Kratos úspěšně testuje tryskový dron Air Wolf pro „opotřebovávací“ konflikty  
Společnost Kratos intenzivně pracuje na nových taktických dronech. Jejich čerstvým počinem je malý tryskový dron Air Wolf s umělou inteligencí. Jde o takzvaný „attritable drone“, relativně levný systém, který bude možné nasadit do „opotřebovávacího“ konfliktu. Air Wolf má za sebou úspěšnou premiéru na Burns Flat, Oklahoma Range Facility.
Air Wolf na startu. Kredit: Kratos.
Air Wolf na startu. Kredit: Kratos.

Americký výrobce dronů Kratos Defense & Security Solutions se pochlubil, že úspěšně otestoval nově vyvíjený tryskový dron Air Wolf (Tac FJ). Jak je u Kratosu obvyklé, jejich projekty do značné míry obklopuje informační bariéra. V tomto případě není ani jasné, zda šlo o první let dronu Air Wolf či nikoliv. Každopádně to ale byl premiérový let na nově zřízeném testovacím zařízení Kratosu Burns Flat, Oklahoma Range Facility.

 

Podle dostupných informací byl test dronu Air Wolf stoprocentně úspěšný. Air Wolf byl při testu vybaven celou řadou nových technologií, včetně systému umělé inteligence, který Kratos vyvinul speciálně pro dosažení vysokého výkonu tryskových dronů. Air Wolf je nejnovějším přírůstkem rodiny dronů Kratosu pro „opotřebovávací“ konflikty (anglicky libozvučně „attritable drones“).

Dron Air Wolf. Kredit: 5-D Systems.
Dron Air Wolf. Kredit: 5-D Systems.

 

„Attritable“ drony jsou dost levné na to, aby mohly být nasazeny do vysoce rizikových situací a pak případně nahrazeny, aniž by to položilo rozpočet. Air Wolf je nejnovější v řadě takových dronů, které Kratos vyvíjí a testuje. Další je například mediálně vděčný dron XQ-58A Valkyrie nebo o něco menší UTAP-22 Mako. Kratos se rovněž podílí na vývoji pozoruhodných dronů X-61A Gremlins společnosti Dynetics.

 

Kratos již dlouhou dobu vyvíjí a staví tryskové drony, které slouží jako cvičné cíle. Technologie těchto cvičných cílů přitom následně hojně využívají pro své taktické drony. UTAP-22 Mako je založený na cvičném cíli amerického letectva BQM-167A. Air Wolf je podle všeho upraveným cvičným cílem MQM-178 Firejet. Kratos zároveň odmítl poskytnout bližší detaily.

 

Cvičné cíle a taktické drony od Kratosu. Kredit: Kratos.
Cvičné cíle a taktické drony od Kratosu. Kredit: Kratos.

MQM-178 je nejmenším cvičným cílem Kratosu, s délkou 3,3 metrů a rozpětím křídel 1,9 metrů. Parametry dronu Air Wolf jsou podle všeho podobné. MQM-178 se odpaluje pneumatickým katapultem, díky čemuž je možné cvičný cíl odpalovat z pevniny nebo z lodi. Letět může rychlostí až 772 km/h a dostane až do výšek kolem 10,5 kilometrů.

 

Uživatelem cvičného cíle MQM-178 Firejet je US Army, která ho využívá především pro testování raketových systémů země-vzduch, jako je Stinger od Raytheonu nebo Patriot. Uplatňuje se i při výcviku útoků vzduch-vzduch.

 

Vývoj dronu Air Wolf má v Kratosu na starost divize Ghost Works (určitě inspirovaná Skunk Works společnosti Lockheed Martin). Podle Kratosu testování dronu Air Wolf podstatně urychlil přístup k testovacímu zařízení Burns Flat Range. Americká vláda sice vlastní řadu podobných testovacích zařízení, ta mají ale omezenou kapacitu a zároveň nabitý program. Podle výrobců letounů je právě obtížná dostupnost testovacích zařízení v současnosti zásadním problémem, který zdržuje vývoj nových letounů.

 

Video

Kratos Federal Space

 

Literatura

Flight Global 27. 8. 2021.

Datum: 09.09.2021
Tisk článku

Související články:

Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)
Nová strategie US Air Force: Valkýry v kontejnerech     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2020)
Americký bojový dron Valkyrie v průlomovém testu vypustil další dron     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2021)
Mozek vyvíjeného amerického bojového dronu Skyborg se poprvé proletěl     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz