Další bod pro koronavirus – dysfunkce mužnosti  
Spolu s tím, jak se protiepidemiologická opatření rozvolňují, přibývá váhajících, zda má smysl se ještě nechat očkovat. Specializované urologické pracoviště Clevelandské kliniky zveřejnilo poznatek, o němž by mladí muži měli vědět.

Nešťastná žena si stěžuje u soudce (qadi) na manželovu neschopnost. Osmanská miniatura. Kredit: Sema Nilgün Erdoǧan, Sexual life in Ottoman society, volné dílo.
Nešťastná žena si stěžuje u soudce (qadi) na manželovu neschopnost. Osmanská miniatura. Kredit: Sema Nilgün Erdoǧan, Sexual life in Ottoman society, volné dílo.

O komplikacích, které nám koronavirové onemocnění může způsobit již toho bylo napsáno tolik, že už to jednoho ani nebaví číst. Že je Covid-19 vysoce infekční onemocnění a že může být od bezpříznakového, po závažné onemocnění s horečkou, kašlem, dýchacími potížemi a ztrátou čichu, si již na vlastní kůži mohla ověřit řada z nás. Dost je i těch, kteří měli tu smůlu, že jim následkem onemocnění zůstaly následky v podobě poškozeného srdce, plic, nebo ledvin.

 

Dr. Ryan Berglund, chirurg urolog na Cleveland Clinic Main Campus. Kredit: R. Berglund.
Dr. Ryan Berglund, chirurg urolog na Cleveland Clinic Main Campus. Kredit: R. Berglund.

Ani po roce pandemie nás „devatenáctka“ nepřestává překvapovat. Na další její záludnost upozorňuje americké pracoviště Clevelandské kliniky. Jde o neziskové akademické pracoviště, a tak ho těžko podezřívat z nějakých nekalých přesvědčovacích snah hájících zájmy výrobců vakcín. O co jde? Doporučuje mladým mužům se nechat očkovat.

 

Virus má totiž mít na svědomí problémy v řadě ložnic. Když se nad tím zamyslíme, tak to vlastně není tak překvapivé zjištění. Spíše to zatím moc lidí nenapadlo, dávat si věci i do této souvislosti. Už delší dobu se ví, že koronavirová infekce poškozuje krevní cévy. K tomu se ráda přidává tvorba krevních sraženin. Nic z toho nepřispívá k bezproblémovému zásobení tkání vším potřebným. Bylo by tudíž s podivem, kdyby se to, co se týká cév v hrudním koši, se netýkalo také těch, které mají v popisu práce pumpovat krev do naší mužské chlouby.

Dr. Ranjith Ramasamy, androlog a urolog, ředitel programu reprodukční urologie na Millerově lékařské fakultě University of Miami. Kredit:  R. Ramasamy, UM.
Dr. Ranjith Ramasamy, androlog a urolog, ředitel programu reprodukční urologie na Millerově lékařské fakultě University of Miami. Kredit: R. Ramasamy, UM.

 

Teprve až vědci vyzbrojení elektronovým mikroskopem, zkoumající topořivou tkáň pacientů s problémy, nalezli v ní částice koronaviru (SARS-CoV-2). Označili je za původce změn, které měly za následek nezáviděníhodné intimní problémy. Zajímavé na tom je, že se to týkalo mužů, kteří byli v pořádku, a teprve až šest až osm měsíců poté, co prodělali COVID-19, se stali styku neschopnými.

Podobně, jako praktici v Clevelandu, to vidí také Dr.  Ranjith Ramasamy, ředitel programu reprodukční urologie na Millerově lékařské fakultě University of Miami. I on má pro popsaný problém stejné vysvětlení: „Samotné krevní cévy nefungují správně a nejsou schopny poskytnout dostatek krve pro to, bez čeho to zkrátka „nejde“.Žel s tím nic nenadělají ani výmluvně tvarované modré pilulky.

Dr. Ashutosh Tewari,urolog a onkolog, The Mount Sinai Hospital, Mount Sinai Beth Israel. Kredit: Nmishra9, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, CC BY 3.0
Dr. Ashutosh Tewari,urolog a onkolog, The Mount Sinai Hospital, Mount Sinai Beth Israel. Kredit: Nmishra9, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, CC BY 3.0

 

Je sice pravdou, že popisovaný hendikep se dá lehce obejít technikou oplození in vitro (ve zkumavce), ale brát to na lehkou váhu, také není radno. Ztráta reprodukční zdatnosti s sebou nese těžké psychické trauma a častý rozpad, jinak dobře fungujících vztahů. A aby toho nebylo málo, tak pokud jsou poškozeny cévy „tam dole“, je nanejvýš nepravděpodobné, že ty nahoře, jsou v pořádku. Nejspíš na tom podobně budou i ty v plících, ledvinách, srdci i mozku.


O poznání optimističtěji to vše vidí Dr. Ash Tewari, předseda urologie na Icahn School of Medicine na Mount Sinai v New Yorku. Připouští, že podobně jako tenké tepny v srdci a mozku, mohou být postiženy i cévy v choulostivějších partiích, ale jednou větou dodává, že několika málo případů, zatím netřeba dělat dalekosáhlé závěry ve smyslu všeobecného ohrožení reprodukčního procesu. A dokud nebude proveden další výzkum, muži by neměli panikařit.

 

Závěr

Zda se nechat očkovat, nebo ne, nechť si rozhodne každý sám. Ti mladší by ale měli vzít v potaz slova Dr. Ramasamy: „Nemyslíme si, že jde o dočasný efekt, který po čase odezní. Myslíme si, že by to mohlo být trvalé.“


Literatura

The Cleveland Clinic Healthessentials.


 

Poznámka

Než začnete v diskusi autorovi vyčítat násilný opis některých zdravotních charakteristik, vězte, že nejde o lascivní snahu o vtipnost. Na v lékařské mluvě běžně používané termíny (zcela přesně vystihující orgán a jeho funkce), je puritánská umělá inteligence od Google alergická a snižuje bonitu stránky a za nemravnost snižuje příjmy z reklamy.

Druhý prohřešek, ten už jde jen na vrub autora. Nevěda kam správně dávat čárky, jich pár přikládá přílohou na doplnění, dle potřeby ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, děkuji za pochopení.

Datum: 14.05.2021
Tisk článku

Související články:

Michiganské mikrosmítko, nejmenší počítač na světě     Autor: Stanislav Mihulka (12.04.2015)
Do nejmenšího harddisku světa se zapisuje atom po atomu     Autor: Stanislav Mihulka (21.07.2016)
Nejmenší počítač světa od IBM je menší než zrnko soli     Autor: Stanislav Mihulka (21.03.2018)
Také na viru SARS-CoV-2 se dá najít něco pozitivního - zmírňuje bolest     Autor: Josef Pazdera (03.10.2020)
Čímže to liečili pána prezidenta?     Autor: Matej Čiernik (01.11.2020)
Co mají společného pouťové balonky a infekce koronaviry?     Autor: Milan Krajíček (24.11.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz