V Izraeli otevírají první továrnu na maso na světě  
Izraelská společnost Future Meat Technologies spustí průmyslový provoz na výrobu masa ze živých živočišných buněk. Každý den vyrobí asi půl tuny pěstovaného kuřecího, vepřového nebo jehněčího. Jak se zdá, pěstované maso si pomalu ale jistě razí cestu do našich kuchyní.
Masna v podání Izraelské firmy. Kredit: Future Meat Technologies.
Masna v podání Izraelské firmy. Kredit: Future Meat Technologies.

Donedávna to bylo jen scifi. Dnes už se s masem vyráběným v laboratoři setkáváme leckde, od Singapuru až po Mezinárodní vesmírnou stanici. Začátky nebyly a nejsou jednoduché, ale z pěstovaného masa se stává trend, kterému se rýsuje solidní budoucnost. Přispěje k tomu i nová továrna, první svého druhu na světě, kterou Future Meat Technologies otevírají v Izraeli.

 

Logo. Kredit: Future Meat Technologies.
Logo. Kredit: Future Meat Technologies.

Postupně se objevila celá řada technologií pěstování masa. Většina receptů se drží buď surovin pocházejících z rostlin, jako například technologie startupu Impossible Foods anebo vychází ze živých buněk, které byly získány ze skutečných zvířat. Tyto buňky bývají pěstovány v bioreaktorech, kde dostávají v podstatě stejné živiny jako celá zvířata. Jednou z celé řady společností, které zvolily tento „buněčný“ přístup, je i Future Meat Technologies.

 

Izraelská společnost používá vlastní postup pro pěstování buněk a tvorbu masa, který podle dostupných informací přináší asi desetkrát vyšší produkci než u standardních postupů potravinářského průmyslu. Ve srovnání s klasickou, tedy živočišnou produkcí masa přináší tento postup o 80 procent méně emisí skleníkových plynů, používá o 99 procent méně rozlohy půdy a spotřebuje o 96 procent méně vody.

Vypěstované kuřecí. Kredit: Future Meat Technologies.
Vypěstované kuřecí. Kredit: Future Meat Technologies.

 

Future Meat Technologies teď prověří životaschopnost celého procesu v doposud největším měřítku. V izraelském městě Rechovot staví průmyslový provoz na výrobu masa. Továrna by měla vyrábět cca půl tuny pěstovaného kuřecího, vepřového a jehněčího denně. To odpovídá asi 5 tisícům burgerů a zpracování asi 250 živých kuřat.

 

V roce 2013 přišel první burger s pěstovaným masem na 300 tisíc dolarů. Technologický vývoj a trh ale samozřejmě udělaly svoje a Future Meat Technologies by měli nabízet burger s pěstovaným kuřecím za 3,90 dolarů. Zakladatel a vedoucí výzkumu Future Meat Technologies Yaakov Nahmias se nechal slyšet, že se náklady na pěstované maso srovnají s původním masem ještě dřív, než se předpokládalo. Jejich cílem je dělat pěstované maso pro všechny, tak aby bylo chutné, zdravé i šetrné vůči životnímu prostředí.

 

Video: The future of food is cellular | Prof. Yaakov Nahmias | Future Meat Technologies

 

Literatura

New Atlas 24. 6. 2021.

Datum: 27.06.2021
Tisk článku

Související články:

Jedli byste lidské maso, vypěstované v laboratoři?     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2018)
Ekologické Supermaso připravené buněčným zemědělstvím     Autor: Josef Pazdera (22.12.2019)
Řetězec fastfoodů KFC vyvíjí 3D tištěné kuřecí nugety     Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2020)
Izraelští Aleph Farms udělali první 3D tištěný ribeye steak     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2021)



Diskuze:

Maso

Ladislav Martínek,2021-06-30 02:19:38

Jakékoli maso obsahuje cca 70 % vody, 16 % bílkovin, 10 % tuku (nepřepočítávejte si to, jde jenom o přibližný poměr), dále směs minerálů rozpustných v tuku nebo ve vodě.
Jakákoli rostlinná strava obsahuje určitě podobné množství vody a (jiných) bílkovin. A potom také obrovské množství sacharidů.
Biologicky se živočišná říše dělí na:
Masožravce - to jsou šelmy a tak...
Býložravce - to jsou ta zvířata, která žerou výhradně rostlinnou stravu (ale také k tomu mají patřičně přizpůsobený trávicí trakt)
Všežravci (a sem patříme i my), kteří se živí převážně potravou živočišnou, ale nepohrdnou ani ovocem nebo zeleninou. To je například kromě opú, medvědů, vepřového skotu také člověk. V době hojnosti se živí masem, ale v horších časech nepohrdnou ani stravou rostlinnou.

A kde je ten problém?
Člověk, jako živočišný druh samozřejmě dokáře přežít jak na živočišné, tak na rostlinné stravě. Ale pěstovat uměle maso je násobně dražší, než vykrmit čuníka. Navíc toto umělé maso neobsahuje tuk (ani strukturu masa), takže je potřeba nějaký přidat. A co přidáme? Ano, samozřejmě palmový. Ten je totiž v běžných teplotách tuhý.

A co na to slepice?
3 - Klecový chov je něco jako úřad práce: "Tady máš kancl, žer a snášej", když nebudeš zdravá, vyléčíme tě (nebo utratíme).

2 - Halový chov je něco jako Open space. Musíš poslouchat ty blbé kydy spolunosnic, brouzdat se v jejich slepičincích a uhájit si svoje právo na život.

1 - Volný výběh je zajímavý tím, že se slípky snadno setkají s jinými ptáky. A znáte to. když je nesežerou, tak ptačí chřipka, vybíjení chovů a tak... Ale jsou svobodné. A víte, že každý večer s radostí hřadlují? A že jim je vlastně líp, když můžou spát vedle kamarádek

0 - Nosnice chované v souladu s ekologickým zemědělstvím. To jako že všechny chodí trousit na jednu hromadu, kterou si po sobě zahrabou? A že půjdou spát, až se jim bude chtít? A že se o ně jejich majitel už nebude muset starat?

-1 - Naprosto svobodné - Až si uvědomí svou gender identitu, snesou ráno vejce a půjdou si na dvorek zakokokrhat, zatímco jejich kohout bude střídavě sedět na jejich vejcích ...

Odpovědět

Příliš konzervativní

Petr Pavlata,2021-06-30 00:11:17

Myslím, že efekticní řešení bude potřebovat ještě nějaký vývoj.
Daleko efektivnější by bylo výrazně přepsat nějaký existující organismus na prokukci toho, co chceme. Tzn. třeba hovězí svalovina, která bude růst a dorůstat v nějaké oddělitelné části (ala chapadlo), zatímco ostatní systémy nutné k zásobování takové "končetiny" budou zůstávat nedotčené. Zároveň lze takové "biologické, živé stroje" lze využít i dále - efektivní produkce hnojiva nebo jinak potřebných chcemických látek. V rámci již existujících organismů je vlastně vše nutné pro růst svaloviny (jakožto produktu, který chceme) vyřešeno, stáčí "pouze" optimalizovat pro daný účel.

Odpovědět

?? proč ta továrna a předstírání, že jde o maso?

Eva M,2021-06-29 19:00:20

:) nestačilo by slisovat nějaké ty aminokyseliny + pár dalších dobře definovaných příměsí...

Odpovědět

Je to pěkné a přínosné, ale

Petr Golich,2021-06-28 22:47:57

Hned vedle postaví továrnu na pěstování/kultivaci mrvy.

Odpovědět

Něco se mi vybavilo...

Jiří Veselý,2021-06-28 20:41:43

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEsk%C3%BD_pokrm

Odpovědět

Vegetariani

Jozka Divoky,2021-06-28 08:59:58

Mozna to bude vypadat jako troling ale neni a vazne mne to zajima - co na to vegetariani pripadne vegani? Je to cajk a muzou to jist nebo to neni cajk a nemuzou? Je to maso ale nic u toho nezemrelo...

Odpovědět


Re: Vegetariani

Jiri Cumpelik,2021-06-28 10:30:31

Bude záležet na důvodu proč to nejí. Pokud jim to nechutná či jsou fanatici, tak to jejich názor nezmění. Nicméně, dost lidí maso nejí, protože se jim nelíbí podmínky chovu, jatka, či podobné důvody. Tito lidé budou ochotni akceptovat umělé a i si připlatit. A i akceptovat, že struktura asi nebude jako u přírodního

Odpovědět


Re: Re: Vegetariani

Tomáš Habala,2021-06-28 21:15:15

Naše deti nás nútia, aby sme kupovali vajíčka len z voľného chovu, tak si priplácame :)

Odpovědět


Re: Vegetariani

Ondrej Kapral,2021-06-28 21:19:05

Legitimna otazka. Najprv Vas chytim za slovo: "ne/muzou" --> "ne/chteji" (vegetarianstvo/veganstvo nie je nabozenstvo alebo politicky rezim, konanie prislusnikov nie je o zakaze/nemoznosti ale o volbe/preferencii).

Samotna odpoved: ak by Vas teleportovali do society kde konzumuju ludske maso aby ste ho nejedol. Ak by potom vyvinuli metodu ako ho pestovat bez ublizenia cloveku, rozumove dovody preco ho nejest by prestali platit ale odpor by ostal (minimalne po nejaku dobu). To je preco sa na bioreaktorove maso mnoho vegetarianov nevrhne, bude to chciet urcity proces...

Odpovědět


Re: Re: Vegetariani

Ondrej Kapral,2021-06-28 21:21:05

** asi by ste ho nejedol

Odpovědět

Jan Slovan,2021-06-27 19:47:56

Tak co si dneska dáme? Britney Spears nebo Paris Hilton?

Odpovědět


Re:

Eva M,2021-06-29 18:58:02

:) také jste četl tu povídku od Clarka "a teď vás seznámím se zapomenutým slovem lidožrout" - nebo tak nějak to končilo...

Odpovědět

Gumičky

Jará Šustr,2021-06-27 19:07:02

A když dojdou gumičky mohou přejít na slučování jader.
Zatím nejlevnější co jsem četl bylo 2500kč/kg
Bude košer?
Fakt někdo věří, že tato "Atomová elektrárna" vyrobí levné "maso"?
V česku prý někdo dostal grand na aeroponii a tvrdí, že ušetří 90% vody. To, ale znamená, že vypěstuje seno. Od čeho tu úsporu počítají? Od polních postřikovačů? Rostlina si vezme jen to co potřebuje, je jí jedno jestli ze vzduchu nebo z utopených kořenů ve vodě. Zbývají vody zůstane v půdě pro prospěch/neprospěch všeho v okolí. Tyto souvislosti nikdo nebere v úvahu. Všechny ty čísla jsou lži, všechny tyto technologie jsou zlo a útok na přírodu a její přirozenost.
Ať si ty debilové vezmou svoje technologie a táhnou s Muskem na Mars.

Odpovědět


Re: Gumičky

Jaroslav P.,2021-06-27 20:09:18

Cokoli co člověk udělá je přirozené, protože člověk je taky součást přírody.

Odpovědět


Re: Re: Gumičky

Jará Šustr,2021-06-27 20:56:54

Tím si vůbec nejsem jistý, a nic tomu nenasvědčuje. Slepá větev vývoje, nemoc apod.

Odpovědět


Re: Gumičky

Pavel Pavel1,2021-06-28 08:06:50

Jinými slovy, místo očkování a penicilínu dáváš přednost sběru kořínků a až ti odejde chrup přejdeš na kašičky. Mimochodem důležité je, abys svoje dojmy nezaměňoval s nějakými okolnostmi.

Odpovědět


Re: Re: Gumičky

Jará Šustr,2021-06-28 08:17:52

Nee, mluvím o technologiích "Blade Runner", které patří do vesmíru nebo na místa kde to nejde normálním způsobem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Gumičky

Lukáš Kříž,2021-06-28 08:51:34

Ale on právě mluví o tom, že jíst kořínky je přece „normální způsob“. Kdyby byli všichni jako vy, tak jsme pořád ještě u těch kořínků, protože něco takového jako pěstovat obilí by bylo proti přírodě a nepřirozené. Samozřejmě že jako každá nová technologie je i toto šíleně drahé, ale pokud se to prosadí, jakože spíš nakonec ano, tak to zlevní na běžnou úroveň a nakonec spíš chovat zvířata bude drahé a jen pro pár lodí co budou chtít mít něco speciálního.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Gumičky

Jará Šustr,2021-06-28 10:36:39

Jasně jako DVDčka, lidi jsou idioti a serou si do vlastního hnízda.
Viz. hydroponický, aquaponický skleníky s vlastní elektrárnou nebo napojenou na uhelky. Produkujicí nekvalitní potraviny a financované z dotací.
Zmutovaný opice.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Gumičky

Pavel Pavel1,2021-06-28 11:06:00

Takovou míru sebekritiky, bych od tebe nečekal.

Odpovědět


Re: Re: Re: Gumičky

Pavel Pavel1,2021-06-28 11:04:57

Co to je technologie "blade runner"? Znovu opakuji, důléžité je abys nezaměňoval svoje dojmy s realitou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Gumičky

Jará Šustr,2021-06-28 11:47:11

Dojmy tady prezentujete zatím vy. Něco konkrétního?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Gumičky

Pavel Pavel1,2021-06-28 19:36:10

Já neprezentuji, já se ptám ... na tvoje vlhké dojmy. Ovšem musím říct, že jsi se prozatím moc nepředvedl. Na srazu chemtrailových spiklenců a biomatek by ses vyloženě ztrapnil svým nedostatečným repertoárem. Třeba takovému diskutérovi uzde vystupujícímu pod jménem Kosco s jeho sebevražednými indy, jde vždy pěna od úst, když se před ním vysloví GMO. Ve srovnání s ním jsi žabař.

Odpovědět

Takhle mi to přijde docela eklhaft

Vlasta Holeček,2021-06-27 17:06:04

Uznávám ale, že časem se na to dá asi zvyknout. Stejně je všude jíme “kuřecí separát”

Odpovědět

Pavol Hudák,2021-06-27 15:53:12

Neviem sa dockat!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz