Experimentální chlórová baterie pojme mnohem více energie než Li-Ion  
Tým ze Stanfordu oprášil letitý design jednorázových chlórových baterií. Ty byly skvělé v hustotě ukládané energie, ale měly problém s agresivním chlórem. Jako průlomové řešení se ukázalo použití elektrod s uhlíkovými nanosférami. V jejich pórech se ukryje chlór a tam pak čeká na opětovné nabití baterie, aby se mohl stát součástí chloridu.
Experimentální chlórová baterie. Kredit: Stanford University/Guanzhou Zhu.
Experimentální chlórová baterie. Kredit: Stanford University/Guanzhou Zhu.

Baterie jsou stále velice bolavým místem civilizace a tím pádem i žhavým tématem výzkumu. Na americké Stanford University experimentují s letitou architekturou chlórových baterií na jedno použití. Snaží se z ní vytěžit novou technologii a jsou v tom úspěšní. Vyvinuli novou verzi těchto starých baterií, ve které jsou nejen nabíjitelné, ale zároveň pojmou šestkrát víc energie než soudobé standardní lithium-iontové baterie.

 

V tomto případě byla klíčovým průlomem stabilizace reakcí s chlórem v baterii. Pokud na experimentální baterie naváže výroba a použití ve velkém, tak by se mohly objevit baterie, které na jedno nabití utáhnou chytrý telefon po celý týden.

Logo. Kredit: Stanford University.
Logo. Kredit: Stanford University.

 

Nová baterie představuje technologii alkalický kov-chlór. Je založena na chemii, která byla poprvé využita v sedmdesátých letech dvacátého století jako lithium-thionyl chlorid. Tyto původní baterie byly slušně hodnocené pro ukládání energie ve velmi vysoké hustotě. Problém byl ale vysoce reaktivní chlór, kvůli jehož chemickému řádění byly tyto baterie použitelné jen jednou jedinkrát.

 

V klasické nabíjitelné baterii elektrony během vybíjení putují do jiného typu molekul. Když se taková baterie nabíjí, tak se elektrony přesouvají zpět, do původních molekul. U původních baterií s chlórem šlo o to, že se chlorid sodíku či chlorid lithia změnil na chlór. Ten je tak reaktivní, že ho nebylo možné přeměnit zpátky na chlorid s dostatečně vysokou účinností.

 

Běžná Li-Ion baterie z mobilního telefonu. Kredit: Kristoferb / Wikimedia Commons.
Běžná Li-Ion baterie z mobilního telefonu. Kredit: Kristoferb / Wikimedia Commons.

Guanzhou Zhu s kolegy to vyřešili tím, že vyvinuli nový typ elektrody z porézního uhlíku. Ten funguje jako houba, která nasaje „zlobivé“ molekuly chlóru a udrží je v bezpečí, aby mohly být opět přeměněny na chlorid. Jak říká Zhu, když je jejich baterie nabitá, tak jsou molekuly chlóru polapeny v pórech uhlíkových nanosfér. Baterie s touto architekturou v této chvíli zvládnou až 200 cyklů vybití/nabití a stále je prý prostor pro zlepšení. Dobře udržované Li-Ion baterie přitom vydrží cca 500 až 1000 cyklů.

 

Badatelé v experimentech doložili, že jejich baterie ukládá 1200 mAh na gram materiálu elektrod. To je zhruba šestinásobek oproti soudobým Li-Ion bateriím. Pokud tato technologie baterií uspěje a bude dotažena do konce, mohla byt nalézt velice rozmanité uplatnění, od medicínských technologií a běžné elektroniky, až po satelity či senzory na odlehlých místech.

 

Literatura

Stanford News 25. 8. 2021.

Nature 596: 525–530.

Datum: 30.08.2021
Tisk článku

Související články:

Nová zahřívací Li-Ion baterie se nabije pro jízdu elektromobilu za 10 minut     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2019)
Experimentální organická protonová baterie se dobije za 100 sekund     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2020)
Superbaterie Skeletonu a KIT by se měla nabít za 15 sekund     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2020)
QuantumScape vyvíjejí revoluční lithium-kovové baterie s pevným elektrolytem     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2020)



Diskuze:

Li-Ion akumulátor místo sodium/chlorine

Petr L4,2021-09-04 16:47:34

Jsem jediný osel, kterému nedochází proč na fotce sodium/chlorine battery, která ani není na webu univerzity označena ani jako ilustrační, je použit Li-Ion akumulátor LIR2032 (fotku porovnejte s www_batimex_cz/lir2032-40mah-li-ion-3-6v-2775) nebo to museli narvat do obalu ze starého akumulátoru, aby se jim to vešlo do držáku baterky?

A proč je použit multimetr za 11.5$ i s poštovným www_etekcity_com/products/digital-multimeter-msr-r500 a ne nějaký laboratorní s nějakou uvěřitelnou přesností?

Odpovědět


Re: Li-Ion akumulátor místo sodium/chlorine

Josef Hrncirik,2021-09-04 19:14:47

5 čínských triád zorganizovalo dokonalý podvod. Mají účtenky od prázdných pouzder pro kompletaci článků CR2032, chemikálií, separátorů, PTFE folie pro omezení koroze nerezových (ocel SS316) pouzder článků CR2032, hledají účet za niklovou pěnu (její atrapa pokrytá nánosférami je vyfocena na Supplementary fig.2 na s. cca 6+13+11).
Pro zmatení nepřátel a reviewers článek a obr. a grafy nejsou číslovány průběžně, ale v izolovaných blocích.
V Methods, tj. cca s. 7 či 1 píší:" The Na negative electrode on the spacer was then put on top of the separators, with Na foil directly facing the aCNS positive electrode. One piece of spring was put on top of the spacer. Lastly, one layer of PTFE foil (Mill-Rose) was put on top of the spring and underneath the SS316 negative coin cell case to prevent corrosion from the electrolyte. After all the components of the coin cell were put together, the coin cell was pressed using a digital pressure controlled electric crimper (MTI, MSK-160E) with the pressure reading set to 9.23. Then the coin cell was taken out the glovebox, and a layer of silicone (GE Sealants & Adhesives 281 Advanced Silicone) was applied to the edge of the coin cell where the two cases sealed, as an extra layer of protection to prevent water and air from leaking into the battery. After the silicone was cured, the battery was tested using a battery tester from Neware, BTS80, version 17. Ani JUDr.Tomáš Sokol jim nic nedokáže.
Ohledně voltmetru konstatuji, že poštovné nám neproplácí a na voltmetry PU510 komunistické Metra Blansko si sice můžeme stěžovat, ale tím to končí.
Proč bychom platili certifikace, když nemáme ani na Li baterie.

Odpovědět


Článek napájející demonstrační LED

Josef Hrncirik,2021-09-04 19:33:36

má 4,5 mg nánosfér/cm2 nabíjených na 1200 mA.s/g uhlí, tedy snad podle čínského vepřového (zmatks plochou) dá až 4,8 mA.h, tj. jen cca 7% Li nabíjecího CR2032 65 mA.h; 3V; 168,-Kč; 3 V nenabíjecí CR2032 Li-MnO2 220 mA.h však stojí jen 19,-Kč

Odpovědět

Obecní mýtus je, že hledat chyby v Nature je marnost nad marnost a Nic než Marnost.

Josef Hrncirik,2021-09-01 08:53:35

Podělíme-Li však již 1. 2 čísla uvedená v článku v Nature tj. na ř. 13,
2300 mA.h/g Li SOCl2 baterie/(high energy density 710 W.h/kg na ř. 14), dostáváme zjevně zcela chybných 0,31 V.
Prostě nikdo to nečte, nikdo tomu nerozumí, klobouk v křoví. ...

Odpovědět


Hospodyňky se ptají

Josef Hrncirik,2021-09-01 21:03:39

Na 1.s Methods, Fabrication of aCNS electrode 4.řádek: Ni foam substrate was cut into a circular shape with diameter of 1.5 cm using a compact precision disk cutter (MTI, MSK-T-07). ...
The weight of the Ni foam substrate was measured ...aCNS, PTFE and ethanol mixture was then slowly dropped (180 μl each time) onto the Ni foam.... we waited for approximately 4 min to allow all the ethanol from the previous drop to fully evaporate. This process was repeated and stopped until the loading of the aCNS on Ni foam substrate was desirable (for lower- and higher-loading aCNS electrodes, the loading was 2–3 mg cm−2 and 4–5 mg cm−2, respectively).
After drying, the electrode was pressed using a spaghetti roller and the final weight of the electrode was measured.

Z popisu jim není jasné, jaký druh Ni pěny Afrodité byl použit a jaká byla tloušťka pěny před a po přejetí válečkem na nudle. O vážení nepochybují, není však jasno, zda váhy byly zapsány, nikde tyto informace nejsou uvedeny.
Není se však čemu divit Ni, pěna je spíše nepopulární kuchyňská surovina.

Odpovědět


Re: Hospodyňky se ptají kolik sodíku bylo použito k osolení thionyl chloridu v bataku?

Josef Hrncirik,2021-09-04 10:23:04

Methods; Battery making. Sodium-metal block (Sigma Aldrich) was dried using kimwipes (kastrační kleště),(Kimberly-Clark Professional Kimtech Science) to remove the mineral oil on the surface.
A razor blade was then used to cut all sides of the Na block to expose the shiny Na metal. The Na-metal block was then placed inside a zip lock bag and pressed using a scintillation vial instead of spaghetti roller make a flat thin Na foil. The Na foil was then pasted onto the spacer in a coin cell. Any extra Na was removed so that the Na foil had the exact shape as the spacer and could be used as the negative electrode. aCNS loaded on Ni foam were
used as the positive electrode.
Kolik sodíku bylo použito je však Top secret.
Při horním dávkování nánosfér 5 mg/cm2 tajné Ni napěněné elektrody, by se nabitím uvolnilo až 8 mg Cl2 /cm2, což by se do nánosfér vešlo; nejspíš to ale ev. zreagovalo na méně aktivní sulfurylchlorid. Nabíjením na fantasmagorických 1200 mA.s/g uhlí by se na cm2 ?tajemné sodíkové elektrody vyloučilo cca dalších 5,2 mg Na, tj. její neznámá tl. by vzrostla o cca 60 um. Pokud by se Na vylučoval elektrolýzou z občas záhadně zmiňovaného 4 M roztoku NaCl v thionylchloridu, nutná tloušťka tohoto roztoku by byla cca 56,5 ul/cm2, tj. cca 0,5 mmm. Pokud by Na či Cl2 vznikaly jen elektrolýzou v roztoku thionylchloridu, nezávisle na stupni nabití či vybití by formální oxidační stupeň síry v celkové bilanci článku zůstával stále +4. Záhadně se však sníží přidáním tajného množství sodíku, který navíc může vratně či nevratně v bataku korodovat.
Aby se v tom aspoň čínské prase vyznalo!Ppeer to peer

Odpovědět


Chozjanin se nekompromisně ptá a kompromisně navrhuje pobyt v gulagu:

Josef Hrncirik,2021-09-04 21:44:38

v suppl. info, tj. na s. cca 6+13+16 je v suppl. tab.1 odkaz na konkurenční bataku pod čísly 43-48
Odkazy na lit. na s 530 však šprýmovně končí lit. 31. Jsou autoři článků 43-48 minimálně ideologicky mrtví?

Odpovědět


Erratum

Josef Hrncirik,2021-09-04 21:47:53

končí lit. 41. Jsou autoři článků 42-48 minimálně ideologicky mrtví?

Odpovědět


ano, da, yes, si , jawohl; anoda, katoda, katodický , ano dycky děj, positivní hmota, negativná masa

Josef Hrncirik,2021-09-04 22:09:40

místo aby se drželi zavedené jednoznačné nomenklatury anodický či katodický děj pro oxidaci či redukci, pojmy se kvůli rýmům záhadně střídají až dochází k rozpadu přepólovávaných elektrod a ztrátě potenciálů na synapsích.
Zmatek vrcholí v suppl. fig. na s. cca .+..+11, kde je pod nerez chráněný redukujícím sodíkem pro sichr dána ještě fólie z teflonu, zatímco nerez pod nánosférami s ev. agresivními oxidovadly chrání možná jen hypothetická Ni pěna.

Odpovědět

Jaké nominální napětí má vlastně takový článek?

Václav Dvořák,2021-08-31 21:01:07

Pro porovnání s 3.7V v případě dnes nejobvyklejších Li-Pol. Pak by ty Ah (po přepočtu napětí) snad dávaly nějaký smysl. V každém případě u špičkových Li-Pol ten počet cyklů "při patřičné údržbě" bude o dost větší než 1000, možná i řádově, takže mají před sebou ještě hodně dlouho cestu... osobně tomu moc šancí vzhledem k použití agresivního chloru nedávám... co když dojde k perforaci/poškození takové baterie? V případě třeba elektromobilu by to nejspíš znamenalo chemický útok na celé okolí, o posádce nemluvě.

Odpovědět


Re: Jaké nominální napětí má vlastně takový článek?

Josef Hrncirik,2021-08-31 21:43:00

Obr.1 osel = fig.4d v Nature. Je politováníhodné, že ani Stanford nemá na 2. přístroj a vodiče.
Teprve na p.530 se píše, že LED má operační napětí 3-3,2 V. Mocná záře LED je však příliš neosvítila.
I když nemají 2 přístroje, mohli změřit napětí na prázdno a při (12,03 mA durch LED z legendy u fig. 4d) a napsat to čínsky na papírek místo Stanford, či neagresivně pod něj. Tím by se ani neprovalil velký vnitřní odpor článku, na 42 stranách textu o článku nikde nedohledatelný.

Odpovědět


Re: Re: Jaké nominální napětí má vlastně takový článek?

Pavel Hudecek,2021-09-01 00:58:51

Sodík má -2,7 V
Chlor má +1,36 V
rozdíl 4,06
Toliko nejzákladnější teorie. Jak se liší od praxe a co říkají ďáblíci skrytí v detailech, těžko říct.
Osobně se ale obávám jiné věci: Samovybíjení
Tak nějak očekávám, že chlor bude snadno difundovat na druhou elektrodu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jaké nominální napětí má vlastně takový článek?

Pavel Hudecek,2021-09-01 01:13:18

Na druhou stranu, zas tak hrozný to nebude, vlastně to trochu připomíná NiMH, kde se zas vodík skladuje "nasáklý" v kovu.
A zrovna v NiMH jsou ti skrytí ďáblíci docela pozitivní, protože z -0,23 V od Ni a přesně 0 V od H nějak vykouzlili reálných 1,2 V. Asi závisí na kovu, jaký se skrývá pod M, aby H posunul aspoň o +1 V.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jaké nominální napětí má vlastně takový článek?

Josef Hrncirik,2021-09-01 08:30:14

hydrid niklu (cca NiH) je relativně stabilní

Odpovědět


Re: Re: Re: Jaké nominální napětí má vlastně takový článek?

Josef Hrncirik,2021-09-01 09:11:57

Thionyl chlorid, 2 SOCl2 může disproporcionovat na sulfuryl chlorid SO2Cl2 a chlorid sirnatý SCl2
Chlorid sirnatý reaguje s Cl2 za vzniku SCl4, ten lze stabilizovat tvorbou soli např. S+Cl3 AlCl4-. Všechny tyto hrůzy tam chťa-nechťa v podstatě jsou. Jsou asi méně reaktivní než Cl2, možná na Na vytváří rozumnější povlaky než NaCl. To ví e jistotou jen čínský bůh srandy.

Odpovědět

Opět bombastická věc

Josef Šoltes,2021-08-31 20:46:08

S bombasticky nesmyslným obsahem. Kdyby se obsah energie v libovolné baterii měřil v Ah, máme problém s využíváním baterií v libovolných dopravních prostředcích dávno vyřešen. Problém osobně u těchto baterií vidím v napětí. Je moc hezké, že mají 6x tolik mAh, ale pokud mají 6× nižší napětí...

Odpovědět

Životnost zatím nic moc...

Ladislav Truska,2021-08-31 10:47:29

přijde mi, že to uchová 6x víc energie a vydrží to 6x méně cyklů...

Odpovědět


Re: Životnost zatím nic moc...

Libor Zak,2021-08-31 15:28:31

Pořád to vychází o něco lépe než lithium a při další optimalizaci by to mohlo být zajímavé, ale na druhou stranu chlor je prudký jed a nevím, jestli je tedy toto cesta. Jak moc bezpečně jsou ty atomy chloru v porézních uhlíkových elektrodách uchovány? Většinou není nic tak růžové, jako se to jeví při představení prototypu. Tohle mi připadá, jako za dělání na potenciální malér.

Odpovědět

Je velmi hezké, že se dozvídáme

František Kalva,2021-08-31 08:44:11

o neutuchající snaze najít lepší principy akumulace elektřiny (akumulace, ne baterizace), ale dělat závěry z nadějné metody absolutně neřeší problém nedostatku elektřiny o jejímž ukládání se bavíme, o ceně nemluvě.

Odpovědět


Re: Je velmi hezké, že se dozvídáme

Vojta Ondříček,2021-08-31 16:29:19

Ten výraz baterie je nešťastně použitý.
Asi by měl být výraz "Cell" překládaný jako "komůrka", či "komora", nebo "buňka". Český ekvivalent je také výraz "článek".

Baterie je označení souboru stejných předmětů, nebo článků a je použitelná jako pro jednorázové články, tak pro akumulační články.

Odpovědět

Názvosloví

Pavel Piskač,2021-08-31 06:00:54

Pro přesnost- chlorid sodný a litný.

Odpovědět

Imperium brexitem rozbilo Faradayův zákon elektrolýzy a už ho nikdo nedá dohromady!

Josef Hrncirik,2021-08-30 12:33:49

Samotný chlor Cl = 35,5 g/mol přijme při redukci náboj max. 96500 A.s, tj. 26,8 A.h, tedy jen
0,755 A.h/g Cl2. I kdyby jako anodu použili Li, pak LiCl = 42,5 g/mol dá opět faradayovských
26,8 A.h tj. max. 0,63 A.h/g elektrod, což je jen polovina bájných 1200 mA.h/g .
Pochopitelně bez elektrolytu, separátorů a uhlíkových nanosfér a přívodů a hermetického obalu.
Nešťastný Guanzhou Zhu se asi zamotal do uncí.
V předposledním odstavci navíc lehkovážně prozradil státní tajemství:... "Dobře udržované Li-Ion baterie přitom vydrží cca 500 až 1000 cyklů." ...

Odpovědět


Re: Imperium brexitem rozbilo Faradayův zákon elektrolýzy a už ho nikdo nedá dohromady!

Vlado Pilot,2021-08-30 12:57:36

Dobrý den, jednotkou náboje je coulomb, nehraje to ve vašem výpočtu roli? Ptám se, neprudím.
Díky

Odpovědět


Na Coulomba použili coulové náboje s Arsenem (As, A.s))

Josef Hrncirik,2021-08-30 14:21:11

Odpovědět


Re: Re: Imperium brexitem rozbilo Faradayův zákon elektrolýzy a už ho nikdo nedá dohromady!

František Kroupa,2021-08-30 19:44:13

Zkuste si osvěžit, jaký rozměr má coulomb :-). Výpočet nekomentuji.

Odpovědět


coulomb není mezi povolenými kletbami MKSAadayův zákon elektrolýzy a už ho nikdo nedá dohromady!

Josef Hrncirik,2021-08-30 22:06:48

Odpovědět


Re: Imperium brexitem rozbilo Faradayův zákon elektrolýzy a už ho nikdo nedá dohromady!

Jan Novák9,2021-08-30 15:59:32

To v pohodě vyjde, stačí snížit napětí na polovinu :-)))

Ampérhodiny jsou jen polovina informace, napětí uvedeno není.

Odpovědět


Pan Mihulka je v tom opět zcela nevinně, na rozdíl od dobře placených popularizátorů ze Stanfordu

Josef Hrncirik,2021-08-30 17:04:05

Mluvčím honáků Guanzhou Zhu jasně řekl:"The researchers have so far achieved 1,200 milliamp hours per gram of positive electrode material, while the capacity of commercial lithium-ion battery today is up to 200 milliamp hours per gram. “Ours has at least six times higher capacity,” Zhu said.
Pochopitelně se mu hemisférami honily jen uhlíkové nánosféry jako konečně spolehlivé obaly pro dodávku smrtelně jedovatého chloru, (který chtěl zcela zatajit a proto na něj pro jistotu nic nevztahoval).
Pro zmatení přátel i nepřátel ani neuvedl kolik těch nánosfér je na uskladnění chloru zapotřebí.

Odpovědět


Dr.Barnum by mA.h raději vztáhl na hmotu drátu připojeného k negativnímu materálu

Josef Hrncirik,2021-08-30 17:39:42

Odpovědět


Positivně myslící Elon by uA.s raději vztáhl na hmotu krimplovací svorky drátu připojeného k pozitivnímu materálu

Josef Hrncirik,2021-09-01 09:17:19

Odpovědět


Osel v posledním odstavci píše: "Bádatelé v experimentech doložili, že jejich baterie ukládá 1200 mAh na gram materiálu elektrod."

Josef Hrncirik,2021-09-01 16:59:49

Bádatelé nic nedoložili. Zhu skutečně splnil své čestné Slovo, že kapacitu bude vztahovat na hmotnost použitých (zneužitých?) nánokuliček, nebude-Li uvedeno jinak. Skutečně na 42 stranách textu nic nebylo uvedeno jinak. Za To, že Mu nenasytní honáci naletěli (dezinterpretovali Jeho Slovo) nemůže.
Je přece jasné, že kdyby bat-aku jelo Na NacL, nemůže dát více než 26 800 mA.h/58,5 g =
= max. 755 mA.h/g bataku bez sereparátorů, elitů i vodičů, o hermeneutickém obalu nemluvě.
Pokud by akubataku nepracovalo v režimu chlorosodíkové bomby, ale jen bomby
sulfuryl siřičitochlorido-sodíkové vyždímalo by max. 134 mA.h/g bataku netto
Režim bezpečnější bomby sulfurylsiřičitoaluminiumchlorido-sodíkové by dal pouhých
76 mA.h/g akubataku.
Je tedy pochopitelné, že Zhu to podal honákům zabalené v pytli s carbonovými nánosférami pro ami.
Ródeo bomb:
4 NaCl = 4 Na + 2 Cl2
4 NaCl + 4 SOCl2 = 4 Na + 2 SO2Cl2 + 2 SCl4
4 NaCL + 4 SOCl2 + 2 AlCl3 = 4 Na + 2 SO2Cl2 + 2 S+Cl3.AlCl4-

Odpovědět


Erratum

Josef Hrncirik,2021-09-02 21:22:09

NSA těží bitcoiny nejen v mém počítači, ale již i v mé kalkulačce.
Akubataku na principu chlorosodíkové bomby dá správně max. 26 800 mA.h/58,5 g (mol) NaCl což pochopitelně není uvedených 755, ale evidentně jen 458 mA.h/g nahého, oškubaného, nefungujícího akubataku bez separátorů, elytů i vodičů, o hermetickém obalu, ba chlazení nemluvě..

Odpovědět


o Li-SOCl2 bateriích píše článek 10.1149/1.1392587

Josef Hrncirik,2021-09-04 20:45:44

bomba je na principu 2 SOCl2 + 4 Li = SO2 + S + 4 LiCl
dává max. napětí naprázdno cca 3,6 V. Napětí i kapacita dost klesá při vybíjení i rel. malým proudem. Na analog bude mít napětí cca o 0,3 V menší a při menší rozpustnosti a pohyblivosti Na produktů i větší problémy s odporem (zatížitelností).
Li článek velikosti D (velký mono) dá do 250 OHM cca 14 A.h, tj. dělá mu dobře jen vybíjení proudem 3,5 V/(250 + Ri) = ? max. cca 14 mA z obra D mono, tj. vybíjecí rychlost pod 14 mA/14000mA.h =
Ć = 0,001/h běžně odfláknuto jako C = 0,001. (43 uA/cm2 Li)
Při zatížení 10 OHM je prý proudová hustota u Li cca 2 mA/cm2, leč napětí jen 3,2 V a vyždímaná kapacita cca jen tragických 4 A.h. Článek je tedy přímo "na baterky" a naprosto není vhodný pro vybíjení větší rychlostí než c´ = 0,08 resp. 2 mA/cm2 Li , kdy je asi našlápnuto k thermal run away.
V Lion aku je Li především přesouváno z interkalace v anodické hmotě do interkalace v katodické hmotě a elektrolytu i Li v něm může být málo a elektrolyt může být velmi stabilní i vodivý. Především nehrozí že by elektrolýzou vyloučené a velmi reaktivní čisté Li či Na protrhlo separátor a zkratovalo elektrody a nastartovalo run na netušícího uživatele.

Odpovědět


Zhu byl vždy velmi výtečný v civilní obraně i útoku, odmořování i zamořování i troušení výbušných nástrah.

Josef Hrncirik,2021-09-05 10:31:38

V tom byl vždy lepší než Taendzim Gjamccho (dalajláma), který nad ním vynikal pouze ve střelbě z bezzákluzového kanonu na rezavé korbě jedoucí Toyoty.
Jeho zásahy však byly okatě nadpřirozené, oproti poctivým, pomalu vypiplávaným Zhengovým.
Při výrobě home made nástražných bataků si Zhu okamžitě uvědomil, že má co do činění s chloridy kyselin, typickými zakázanými látkami dusivými (např. carbonylchloride) a současně zatím ještě povolenými látkami zastírajícími (zadýmujícími) např. sulfurylchloride (pochopitelně též vítaného ternárního účinku (též lachrymator)). Ten je podobně jako thionylchlorid evidován jako vítaný prekursor BCHL (tzv. agrochemikálií používaných při polních taženích).
Když však bílý Zhu rozkázal svým růžovým laborantům přidávat do thinylchloridu carbonylchloride (TM Phosgene), dříve jonáci vesele covidově kašlající na roušky, se přeměňovali na sotva sípající chcípáčky. Nepomohla ani záměna příliš těkavého (i když mnohem méně než v článcích vznikajícího dusivého SO2) za diphosgene (chlormravenčan trichlormetylnatý). Zhu tedy zbyla poslední možnost, přidat do elektrolytu navíc 2 wt% sodium trifluoromethanesulfonimide (NaTFSI) + 2 wt% sodium bis(fluorosulfonyl)imide (NaFSI) + 2 wt% Fluoroethylene carbonate tj. 4-Fluoro-1,3-dioxolan-2-one, (FEC); + 2 wt% sodiumhexafluorophosphate a doufat, že při vysokých nabíjecích napětích vznikne NOVIČOK TM, nebo alespoň fluorovaný yperit klasickou reakcí etylenu s chloridem sirnatým běžně vznikajícími v elektrolytu. Při přebití článků z nich skutečně unikly léčivé dýmy zákeřně bezpříznakového NOVIČOK TM, které ze sípajících chcípáčků zase udělaly bezpříznakové růžové honáky, hulákající, plácající se po zádech a vesele kašlající na roušky a střílející z coltů TM do vzduchu.

Odpovědět


Jihočeské z matky i OPCW důrazně žádají po Nature, aby na nejbližší služebně VB podalo vysvětlení, kolik prekurzorů binárních i koncových BCHL se skrývá za 1 mA.h kapacity b ataku!

Josef Hrncirik,2021-09-05 10:40:23

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz