O zlaté rybce  
...která dokáže řídit elektromobil.

Kredit: Ben-Gurion University
Kredit: Ben-Gurion University

Vědci izraelské Ben-Gurionovy univerzity v Negevu podrobili běžnou akvárijní rybku, karasa zlatého, jehož anglické jméno doslova značí zlatá rybka – goldfish, dosti neobvyklému výzkumu. Nepožadovali od ní splnění tří přání, nýbrž aby pochopila pro rybu poměrně sofistikovaný úkol – orientovat se ve větším suchozemském prostoru v širším okolí pojízdného akvária. I když u karase bychom nepředpokládali komplexnější kognitivní schopnosti, prý každý zkoumaný jedinec, motivován rybí granulou za úspěšné dosažení cíle, se do deseti dnů naučil cíleně navigovat speciální vozítko přes celou místnost k barevně označenému cíli. A nenechat se zmást v případě, když se mu v prostoru, například uprostřed místnosti, ocitne překážka. A řízení? Žádné ploutvičky na minivolantu jako v animovaném filmu pro děti, nýbrž kamerový systém monitorující pohyb rybky ve vodní nádržce. Trajektorie malého elektromobilu s kolečky, jež se mohou pohybovat dopředu, dozadu i do stran, pak odpovídá směru, kterým karas právě plave. Nakonec lépe, než slova napoví video – v jeho druhé části je vidět na levé stěně místnosti vizuálně zřetelný cíl – růžový pruh (desku). Když k němu rybka vozítko dopraví, dostane odměnu.

 

 

Čtyřčlenný tým vedený prof. Ronenem Segevem z Přírodovědecké fakulty Ben Gurionovy univerzity publikoval výsledky behaviorálních pokusů se zlatými rybkami v odborném časopisu Behavioural Brain Research. Experimenty prokazují, že „ryba byla schopna převést své schopnosti reprezentace prostoru a navigace do zcela odlišného – suchozemského prostředí, což podporuje hypotézu, že ty první jmenované jsou univerzální, druhově nezávislé“ (citace z abstraktu).

Těžko se ale ubránit domněnce, že tato interpretace přesahuje schopnosti karase vnímat prostor za sklem pojízdného akvária jako zcela jinou realitu. Jestli jen neplave ke kýžené odměně u barevného cíle, který vidí. A snad není zlomyslnou poznámkou, že technické řešení projektu není novinkou. Na YouTube je téměř 8 let umístěno následující video. Nicméně rybka na něm zjevně neprošla výcvikem, její „vyjížďka“ má trajektorii spíše náhodnou, bez cíle:

 

Zdroj: Ben-Gurion University

Datum: 10.01.2022
Tisk článku

Související články:

Rybí expert na přežití     Autor: Jan Zikmund (25.10.2007)
Ryba je loutkou ve službách parazita     Autor: Jaroslav Petr (02.01.2009)
Rybí berany, berany, duc     Autor: Dagmar Gregorová (10.06.2012)
Rybám kontaminované splašky svědčí, co teď s tím?     Autor: Josef Pazdera (12.08.2014)
Ryby rozeznají lidské tváře     Autor: Josef Pazdera (10.06.2016)
O zlaté rybce     Autor: Josef Pazdera (14.08.2017)
Velryby jsme podcenili, a to hned dvakrát     Autor: Josef Pazdera (17.11.2021)



Diskuze:

Je v tom asi víc

Michal Jakeš,2022-01-12 09:41:14

V posledním úkolu musí rybka plošinu přeparkovat a plave správně od cíle. To není jen instinkt (manželka tohle nedokáže - brousila by zeď :) ).

Odpovědět

Ryba? Nebo její cíl?

Jarda Ticháček,2022-01-11 19:11:10

Ryba plave k jídlu. Na tom není nic divného. Když se to vezme kol a kolem, není nic jednoduššího, nežli na mého kocoura zaměřit pár kamer. Ve správnou dobu. Když je čas plnění misky, přivleče i vlak. Dělat z hladu nějaké závěry...?
Osobně budu směřovat směrem ke třicet let staré kořalce, nebo k osmnáctileté dívce. A vhodně umístěné snímače mne tam dovedou stejně jako tu rybu.
Takže článek vnímám jako ukázku toho, co zvládnou výpočetní systémy. Na rozdíl od pana Koše, který přemýšlí nad rybou.

Odpovědět

já myslim

Karol Kos jr.,2022-01-11 13:56:23

že tenhle experiment dokazuje, že rybka je schopná plavat tam, kam někdo hází žrádlo.

Respektive když vidí fialový pruh tak k němu plave, páč tam někdo kdysi žrádlo házel.
O schopnosti transformace vnějšího a vnitřního prostoru to nic nevypovídá (podle mě).

Ryba si prostě plave kam chce a brání jí v tom jen to blbý sklo, který si "posouvá" když do něj "zabere". Podle mě nemá anung, že je mimo vodu.

Jako kdyby jí prohodili řízení, tzn, že když poplave doleva, nádoba se pohne doprava a taky to prohodili i předo-zadně, a by tam i tak dojela, uvedenou hypotézu by to už mohlo potvrdit - porotože by to znamenalo, že si uvědomuje svůj prostor v rámci vnějšího prostoru a posouvá ho v tom vnějším prostoru cíleně.

Jo a některý videa s rybou jednoucí po místnosti jsou evidentně fejk, ten vozejk je imho rádiem řízenej a né vždy to řídí ta ryba.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz