Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas  
Leonidas je výtečný mikrovlnný systém, který by měl vyřídit hejna dronů i jednotlivé drony, jak ve vzduchu, tak i na zemi či na vodě. Je to v podstatě první zbraň, která může důstojně čelit hejnovým útokům. Tento systém dostanou americká obrněná vozidla Stryker, z nichž se tak stane účinná obrana krátkého dosahu.
Vozidlo Stryker se systémem Leonidas. Kredit: General Dynamics.
Vozidlo Stryker se systémem Leonidas. Kredit: General Dynamics.

V dubnu jsme psali o pozoruhodném mikrovlnném systému Leonidas amerického startupu Epirus, Inc., který je skvělý proti rozmanitým dronům či jejich hejnům. Jeho kvality zjevně uznal i výrobce všestranných obrněných vozidel Stryker, společnost General Dynamics. Teď spojili síly a vyvíjejí praktický protidronový zbraňový systém pro Strykery. Výsledkem jejich úsilí by měla být zbraň, kterou bude možné použít nejen proti leteckým dronům, ale i proti pozemním a případně i námořním dronům.

Starší systém THOR. Kredit: Air Force Research Laboratory.
Starší systém THOR. Kredit: Air Force Research Laboratory.

 

Již nějakou dobu jsme svědky nové varianty klasického závodu ve zbrojení, kdy na jedné straně vznikají stále nebezpečnější dronu a zároveň se intenzivně pracuje na účinné obraně proti nim. Doposud měly navrch spíše drony, zvlášť pokud by operovaly v hejnech. Mikrovlnný systémy pro obranu krátkého dosahu by teď mohly změnit rozložení sil na šachovnici.

 

Strykery se systémem Leonidas představují pro drony velmi silného protivníka. Odpaluje salvy mikrovln, které zkratují veškerou elektroniku v dosahu. Je to jako když vystřelí brokovnice do hejna ptáků. Letící drony spadnou, pozemní roboti se zastaví. Proti hejnovým útokům by tato zbraň měla být velmi účinná.

Starší systém Phaser. Kredit: John Hamilton / Raytheon.
Starší systém Phaser. Kredit: John Hamilton / Raytheon.

 

US Air Force již dříve vyvinuli dvě mikrovlnné zbraně pro ochranu základen před drony – Tactical High Power Operational Responder, čili THOR a Phaser, společně Raytheon Technologies. Phaser již byl nasazen na amerických základnách v zámoří, ale zatím nejsou informace o tom, že by byl použit v akci. Oba dva tyto systémy jsou o poznání méně mobilní než Leonidas.

 

Jak je v podobných případech obvyklé, výkonný mikrovlnný systém vyvolává otázky ohledně případného zásahu lidí touto zbraní. Může být použit například proti vozidlu s posádkou. Podle dostupných informací by takový systém neměl přivodit vážná zranění či smrt, i když by to asi nebylo úplně příjemné. Každopádně, jak trefně poznamenává Kyle Mizokami z Popular Mechanics, vyřazení automobilu s lidskou posádkou mikrovlnným systémem by mělo být pro dotyčné lidi určitě méně nebezpečné, než kdyby šlo o automatický kanon ráže 30 milimetrů.

 

Video: Epirus Leonidas Counter-Electronics System | Fixed-Wing & Mixed Swarm Kills

 

Literatura

Popular Mechanics 1. 11. 2021.

Datum: 08.11.2021
Tisk článku

Související články:

Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz