Pacient „nula“ byl omyl  
Světová zdravotnická organizace označila osobu, od níž se virus mající na svědomí nynější pandemii začal šířit, jako pacienta "nula". Měl jím být muž. Má to ale háček. Dotyčný neměl s trhem ve ve Wu-chanu nic společného. A právě to z ústřední postavy celého dění udělalo jeden z hlavních pilířů teorie o laboratorním původu viru, tak i celé řady konspiračních teorií. Z podrobného pátrání amerického vědce, zveřejněného v nejnovějších čísle časopisu Science vyplývá, že tím prvním roznašečem nebyl muž, ale žena.

Trumpova administrativa tvrdila, že důkazy svědčí o tom, že koronavirus pochází z čínské laboratoře. Kredit: U.S. Environmental Protection Agency (EPA)
Trumpova administrativa tvrdila, že důkazy svědčí o tom, že koronavirus pochází z čínské laboratoře. Kredit: U.S. Environmental Protection Agency (EPA)

Michael Worobey je virolog a evoluční biolog, jinak řečeno, vyjadřovat se k šíření virových infekcí osoba povolaná. Do veřejného povědomí se dostal díky svým dřívějším závěrům, které poněkud nechtěně, o to ale mocněji, přitápěly pod konspirační kotel zdůrazňováním faktu, že oním prvním šiřitelem viru byl muž, který s trhem a tamními zvířaty, nebyl v kontaktu. Na obhajobu všech, kteří brali jako fakt, že oním prvním rozsévačem pandemického viru byl někdo, kdo s tamní tržnicí neměl nic společného nutno dodat, že se jevilo logické, že když ne z tržnice, tak že virus mohl uniknout z virologické laboratoře, která se ve městě nachází a s koronaviry pracuje. K odklonu od původních podezření, že se virus začal šířit z vlhkých zákoutí s povážlivou hygienou z tržnice Huanan, mocně přispěla Trumpova administrativa. Později i zpravodajští úředníci v Bindenově kompetenci, kteří se také klonili k představě vzniku viru ve virologické výzkumné laboratoři ve Wu-chanu.

 

Michael Worobey, virolog a evoluční biolog. V časopise Science mu nyní vyšel článek z něhož vyplývá, že událost s mužem označovaným za „pacienta nula“, se ve skutečnosti udála o několik dní později. Znevěrohodnil tím hlavní argument konspirátorů. Jeho práce do značné míry vyvinila i mořské plody a netopýry. Kredit: University of Arisona.
Michael Worobey, virolog a evoluční biolog. V časopise Science mu nyní vyšel článek z něhož vyplývá, že událost s mužem označovaným za „pacienta nula“, se ve skutečnosti udála o několik dní později. Znevěrohodnil tím hlavní argument konspirátorů. Jeho práce do značné míry vyvinila i mořské plody a netopýry. Kredit: University of Arisona.

Článek v Science lze těžko označit jinak, než za odklon od podezřívání laboratoře. Je návratem k původní teorii, v níž ústřední roli hrála tržnice spolu se zvířaty určenými ke konzumaci. Jen s tím rozdílem, že hlavní roli si v ní rozdali místo úředníka trhovkyně a v roli mořských plodů a netopýrů, nově figurují psíci mývalovití. Ale pěkně popořádku. Budiž Worobeymu ku cti, že se nespokojil s konstatováním Světové zdravotnické organizace a že se rozhodl na vlastní pěst pátrat v materiálech z doby počátku pandemie.

 

Za vším hledej ženu

Detailním prozkoumání zdravotních záznamů a genomických a epidemiologických dat vztahujících se k prvním dnům COVID-19, se Worobeymu podařilo poskládat sled zásadních událostí a z těch mu zmiňovaný muž vypadl. Upozorňuje na mystifikaci, k níž došlo zkreslením hlášených případů a v níž hlavní roli hrál 41letý účetní, který údajně onemocněl 8. prosince 2019.

 

Nejpravděpodobnější zdroj odkud se začal COVID-19 šířit, je podle článku v časopise Science  tržnice Huanan v čínském Wu-chanu. Kredit: Wikipedia/China News Service.
Nejpravděpodobnější zdroj odkud se začal COVID-19 šířit, je podle článku v časopise Science tržnice Huanan v čínském Wu-chanu. Kredit: Wikipedia/China News Service.

Worobey uvádí, že muž onemocněl COVIDem až později a že jeho tolik proklamovaný problém z 8. prosince, ve skutečnosti souvisel s jeho stomatologickým zákrokem a nikoli s COVIDem. Jeho nemocniční záznamy uvádí jako datum hospitalizace až 22. prosince. To ale neznamená nic jiného, než že případ datovaný 11. prosince 2019, byl ve skutečnosti tím prvním zdokumentovaným případem. A v tomto případu šlo o ženu. I když tu pohlaví nehraje roli, na původ viru toto zjištění vrhá zcela nové světlo. Do karet novému pohledu hraje i dalších více než 100 prosincových případů. Všechny totiž mají jedno společné - šlo o obyvatele z bezprostřední blízkosti tržnice Huanan. Pokud zde hovoříme o „ženě nula“, tak tím termínem rozumíme první doložený hospitalizovaný případ. K tomu ale je potřeba vzít v úvahu, že pouze asi 7 % infekcí SARS-CoV-2 mohlo vést k hospitalizaci.

 

I když se mu říká psík, štěkat neumí. Je to jediná psovitá šelma, která (podobně jako medvěd a jezevec) zimu prospí. V našich končinách psík mývalovitý prospí v noře od prosince do března. V oblastech svého rozšíření ale zimu nepřespává. Je to noční zvíře a kromě mokřadů a okolí říčních toků se mu daří i ve velkoměstech. Údajně jsou tato zvířátka velice prohnaná a traduje se, že když ho lovec výstřelem mine, někteří jedinci ze sebe začnou na nějakou dobu dělat mrtvé. Prodej těchto savců promořených koronaviry, na čínských tržnicích je činí vážnými kandidáty na původce dnešní pandemie. Kredit: 663highland, Wikimedia Commons, CC BY 2.5.
I když se mu říká psík, štěkat neumí. Je to jediná psovitá šelma, která (podobně jako medvěd a jezevec) zimu prospí. V našich končinách psík mývalovitý prospí v noře od prosince do března. V oblastech svého rozšíření ale zimu nepřespává. Je to noční zvíře a kromě mokřadů a okolí říčních toků se mu daří i ve velkoměstech. Údajně jsou tato zvířátka velice prohnaná a traduje se, že když ho lovec výstřelem mine, někteří jedinci ze sebe začnou na nějakou dobu dělat mrtvé. Prodej těchto savců promořených koronaviry na čínských tržnicích je činí vážnými kandidáty na původce dnešní pandemie. Kredit: 663highland, Wikimedia Commons, CC BY 2.5.

To ale pak znamená, že většina případů se do radaru nemocničních záznamů nedostala. A hlavně, že infekce se již nějakou dobu v prostředí trhu Huanan plíživě šířila. Occamova břitva tak zastáncům teorie úniku z laboratoře situaci značně zkomplikovala. Jen těžko se jim smysluplně podaří vysvětlit náhodu stovek případů souvisejících s tržnicí a jejím bezprostředním okolím.

 

A jakou souvislost spatřuje vědec s psíky?

Psíci mývalovití, někde uvádění jako mývalovci kuní, mají původní domovinu ve východní Asii a jejich maso v Číně patří k oblíbené zvěřině. Jde o zvířátko nadmíru přizpůsobivé. Dnes je z něj úspěšný invazivní druh, s nímž máme co do činění jak na Slovensku, tak i v Česku, Polsku, Německu,… Pro naše pojednání je důležité, že jde o nám příbuzné tvory - savce. A jak se ukazuje, jsou vnímaví ke koronavirům. Z čínských záznamů Worobey také vypátral, že bezprostředně před pandemií byli psíci prodáni jak na trhu Huanan, tak ještě na třech dalších trzích se živými zvířaty ve Wu-chanu. Worobey ve svém článku zdůrazňuje, že podobné viry (jakým je původce dnešní pandemie) byly u těchto psíků zjištěny již při prvním vypuknutí nemoci SARS. A že přenos infekcí mezi savci je pravděpodobnější, než mezi geneticky vzdálenějšími tvory. Pádných indicií nutících k zamyšlení nad původem nemoci, autor uvádí celkem deset. Je si vědom, že žádný z nich není zcela jednoznačným důkazem, nicméně přinejmenším mu nelze upřít, že účetního, který jen bydlel poblíž jednoho z kampusů laboratoří ve Wu-chanu, se mu z viny „pacienta nula“, ospravedlnit podařilo. A nejen to. Pomyslné vahadlo z polohy „monstrum uniklé z laboratoře zařízení BSL4 Wu-chanského virologického institutu“, svým článkem výrazně překlání do polohy „přirozený původ, jemuž šel na ruku obchod se zvěřinou a hygienické podmínky panující na tržnicích“.

 

Literatura

Michael Worobey, Dissecting the early COVID-19 cases in Wuhan, Science (2021). DOI: 10.1126/science.abm4454.

The University of Arisona News https://news.arizona.edu/story/evidence-points-animal-market-not-lab-epicenter-pandemic

 

Video: První pacientkou byla žena

Datum: 22.11.2021
Tisk článku

Související články:

Ako si budeme nažívať s vírusom SARS-CoV-2     Autor: Matej Čiernik (16.08.2021)
V Laosu objevili koronaviry nejblíže příbuzné pandemickému SARS-CoV-2     Autor: Stanislav Mihulka (29.09.2021)
Pilulka na COVID-19 umutuje virus k smrti     Autor: Josef Pazdera (27.10.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz