že asi mají pravdu. Nesdílím obavy Pavla Vychodila, ale rád si přečtu argumenty obou dvou stran. To, co pro Vás je naprosto samozřejmý fakt, nemusí laik vůbec znát. Pavel Vychodil evidentně není z oboru, tak se snaží v problematice zorientovat pomocí toho, co mu je bližší - pomocí sociologické intuice. Na tom není nic špatného, zvlášť když je jeho příspěvek pod článkem bez odborných ambicí.

Odpovědět


Re: Re: Re: jen jeden komentář

Julie Trojanová,2020-12-15 16:23:19

Proboha, o jakých argumentech tu mluvíte? Argument (lat. argumentum od arguo) objasňuje, vyvrací a to ve smyslu důkazu. To co tu čtu je ale jen splácanina z dojmů..... ostatně to sám diskutující píše, že jde o jeho dojmy. Když s ním nesouhlasíte, proč tedy dotyčnému nevysvětlíte blábol typu:
..."viry zabíjejí jen "slabé kusy"...proto vakcinace proti chřipce je procentně mizivá"...
Když to tady chcete mít, a nesouhlasíte s tím, tak se přičiňte o uvádění toho, co nazýváte argumenty, na pravou míru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: jen jeden komentář

Viktor Pepe,2020-12-15 22:21:24

Uklidněte se, jste neschopná normální reakce, vemte si léky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: jen jeden komentář

Petr Chaloupka,2020-12-15 23:25:48

Naopak, reakce paní Trojanové je logická. Vadí ji nesmysly a dává zpětnou vazbu. I když je příspěvek paní Trojanové emotivní, je to pořád zpětná vazba. A ty emoce jsou pochopitelné, vzhledem k tomu textu.
Vy ovšem pouze urážíte. Nulová zpětná vazba, nulové argumenty. A podporujete chybné argumenty tím že bojujete proti reakci na ně a proti poskytování zpětné vazby. V tom je velký rozdíl.

Takže zcela dle logiky, přečtěte si, co jste napsal ještě jednou a v klidu. Je to od vás a přímo pro vás. Vy jste ten, co neumí diskutovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: jen jeden komentář

D. Hruška,2020-12-16 09:32:20

Já s ním nesouhlasím v názorech na vakcínu. Ale souhlasím s ním v tom, že lidé vakcínám proti koronaviru nedůvěřují rozhodně z jiného důvodu, než ze strachu z injekcí, jak naznačuje článek. Tito lidé mají na základě špatných zkušeností problém důvěřovat oficiálním strukturám (vlády, korporace), které vakcíny zaštiťují.

Já jsem ohledně vakcín také laik, takže usměrňování takovýchto diskutujících rád přenechám kompetentnějším lidem. Když se nikdo kompetentnější nenajde, občas se této role zhostím.

Ještě pro vysvětlení svého předchozího příspěvku doplním, že můžete sice takové lidi vyhnat z diskuse, ale nadále je budete potkávat v tramvaji, ve frontě v supermarketu a v neposlední řadě u volebních uren. Pavel Vychodil si mohl odpustit některé komentáře na osobu autora. Ale kvůli názorům bych ho z diskuse nevyháněl. Ten článek byl napsaný přesně kvůli lidem, jako je on.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: jen jeden komentář

Martin Zeithaml,2020-12-16 11:30:15

1)Jakákoliv konspirační teorie je stoprocentně pravdivá!
2) Jakýkoliv pokus tuto pravdu vyvrátit, je jen snaha mocných tuto pravdu skrýt.
Tito lidé, převážně uzavření v sociálních bublinách, neuznávají žádný argument.
Není tedy třeba se jakkoliv rozčilovat.

Odpovědět


Re: Re: jen jeden komentář

Pavel Vychodil,2020-12-15 17:20:08

je vidět, paní Trojanová, že jste také typ člověka,. který má velký problém s akceptováním jiného názoru (prosím nezaměňovat se slovem souhlas). A zároveň, pro neschopnosti létoriky, jednoduše nazvete oponenta blbcem.
Můj příspěvek se snažil, z mého pohledu, jen upozornit na to, že zatímco článek, jeho podstata, je věcně bez chyby a přínosný, úvod je jen jakási omáčka, která článek, z mého pohledu, degraduje, včetně nezaujatosti jeho autora.
Na moje některé poznámky, proč mají lidé obavy z neznámé vakcíny, neumíte, a to nejen vy, ale mnozí další "odborníci", odpovědět.
Prosím, vyvraťtě mi tedy, použiji formulaci autora, můj pocit:
"Problém je v tom, že všichni máme více či méně strach nebo aspoň ne úplně dobrý pocit z očkování, jehož technologie, byť se údajně zkoumá už 30 let, nikdy dosud nebyla využita".
Dále mi prosím argumentačně vyvraťte pocit: "Problém je v tom, že všichni máme více či méně strach nebo aspoň ne úplně dobrý pocit z očkování, jehož výrobce se předem právně vyviňuje z jakýchkoliv následků jejich použití".
A takových pocitů bych zde mohl uvést jistě mnoho. Nevím, na co jste expert, ale život je o pocitech.
Všimněte si, že na základě faktů, která nikdo nerozporuje, jsem pro sebe došel k závěru, či chcete-li, obavy, že nebudu na sobě zkoušet něco neznámého. A není divné, že čím déla trvá tato celosvětová komedie, tím více lidí dochází k pocitu, že je to jinak, než massmedia vytrubují do vzduchu ? Není to chyba těch, kteří nejsou schopni vyargumentovat opak ? Místo toho nálepkují své oponenty dezinformátory, osly, apod. ?
Na závěr, v odpovědi na můj druhý příspěvek jste sama odpověděla tak, že znovu posílil můj pocit, že se zde hraje pouze o peníze, ne o zdraví. Připomenu: Otázka: Proč se zastavil vývoj ? Odpověď: Protože mezitím ujel vlak a na trh by přišli pozdě.
Mimochodem, jak že je to s tou falešnou pozitivitou testů na HIV ?

Odpovědět


Re: Re: Re: jen jeden komentář

Jirka Brož,2020-12-15 18:05:54

Osle, chraň se Vychodilů a zabřednutí do diskuse s jejich dobrými a špatnými pocity, vydupávání si odpovědí na vyvracení toho, co už dávno věděli, líných si cokoliv vygúglit a přispívajících tu duchaplnostmi o zařezávání financí...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: jen jeden komentář

Pavel Vychodil,2020-12-15 18:22:44

sorry, nevěděl jsem,. že osel je zde pouze pro zasvěcené osly, že je zákázáno klást otázky, chtít najít odpovědi...
jenom se divím, že pokud jsou tady samí moudří, jako paní Trojanová, či Brož, kteří již dávno mají ve všem jasno, že se pan Mihulka obtěžuje, a samozřejmě i jiní autoři, přispívat takovými články, a dokonce nabízet diskuzi...
no, možná že to je tady jako za komoušů, taky na schůzích byly diskuze povoleny, ale samozřejmě jenom ty se správnými názory...a taky směli diskutovat jenom ti, co měli tu správnou legitimaci...

takže se ještě jednou hluboce omlouvám, slibuji, že se na osla už nikdy nepodívám...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: jen jeden komentář

Viktor Pepe,2020-12-15 22:18:59

Když neumíte reagovat na příspěvky "blbců", tak nereagujte, svět se bez vaší reakce nezboří.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: jen jeden komentář

Lubos Prachensky,2020-12-15 22:46:40

Viktore, ono tady nejde o "neumíte" ale o lenost. Lenost těch, kteří tu začnou psát své domněnky a nic víc. Diskuze s těmi, kteří se ptají a vynucují si odpověď, aniž by si nejprve něco k tomu zjistili. Stejně jako jste tu předvedl teď Vy, pak jen zaplevelují diskusi něčím, co téma článku nijak nedoplňuje, nerozšiřuje, a nás, kteří sem chodíme právě kvůli tomu, připravujete o čas. Diskuze je prospěšná, ale jak jste sám naznal, ne s "blbcem".

Odpovědět


Re: jen jeden komentář

Jaroslav Gutvirth,2020-12-15 18:19:38

Zaplať příroda za hlavní mediální proud pokud je racionální a ne jen emocionální viz příspěvek p. V. plný nepochopení...nepochopil bohužel ani význam očkování proti chřipce...no nazdar.Firmy se vyviňují kvůli tomu, že v některých porotních soudech právě emoce způsobí naprosto neuvěřitelné - pavědeckými argumenty - podložené odsudky firem. K ostatnímu se nevyjadřuji, po přečtení bych musel marně argumentovat ještě mnoho stránek. Všechny zdroje jsou na internetu k nalezení, tak s trochu snažte. Vy osvícený znalče chřipkové problematiky.

Odpovědět


Re: jen jeden komentář

Roman Sobotka,2020-12-15 19:47:40

Ad 30 let vyvoje mRNA vakcin, protoze to se objevilo nekolikrat. mRNA vakciny jsou zoufale neprakticke, protoze kvuli nizke stabilite mRNA bezne vyzaduji uchovani na -70C. Za normalnich podminek nema takova vakcina na trhu sanci, protoze prevoz na suchem ledu je extremne drahy a vakcinacni centra nemaji nic takoveho hlubokomrazici boxy. To je jeden z duvodu, proc se zadna firma ani nesnazila tlacit mRNA vakciny do klinickych zkousek. Pfizer vydela jen kvuli pohotovosti kterou do toho nastoupil. Vlady ted nakoupi cokoli, i kdyz je prevoz a uchovani logisticke peklo. Nicmene Moderna tvrdi, ze pro jejich vakcinu staci -20C, coz by byl prulom, nicmene ukaze cas, jestli to plati. 60 dalsich vakcin je v testovani a za nejaky jeden rok uz mozna nebude mRNA vakciny nikdo resit, pojedou adenovirove a klonalni vakciny, ktere staci vozit na ledu.

BTW, "...či vědomě pouští do eteru dezinformace typu "čipování lidí"...aby na základě takového nesmyslu mohla prosazovat tu "správnou" pravdu..." ... to je dobre :) Vyssi level konspirace.

Odpovědět


Re: Re: jen jeden komentář

Dalibor Štys,2020-12-15 21:51:32

Klídek. Pání Trojanová, pan Vychodil, ba i kamarád Roman Sobotka, budou mít tu výhodu, že je předběhne několik - možná i set - milionů pokusných králíků. Protože u nás se vakcinace z důvodů schvalování i logistiky rozběhne tak za rok. A to už všichni projdou nějakými testy, většina opakovaně, a alespoň jednou jim ty testy vyjdou pozitivní. Takže jim dojde, že protože neumřeli, dokonce pořád chodí do práce a cítí se dobře, nejspíš to není těžká smrtelná nemoc. Jen budeme docela chudí, ale holt žijeme kde žijeme a v čase v němž žijeme. Jiné země tím projdou snáz ale o kolik snáz se teprve uvidí. Jiné zas hůř.

Odpovědět

Několik otázek

Pavel Vychodil,2020-12-15 09:57:08

Znamená to pouze, že testy na HIV jsou málo specifické ?
Proč se zastavil vývoj, a nehledá se jiný "clamp" ?
Proč to nešlo obrátit a ukázat, že vakcína potenciálně chrání i proti HIV ?

Odpovědět


Re: Několik otázek

Julie Trojanová,2020-12-15 10:33:50

Neznamená.
Protože mezitím ujel vlak a na trh by přišli pozdě.
Nešlo, protože nechrání.

Odpovědět


Re: Re: Několik otázek

Pavel Vychodil,2020-12-15 10:48:03

díky, to je i moje hodnocení situace...obzvláště, dle článku, pokud to (spolu)financoval Gates, mohl se rozhodnout zaříznout tok peněz...
takže zpátky ze stromu poznání a vědění do reálného života politiky a peněz...

Odpovědět


Re: Re: Re: Několik otázek

Miloš Vejmelka,2020-12-15 13:41:45

Pane Vachodile, ve vší úctě, nejprve se ptáte, potom odpovídáte, že jste to vlastně věděl. Obohatíte odbornou diskusi o výplod ve smyslu, že to měl Gates zaříznout...
S prominutím, to si pište jemu a ne sem. Na Vaše doporučení tu není nikdo zvědavý. Nic Vás neopravňuje k tomu někomu radit, co má udělat se svými penězi. Nehledě na to co měl zařezávat, když se problém ukázal až ex post.... a už vůbec k Vaší námitce zařezávání toku peněz na tuto problematiku - víte vůbec co plácáte? K dalšímu Vašemu zdejšímu extempore se nemá ani cenu vyjadřovat. Zvažte prosím své domněnky směrovat někam jinam.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Několik otázek

Pavel Vychodil,2020-12-15 17:32:54

Paní Trojanová, vy odpovíte na otázku, proč se zastavil vývoj slibné vakcíny:
"Protože mezitím ujel vlak a na trh by přišli pozdě".
Tím jste potvrdila moje podezření, a doplnil jsem, že Bill Gates možná zastavil financování...všichni přece víme, že bez peněz, grantů, neexistuje žádný výzkum..
Načež vy odpovíte, že je to nesmysl...
takže opakuji svou otázku: proč tak rychle ukončili vývoj ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Několik otázek

Pavel Vychodil,2020-12-15 17:41:56

omlouvám se, nevšiml jsem si jména adresáta, na moji odpoveď nereagujte..

Odpovědět

Jsem v rozpacich

Pavel Pelc,2020-12-15 08:42:08

Vpodstatě jsem se z článku nedozvěděl o mnoho víc, než z běžného tisku. Čekal jsem odpověď na otázku, proč u této vakcíny vadí, že je kontraindikací testu na HIV. Pokud vím, tak tim trpi skoro kazda vakcinace.
Je rozdíl v tom, že běžně stačí počkat dva tři týdny po vakcíně, kdy už začnou vycházet HIV smysluplně, zatímco po této vakcíně to jsou řádově měsíce? Nevím, ptám se.

Odpovědět


Re: Jsem v rozpacich

Julie Trojanová,2020-12-15 10:44:03

Ach ty svatá prostoto. Než začnete něco psát, tak si tento článek přečtěte ještě jednou a zkuste nabýt alespoň základních představ o imunologii a nechtít aby Vám tu vysvětlovali a vyvraceli nesmysly jako třeba: "kontraindikací testu na HIV. Pokud vím, tak tim trpi skoro kazda vakcinace."

Odpovědět


Re: Re: Jsem v rozpacich

Marek Fucila,2020-12-16 05:45:56

Ja chápem tú otázku, pretože správu som zachytil na faceboku a tiež som si myslel, že ide o vakcínu proti HIV.
Rovnako v tomto článku je informácia, že ide o vakcínu proti koronavírusu až v šiestom odstavci. Z kontextu to síce vyplynie aj skôr, ale z úvodu nie. Jasné, že v tejto dobe sa skloňujú len vakcíny proti sars-cov-2. Ale ja tak. Skúste začať čítať článok bez predpokladu o akú vakcínu ide. Ak by človek preletel článok letmým pohľadom, nemusí si to ani všimnnúť.
Otázka by bola potom na mieste - prečo by malo až tak vadiť, že vakcína proti HIV spôsobuje falošnú pozitivitu HIV testov? Komplikácia by to bola, ale ak by bola vakcína účinná, skrátka by sa patrilo opraviť skôr ten test... :)

Odpovědět


Re: Re: Jsem v rozpacich

Pavel Pelc,2020-12-16 23:45:14

Stačilo napsat, že informace o tom, že i jiné vakcíny způsobují falešně pozitivní HIV testy, byť pouze po krátkou dobu, je mylná. Stačilo by mi to, abych se zorientoval. Invektivy si přístě nechte od cesty, děkuji.

Odpovědět

Veliká škoda

Lukáš Langšádl,2020-12-15 06:51:01

Vakcina proti hiv by ubec nebyla k zahozeni..

Odpovědět


Re: Veliká škoda

Vojtěch Kocián,2020-12-15 08:19:25

To jistě. Ale předpokládám, že to není první pokus, ve kterém se podařilo produkci protilátek proti HIV stimulovat (ať už úmyslně nebo náhodou). Takže nějaké to procento ochrany to možná poskytne (pro nákazu bude nutná vyšší expozice viru), ale dostatečné to bude asi těžko.

Odpovědět


Re: Re: Veliká škoda

Dalibor Štys,2020-12-15 21:43:52

Někdy na začástku těchto rozsáhlých diskusí jsem psal, že před 30 lety, když jsem dělal na HIV proteinech (mimochodem i na peptidu z gp41) všichni věřili, že vakcína proti HIV bude za pár let. Není dodnes.

Jestli se mi někdo po těchto zkušenostech diví, že se mi zdá vakcína proti retroviru vyvinutá za půl roku podezřelá, tak ať se klidne diví.

Odpovědět


Re: Re: Re: Veliká škoda

Mirek Sintak,2020-12-17 07:45:04

1. vakcinu proti viru HIV testuje Johnson & Johnson (CR nebyla vybrana)https://www.hiv-prevence.cz/clanky/v-evrope-a-usa-bylo-spusteno-testovani-vakciny-proti-hiv-cesko-nakonec-do-studie-nebylo-zarazeno.html
2. hlavní je - farmaceutické firmy vidí obrovský potenciál/zisky (např. jenom Polsko 60 mil.dávek) plus navýšení cen akcií, Takový výzkumný potenciál na nemoci 3. světa nenasadí.
3. vývoj nezačínal od 0, začal již při MERS a SARS, které jsou ze stejné rodiny jako COVID-19. Jakmile se přijde na "algoritmus" je už další opakování podstaně rychlejší.

A daší - HIV virus neni coranavirus, 40 000 dobrovolniku na studii se u shání lehčeji než např. na ebolu, díky poměrně velké nakažlivosti jsou výsledky rychleji dostupné...


Jo před 30 lety....se o přečtení genomu člověka ani nezdálo, "stříhání" DNA bylo sci-fi, .... a ten počítač co stál na stole, jsme nenosili v kapse.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Veliká škoda

Dalibor Štys,2020-12-17 10:09:14

To, co píšete, spíš dává za pravdu mně

1) Vakcína se testuje ale safra pořád není....
2) Pořád se na něco očkuje, tak proč ne RNA vakcínou, když je tak úžasná...
3) Žádná z těchto vakcin se nezavedla .....
4) Přesně tak, o vakcinaci proti koronaviru nevíme nic, takže bych očekával důkladné testování zejména pokud jde o vedlejší účinky. Zvláště, když byly zaznamenány případy úmrtí na přehnanaou odezvu imunitního aparátu....
5) Před 30 lety právě běžela sekvenace několika celých genomů. A běžně se už produkovaly rekombinantní proteiny. Crisp je lineární vývoj od té doby....
6) S tím počítačem je to taky tak, nic průlomového to technicky není.

To je taková Hořejšího argumentace .... pokračujeme ve slibném vývoji ... už 40 let nám to citují. Spíš je to tak, že lidé z výzkumu na RNA vakcíny léta čerpali peníze, ti, co to začali, už jsou v důchodu a jejich následníci/opakovači už si neuvědomují rizika. A mamažeři tlačí, tak se to spustilo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz