„Kinetické zdi“ dělají z těžby větrné energie prudce elegantní záležitost  
Americký designér Joe Doucet se rozhodl okořenit soustavy větrných turbín estetickým požitkem. Ekonomická výhodnost jeho kinetických zdí je sporná, ale zároveň pozoruhodným způsobem propojil obnovitelný zdroj energie s uměním. Pohyb turbín kinetických zdí je hypnotický.
Elegantní větrná energetika. Kredit: J. Doucet.
Elegantní větrná energetika. Kredit: J. Doucet.

Obnovitelné zdroje energie, jak se zdá, nepředstavují výzvu jen pro energetiky a ekonomy. Newyorský designér Joe Doucet nevidí důvod, proč by výroba obnovitelné energie nemohla přispět k vylepšení designu domácností. Navrhl „kinetické zdi“, pozoruhodné soustavy menších větrných turbín, které těží vítr a zároveň vytvářejí hypnotické vizuální efekty.

 

Každá z jeho kinetických zdí zahrnuje zhruba 25 turbín, které jsou všechny připojené k 400wattovému generátoru. Celé zařízení dosahuje maximálního výkonu 10 kW. Podobně jako v případě solárních panelů mohou být kinetické zdi připojeny k rozvodné síti a dodávat do ní „šťávu“ anebo mohou spolupracovat se systémem pro ukládání energie do baterií.

 

Elegantní Joe Doucet. Kredit: J. Doucet.
Elegantní Joe Doucet. Kredit: J. Doucet.

Jak říká Doucet, jeho panely jsou téměř bezhlučné. Zároveň jsou bezpečné pro děti. V rotujícím mechanismu si nelze nic skřípnout a lehké čepele rotorů kinetické zdi může snadno zastavit i děcko, aniž by se mu něco stalo. Kinetická zeď využívá vítr ze všech směrů s výjimkou vertikálního. Může fungovat samostatně nebo třeba v kombinaci se solárními panely, kdy se oba systémy mohou doplňovat v dodávání energie.

 

Kinetická zeď. Kredit: J. Doucet.
Kinetická zeď. Kredit: J. Doucet.

Doucet by byl rád, kdyby byly kinetické zdi snadno dostupné pro zákazníky. Už v tomto směru jedná s potenciálními komerčními partnery. Na pohled vypadají skvěle a mohly by se stát pozoruhodným doplňkem moderních domů. Výkon 10 kW je slušný. Představuje užitečné množství energie. Průměrná americká domácnost spotřebuje denně kolem 30 kWh.

 

Problém je v tom, že turbíny s vertikální osou bývají mnohem méně efektivní než klasické větrné turbíny. Kinetické zdi by se také měly objevovat u domů, a ty se zase obvykle nestavějí na velmi větrných místech. Jak se zdá, bylo by překvapením, kdyby kinetické zdi v reálné situaci vyráběly praktické množství elektřiny, která by jejich náklady zaplatila rychleji, než v případě solárních panelů. Jako kinetická umělecká díla by ale každopádně mohly sklidit úspěch.

 

Video: WIND TURBINE WALL by JOE DOUCET

 

Literatura

New Atlas 29. 12. 2021.

Datum: 02.01.2022
Tisk článku

Související články:

Větrná turbína se supravodivým rotorem obstála v testu     Autor: Stanislav Mihulka (18.11.2019)
Plovoucí přílivová turbína O2 od Orbitalu je nejvýkonnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2021)
Mamutí plovoucí Windcatcher utáhne větrnou energií 80 tisíc domácností     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2021)



Diskuze:

A nebo

Karol Kos jr.,2022-01-03 14:47:04

By se tydle megakůl zdi mohli montovat na elektrický nákladáky místo stěn návěsu a při jízdě je tak dobíjet. A na střechu namontovat solárpanely.
Ten dojezd a efektčnost celého řešení...
Prostě dokonalé, to nemá chybu.

Odpovědět

Větrák

Pepa Vondrák,2022-01-03 14:44:23

V létě, když je na chcípnutí, by to mohli použít jako větrák.

Odpovědět

Řekl bych,

Pavel Slavík,2022-01-02 21:57:34

že o velký objev nejde. Oba typy turbín se prodávají i na Aliexpressu a řekl bych, že jejich zařazení do stěn nebude s ohledem na turbulence, až tak dobrý nápad. Hlučnost není dobrá věc, a ta by mohla docela vadit.

Odpovědět


Re: Řekl bych,

Miro Regovsky,2022-01-03 13:29:24

toto je typycky dizajnersky navrh... teda dizajner s velmi povrchnou znalostou techniky a mechaniky navrhne nejake pekne riesenie a novinari na to skocia ako male deti na cokoladu. Neexistuje ani len prototyp, je to nakreslene v PC aby to pekne vyzeralo a technicke data su vycucane z prstu. Jednotlive vrtule musia byt mechanicky spojene, aby sa tocili synchronne a pritom tam chce mat 25x400W generatory. Kam to chce do toho ramu umiestnit? Ozubene kolesa na syncho este ano ale kde tam chce tie generatory napchat? Ako chce zarucit bezhlucnosti ked tam bude mat ozubene kolesa? V clanku pise ze to neublizi decku ked tam vopcha ruku... tak to by som rad videl ako decko rukou zastavi 10kW stroj. Decko by rukou nezastavilo roztocenu ani len jednu 400W vrtulu, ale tu musia byt vsetky spojene dokopy.
Nech to postavi, predvedie funkcny prototyp a potom nech o tom pisu oslavne clanky.

Odpovědět


Re: Re: Řekl bych,

Otakar Ištvánfy,2022-01-05 11:40:14

Synchronizácia by sa dala realizovať aj elektricky. Možno by stačili trojfázové generátory zapojené paralelne. Ale vývoj pokračuje. Kedysi sa ľudia bavili o tom, koľko anjelov sa vojde na hrot ihly.

Odpovědět


Re: Re: Re: Řekl bych,

Miro Regovsky,2022-01-05 12:43:09

na elektricke synchro musis mat nabudene cievky aj v case necinnosti... tak dik za taku ekektraren ktora bude mat nonstop spotrebu aj ked nevyraba

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Řekl bych,

Otakar Ištvánfy,2022-01-05 16:04:54

Dali by sa použiť permanentné magnety alebo snímač otáčok. Ale nevidím dôvod to synchronizovať. Ani sa s tým čudom vážne zaoberať.

Odpovědět

Gumy na autech...

Jiří Kocurek,2022-01-02 20:21:05

... ano. Ale kola na tramvajích dle opotřebení, nikoliv podle roční doby. Enterprise řešení (děláme to ve velkém), které potřebuje 2x do roka přenastavit, znamená to výškové práce (na střeše paneláku nepochybně) a k tomu navíc je nespolehlivé a vyžaduje záložní zdroj té fuj fuj špinavé a zastaralé technologie? To mi přijde jako řešení "pracujeme, jak se nám zachce, je zavřeno, neotravujte".

Odpovědět


Re: Gumy na autech...

Jiri Coupek,2022-01-02 22:23:00

Na autech..
Tak záleží na zvoleném technickém řešení. Mechanismus změny úhlu z aretace polohy 1 do polohy 2 při hmotnosti jednoho panelu jde udělat i v jednom člověku, ale nikdo vám nebrání si pozvat firmu.

On je rozdíl když ten špinavý zdroj musí fungovat 24*365, nebo jen 20-30% toho času. Zbytek ty OZE vyřešení už dnes. Je jen na vás(nás), zda dokážete svoje energetické potřeby snížit na těch 20-30%, nebo je vykrýt výrobou OZE.
Opakování o zbytečných nákladech na stojící elektrárny. Tak dnes 20:00 2.1.2021 jela instalovaná kapacita tepelných elektráren v CR pouze na 25,97%. Tzn. 74,03% elektráren bylo jako záloha, kdo to asi platí..

Odpovědět


Re: Re: Gumy na autech...

Karol Kos jr.,2022-01-03 14:54:18

No jasně, ste borec, že ste na to tak káp. Tak ty 74.03 % zbouráme. To jinak nemá obdobu, takhle plejtvat penězma.

A ušetřené peníze použijeme na výstavbu těch nejčisčích elektráren na biomasu a na rozvoj biomasé produkce, třeba.

Odpovědět


Re: Re: Re: Gumy na autech...

Jiri Coupek,2022-01-03 15:51:43

Pouze jsem si dovolil pána upozorni, že už dnes splatí značně nad dimenzovanou kapacitu. Přitom se o tom vůbec nezmínil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Gumy na autech...

Jan Novák9,2022-01-04 11:10:27

Ano, protože ze zákona je přikázáno vykupovat drahou občasnou energii z tvz. obnovitelných zdrojů s dotací a pak je levná energie neprodejná. Pak musí elektrárny jet naprázdno a čekat až přestane foukat. Ono totiž foukat přestane, jen to je jisté. Pak se normálně levná energie musí prodat za cenu která zaplatí i prostoje. S nárůstem OZE bude víc i prostojů a energie bude o to dražší. Kapacita stálých zdrojů totiž musí být zachována dokud nebude foukat na příkaz Evropské komise nebo EU nepřejde na středověké hospodaření.
Ukažte mi obnovitelný solární panel nebo obnovitelný větrník. Všechny jdou po skončení životnosti do šrotu a panely nejsou ani recyklovatelné. Ani jedno není vyrobeno z energie z tvz. obnovitelných zdrojů.
Ale bavit se s vámi to je jako bavit se s jehovistou o víře. Víra jako víra.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Gumy na autech...

Jiri Coupek,2022-01-04 18:27:22

Poslední FVE z dotovanou výkupní ceno jsou z roku 2013, možná zase budou, ale zatím nejsou.
Ostatní mají maximálně pořizovací dotaci.
I když jede elektrárna na prázdno má podstatně menší spotřebu, než když jede na výkon. On ten ono se to slunce, vítr dá celkem slušně predikovat.
FV panel = hliníkový rám (recyklují se i plechovky), sklo (recyklující se i lahve), měděné dráty (opět se recyklují), a samotná FV článek, ale to je z celého panelu zatím zlomek hmotnosti. Ano, i ten se recykluje, i když výtěžnost by mohla být lepší.
U větrných turbín jsou problém lopatky, ale tento fakt už řeší jejích výrobci, a slibují dodat na trh recyklovatelnou variantu! Zbytek je opět generátor, ocel, beton.. vlastně to samé co každá jiná elektrárna. Tedy i každá jiná elektrárna není recyklovatelná?

Teď se můžeme vrátit k tomu, že tu podstatně více instalovaného výkonu v uhelných zdrojích. Což, má nastat dle vás až z rozmachem OZE, který má teprve přijít. Tedy je to vaše víra odporující faktům.

PS. To, že nemáme dost OZe

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Gumy na autech...

Jiri Coupek,2022-01-04 21:06:41

* To, že v CR nemáme nad výrobu z OZE. Jen co přiteče z Německa, a to není kam pořádně akumulovat, Dlouhé Stráně jsou málo. Tak prostě musíme držet i ty konvenční zdroje furt. Ale to opravdu není chyba těch co chtějí více OZE.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Gumy na autech...

dřevorubec drvoštěp,2022-01-07 06:33:03

,,(Solární) panely nejsou recyklovatelné"...já osobně jsem odpůrce cenzury, ale slyšel jsem nějaké drby o stíhání lhářů na internetu... Tohle je tak evidentní, že bys zasloužil 8 let na tvrdo... Nejmíň

Odpovědět

větrné elektrárny ve městech jsou hloupost

Petr Nováček,2022-01-02 11:08:10

Mě přijdou větrné elektrárny ve městech jako hloupost. Když pominu hlučnost, tak taková zeď ubere část rychlosti větru. Ve městě jsem rád, když občas vítr aspoň trochu zafouká. Nejde jen o zplodiny z aut (výfuk, odírání gum,...), ale i o odfouknutí teplého vzduchu pryč z města.

Odpovědět


Re: větrné elektrárny ve městech jsou hloupost

Pavel Slavík,2022-01-02 21:59:25

Zejména na Sídlištích, kde jsou větší rozestupy domů, se větřík "ani nehne". :-) Jakmile je větrné období, tak to u nás hučí jak v turbíně. :-)

Odpovědět

efektivita

Tomáš Pilař,2022-01-02 09:30:11

Pokud to bude méně efektivní (poměr ceny a výnosů) než stávající turbíny (= větráky), tak to do sítě vůbec nepůjde zařadit (na právo se připojit se pořádá výběrové řízení na cenu za KWh). Ostatně ani samotné "větráky" to nemají s efektivitou nic moc. Do reálné finanční efektivity se samozřejmě počítá i cena za sklad (k továrně která vyrábí jenom občas, ale výrobek je potřeba kontinuálně) je potřeba postavit sklad (obrovský sklad). A tenhle sklad "větráky" (obecně OZE) neplatí, protože je ukryt na faktuře pod položkou "síťové služby". Ostatně i "trvale se pohybyjící zařízení, které nepotřebuje údržbu a nevydává zvuky" se mi jeví jako málo důvěryhodný koncept.

Odpovědět


Re: efektivita

Jiří Kocurek,2022-01-02 20:30:37

Už před staletími se přišlo na to, že čím výš je plachta, tím lépe. Pro VE platí totéž, proto se stavějí na vysokých stožárech na kopci a ne u země u paty svahu.
Účinnost 25 generátorů á 400 W taky nebude nic moc, zákon čtverce a krychle nelze přehlasovat https://en.wikipedia.org/wiki/Square%E2%80%93cube_law Ve zkratce, aplikováno: Čím větší je turbína, tím větší má účinnost.

Odpovědět

Rád si počkám na realizaci

Vlasta Holeček,2022-01-02 09:24:16

Od nápadu k realizaci je někdy složitější cesta, než to vypadá na první pohled. Mě by třeba zajímala hlučnost. Při malých otáčkách, no dobře, ale při větších? Nebo by mě zajímala účinnost při různých směrech větru. Taky bude zajímavá mechanická odolnost, je tam dost mechanických části, třeba takové těsnění ložisek před deštěm není okrajový problém…

Odpovědět


Re: Rád si počkám na realizaci

Jan Novák9,2022-01-04 11:30:05

Hlučnost zatím ujde, existuje to jen v animacích bez zvuku :-))
Výkon 10kW? Na ten si budete muset počkat až bude hurikán, těsně před tím než to celé uletí. To je význam slova "až" v OZE - maximální výkon který jsme schopní dosáhnout v laboratoři na vybraném vzorku v přísně regulovaných podmínkách.
Mechanická odolnost nikoho moc nezajímá, nedávat záruku větší než 6 měsíců a je to...
... nebo to spíš vyrobit ze speciálních materiálů za pár milionů. A stejně na to nedávat záruku větší než rok.

Odpovědět

Jiri Coupek,2022-01-02 09:00:18

Dovedl bych si to představit na střeše paneláku. Kdyby to tvořilo obvodovou ohrádku (výška strojoven výtahových šachet. Nad tím by pak vznikla bez stínová plocha pro FVE (stín by vrhaly jen skloněné panely). Tedy nikoliv souboj obou řešení, ale jejich synergie.

Odpovědět


Re:

Petr Nováček,2022-01-02 11:11:04

V zimě, kdy je energie potřeba nejvíce, dopají sluneční paprsky pod úhlem pouze 15 stupňů v pravé poledne. Nějaká zeď by zabrala velký prostor, který se dá využít pro FVE. Pokud by zeď byla pouze na sever, pak ok, ale zase bude stínit dalším objektům.

Odpovědět


Re: Re:

Jan Novák9,2022-01-02 13:18:38

To máte marné. Pana Coupka takové přízemnosti jako ekonomický výsledek, návratnost investic nebo koeficient využití vůbec nezajímají. To je jako byste se ve středověku ptal věřících na návratnost katedrály. Když jde o víru ekonomika a vůbec rozum musí uhnout.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Jiri Coupek,2022-01-02 18:08:05

Pane Novák. To, že kombinací více druhů OZE dostanete lepší křivku využitelnost není jasné snad jen vám.
Pokud jste si kromě útoku na mou osobu, přečetl i text pod kterým reagujete. Tak tam moc parametrů pro výpočet čehokoliv nebylo. Pouze jsem si dovolil navrhnout reálné místo pro dané použití. To, zda by to mělo, nemělo smysl lze těžko posuzovat. Ale vy už máte jasno.

Odpovědět


Kľud chlapi,

Vladimír Bzdušek,2022-01-02 18:56:42

dotyčný je predsa predovšetkým umelec a jeho výtvor je kinetická inštalácia. Mne sa to páči a keď to vyrobí šťavy aspoň na samoosvetlenie úspornými LED, tým lepšie.

Odpovědět


Re: Re:

Jiri Coupek,2022-01-02 17:57:18

Však právě proto je ideální nastavení panelů cca 60-65°, případně přestavování 2x ročně (gumy na autech také měníme). Přesto je lepší napřed vyrovnat střechu (výtahové strojovny), a teprve pak to umístit.
Nevím jak to myslíte, ze stíněním. Prostě se zvýší výška celé budovy, případně bloku. Stejný postup pak lze volit i ostatních objektů v okolí.

Odpovědět


Re:

Jiří Veselý,2022-01-03 15:11:00

Ale kdyby se fotovoltaické panely umístily vhodně pod lopatky, a ty větrníky běžely jako synchronní stroj, mohly by fotovoltaické panely vyrábět přímo střídavý proud :-))

Odpovědět


Re: Re:

Josef Hrncirik,2022-01-03 21:47:54

a pes domácí z toho dostane psotník a sežere si ocas

Odpovědět


Re: Re:

Otakar Ištvánfy,2022-01-05 12:22:52

Áno, to by šlo. Len by musela byť časť lopatiek sklenená a časť čierna. A panely by museli byť zapojené antiparalelne tak, aby v jednej polperióde boli osvetlené jedny a v opačnej druhé. :-))

Odpovědět


stridavy proud

Jaromir Vrana,2022-01-05 13:22:08

Existuje nejake elegantni reseni, ktere stridavy proud o libovolne frekvenci (0-10 Hz ve vasem pripade) prevede na konstatnich 50 Hz?

Odpovědět


Re: stridavy proud

Otakar Ištvánfy,2022-01-05 15:53:11

Iste. Polovodičové meniče sú už dnes vymakané a ani nie také drahé.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz