DARPA vyvinula systém protidronové obrany, který střílí konfetami  
Elegantní mobilní systém Mobile Force Protection by měl chránit konvoje a podobné typy cílů před útoky hejn laciných dronů. Namísto výbušnin či projektilů využívá konfety. S takovým přístupem bude možné systém MFP používat i ve městech, aniž by to zásadně ohrožovalo lidi na životě.
Systém Mobile Force Protection. Kredit: DARPA.
Systém Mobile Force Protection. Kredit: DARPA.

Drony se stávají stále větším bezpečnostním problémem. A nejspíš se to bude dál zhoršovat. V ozbrojených silách je velká poptávka po technologiích, s nimiž by bylo možné čelit hejnům menších levných dronů. Takové drony mohou obtěžovat, špehovat nebo i útočit. Ve větším počtu mohou být jejich akce zničující.

 

Gregory Avicola. Kredit: DARPA.
Gregory Avicola. Kredit: DARPA.
Američtí vojenští snílci DARPA na tom ale samozřejmě pracují. Mimo jiné vyvíjejí systém protidronové obrany v rámci programu Mobile Force Protection (MFP), jehož úkolem bude bránit vojenské instalace či operace před nežádoucími nálety dronů. Takové obranné systémy se přitom mohou využívat v obydlených oblastech, takže DARPA v tomto případě zvolila přístup, který nezahrnuje výbušniny nebo nebezpečné projektily. Namísto toho střílí po dronech konfetami.

 

Program MFP běží od roku 2017. DARPA s jeho pomocí hledá řešení, které by bylo vhodnou odpovědí na levné drony, jaké by mohly operovat ve velkých počtech. Obranný systém MFP by měl přitom chránit především konvoje, tedy typicky cenné cíle v obydlených oblastech.

Obranná akce systému MFP. Kredit: DARPA.
Obranná akce systému MFP. Kredit: DARPA.
DARPA postavila demonstrační prototyp, který je vybavený mikrovlnným radarem pro automatickou detekci potenciálních cílů. Inteligence systému se rozhodne, zda jde skutečně o dron a pokud ano, tak zaútočí. Konfety nejsou smrtící, takže útoky tohoto systému má plně na povel umělá inteligence bez dohledu lidského operátora.

 

Systémy protidronové obrany Counter-Unmanned Air System (C-UAS) využívají celou řadu technologií, které nezahrnují výbušniny, či projektily o vysokých energiích. Počátky těchto technologií sahají až do doby 2. světové války, kdy britští specialisté Miscellaneous Weapons Department experimentovali s balony či raketami na drátech, které fungovaly jako protiletadlová obrana.

 

Systém MFP sází na konfety, které po zásahu zamotají rotory a řídící plochy dronu, takže dron jde záhy k zemi. Až technologie dozraje, tak ji DARPA převede do praktické podobv a poskytne ji různým ozbrojeným složkám. Jak uvádí manažer programu MFP Gregory Avicola, tento obranný systém by měl chránit mobilní cíle. Proto se program soustředí na to, aby řešení bylo malé, lehké a nenáročné na energii. Systém MFP by měl rovněž levný a měl by potřebovat jen nízký počet operátorů.

 

Video: Mobile Force Protection (MFP) Demonstration

 

Literatura

DARPA 7. 6. 2021.

Datum: 26.06.2021
Tisk článku

Související články:

Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2017)
Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)



Diskuze:

Vida,

František Kalva,2021-06-26 21:26:47

aspoň někdo bere Asimova (resp.jeho zákony robotiky) vážně. Zajímaly by mě reakce zarytých anti-ami.

Odpovědět


Re: da,

Josef Hrncirik,2021-06-27 13:45:13

Vymislel to Venca, když navrhl humanitárně bombardovat muslimské svatby kazetovýmmi bombami s konfetami.

Odpovědět


Re: Re: da,

Josef Hrncirik,2021-06-27 14:12:46

Gregory Avicola však požil girlandy, aby obešel patent.

Odpovědět


da: da: da: da!

Josef Hrncirik,2021-06-27 14:40:22

nejlepší jsou ale ser-pentýny!

Odpovědět


Re: Re: da,

Mirek Sintak,2021-07-01 21:35:31

"vymyslel". Jinak k tomu ůdajnému výroku: https://cs.wikipedia.org/wiki/Humanit%C3%A1rn%C3%AD_bombardov%C3%A1n%C3%AD.
O bombardování hlasovala a odsouhlasila vláda pod vedením Zemana.

Hlavně se Srbové vyznamenali např.při genocidě v Srebrenici, zavražděno 8000 Bosňáků! Nizozemci v jednotkach UNPROFOR zklamali...údajně neměli mandát!

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-06-26 18:35:27

Radarom riadený guľomet s brokovnicovou muníciou by mohol byť celkom účinný. Aj na asfaltové holuby.

Odpovědět

Mimo téma

Tomaš Petřek,2021-06-26 15:30:51

Pane Mihulko, chtěl jsem se dotázat pana Wagnera pod jeho článkem ze 17.6. 2021 "Jak chránit kosmonauty před radiací?". Vstup do diskuze tam jaksi není možný. Lze to nějak vyřešit?
A to že OSEL nekomunikuje s veřejností je také dost mrzuté.

Odpovědět


Re: Mimo téma

Josef Pazdera,2021-06-27 05:59:01

Pane Tomáši,
na OSLOVI jsou tisíce článků a filištíni začali houfně ve starších článcích místo diskuse vkládat reklamy na podprsenky, sex, drogy,… nebylo v našich silách to uhlídat a přitom se nevystavovat postihům ze strany dozorových orgánů. Proto je po týdnu diskuse k článku zastavena. Na komunikaci s diskutujícími je nás málo, nestačíme ani psát o důležitých novinkách, natož diskutovat. V tomto směru doufáme, že se budou zapojovat další z řad diskutujících a vítáme každou pomoc. Třeba časem, až bude více píšících autorů, bude víc času i na komunikaci. Zatím je to s autory v tomto směru špatné, důvod je prostý - každý se musíme něčím živit a zabezpečit rodiny je pro nás prioritou, pak teprve to ostatní. Ve skrytu duše doufáme, že nás časem bude víc a bude čas i na lepší komunikaci… Za celý kolektiv s omluvou. Josef Pazdera.

Odpovědět


Re: Re: Mimo téma

Radim Polášek,2021-06-27 09:26:50

Pane Pazdero, děkuji Vám za vyjádření.
Tak to proto jsem v jakémsi minulém článku, tuším zrovna taky od pana Wagnera, nemohl přidat příspěvek.
Jinak bych při té příležitosti chtěl upozornit na agresívní reklamu. Na hlavní stránce se objeví okno s reklamou, poměrně malé, kde je volba otevřít nebo neotevřít. To je zatím v pořádku. Jenomže když kliknu na neotevřít, reklama sice zmizí, ale současně se ten klik "proklikne" do článku, který je pod oknem reklamy pod tím tlačítkem. Takže místo hlavní stránky Osla s výběrem nejnovějších článků tam mám otevřený ten článek, který byl pod reklamním oknem. A musím se vracet třeba v historii, abych si opět otevřel hlavní stránku Osla s výběrem článků, což je dost otravné. Tyto reklamy pozoruji tak asi 2 - 4 měsíce.
Ale je možné, že to je mým zastaralým operačním systémem ( a hardwarem), ( poslední měsíc(snad už) dojíždím Windows XP profi) a na novějších operačních systémech to nedělá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Mimo téma

Josef Pazdera,2021-06-27 11:46:37

Radime, reklamu na Vašem PC neovlivníme. Tu vybírá pan Google podle toho, jak Vás má přečteného a usuzuje na oblasti Vašeho zájmu. Ale v případě Vaší agresivní reklamy, to je ještě něco jiného - nejspíš jste někdy někde kliknul, kam jste neměl a něco agresivního se Vám namontovalo do Vašeho PC. S Oslem to nesouvisí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Mimo téma

Peter Somatz,2021-06-27 12:30:21

Ale jeden drobny bug na Firefoxe tam asi bude. Nic hrozne, ak to neopravite nic sa nedeje.
Ked je stranke modalne zobrazeny reklamny banner, ktory treba zavriet (inak nevidno text/clanky) ale Vy kliknete na myslienku dna (cela myslenka), tak ju OK otvori. Potom myslienku zavriete + zavriete okno s reklamou - neotvori sa hlavna stranke ale opat myslienka na celu stranku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Mimo téma

Veronika Vaclavikova,2021-06-27 11:50:04

Potvrzuji. Já žádnou agresivní reklamu s vyskakovacími okny nemám. Zajímám se o architekturu, tak mi to nabízí různé pamětihodnosti a taky koupi nemovitostí :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Mimo téma

František Kroupa,2021-06-27 22:54:19

Předčasně se nám narodila vnučka. Ačkoliv já sám jsem nikdy nic s tím spojeného nehledal, začaly se mi objevovat reklamy ohledně všeho možného pro nedonošené děti. Je to samozřejmě jednoduché, komunikuji s maminkou od vnučky, ta hledala, a Google to prostě provázal. Nicméně tohle už považuji za hrubé narušení soukromí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Mimo téma

Vladimír Bzdušek,2021-06-28 09:42:31

Poradím Vám. Mne keď už začnú liezť na nervy reklamy, ktoré ma absolútne nezaujímajú, vyhľadám v Googli zopár krát odkazy na podprsenky. Potom mi zo mesiac-dva chodia pekné obrázky pekných žien, čo má aspoň tú výhodu, že je to síce rovnako otravné, ale dá sa na to aspoň pozrieť a človeka to nerozzúri.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mimo téma

Tempo Rary,2021-06-28 11:36:48

Pripadne sa da zrusit personalizacia reklam.
Reklam menej nebude, no vraj uz nebudu zohladnovat co clovek na webe pozera, aspon tak nejako to Google tvrdi.
https://support.google.com/ads/answer/2662922?hl=cs

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz