Izraelský dron SMASH Dragon pálí střelnou zbraní na statické i pohyblivé cíle  
Izraelská společnost Smart Shooter přichází s pokročilým dronem SMASH Dragon. Jeho předností je boj s využitím různých střelných zbraní, technologie SMASH pro stabilizaci a přesnou palbu za letu a v neposlední řadě velmi nízká hmotnost, která prodlužuje délku misí a šetří náklady.
SMASH Dragon. Kredit: Smart Shooter.
SMASH Dragon. Kredit: Smart Shooter.

Poslední dobou se objevují rozmanité specializované drony, které dovedou podivuhodné věci. Není ale nad to, když chytrý a všestranný dron využije stávající zařízení a dosahuje s nimi výtečných výkonů. Své o tom ví izraelský výrobce zbraní Smart Shooter, který v pondělí 10. ledna (2022) představil nový pokročilý dron SMASH Dragon. Kromě cool názvu může být vybaven různými palnými zbraněmi, s nimiž za letu střílí na statické i pohyblivé cíle.

 

Michal Mor. Kredit: M. Mor.
Michal Mor. Kredit: M. Mor.

Dron SMASH Dragon je vybavený technologií SMASH Technology, kterou vytvořili Smart Shooter, aby dronům zajistili přesnou likvidaci zvoleného cíle. Společnost při premiéře nového dronu prozradila, že má k dispozici pokročilý robotický systém pro ovládání zbraní, který je možné instalovat i na další typy dronů nebo i jiné letecké platformy.

 

Tento zbraňový systém může být vybaven různými typy útočných pušek, či odstřelovacích pušek, s rozmanitými typy munice. Vývoj dronu byl zaměřený na to, aby byl extrémně lehký, což mu zaručuje dlouhou výdrž ve vzduchu. Systém SMASH mu poskytuje výbornou stabilizaci, díky které přesně zasahuje cíle během svého letu.

 

Dron SMASH Dragon má k dispozici speciální algoritmy pro detekci a sledování cílů, stejně jako sofistikované počítačové vidění. Dálkově řízený dron je schopný za letu rychle a přesně zasahovat zvolené cíle. SMASH Dragon má za sebou úspěšně dokončené testy s ostrou střelbou a v současné době prochází pokročilými fázemi vývoje.

 

Logo. Kredit: Smart Shooter.
Logo. Kredit: Smart Shooter.

Jak uvádí šéfka společnosti Smart Shooter Michal Mor, jejich technologie SMASH poskytuje spolehlivou eliminaci cílů na souši, ve vzduchu i na vodě. Tato technologie se již osvědčila v bojových misích u jiných strojů a teď je k dispozici na dálkově ovládaném zařízení. Podle Mora je u dronů vždy kritickým faktorem hmotnost používaných systémů, která přímo ovlivňuje výdrž dronu během mise i její náklady. Proto jsou na nový dron obzvlášť pyšní, pokud jde o jeho váhu.

 

Video: SMASH Dragon Unveiled | Why An Unmanned Drone Killer UAV Is What Israel Needs Right Now

Literatura

Defence Blog 10. 1. 2022.

Datum: 13.01.2022
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz