Vakcinovaným ženám prudce rostou rizikové nálezy z mamografu  
Pracoviště zaměřená na prevenci rakoviny, ať už jde o vyšetřování rentgenem, ultrazvukem či magnetickou rezonancí, všechny svorně hlásí, že stále více pacientek odesílají na chirurgický zákrok zvaný biopsie. Nový poznatek se stane vodou na mlýn hnutí antivax, které už delší dobu hlásá, že si očkováním přivodíme rakovinu.

Ukázka mammogramu prsu v ML projekci. Po vakcinaci se u mnoha žen na snímku zmnoží řada různě velkých světlých lokalit, které toto vyšetření nedovoluje odlišit od ložisek šířící se rakoviny. Kredit: volné dílo.
Ukázka mammogramu prsu v ML projekci. Po vakcinaci se u mnoha žen na snímku zmnoží řada různě velkých světlých lokalit, které toto vyšetření nedovoluje odlišit od ložisek šířící se rakoviny. Kredit: volné dílo.

Před několika dny byly publikovány v časopise American Journal of Roentgenology poněkud znepokojivé výsledky studie. A protože mám čerstvé vlastní zkušenosti s vakcinací, dovolím si je tentokrát do toho, co zjistili Američané, zamotat i něco osobního.

 

Včera jsem si byl byl pro zobanec Astrou Zeneca. Jak už to u nás rádo chodí, tak se přihlašovací databázi ministerstva, s tou na středisku, spárovat nepodařilo, a přišlo na řadu staré dobré papírování u jedné ze sestřiček a pak ještě jednou to samé u druhé, která to vše znovu zanášela do jejich vlastního registru. Pak ale vše proběhlo, jak se na vakcinaci sluší a patří, snad jen že požadavek, že si rád připlatím za narkózu, zůstal nevyslyšen. Stejně tak snaha získat kartičku a propuštění z čekárny před uplynutím dvaceti minut po výkonu. Argumentace, že jim jdou hodiny pozdě nezabral. Vakcinaci jsem spojil s vyzvednutím předem zaplaceného solárního panelu. Doma také vše probíhalo v pohodě, ale jen do večera. To mi začala být zima. Kdyby se mne v tu chvíli ptali na vedlejší účinky, s odpovědí na otázku, zda mne bolí hlava, váhal bych. Kdyby se ale ptali na nitrooční tlak, tak bych zaškrtal všechny tři křížky a ještě jich pár přidal. Mimoděk mi to připomnělo doby závodničení, kdy se ještě dalo podvádět, a kvůli snížení valivého odporu a získaným setinkám v cíli, jsme jezdili na takzvaných „dřevácích“ – kolech natlakovaných k prasknutí. Co se hodnocení střevního traktu týče, tak na ten nejlépe sedí pocit blivno“ (poznámka překladatele z moravštiny: „těsně před pozvracením).

 

Rána jsem se ale, jakž takž ve zdraví dočkal. Člověk má být vděčný za každé nové jitro, a tak všechna ta příkoří snáším s pokorou, že snad tím svou troškou přispěji do mlýna stádní imunity. Proč se zde tak rozepisuji, když všechny uvedené příznaky jsou dávno známy? Jednak proto, že nemůžu spát, že sdělená bolest je poloviční, a v neposlední řadě, že mi probdělá noc umožnila dát si ty moje trable do souvislosti s něčím, o čem se moc nemluví. A když mluví, tak hloupě. Správně to popisuje nejnovější práce kolektivu Konstance Lehmanové. Je určena především americkým specialistům - onkologům. Protože ale jde o výsledky studie provedené na Američankách u nichž barva pleti nehrála roli, lze soudit, že s podobnou situací se budeme setkávat i u nás.

 

Ať už z kapacitních důvodů nemocnic, nebo z obav pacientů chodit někam, kde člověk může něco chytnout, se doba covidová vyznačuje odkládáním méně nutných vyšetření. Spolu s tím, jak se situace začne lepšit, ženy začnou dohánět, co zanedbávaly - vyšetření prsů na mamografu.

Neodpustím si ale ještě jednou se vrátit k vlastnímu nočnímu prožitku. Jako lempl, který si nechal propadnout vakcinaci na tetanus, jsem v uplynulém roce musel podstoupit znovu celou vakcinační sérii. K tomu jsem si přidal dobrovolný zobanec proti chřipce. Mohu proto dnes porovnávat reakci minulých a stávající vakcinace na covid. Porovnat se to nedá. Na rozdíl od předchozích mám za sebou probdělou noc, bolí mne celý človák a k bolestivosti kůže, se nad ránem přidalo pálení na plících. Další řádky rozhodně neberte jako doporučení, ale jako akt posery, který začal mít dojem, že nejspíš covid prodělal, a že právě proto jeho imunitní systém reaguje tak přehnaně a že to hrozí průšvihem. Nebylo by to až tak nepravděpodobné. Vysočina patřila v poslední době k nejpostiženějším regionům a výsledky testů tu vykazovaly přítomnost protilátek u padesáti procent testovaných. Strach z možného zhoršování stavu mne přivedl až k činu, z něhož si příklad neberte. Od spokojeně vedle spící astmatičky, jsem vzal ze stolku inhalační přípravek s kortikosteroidem. V dobré víře, že by mohl imunitnímu systému v plících domluvit, aby nebláznil zhoršováním zánětu, tvorbě otoku s přemírou exudátu,… jsem ho vdechl. Jak se situace po zmíněném samoléčitelství vyvine, dám ještě vědět v diskuzi. Zatím můj stav připomíná „na západní frontě klid“. Jen ten pohled do zrcadla nepotěšil. Stačilo několik hodin, abych všem okolo dával najevo, že se mám dobře - „přibral“ jsem v obličeji, na krku a taky v podpaží. Tam to ale může být sugesce, protože mne to tam bolí.

Constance Lehman, profesorka radiologie na Harvardu a ředitelka Centra pro radiologickou diagnostiku ve Všeobecné Massachusettské nemocnici v Bostonu. Vedoucí výzkumného týmu. Kredit: C.Lehman.
Constance Lehman, profesorka radiologie na Harvardu a ředitelka Centra pro radiologickou diagnostiku ve Všeobecné Massachusettské nemocnici v Bostonu. Vedoucí výzkumného týmu. Kredit: C.Lehman.

 

Protože se my muži, až na nějaké ty maličkosti (zaplať pánbůh za ně), od žen zase tak moc nelišíme, určitě mezi nimi bude řada těch, jejichž imunitní systém také bude na očkování reagovat nasupeně, jako ten můj, což i na jejich mízních uzlinách zanechá následky. Tímto oslím můstkem se dostáváme k tomu, co popisuje ameriská studie. Nejen silná, ale i mírná, nebo dokonce bezpříznaková reakce, se na uzlinách podepisují. Když to zkrátíme, tak i prodělání covidové infekce, které si žena nemusí být ani vědoma, se na snímku z mamografu často objeví ve formě útvarů, které se od posledního vyšetření zvětšily, a rovněž růstem počtů malých nepředložeností, které dřív nebyly. K obojímu vyšetřující musí přistupovat s vědomím, že by mohlo jít o diseminaci nádoru a o šíření rakovinových ložisek. Následuje to, co musí. Pacientka se posílá na chirurgii s požadavkem provedení punkce a mikroskopického posouzení podezřelé tkáně.


Z komentářů autorů studie, a jejich kolegů z branže, kteří se k tomu začínají vyjadřovat, lze vyčíst ještě něco. Že ke zvětšování uzlin po vakcinaci proti COVID-19 , dochází bez ohledu na použitý typ vakcíny. A také že tento efekt bude nejspíš přetrvávat dlouho. Rozhodně po řadu měsíců, nejspíš roky. I když byl článek určen lékařům specialistům, možná nebude od věci seznámit s ním i naše drahé polovičky. Bylo by chybou, kdyby se k nim dostávalo vysvětlení od pošuků argumentujících výsledky studie ve smyslu: „vakcinace Vám zvyšuje riziko rakoviny!“. Bravurně tak motají dohromady poznatky studie Lehmanové, s jinými výsledky, dokládajícími, jak oddalování pravidelných kontrol, se na populaci mstí větším počtem zanedbaných rakovin, komplikovanějším léčbám i vyšší mírou úmrtnosti.


Sepsání tohoto obšírného povídání berte prosím jako snahu uklidnit všechny ženy, kterým po mamografu přijde obsílka na chirurgii a onkologii. Nebude jich málo. Z valné většiny však půjde o planý poplach a ne nález, na který by bylo třeba vzít „větší kladivo“. A pokud ano, nebude to následek vakcinace, spíš zanedbaných kontrol. Pochopitelně, že tak jako v případě snímkování na rentgenovém mamografu, také vakcinace s sebou jistá rizika představují a moje nynější zkušenosti, jsou toho dokladem. Nicméně je dobré mít stále na paměti, že  na pomyslné  misce vah, prospěch převažuje.

 

Za zamyšlení stojí i další argument Lehmanové, a sice, že se vakcinace do ramene projevuje převážně zduřením uzlin v horní polovině těla, a že právě to vyšetření mamografem komplikuje. Pokud by ženy, které vakcinace teprve čeká, preferovaly své hýždě, dočasnou nekonformnost sedínky by vyvažovalo méně falešně pozitivních nálezů.


Literatura

Constance D. Lehman, et al, Mitigating the Impact of Coronavirus Disease (COVID-19) Vaccinations on Patients Undergoing Breast Imaging Examinations: A Pragmatic Approach, American Journal of Roentgenology (2021). DOI: 10.2214/AJR.21.25688

 


 

Podotek

A pokud by někoho ještě zajímaly mé trable, tak po dvaceti hodinách od vakcinace se mi všechna bolest stěhuje do očních bulv a přidávají se zuby. Teplota 38 - 38,5 setrvale.  Pohled do mobilu dál vybuzuje dojem nebožáka stiženého Bsedowovou chorobou. Stav dalších neduhů beze změn, a pokud se něco lepší, tak jen o půl slepičího kroku. Další hlášení výsledku střetu s „Astrou“, doplním později. Je štěstím, že nemusím na mamograf.

---

Po padesáti hodinách od vakcinace teplota z 38 poprvé střídavě chvílemi klesá. Bolestivost kůže ustává, oči stále bolí a ani petechie v bělmu (krvavé oči) se nelepší. Bolení hlavy a kloubů se po celou dobu nedostavilo a doufám že už ani nedostaví. Pálení na plících přestalo, krátký dech trvá, což signalizuje přetrvávající mírný otok .

----

Po šedesáti hodinách: Děti se mne přestaly bát a už mi kvůli červeným očím neříkají Drákulo. Všechny příznaky připomínaly středně těžkou chřipku. Rozdíl je v tom, že zatímco s chřipkou se člověk pere týden až čtrnáct dnů a zlepšení přichází pomalu, u mne vše až záhadně rychle  ustupuje. Až na mírnou slabost se cítím výborně. Život je báječný!

Datum: 10.03.2021
Tisk článku

Související články:

O prevencii, zdravých nemocných a nemocných zdravých     Autor: Matej Čiernik (25.05.2012)
Jak kampaň masivního očkování zařídila bezpečnější sex pro všechny     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2017)
Nahradí mamografii pilulka?     Autor: Josef Pazdera (04.05.2018)
Implantabilní pasti na rakovinové buňky     Autor: Josef Pazdera (09.12.2019)
Předoperační blokáda β receptoru propranololem snižuje biomarkery metastáz     Autor: Marek Lapka (03.02.2020)
O rakovině, střevech a CD47     Autor: Josef Pazdera (13.03.2020)



Diskuze:

Nová téma?

Vladimír Bzdušek,2021-03-11 20:44:23

Objavila sa nová téma. Uvoľňovanie a vdychovanie mikročastíc polymérov uvoľňovaných z teraz povinných respirátorov pri dlhšom? použití. Možno by to stálo za článok. Inštrukcie pre spôsob použitia respirátorov podľa nových pokynov hygieny sa dosť líšia od pokynov na použitie v manuáli výrobcu respirátora. Toto berte čisto ako technickú poznámku bez akéhokoľvek bočného úmyslu.

Odpovědět


Re: Nová téma?

Jan Novák9,2021-03-12 11:10:34

Problém by odstranil respirátor s nádechovým ventilem (snadno odstranitelným pro pohodlné kouření cigarety :-)
Okolí by bylo chráněno, odpírač by nadechoval přes ventil a brzo se nakazil...
win-win situace.
Mohli by si také připsat + za aktivní spolupráci na vylepšení kolektivní inteligence - někteří by to nepřežili.
Já myslím že takové respirátory by se u nás dobře prodávaly.

Odpovědět

AstraZeneca vs. Dansko

Martin S.,2021-03-11 11:38:57

Ze pry krevni srazeniny u Danu ockovanych Astrou.
https://twitter.com/dwnews/status/1369955137448448001

Nektere staty pouzivaji Astru pro vsechny, jine jen pro mladsi rocniky, a Danove ji zrovna docasne zakazali.

Odpovědět

Očkování

Ondra H.,2021-03-11 10:53:21

Zvětšila se lymfatická tkáň jako reakce na očkování. V této době prosím Vás, neděste lidi!!

Odpovědět


Re: Očkování

Vít Výmola,2021-03-11 11:41:00

Ale vždyť o tom ten článek právě je! Takto umravňovat by se měla úplně jiná média.

Odpovědět

Ukázková diagnoza F45. 2

Ladislav Truska,2021-03-11 01:47:31

Odpovědět


Re: Ukázková diagnoza F45. 2

Florian Stanislav,2021-03-11 10:13:08

Předpokládám, že autor článku je ukázkový nehypochondr.
Místo týdne polehává jeden den, psychiku doladí mírně humorným článkem a druhý den jde řezat dříví.

Odpovědět


Re: Ukázková diagnoza F45. 2

Petr Hankovec,2021-03-11 23:40:59

to bych u vás mohl předpokládat F22.0 :-(

Odpovědět

Co by som bol za chlapa?

Daniel Suchon,2021-03-10 21:22:05

KHHned ma napadla jedna "prasarna". Mozem to chapat tak, ze sa mojej polovicke na par mesiacov zvacsia prsia?

Odpovědět


Re: Co by som bol za chlapa?

Eva M,2021-03-10 21:41:05

:( bohužel spíš tak, že "polovičce" dochtoři odeberou vzorky a "napakují se" i nějaké ty laaboratoře, patologové a tak....

Odpovědět


Re: Re: Co by som bol za chlapa?

Eva M,2021-03-10 21:46:40

;-) ale tuhle kdesi psali, že jak pánové přijdou o čich, tak už prý je tyto věci beztak neberou... je to takové to... komplexní řešení

Odpovědět


Re: Re: Co by som bol za chlapa?

Pavel Hudecek,2021-03-10 21:52:41

Takže závěr je, jít na mamograf těsně před očkováním, pak si v klidu užívat větší velikosti a do příště to bude zas v normálu:-)

Odpovědět


Re: Re: Co by som bol za chlapa?

Čestmír Berka,2021-03-14 15:34:07

Můžete nám objasnit, proč píšete tyhle stupidity? A nejen tady, ale i pod články pana Wágnera? Tenhle článek je proto, že tahle situace dochtorům, patologům a laboratořím vadí. Jsou to oni, kteří na to přišli. Váš neuvěřitelně blbý výplod bude zvěčněn...

Odpovědět


Re: Re: Re: Co by som bol za chlapa?

Eva M,2021-03-14 17:49:09

Když dovolíte, mně připadal ne zcela šťastný ten úplně první zlehčující komentář spojující podezřelý nález s "potěšitelným pohledem pro chlapa" (je mi jasné, že to komentátor asi nemyslel úplně vážně); moje odpověď měla (rovněž zlehčující formou) upozornit na to, že se může jednat o dost nepříjemný problém / lze uvažovat i o tom, že by se mohlo jednat o známku nějakého širšího problematického procesu.

Pan Wágner - jeho téma je složité a pan Wágner jej pojednává z určitého pohledu. Jeho řešení přinese problémy. Zda lze najít jiné řešení, s nímž by bylo problémů méně - nevím, bylo by to dobré. Toť asi vše.

Odpovědět

.

Am Am,2021-03-10 20:41:53

https://www.badatel.net/lekarov-ktori-objavili-rakovinove-enzymy-v-ockovacich-latkach-nasli-zavrazdenych/

Odpovědět


Re: .

Pavel Hudecek,2021-03-10 21:50:26

badatel.net - WOW - dlouho jsem neviděl tolik kravin pohromadě:-) anti5G, antirouškaři, antiočkovači, ... jsou tam někde i ty pohádky o Teslovi, HAARP a přenosu energie? Nebo už vyšly z Módy?

Odpovědět


Re: Re: .

Vít Výmola,2021-03-11 11:38:30

To víte, že jsou. Aspoň byly před lety, kdy jsem tam nakoukl naposled. A nedá se předpokládat, že by od té doby došli k rozumu.

Odpovědět

informace

Josef Nýč,2021-03-10 17:34:51

Dobrý den. Je jen škoda, že ,,objektivní,, informátoři různého druhu si z toho jen vyberou, co
se jim hodí do jejich blábolů a oficiální zprávy ani nehlesnou. Zajímavější je megan nebo diana.

Odpovědět


Re: informace

Tadeas Milín,2021-03-10 18:48:05

Čo pan Machala povie na Sputnik, který sme doviezli? A na spisovateľ a: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgxwLsmmzHlzFlbpjxbpPsBlbGCXt?projector=1

Odpovědět

Zkušenosti očkujícího i očkovaného

Ladislav Machala,2021-03-10 17:34:22

Regionální lymfadenopatie po aplikaci vakcíny není nic mimořádného, ale je součástí normální reakce. Aplikace do deltového svalu je pro i.m. podávané vakcíny obecně preferovaná, poněvadž jak struktura svalových vláken, tak krevní a lymfatická drenáž této oblasti zajišťuje optimální nástup imunitní odpovědi. Aplikace do hýždí by tedy nemusela by tedy nemusela být dostatečně imunogenní a navíc by mohla způsobit lymfadenopatii v jiných "choulostivých" oblastech. Spektrum projevů reakce a nežádoucích účinků po očkování je samozřejmě velmi pestré s velmi individuální variabilitou.
Já jsem po prvé dávce vakcíny Pfizer měl 2 dny jen mírnou bolestivost místa vpichu, po druhé dávce byla tato bolestivost intenzivnější a trvala 3 dny a byla provázená celkovými příznaky jako pocit únavy, zimomřivost, bolest kloubů, svalů a hlavy - vše po třech dnech úplně odeznělo. Některé z obtíží, které v souvislosti s vakcinací popisuje autor článku, na mě činí dojem spíše psychogenního původu.

Odpovědět


Re: Zkušenosti očkujícího i očkovaného

M. Bárta,2021-03-10 18:33:24

Vážený pane kolego, dovolím si Vám oponovat. Popisované problémy s očima se jen těžko dají svést na psychogenní záležitost. Jsem oftalmolog a každým dnem mám na podobné téma telefonáty. Těm, kteří se ke mně následně dostavili, tonometr nebývale vysoké hodnoty naměřil. Vzhledem k incidenci nemyslím, že Vaše diagnóza je správná a to vzhledem i k dalším zde popisovaným symptomům.

Odpovědět


Re: Re: Zkušenosti očkujícího i očkovaného

Lenka Nová,2021-03-11 12:54:13

Máte pravdu,stačí se podívat do Evropského reportu http://www.adrreports.eu/en/search_subst.html# a vyhledat podle vakcíny (pod C).U Pfizeru je udáváno 2144 očních komplikací ve věkové skupině 18-64,282 ve věkové skupině 65-85,71 případů ve věku nad 85 let a 107 u kterých nebyl uveden věk.COž opravdu není málo,pokud nepočítáme ty,které nebyly hlášeny.

Odpovědět


Re: Zkušenosti očkujícího i očkovaného

Monika Drabova,2021-03-11 00:46:46

Pane Machalo, Vaše představa, cituji Vás: „aplikace do hýždí by nemusela být dostatečně imunogenní“ , je již zastaralá. Je tomu právě naopak, než co tvrdíte. Z modernějších prací vyplývá, že aplikace imunogenu do hýždí, je z pohledu titru tvořených protilátek (stejně tak i v provokaci buněčné imunity), účinnější. Autoři pro svá pozorování uvádí i logické vysvětlení. Téměř po celou dobu lidské existence bylo pro člověka mnohem důležitější si uchovat schopnost běhat a chodit, než nevládnout třeba jednou rukou. Proto mu evoluce výkonnější obranu přesunula do "spodních lokalit"- to aby byla co nejrychleji „po ruce“. Kdo si nesehnal potravu, zemřel, kdo neutekl, byl sežrán. Proto se nám ještě dodnes podebraná pata hojí rychleji, než podebraná dlaň. Vaše představa postrádá i podporu v pokusech na zvířatech. I u těch je jedno, zda jim injikujete imunogenní látku do přední, nebo zadní končetiny, výsledek v titru tvořených protilátek, je stejný.

Odpovědět


Re: Re: Zkušenosti očkujícího i očkovaného

Vít Výmola,2021-03-11 11:36:35

Nebudu rozporovat ani jedno tvrzení, protože tomu nerozumím, a tak mi to nepřísluší. Nicméně musím souhlasit s panem Machalou, že raději budu mít po aplikaci oteklé podpaží, než ehm... něco jiného.

Odpovědět


Re: Re: Zkušenosti očkujícího i očkovaného

František Kalva,2021-03-11 14:43:05

Nejsem odborníkem, přesto se mohu jen podivit nad vaším odvážným tvrzením. Že by odborníci z farmaceutických firem, neřkuli sami lékaři v očkovacích centrech neznali vámi zmiňované "modernější práce". Jestli to nebude přece ještě jinak a to, že je v ordinaci nesporně pohodlnější a rychlejší obnažit rameno než vycenit pozadí. Navíc potenciálně rozbolavělé rameno je v dnešní sedavé době přece jen snesitelnější než rozbolavělá sedínka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zkušenosti očkujícího i očkovaného

Mintaka Earthian,2021-03-11 23:08:21

"Že by odborníci z farmaceutických firem..."

Možná je to podobné, jako spoléhat na řemeslníky, že zvolní nejlepší postup a odvedou nejkvalitnější práci.
Možná to v reálu funguje přesně proti tomu předpokladu. Když má někdo dlouhodobě zažitý určitý postup / představu, / postupy, tak se mu obtížněji přesedlává na "novější".

I k tématu Covidu jsem se osobně setkal s několika případy, kdy "odborníci" zastávali pro mě nepochopitelný názor a jejich argumenty mě naprosto nepřesvědčily.

Kromě "zažraných zvyků" zde také může hrát roli přílišná specializace, ztráta širokého rozhledu, ztráta schopnosti kriticky hodnotit zažité proti novotám, obranně-pohrdavý postoj k někomu z jiného oboru, když si dovolí sahat do "mého" oboru.

Odpovědět

Pfizer 2

Míla Křížek,2021-03-10 16:17:01

Zkušenost 90ti leté babičky po očkování: vůbec žádné příznaky. Celkem by mě zajímalo, jestli se dostaví alespoň požadovaný efekt vakcíny, nebo taky vůbec nic :-/. Bohužel na testy protilátek jí asi nedostanu.

Odpovědět

zkušenosti

Eva M,2021-03-10 14:51:59

Dobrý den,
díky za zkušenosti - možná je trochu nešťastné, že se jeví, jako by se ty reakce ouředně příliš nesledovaly... pak člověk neví, zda "hnát" 85letého zatím neočkovaného (opatrného) příbuzného na Astru Zeneku, nebo raději počkat, až se indikace vakcín ustálí....

Také mne zaráží, že dosud nebylo odloženo sčítání lidu, avizované na 26. na 27. 3. 2021.... když zde máme všechny ty mutace (v Brně včetně jihoafrické), které "se přenesou během vteřiny", neutěšenou situaci s nákazami atd... cosi mi říká, že ne všechny starší osoby budou schopny sečíst se elektronicky; pramen tohoto epidemiologického optimismu jest mi záhadou ("modří už vědí"?)... :)) tak hlavně aby nám nenastalo "záhadné zhoršení v půli dubna, zejména mezi seniory, jasně zaviněné velikonoční meukázněností"

"nasupený" imunitní systém jest úkaz ne zcela blahý - no, hlavně aby se z toho nevyvinulo vyhánění čerta ďáblem....zdali se jím někdo zabývá?

škoda, že sem již nechodí profesoři Matula, Štys a další....

Odpovědět


Re: zkušenosti

Martin Vondráček,2021-03-11 09:44:49

Aby nám v některých regionech nevzrostly případy už za týden, dva na základě současných povinných testů ve firmách. Možná se negativní a pozitivní efekt vyrovnají, ale zatímco je naděje odhalit kolem poloviny pozitivních a izolovat je dřív, tak je také v mnoha firmách větší šance, že se od těch pozitivních v testovací místnosti nakazí negativní. Vždyť si tam testovaný musí sundat masku. A pochybuji, že v každé firmě budou po každém testovaném dělat průvan... U nás je to navíc samotest v jedné meetingové místnosti, sami, takže na to všichni kašlou. Jen u nás tam teď skoro nikdo nechodí, tak bych se asi nebál problémů. Samozřejmě někde asi testují venku, ve stanu apod., takže pak je to něco jiného.

Odpovědět

Pfizer

Radovan Slegl,2021-03-10 14:08:50

Osobní zkušenost s Pfizer: až na večerní lehký zimniční pocit a druhý den nepatrně nepříjemný pocit v rameni, žádné příznaky. Je to silně individuální. Lidé ze stejné očkované skupiny měli příznaky od 0 po "blivno" :)

Odpovědět


Re: Pfizer

Pavel Gašperík,2021-03-11 06:25:58

osobná skúsenosť bakcina Comirnaty - okrem mierne bolestivosti v okolí vpichu nič mimoriadne , okrem zvýraznenia pocitu anorexie k práci ...

Odpovědět


Re: Pfizer

František Kalva,2021-03-11 14:50:48

Já po první dávce Comirnaty necítil lautr vůbec nic a po druhé lehkou ospalost (ale to u mně v zimním zamračeném dni není nic mimořádného)a asi 3 dny bolavý vpich, asi stejně citlivý, jako když mě ďobla včela. Takže je to silně individuální, navíc nelze vyloučit prudší reakci jako důsledek buď zcela čerstvé nebo naopak starší nákazy Covidem, holt furt nejsou data. Ale být hysterický protože někomu zduří lymfatické uzliny a přitom ignorovat, že tento symptom může být tím zásadním mezi životem a smrtí, je mírně řečeno zpozdilé.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz