Hluboko v zemském plášti jsou zřejmě pohřbeny kusy cizího světa  
Pod Afrikou a pod Pacifikem se nalézají obrovské a přízračné masy superchocholů. Jsou to anomálie hornin s vysokou hustotou, které geology vábí a děsí zároveň. Podle (staro)nové hypotézy to jsou kusy rozervané protoplanety Theia, která se před miliardami let srazila s protoZemí a vytvořila tím Měsíc.
Africký superchochol. Kredit: Ward et al. (2020), Geochemistry, Geophysics, Geosystems.
Africký superchochol. Kredit: Ward et al. (2020), Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Možnosti zkoumat svět pod našima nohama jsou jen omezené. Přesto tam nacházíme neuvěřitelné věci. Jsou tam například naprosto gigantické „anomálie“, ohromné masy horniny s vysokou hustotou, které existují ve spodní části zemského pláště. Jde o superchocholy (LLSVP, large low-shear-velocity provinces), z nichž se jeden nachází po Afrikou a druhý pod Tichým oceánem.

 

Qian Yuan. Kredit: Arizona State University.
Qian Yuan. Kredit: Arizona State University.

Otázkou je, co jsou tyhle anomálie zač. Existuje celá řada hypotéz, které je pochopitelně velmi obtížné nějakým způsobem ověřit. Tým modelářů americké Arizona State University v nedávné studii propojil přízračné superchocholy s dnes převládající a zároveň velmi divácky atraktivní teorií vzniku Měsíce při dávné srážce protoZemě s protoplanetou velikosti Marsu, nazývanou Theia. Mělo k tomu dojít zhruba před 4,5 miliardami let a Měsíc se tehdy slepil ze suti, které po této nezměrné srážce zbyla v blízkosti Země.

 

Srážka, jakou byste nechtěli zažít. Kredit: NASA/JPL-Caltech.
Srážka, jakou byste nechtěli zažít. Kredit: NASA/JPL-Caltech.

Vedoucí výzkumu Qian Yuan a jeho kolegové jsou přesvědčeni, že Měsíc není to jediné, co z této planetární srážky zbylo až do dnešních dnů, tedy kromě utvořené Země jako takové. Jejich modely ukazují, že by zmíněné superchocholy mohly ve skutečnosti být kusy pláště protoplanety Theia. Plášť této protoplanety byl podle nich bohatý na železo a měl vysokou hustotu. Po srážce protoplanet se kusy pláště Thei zanořily hluboko do zemského pláště. A po miliardách let tam stále jsou zřetelné.

 

Jak podotýká Yuan, hypotéza Obrovské srážky (The Giant Impact Formation) je dnes sice propíraná ze všech stran a představuje mainstream, ale s důkazy takové události na úsvitu Sluneční soustavy to není moc valné. Yuan s kolegy zjistili, že plášť protoplanety Theia mohl být zhruba o několik procent hustší než zemský plášť. Proto se kusy pláště protoplanety mohly ponořit hluboko do zemského pláště a tam vytvořit struktury, které díky seismickým vlnám pozorujeme jako superchocholy.

 

Myšlenka, že superchocholy jsou vlastně suvenýrem z cizího světa, není úplně nová. Yuan a spol. to ale doposud nejvíc propracovali. Jejich závěry jsou také v souladu s předešlým výzkumem, podle kterého určité charakteristiky superchocholů svým stářím odpovídají době před srážkou s protoplanetou. Yuan nezastírá, že je to extravagantní nápad. Je ale přesvědčený, že se to opravdu mohlo stát. Další výzkum snad napoví víc.

 

Video: 2021_LPSC_Yuan

 

Literatura

Science Alert 24. 3. 2021.

Datum: 25.03.2021
Tisk článku

Související články:

Kus mladé Země přežil dramatické zrození Měsíce     Autor: Stanislav Mihulka (18.06.2014)
Vznikly marsovské měsíce Deimos a Phobos v děsivé srážce planet?     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2016)
Špatná zpráva? Život se možná na Zemi objevil díky gigantické srážce     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2019)



Diskuze:

Roman Madala,2021-03-26 12:15:34

Ja by som išiel ešte ďalej a myslím si, že takéto asymetrické rozloženie hmoty v zemskom plášti naštartovalo na mladej Zemi tektonickú činnosť.

Odpovědět


Re:

Martin S.,2021-03-26 15:35:25

To je zajimava a hrozna myslenka. Vzhledem k tomu, ze se uvadi, ze tektonicka cinnost je nutna pro vznik a/nebo rozvoj zivota (aby se dopravilo dost mineralu do mori, udrzovani teploty, plus mozna neco dalsiho), bychom tu za platnosti te hypotezy a bez srazky s Theiou nebyli.

Dva linky, ktere jsem k tomu vy-duckduckgo-oval:
https://www.osel.cz/4756-proc-nas-mimozemstane-nekontaktovali-bydlime-na-spatne-adrese.html
https://www.scientificamerican.com/article/earths-tectonic-activity-may-be-crucial-for-life-and-rare-in-our-galaxy/

PS Zdravim do jizni Afriky.

Odpovědět


Re:

Eva M,2021-03-27 10:30:36

... bysem šla ještě dál a optala se modelářů, jak se šišatost s asymetrickým rozložením hustoty a magnetických sil projevovaly/budou projevovat (třebas i to počasí patrně bylo/bude ovlivněno...)... jsou to sice jen modely....

Odpovědět


Re: Re:

Eva M,2021-03-27 10:34:10

....ovšem ty dva velké LLSVPs na schématu vypadají trochu zvláštně - zvláštní rozložení... nebo ne?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz