Robotický pes Vision-60 dostal pořádnou pušku  
SPUR je odstřelovací puška pro denní i noční mise, s termální optikou a středním dostřelem. Ghost Robotics tímto střeleckým systémem vybavili svého čtyřnohého robota Vision-60. Na bojištích blízké budoucnosti se možná objeví kráčející zbraně, nepochybně s vychytralou umělou inteligencí.
Robotický pes s puškou. Kredit: Sword Defense Systems.
Robotický pes s puškou. Kredit: Sword Defense Systems.

V poslední době jsme si zvykli na roztomilé snímky robotických psů, jako je Spot od Boston Dynamics. Hopsají po louce, tancují, tahají náklaďáky, zkoumají radioaktivní elektrárnu v Černobylu a už se objevili i v Praze. V americkém městě Columbus, stát Georgie, se letos 18. až 21. října odehraje konference a výstava na téma pokročilých vojenských technologií NDIA Future Forces Capabilities Conference and Expo. A bude tam k vidění poněkud jiný robotický pes, který dostal mnohem ostřejší vybavení, než jakým obvykle disponuje Spot.

 

Logo. Kredit: Ghost Robotics.
Logo. Kredit: Ghost Robotics.

Jde o čtyřnohého robota Vision-60 společnosti Ghost Robotic, který má na zádech připevněný masivní střelecký systém SPUR, čili Special Purpose Unmanned Rifle. Výrobcem systému SPUR je společnost Sword Defense Systems. Vznikla tak poněkud bizarně a hrozivě vyhlížející pokročilá kráčející odstřelovací puška středního dosahu se čtyřma nohama.

 

Zbraňový systém váží 7,7 kilogramu a je vybavený termokamerou Teledyne FLIR Boson s 30x optickým zoomem. S ní je možné zaměřit cíle jak ve dne, tak i v noci.

 

Systémem SPUR je možné vybavit různé roboty. Kredit: Sword Defense Systems.
Systémem SPUR je možné vybavit různé roboty. Kredit: Sword Defense Systems.

SPUR dokáže přesně zasáhnout cíl ve vzdálenosti 1,2 kilometru. Střílí municí 6,5 mm Creedmoor, která byla speciálně vyvinuta pro přesnou střelbu na velkou vzdálenost anebo municí 7,62 x 51 mm NATO, čili standardní puškovou municí zemí NATO. SPUR přitom používá zásobník na 10 nábojů. Systém je chráněn keramickým obalem, který znesnadňuje jeho odhalení na nočním bojišti systémy pro noční vidění.

 

Palba zmíněnou municí nevyvolává příliš mohutný zpětný ráz, takže robot si z palby pušky umístěné na jeho zádech mnoho nedělá. V rozmanitých videích se Spoty a podobnými roboty jsme již viděli, že tito čtyřnozí borci leccos zvládnou. Zatím není jasné, zda je Vision-60, vyzbrojený puškou SPUR, autonomní. Do budoucna je ale víceméně jasné, že pokud se kráčející pušky objeví na bojištích, tak budou z řady různých důvodů vybavené přinejmenším částečnou autonomií, tedy umělou inteligencí.

 

Ghost Robotics prezentují střelecký systém SPUR jako jednu z možných variant vybavení robotického psa Vision-60. Společnost naznačuje spolupráci s velitelstvím US Special Operations Command. Zatím ale není jasné, jestli už mají kupce na tento pozoruhodný systém anebo zda jde o pouhý koncept, který má rozvířit kalné vody vojenských technologií.

 

Video: The Army testing its New Robot Dogs with Super gun Mounted On Their Backs

Literatura

New Atlas 13. 10. 2021.

Datum: 15.10.2021
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2019)
Britská hexakoptéra s brokovnicí je specialistou na boj ve městě     Autor: Stanislav Mihulka (07.10.2020)
Estonští bojoví roboti THeMIS se účastnili cvičení s ostrou střelbou     Autor: Stanislav Mihulka (24.05.2021)



Diskuze:

Kamil H.,2021-10-15 09:05:12

Pod článkem je špatné video. To správné najdete na https://www.youtube.com/watch?v=Mnnyixbpnv8

Odpovědět


Re:

Redakce .,2021-10-15 11:16:51

Díky za echo. Některé zdroje s námi všemi občas hrají habaďůru. V článku dáváme video z nového pramene.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz