Covid zvýšil roční úmrtnost... na míru dříve běžnou  
Aby nedošlo k nedorozumění, musím na úvod poznamenat, že já sám jsem se dal očkovat a v rodině máme nezpochybnitelné úmrtí na Covid. "Čínská chřipka" je realitou stejně jako jiná onemocnění na tomto světě. Nicméně některá čísla jsou překvapivá.
COVID-19. Kredit: Wikipedia, volné dílo.
COVID-19. Kredit: Wikipedia, volné dílo.

Rok 2020 je nějakou dobu za námi a my máme konečně v rukou data za celý první kalendářní rok Covidu. Dovolím si tu použít data z USA, jednak protože jde o významnou zemi a jednak ta data jsou nejsnáze dostupná. I tak byl ale problém údaje najít. Všude se totiž uvádí jen posledních pár roků bez historického kontextu.

 

A ukazuje se, že v roce 2020 v USA úmrtnost byla sice vyšší než v nedávných letech. Ale před rokem 2000 byla úmrtnost v USA každý rok vyšší i bez epidemií. Podle údajů státního ústavu Centers for Disease Control and Prevention.

 

V USA byl COVID-19 v roce 2020 třetí hlavní příčinou úmrtí hned po srdečních onemocněních a rakovině. (Viz Ahmad et al. 2020). Kredit: CDC.
V USA byl COVID-19 v roce 2020 třetí hlavní příčinou úmrtí hned po srdečních onemocněních a rakovině. (Viz Ahmad et al. 2020). Kredit: CDC.

V roce 2020 v USA zemřelo 828,7 osob na sto tisíc obyvatel. Vzhledem k epidemii to bylo více než o rok dříve. V roce 2019 v USA zemřelo jen 715,2 lidí na sto tisíc obyvatel. Což je značný meziroční skok.

 

Avšak o generaci dříve byla i vyšší čísla běžná. V roce 2000 to bylo 869 osob na sto tisíc obyvatel. A třeba v roce 1970 to bylo 1222,6 osob na sto tisíc obyvatel. Jde o přepočty podle jednotlivých věkových kategorií (age adjusted).

 

Roční úmrtnost v USA na 100 tisíc obyvatel. (upraveno podle věku). Zdroj: CDC.
Zdroj: CDC.

 

Samozřejmě lze správně namítnout, že nebýt lockdownů a roušek a dalších opatření, úmrtnost by byla vyšší. Těžko říci o kolik. Na COVID celkově umírá 1% nakažených (tedy 10x více než u normální chřipky), v rizikových skupinách je to dokonce okolo 10%. Optimista by řekl, že míra přežití nakažených je 90 – 99 procent. A že je tedy zbytečné vyhlašovat výjimečný stav a panikařit kvůli míře úmrtnosti, jaká před dvaceti lety byla normální. Pesimista by zase ale mohl oprávněně namítnout, že pokud se nakazí hodně lidí, pak i pouhé procento z hodně lidí může být velmi mnoho lidí. A třeba to můžete být právě vy. Takové hodnocení už nechám na laskavém čtenáři.

 

Zdroje:

Centers for Disease Control and Prevention. (data.cdc.gov). National Center for Health Statistics. Data visualisation – Death rates and life expectancy at birth. Age adjusted, both sexes.(link) (do roku 2018)

Ahmad FB, Cisewski JA, Miniño A, Anderson RN. Provisional Mortality Data — United States, 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2021;70:519–522. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7014e1. (link) Vydáno 9. dubna 2021. Age adjusted.

 

Poznámka

Tato statistika se dělí podle věkových skupin, jinak by to mohlo mylně vypadat, že v obci, kde žije mnoho důchodců je záhadně zhoršená zdravotní situace oproti zbytku státu. Zatímco ve skutečnosti tam je více úmrtí jen proto, že tam hodně žijí senioři.

Datum: 08.10.2021
Tisk článku

Související články:

Koronaviry nás soužily už v paleolitu a nejspíš se to hned tak nezmění     Autor: Josef Pazdera (28.06.2021)
Ako si budeme nažívať s vírusom SARS-CoV-2     Autor: Matej Čiernik (16.08.2021)
COVID-19 a jak je to s těmi protilátkami     Autor: Václav Fejt (16.08.2021)
V Laosu objevili koronaviry nejblíže příbuzné pandemickému SARS-CoV-2     Autor: Stanislav Mihulka (29.09.2021)



Diskuze:

Přehlcení

Michal Kára,2021-10-12 20:58:08

Ad "na COVID má smrtnost jen 1%" - to platí ovšem pokud můžete nemocným poskytovat moderní lékařskou péči. Jenže on mrcha dokáže přehltit nemocnice a pak by úmrtnost šla dost nahoru, jak přímo na COVID, tak pro nedostupnost lékařské péče při jiných zdravotních problémech.

Odpovědět

senioři

Florian Stanislav,2021-10-09 20:58:19

Článek :"Tato statistika se dělí podle věkových skupin, jinak by to mohlo mylně vypadat, že v obci, kde žije mnoho důchodců je záhadně zhoršená zdravotní situace oproti zbytku státu. Zatímco ve skutečnosti tam je více úmrtí jen proto, že tam hodně žijí senioři."
Můj názor: Že v obci žije hodně seniorů není příčinou větší úmrtnosti počítané na 100 000 lidí, pokud se % podíl seniorů za těch 20 let nezměnil, což můžeme předpokládat. Nebál bych se logiky, že když někde seniorů přibylo, tak jinde jich bude méně.
Vliv na sníženou úmrtnost má třeba omezení kouření v USA.
https://www.lidovky.cz/byznys/kuraku-v-americe-prudce-ubyva-zato-pocet-obeznich-stoupa.A160812_223830_moje-penize_ELE
"poslední půlstoletí klesla spotřeba cigaret v zemi (USA) na třetinu."
Rizikovým faktorem je růst obezity
"Ta se tam za posledních 25 let více než zdvojnásobila."
V USA je 17-20% občanů bez zdravotního pojištění, snižování tohoto podílu ( = více zdravotně pojištěných) může mít značný vliv.
https://plus.rozhlas.cz/pandemie-snizuje-prumernou-delku-doziti-v-usa-vyraznejsi-propady-jsou-u-8407724
"Zatímco u bílých Američanů vědkyně spočítaly pokles o necelý rok, u Afroameričanů předpokládají zkrácení průměrné délky života o více než dva roky a u latinskoamerické komunity, která je obecně považována za zdravější, dokonce o více než tři roky."
Takže rozdělení úmrtnosti podle věkových skupin nepostihuje plně vliv covidu na úmrtnost.

Odpovědět

Zcela zcestný článek

Arias Rolando,2021-10-08 22:30:49

Autor by neměl na oslu správně co dělat. Naprosté nepochopení vývoje délky dožití, úmrtnosti, nadúmrtí. Se stejnou, infantilní logikou bychom mohli tolerovat jakékoli navýšení úmrtnosti. S geniální logikou "před třemi, čtyřmi generacemi to bylo OK".
Článek je tak hloupý, že je až směšný.

Odpovědět


Re: Zcela zcestný článek

Libor Vanicek,2021-10-09 05:37:34

Nejzajímavější mi na tomto příspěvku připadá, že Arias kritizuje Ariase. Nejspíš nejde o stejnou osobu, protože jedna z nich je Elizabeta (expertka z Centers for Disease Control and Prevention) a ve zdejším případě pod stejným nickem figuruje osoba vlastnící akciovku, jejíž zisk souvisí s očkováním. Mohlo by jít ještě o politika z řad TOP 09, do jehož argumentace uvedená statistika moc nesedí. Každopádně by to spíš chtělo si vylévat zlost na americké instituci a těch, kteří pod zde převzatými čísly jsou podepsáni a jsou z instituce, u níž se podepisuje, že nemají ze své činnosti žádný zisk a příjmy jakkoliv s danou problematikou související.

Odpovědět


Re: Zcela zcestný článek

Jan Novák9,2021-10-09 10:13:26

Článek i autor jsou OK a na OSEL rozhodně patří.
Článek přináší zajímavá data a souvislosti, jak si je přeberete záleží na vás. Pokud s tím máte problémy tak sem nepatříte vy - OSEL je server pro myslící lidi a nikdo vás nenutí přebrat názor autora pokud s ním nesouhlasíte. Obzvlášť když je článek napsán tak aby vám žádný nevnucoval tak jako tento.

Odpovědět

Peru

Martin W.,2021-10-08 22:17:25

Peru jako první země na světě upravila Covid statistiky podle počtu nadúmrtí
. Covid statistiky jsou výrazně ovlivněné počtem testů a metodikou vykazování (kdo netestuje na Covid, nemá Covid mrtvé - třeba Bělorusko). Peru, které má 33 milionů obyvatel (tedy zhruba 3x více než my), má skoro 200 000 obětí Covidu - my máme zhruba 35 000.

Odpovědět

Akosi mi uniká posolstvo...

Matej Čiernik,2021-10-08 21:35:26

Možno je to moja chyba, ale nechápem, čo chcel autor povedať.

Nebodaj považuje za normálne, aby sa úmrtnosť postupne neznižovala, teda, že postupné znižovanie úmrtnosti vďaka pokrokom v predchádzaní a liečbe chorôb je anomália a normálne je umierať v mladosti na infekčné choroby, ako v stredoveku?

Ak je autor tohto článku aj autorom knižky Obchodníce se strachem, potom som hlboko znepokojený a budem si musieť jeho závery znovu premyslieť.

Odpovědět


Re: Akosi mi uniká posolstvo...

Pavla Norkova,2021-10-08 22:38:13

Myslím, že autor jasně nechal poselství na Vás. Popsal strohou statistiku. A je to statistika zajímavá, nemyslíte? Dobře udělal, že tomu nedal závěr zvyklý dělat za dob kdy se uvádělo, jak co máme chápat. Čísla to jsou zajímavá, jinde v naší kotlině jsem se s nimi nesetkala. Ten čas, který z odborníků k tomu bude chtít co povedať, ten zcela jistě přijde. Sama jsem zvědava jak se s tím porovnají. Zatím jsem narazila na komentáře hodně rozpačité a přou epidemiologové z Yale s těmi z Cambridge. Asi to začne být hodně veselé.

Odpovědět


Re: Re: Akosi mi uniká posolstvo...

Matej Čiernik,2021-10-09 16:11:17

Dovolím si nesúhlasiť. Čísla by boli zaujímavé, ak by nastal pokles počtu úmrtí, to sa bohužiaľ nestalo. (Slovami krčmového diskutéra - a čo by si tu čakal, krevety?) A sú k dispozícii podobné štatistiky aj z Českej a Slovenskej republiky. V ČR išlo o najvyšší ročný počet úmrtí od konca socializmu, ostatné európske krajiny sú na tom podobne. Len podotýkam, že vzostup celkového počtu úmrtí všade odzrkadľuje následky Covidu lepšie, ako samotné úradmi vykázané počty úmrtí na Covid.

Odpovědět

Chybná statistika

Martin W.,2021-10-08 19:18:23

V tomto případě nemá smysl srovnávat vývoj počtu zemřelých na 100000 obyvatel - tento ukazatel je ovlivněn počtem obyvatel a to je ovlivněno porodností - tzn. při vysokém pořtu dětí na jednu ženu bude tento ukazatel klesat, při malém počtu dětí bude růst.
Nejjednodušší a nejpřesnější údaj pro srovnání (i mezi jednotlivými státy) je počet tzv. nadúmrtí - tedy nárustu počtu zemřelých oproti průměru předchozích let.
V článku v Economistu je tato statistika (je otázka, zda počty zemřelých jsou ve všech zemích vykázány dostatečně přesně) - minimálně pro hrubé srovnání je to dostatečné - je tam hlavně vidět, že Covid postihl opravdu celý svět:
https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

Odpovědět


Re: Chybná statistika

Josef Hrncirik,2021-10-08 19:42:00

ideální by bylo mít nadúmrtí vyjádřena pro jednotlivé větve populačního stromu

Odpovědět


Re: Re: Chybná statistika

Martin W.,2021-10-08 21:57:23

Na webu ČSÚ jsou statistiky dostupné i pro různé věkové skupiny.
Je to ale relativně "hrubé" (0-15,16-39,40-64,65-75,75+) - jasný vliv Covidu je vidět od věkové skupiny 40-65.
https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr

Odpovědět

Čínská chřipka?

Martin Ondracek,2021-10-08 11:40:51

Věcně jistě zajímavé údaje. Mimochodem, nevíte někdo jak je to pro ČR? Ale k terminologii: Nešlo by dohlédnout, aby se aspoň na takovém naučném serveru, jako je Osel, nenazývala "čínskou chřipkou" nemoc, která není způsobována chřipkovým virem?

Odpovědět


Re: Čínská chřipka?

Libor Votoček,2021-10-08 13:51:26

Zde je graf od roku 1918.

https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/pocet-zemrelych-obyvatel-ceske-republiky

Odpovědět


Re: Re: Čínská chřipka?

Zicho Trenčiansky,2021-10-08 14:37:32

Pána Kremlíka by mohlo zaujať, že úmrtnosť v ČR od 1945 (teda po skončení vojny) negatívne koreluje s teplotou ovzdušia ... teda v 70.rokoch, ktoré boli studené, bola vyššia ako v 50-60 a 90-2010, kedy máme opäť teplú fázu zemskej klímy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Čínská chřipka?

Libor Votoček,2021-10-10 18:18:47

Jsi zlý, mlékaři Dane :-)

Odpovědět


Re: Čínská chřipka?

Pavel A1,2021-10-08 21:44:45

Co máte proti čínské chřipce? Jako pietní akt není akt, burákové máslo není máslo a lidová demokracie není demokracie, stejně tak z názvu čínská chřipka nijak neplyne, že to je chřipka. Ten název ukazuje jen na vnější podobnost.

Odpovědět


Re: Re: Čínská chřipka?

Martin Ondracek,2021-10-11 12:03:11

Asi mě to irituje proto, že jsem se s tím pojmem už několikrát předtím setkal v různých diskuzích na netu a z kontextu bylo zřejmé, že to (aspoň někteří) diskutující berou doslova. Buď někdo hlásal alternativní systematiku virů, podle které koronaviry a viry influenzy jsou jedno a totéž, RNA virus jako RNA virus, nebo přímo alternativní realitu, ve které žádný covid19 není, jen obyčejná chřipka, nanejvýš nějaká nová mutace z Číny. Pan Kremlík to s tou "čínskou chřipkou" asi myslí obrazně, jak píšete, ale když už zmatek existuje, i to obrazné pojmenování k němu dále přispívá, protože část čtenářů to nepochopí, vezme pojmenování doslova a případně si z toho podle vlastního vkusu odvodí nějakou pěknou spikleneckou teorii.

Odpovědět

Data ČSÚ

David Z.,2021-10-08 11:30:31

Česká data jsou velmi přehledně zde v grafech.
https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr

Odpovědět


Re: Data ČSÚ

Martin Ondracek,2021-10-08 12:43:25

Děkuji. Svůj komentář výše jsem odeslal dřív, než jsem přečetl ten Váš.

Odpovědět

A co porovnat s populačním stromem

Martin Prokš,2021-10-08 10:33:52

Dobrý den

Napadá mě, zkusit analýzu počtu úmrtí podle populačního stromu. V každém roce populační strom vypadá trošičku jinak a tomu odpovídá trochu jiné počty úmrtí. Tedy za předpokladu, že v jednotlivých věkových kategoriích jsou procenta úmrtnosti alespoň přibližně stálá.

Teprve s tímto porovnat počty úmrtí za poslední rok a kouknout se o kolik to vybočuje. Ale chápu že to je mraky práce a vstupní údaje jsou asi špatně dostupné - jestli vůbec. Možná za ČR, český statistický úřad funguje konzistentně a počty obyvatel a jejich věkové rozložení i úmrtnost sleduje.

Odpovědět

Něco tomu chybí

Mirek Bautsch,2021-10-08 10:02:34

Ta tabulka by měla mít ještě třetí sloupec s čísly narozených. Vím z vlastního rodokmenu, že se dříve rodilo mnohem více dětí. Tehdejší podmínky (výživa, hygiena, lékařská péče atd.) se projevovaly v mnohem vyšší úmrtnosti, takže poměr úmrtí 1900/2020 by nás neměl překvapovat. A lidí furt přibývá...

Odpovědět


Re: Něco tomu chybí

Josef Hrncirik,2021-10-08 13:35:01

Chybí tam míra podílu covidu na daném úmrtí, nebo alespoň zda úmrtí proběhlo s výraznými covidovými znaky ?dušení či něco typického a výrazného ?pitevní nebo ?metabolický nález nebo jen z pozitivním testem ?typu.

Odpovědět


Re: Re: Něco tomu chybí

Arias Rolando,2021-10-08 22:39:38

Vaše poznámka vypovídá o jediném (bez agrese) tj. o neznalosti medicíny. (Včetně adorování pitev). Pacienti, kteří umírají v souvislosti s Covidem umírají v drtivé většině pod specifickým klinickým obrazem.
Nicméně zajímavé bude hodnotit celková čísla ex post a to proto, že se každý z nás opakovaně setkal s pacienty, kteří "Covid dali", aby do následujících 5-6 měsíců zemřeli na necovidovou diagnózu, ale pokud konkrétního pacienta znáte, je Vám jasné, že zemřel sice nikoli na Covid, ale díky covidu, který jej natolik zdevastoval, že vyčerpal všechny funkční rezervy organismu. Případně do covidu zdraví pacienti po jeho prodělání často vykazují excesivní tromboembolické fally, které je zmrzačí, enbo zabijí. etc. etc.
Pokud se budete ptát na to, kdo má exaktní data, tak medicínsky je získáme až s odstupem času, ale mráz po zádech jde z toho, že komerční pojišťovny již nyní ve většině neposkytnou pro pacienty 50+ po covidu životní pojistku, měla-li být uzavřená do 3-6 měsíců po covidu. Komerční pojišťovny pracují takřka vždy v reálném čase s velkými množinami dat a chovají se extrémně pragmaticky. Podobně Vás nepojistí třeba po IM, CMP a podobně

Odpovědět


Re: Re: Re: Něco tomu chybí

Josef Hrncirik,2021-10-09 07:33:25

Výborně. Medicině skutečně nerozumím.
3. řádek od konce. ... do 3-6 měsíců po covidu. : ? jak silném? potom už lze očekávat jen blahé účinky covidu? nebo je jen 100% smrtelný?! to by ale bylo ve sporu s 3-6 měsíců lhůtou.
Zatím mě nikdo extrémně pragmaticky nepřesvědčoval ať se pojistím proti IM, CMP a podobně.
Píše někde nějaká prágamatičská pojištovna jasně co to IM, CMP a podobně jsou a jak se jim vyhnouti
(vlastně alespoň jen dočasně)?
Mohli by také převést prav divý výrok Babiš zabil 30 000 lidí na lidoroky, které to tedy obnáší a kolik lidoroků bude mít na svědomí b budoucnosti.
Mráz mi půjde po zádech po zdražení plynu a elektřiny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Něco tomu chybí

Josef Hrncirik,2021-10-11 14:21:07

No dobře. Covid předběhl jiné typické nemoci a sebral jim materíál. Po odeznění vlny covidu by se tedy měla projevit vlnka ozdravení z nedostatku dostatečně starých nemocných.
Všichni to vidí jen pesimisticky. Kolik však Babiš ušetřil na důchodech by mohla extrémně pragmatické pojišťovna snadno spočítat.

Odpovědět


Re: Něco tomu chybí

Zdenek Svindrych,2021-10-08 22:08:16

Jde o to slovní spojení "age adjusted", tam bude zakopaný vepř. Samozřejmě v roce 1900 byla skutečná úmrtnost nižší než podle tabulky. Jenže lidi taky byli mladší, tak se to holt těžko porovnává.

Odpovědět


Re: Re: Něco tomu chybí

Arias Rolando,2021-10-08 22:40:49

Což je nesmysl, lidé byli v průměru mladší právě proto, že skutečná úmrtnost byla v komparaci s dneškem podstatně vyšší.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz