Íránského jaderného vědce zlikvidoval odstřelovací systém s umělou inteligencí  
Loni v listopadu se v Íránu odehrál technologicky vyspělý atentát na vysoce postaveného jaderného vědce a generála Revolučních gard v jedné osobě, Mohsena Fachrízádeha. Robotický systém ukrytý v dodávce zaměřoval a identifikoval cíl s využitím umělých inteligencí, přičemž ho řídil operátor v Izraeli přes satelit.
Místo útoku v Ábsardu. Kredit: Fars / Wikimedia Commons.
Místo útoku v Ábsardu. Kredit: Fars / Wikimedia Commons.

27. listopadu 2020 byl v Ábsardu nedaleko Teheránu s chirurgickou přesností zastřelen brigádní generál Íránských revolučních gard a jaderný fyzik Mohsen Fachrízádeh. Prosakovaly o něm zprávy, že jde o přední, ne-li zcela klíčovou postavu tajného íránského programu vývoje jaderných zbraní. V této souvislosti bylo veřejným tajemstvím, že za útokem podle všeho stál izraelský Mosad.

 

Mohsen Fachrízádeh. Kredit: Tasnim News Agency / Wikimedia Commons.
Mohsen Fachrízádeh. Kredit: Tasnim News Agency / Wikimedia Commons.

Newyorský deník The New York Times v těchto dnech zveřejnil informace, podle nichž byl Fachrízádeh zlikvidován pozoruhodným inovativním odstřelovacím systémem, který byl řízen přes satelit a zároveň vybavený umělou inteligencí. Fachrízádeh cestoval do své luxusní vily v koloně obrněných vozů, ve společnosti manželky a 12 osobních strážců, což leccos napovídá o jeho významu.

 

Vykonavatelem technologicky pokročilého atentátu byl masivní robotický systém, jehož součásti izraelští operativci propašovali do Íránu a posléze sestavili dohromady. O samotném atentátu existuje řada rozporuplných informací. Nicméně, Fachrízádeh byl podle všeho několikrát zasažen ve svém obrněném voze, přičemž hned vedle něj seděla manželka, které se nic nestalo, alespoň pokud jde o fyzická zranění.

 

Celý systém byl ukrytý ve spodku dodávky. Ta byla rovněž vybavena systémem kamer a senzorů, díky nimž měli izraelští operátoři dostatečný přehled o situaci v okolí dodávky. Automobil byl rovněž vybaven výbušninami, které měly explodovat v případě prozrazení mise anebo po jejím ukončení, což se také stalo.

 

Logo. Kredit: Mosad.
Logo. Kredit: Mosad.

Robotický odstřelovač byl spojený přes satelit s řídícím centrem v Izraeli. Operátor díky tomu mohl zaměřovat a střílet pomocí počítače. Lidské operátory v tomto případě podporovala umělá inteligence. Jejím hlavním úkolem bylo při ovládání palby odstřelovacího systému kompenzovat pohyb Fachrízádehova automobilu, především kvůli zpoždění 1,6 sekundy mezi snímáním obrazu kamerou a pokynem operátora. Na operaci se podílela i umělá inteligence pro rozeznávání tváří, která dohlédla na to, aby Fachrízádeh byl jediným cílem útoku, a také pokud možno jediným, kdo při něm zemře.

 

Dodávka s odstřelovacím systémem sice po úspěšném atentátu explodovala podle plánu, ale výbuch nemohl zničit všechny stopy. Íránské revoluční gardy se pokoušely z objevených zbytků rekonstruovat, co se stalo. Přinejmenším se dozvěděly, že se Fachrízádeh stal obětí velmi sofistikovaného a technologicky vyspělého útoku.

 

Video: Mohsen Fakhrizadeh, Iran's top nuclear scientist, assassinated near Tehran - BBC News

 

Literatura

Futurism 19. 9. 2021.

Datum: 21.09.2021
Tisk článku

Související články:

Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)
Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2019)
Britská hexakoptéra s brokovnicí je specialistou na boj ve městě     Autor: Stanislav Mihulka (07.10.2020)



Diskuze:

Ono tak nějak záleží na tom soudruzi, na které straně barikády nám ti šmejdi tak nějak stojí

Pepa K.,2021-09-25 07:21:47

Co je to likvidace a co terorismus? Určující je to, v jakém poměru jsme k tomu, kdo takový čin spáchá. To se může v průběhu času samozřejmě měnit, takže kdo je dnes obdivován a uznáván jako spásný strážce míru, (čistič od zloduchů, hodný rozpouštěč v kyselině, světový četník, humanitární bombardér,...), může být zanedlouho sprostý vrah a terorista a naopak. Zvláště když si zadá s tím, co je u jiných odsouzeníhodné. Třeba když v utajení disponuje jadernými zbraněmi. Není vždy snadné se v tom vyznat, být stále v obraze. Stojí to dost úsilí, ale vyplatí se.

Odpovědět

Jaderné zbraně fanatikům do rukou nepatří

D. Hruška,2021-09-24 15:53:57

Jaderné zbraně fanatikům do rukou nepatří. Tečka. Zatímco v případě racionálně uvažujících států působí držení jaderných zbraní jako prvek stabilizující světový mír, u fanatiků jde naopak o časovanou bombu. Muslimským mozkům je jedno, jestli umřou při jaderné apokalypse, protože půjdou rovnou do ráje. Normální člověk si nepřipásá kolem těla trhavinu a neodpálí se v davu. Muslim ano. I ten Kim má dost rozumu na to, aby pochopil, že svoje bombičky nesmí použít, pokud chce žít. Džihádisti naopak smrt vyhledávají. Proto se jim jaderné zbraně nikdy nesmí dostat do rukou, pak už bude pozdě to řešit. A Vy, místo abyste byli vděční, že Izrael udělal špinavou práci, na kterou západ nemá koule ani žaludek, si ještě stěžujete.

Odpovědět


Re: Jaderné zbraně fanatikům do rukou nepatří

Josef Hrncirik,2021-09-25 10:43:29

Jaderné zbraně patří do rukou vyvoleným ořezaným fanatikům. .

Odpovědět


Re: Jaderné zbraně fanatikům do rukou nepatří

Jiří Konečný,2021-09-25 21:30:35

OK. A co třeba takový Pákistán? To nejsou muslimové a fanatici? Schovávali Usámu. Podporovali a podporují Talibán a Al Kaídu. Ale hrozbou pro světový mír je, zdá se, jenom Irán a Severní Korea. Zvláštní...

Odpovědět


Re: Re: Jaderné zbraně fanatikům do rukou nepatří

D. Hruška,2021-09-25 23:27:37

Pákistán - no právě. A co s tím teď může někdo dělat, když už ty zbraně mají? Pákistán se přitom laškuje hlavně s Indií, se západem se snaží být zadobře. Ale co třeba takový Irák? Kdyby Izraelci dovolili Saddámovi vyvinout jaderné zbraně, jak by asi potom vypadal průběh kuvajtské krize?

Obecně by bylo ideální, kdyby jaderný klub byl co nejmenší, protože nikdy nemůžete zcela vyloučit technickou chybu, nebo že se ty zbraně i přes všechna opatření dostanou do rukou nějakému magorovi. Bylo by proto dobré, kdyby se jaderný klub alespoň nerozrůstal. A státy bez agresivní zahraniční politiky se do něj obvykle ani dostat nesnaží.

Zmínil jste Pákistán, mě ale mnohem víc znepokojují GB a Francie, které jsou plnohodnotnými jadernými velmocemi, přitom se z nich pomalu stávají muslimské země. Může u nich vypuknout občanská válka a šance, že by jaderné zbraně byly zneužity, není nulová. Osobně bych uvítal, kdyby se svých jaderných zbraní vzdali, ale to asi nehrozí.

Odpovědět

Pojmosloví

Lukáš Onderka,2021-09-23 22:26:48

Likvidují se odpadky, lide se vraždí, zabíjí, usmrcují...

Odpovědět


Re: Pojmosloví

Viktor Šedivý,2021-09-23 22:50:52

Někdy je dobré i terminologií dát najevo, že rozhoduje chladný rozum a emoce se do toho nemíchají.

Odpovědět

Nová olympyjská disciplina: Střelba na holuby velkorážným kulometem řízeným AI.

Josef Hrncirik,2021-09-22 15:10:00

Odpovědět

Problém je,

Pavel Slavík,2021-09-21 23:08:18

že vražda zůstane vraždou i v případě, pokud ji provede operátor přes satelit. Není na tom nic hezkého a vražda legitimuje další vraždy. Klasické kolečko msty.
Z minulosti se Izrael poučil alespoň v tom, že dává velký pozor alespoň na to, aby zabil jen toho, koho opravdu zabít chce. Jak už ale bylo ověřeno v minulosti: vraždy nic neřeší. Ani ruské, ale ani izraelské. Potlesk bych si tedy odpustil.

Odpovědět


Re: Problém je,

František Kalva,2021-09-22 08:58:49

To už řešil Drda - Vyšší princip. Stejně snadno by byl takový akt proti např. Pol Potovi, Stalinovi, Maovi atp. odsouzeníhodný ještě před začátkem jejich běsnění, bez historických souvislostí a desítek miliónů mrtvých. Dokud nebudou mít někteří fanatici zpětnou vazbu, omezující jejich přístup k jaderným zbraním a hlavně jejich použití, byť v Bohu-libém úmyslu, asi to nepůjde jinak, než jim umést pěšinku do ráje.

Odpovědět


Re: Problém je,

Pavel Slavík,2021-09-22 11:05:41

V této logice je "malá chybička": Stalin byl u moci ze stejného důvodu, proč se k moci dostali Lenin a Putin. Problém tedy nebude v osobě a vraždou dotyčného se sotva něco vyřeší. Mimochodem Stalin se i dnes v Rusku těší značné úctě.
Pokud jde o Heydricha, tak to nevím co to vyřešilo. Výsledek byl ten, že jsme byli přiděleni na východ, tzn. dostali jsme za "odměnu" komunismus. Nevím, zda to lze považovat za výhru. Za legie v Rusku jsme dostali alespoň možnost mít vlastní stát a užívat si 20 let demokracie. Za pomoc mocnostem ve druhé válce (Anglii i SSSR), jsme dostali 40 let komunistické basy.

Odpovědět


Re: Re: Problém je,

D. Hruška,2021-09-22 11:41:42

Jako že nebýt atentátu na Heidricha, tak by u nás nevládl komunismus? Docela divoké myšlenkové skoky, musím říct. A jako argument proti legitimitě atentátu už je to úplně liché.

Odpovědět


Re: Re: Re: Problém je,

Pavel Slavík,2021-09-23 16:00:01

To nikdo netvrdil. Myšlenka byla přesně opačná: přes naši účast ve válce na straně vítězů, jsme dostali odměnu stejnou, jako poražení. Tzn. třeba soudruzi z NDR.
Je dobré nezapomínat, že za Heydricha byla pomsta a ne malá. Takže tohle "nafackování" okupantům, vyšlo poměrně draho. Rozhodně na to, aby po okupaci německé, následovala ta ruská.
Samozřejmě komunisti budou raději tvrdit, že jsme si je zvolili. Ne že pracovali s cizí mocností proti vlastním lidem. To první je "pomýlení", to druhé vlastizrada.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Problém je,

Jiří Konečný,2021-09-25 21:36:07

Atentát na Heydricha měl za následek, mimo jiné, okamžité oduznání Mnichovské dohody ze strany Velké Británie. Beneš z toho vytřískal politický kapitál a svět se už na nás nedíval jako na "německé podržtašky".

Odpovědět


Re: Re: Problém je,

František Kalva,2021-09-22 15:24:25

Jako jedinou "chybičku" vidím nemožnost předjímat coby kdyby. Kdyby Džugašvili jako dítě zemřel na nešťovice, nemohl by být iniciátorem děsivých masakrů. Jistě je na místě obava, že by někdo jiný dokázal Stalinovu metu překonat, ale všechno to můžeme posuzovat jedině s odstupem let a znalostí historie. To, že jej dodnes v Rusku glorifikují, je zase jen propagandistický manévr na populistické odklánění reality vybírající si z historie jen vhodné úseky.

Odpovědět


Re: Re: Problém je,

Viktor Šedivý,2021-09-24 23:05:47

Atentát na Heydricha pomohl posunout Čechy z pozice spolupracujícího německého spojence.

Nezapomeňte, že třeba ani poválečné vrácení Sudet Československu nebylo jasné a automatické.

Odpovědět


Re: Problém je,

František Luft,2021-09-22 18:57:10

Írán vraždí Izraelce, náhodně, prostřednictvím teroristických organizací, které podporuje finančně a dodávkami zbraní. Izrael vraždí Íránce cíleně. Dalo by se říct válka. Ze strany Izraele se nejedná o odvetu, ale obranu, vzhledem k tomu, kam cílí útoky.
Jiná možnost by byla, že nechá Írán vyrobit jaderné rakety, nechá, aby je rozmístil podél svých hranic a modlil se, aby Írán, který slibuje Izraeli likvidaci, nezmáčkl červené tlačítko. Co byste radil Izraeli, jak má postupovat?

Odpovědět


Re: Re: Problém je,

Pavel Slavík,2021-09-23 16:07:35

Pokud dojde až k soutěži ve vraždění, tak už je pozdě. Řešení je, aby se vraždění nevyplácelo. Jak státům, tak osobám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Problém je,

Viktor Šedivý,2021-09-23 20:14:40

A tohle byl právě akt, kterým se potenciální vedoucí pracovníci tohoto projektu dozvěděli, že chystat likvidaci Izraele se nevyplácí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Problém je,

Pavel Slavík,2021-09-24 14:52:55

Izrael má také jadernou zbraň. Co je špatného na tom, že ji chce i Írán ?
To za a). Za b) bych se nedivil, že chce Írán zlikvidovat Izrael, když mu vraždí jeho občany.
... a v tom bude hlavní problém tohoto přístupu. Jak říká klasik: trvá to už 2000 let, tak už to nemůže dlouho trvat. :-)))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Problém je,

Viktor Šedivý,2021-09-24 22:52:19

Jenže Izrael rozhodně nehodlá používat jadernou zbraň k útoku na kohokoli, pouze naznačuje, že by takovou zbraň použil, pokud by nezvládl konvenční obranu a byl ve zcela bezvýchodné situaci.

Izrael nevraždí žádné cizí občany, pouze odstraňuje vojáky, militanty a činitele zbrojního průmyslu zemí, které otevřeně hlásají i praktikují agresi, která má vést ke zničení židovského státu.

Odpovědět


Re: Problém je,

Viktor Šedivý,2021-09-23 20:23:29

Proč tomu říkáte vražda? Írán vede už spoustu let s Izraelem prostřednictvím teroristických organizací nevyhlášenou válku. A ve válce to není žádná vražda, jen odstranění nepřítele.

Odpovědět

Jako

Pavel Houdek,2021-09-21 20:41:22

Bohužel, dneska se umělá inteligence říká kde čemu - i systému podpory palby a algoritmu rozpoznávání obličejů... Skoro každý mobil se chlubí AI na ještě lepčí fotky... Auta se předhánějí v AI co skoro sama řídí...

Bohužel ve světle těhle vlhkých snů o skutečné umělé inteligenci s vlastním názorem poněkud zapadá, že tahle v podstatě adorace státního terorismu - ano, o nic jiného se nejedná - naprosto legitimizuje státní terorizmus jiných států.

Komu je ještě dovoleno popravovat lidi na území cizích států kromě Izraele? Může to dělat USA? Francie? Co takhle UK? Pak určitě i Turecko, náš spojenec. Nebo Saudská Arábie, a takže teda i Rusko je v klubu? Co Čína? Může to provádět ČR? Neměli bychom teda někam vyslat komando na odvetu za Vrbětice?

Pokud adorujeme jeden státní terorismus, ať už z jakéhokoliv důvodu, je potom pokrytecké jiný státní terorizmus odsuzovat...

Je mi z naší středověké a pokrytecké společnosti dost smutno. Planeta se nám začáná vařit a my se navzájem mlátíme kvůli primitivnímu pudu víry v naprosto iracionální bytosti.

Tohle by žádná AI nikdy nevymyslela.

Odpovědět


Re: Jako

D. Hruška,2021-09-21 21:27:11

Řekl bych, že článek je napsaný velmi neutrálně se zaměřením na technickou stránku věci.

Odpovědět


Re: Re: Jako

Pop Ulides,2021-09-21 22:23:09

Tím hůř.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jako

D. Hruška,2021-09-22 00:17:25

A co třeba technika z obdodobí studené války? O té se smí psát? Jestli ne, tak řekněte, od jakého letopočtu dozadu už se smí psát o vojenské technice, aby to nebudilo vášně.

Odpovědět


Re: Jako

Viktor Šedivý,2021-09-23 20:06:13

Írán se naprosto netají tím, že jeho cílem je získat zbraně k definitivní likvidaci Izraele. V takové situaci je jakýkoli (doslova) izraelský zásah jen přiměřenou obranou.

Odpovědět


Re: Re: Jako

Pavel Slavík,2021-09-24 14:54:07

To by bylo za předpokladu, kdyby Izrael sám jadernou zbraň nevlastnil. :-)

Odpovědět

Prosakování informací

Jan Turoň,2021-09-21 14:59:19

Internetem prosakují informace, že Izrael má také tajný program na vývoj jaderných zbraní. Pomůžeme někomu zastřelit si nějakého izraelského prominenta? Pro Izrael je to zjevně rutinní forma zahraniční politiky.

Odpovědět


Re: Prosakování informací

D. Hruška,2021-09-21 15:27:45

Jistě, pokud bude Izrael oficiálně prohlašovat, že Česká republika nemá právo na existenci, bude přiměřená česká reakce, že BIS se bude snažit eliminovat potenciální vojenské hrozby ze strany Izraele. Ale Izrael se narozdíl od Iránu nechová v zahraniční politice bezdůvodně nepřátelsky.

Odpovědět


Re: Re: Prosakování informací

Michaela Tejchmanova,2021-09-21 22:51:16

Takze kdyz budu oficialne na svem Twitteru prohlasovat, ze podle me nemaji Vietnamci (zvoleno ciste nahodne) pravo na existenci, znamena to, ze me Vietnamska komunita muze beztrestne zavrazdit? Ne. Budu oznacena za rasistku, mozna pujdu pred soud za rasisticke vyroky, ale nikomu to nedava volnou ruku me zastrelit. Terorismus je spatny, a to i v pripade, ze ho vykonava stat Izrael.

Odpovědět


Re: Re: Re: Prosakování informací

D. Hruška,2021-09-22 00:09:01

No když si napíšete na Twitter, že Vietnamci nemají právo na existenci a zároveň se Vietnamská komunita dozví, že jste si na černém trhu opatřila kulomet, bude z jejich strany prozíravé, pokud Vás odstřelí dříve, než Vám definitivně hrábne a vystřílíte jejich rodinu. Bude to protiprávní, ale efektivní. Kdyby se Izrael ohlížel, jestli jedná vždy v souladu s legislativou, už by v tuto chvíli neexistoval a nemuseli bychom vést tuto diskusi. Možná by Vám to vyhovovalo více.

Nebo snad věříte, že ten jaderný fyzik měl za úkol vyvinout jadernou elektrárnu, aby Irán snížil emise CO2?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Prosakování informací

Pavel Slavík,2021-09-23 16:13:14

Efektivní to nepochybně je. Ovšem ne jako řešení problému, ale jako jeho přesun obohacený o eskalaci. Řešení by to bylo v případě jednoho pomatence, ne státní politiky nebo dokonce náboženské války.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Prosakování informací

Viktor Šedivý,2021-09-23 20:12:51

Na pomatence by stačilo vystřelit jednou, v případě státní politiky je důležité přesvědčit všechny, že účast na podobných projektech je smrtelně nebezpečná.

Nebo snad má Izrael čekat ochranu od něčeho třeba jako OSN?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosakování informací

Pavel Slavík,2021-09-24 14:56:35

Ne, "jen" USA. :-))))
Jste schopen pochopit, že ten vědec je pro své spoluobčany hrdinou, který položil život pro svou vlast ? Viditelně ne ... . :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosakování informací

Viktor Šedivý,2021-09-24 22:57:02

Většinou je materiální nebo zpravodajská podpora USA efektivní. Ovšem na to, že provedou vojenskou akci se spolehnout nelze. A může být mnohem hůř - třeba taková Kamala v Bílém domě.

Odpovědět


Re: Prosakování informací

Peter Somatz,2021-09-21 17:23:38

Tiez si myslim ze sa jedna o absolutne zbytocny statny terorizmus. Miesto jedneho jadroveho vedca pribudne 10 radikalizovanych Irancov. Takto sa dobre "susedske" (nemaju spolocnu hranicu) vztahy nepestuju. Ak Iran ziska atomovku, bude mat dobru vyhovorku - je to na zastrasenie Izraela a odradenie od utokov dronmi.

Odpovědět


Re: Re: Prosakování informací

Pavel Pavel1,2021-09-21 17:51:44

Nepochybuji, že jistě pochopíte i majitele tankerů, které iránské revoluční gardy pravidelně unášejí a ničí, když si řeknou, že takto se "dobré sousedské vztahy nepěstují", budou se radikalizovat a vybombardují Iránu nějaký ropný terminál nebo něco podobného.

Odpovědět


Re: Re: Re: Prosakování informací

Peter Somatz,2021-09-21 18:10:14

Mohli by ste uviest zoznam tych utokov? Viem o jednom na tanker UAE - ale ten je v rovine konspiracii - Spojene staty z toho Iran obvinuju, ale dokaz nie je. A pravdupovediac - ani motiv. Preco by to Iran robil?
Na druhej strane - utoky Izraela su realne a ani ich nepopiera. Dostavame sa tu do situacie, kedy jedna strana krici, ze ta druha by "mohla" vykonat zlocin, a preto my ten zlocin realne vykonavame.

Odpovědět


Re: Re: Prosakování informací

Viktor Šedivý,2021-09-23 20:03:15

Myslíte, že místo střelby měli doručit rozhořčenou nótu nebo důrazné varování?

Odpovědět


Re: Prosakování informací

Roman Dubravský,2021-09-24 14:48:11

Izrael jaderné zbraně dávno má.

Odpovědět

Re: Re: Hm.

Jiri Bay,2021-09-21 11:56:55

"Žádný stroj nesmí ublížit člověku nebo svou nečiností..."

Kdyby cirkulárky mohly vyprávět..... :-)

Odpovědět

Hm.

František Kalva,2021-09-21 08:41:59

Řekl bych, že se osnovatelé atentátu jaksi vykašlali na Asimovovy zákony. A hned všechny najednou.

Odpovědět


Re: Hm.

Mirek Bautsch,2021-09-21 09:22:07

Jste naivní idealista.
Když mi jde někdo po krku, budu se bránit všemi dostupnými prostředky.
P.S.
To, co dnes nazýváme umělou inteligencí, je pouze lidmi tvořený program s velmi omezenou schopností řešit neplánované problémy. Viz. např. prudké brždění automobilu s AI před reklamním poutačem, na němž problikla dopravní značka STOP...

Odpovědět


Re: Re: Hm.

D. Hruška,2021-09-21 09:58:52

Podle mého názoru by AI neměla principiální problém řešit neplánované situace, ale oproti člověku ji limitují dvě věci.
1. Člověk má nesrovnatelně komplexnější zdroje informací, které může zpracovávat a učit se na nich. Jak co se týče senzorické stránky, tak co se týče pestrosti životních situací, se kterými se člověk během života setkává.
2. Lidský mozek má pořád ještě o několik řádů vyšší výpočetní výkon než například HW samoříditelného auta. Takže i kdybychom postavili robota s tisíci různých čidel pro hmat, chuť, čich, bolest, slast ad., tak se současným výpočetním HW nebude robot stíhat ta data smysluplně zpracovávat a dávat do souvislostí.

Odpovědět


Re: Re: Hm.

František Kalva,2021-09-22 08:45:54

Tedy pane Bautschi, za idealistu se nepovažuji, tuplem za naivního, v zásadě jsem chtěl jen rozpoutat diskuzi na téma potenciálního zneužití UI, když je dnes již zřejmé, že dronové systémy si pořizují nejen darebácké státy, ale i teroristické bojůvky. Ostatně se domnívám, že tento prvek vnesl Asimov do literatury z podobných důvodů a nejen on i S.Lem se tohoto problému nejednou dotkl (Pračková tragedie).
Navíc tato akce v zásadě neměla s robotickou nic společného, UI vykonávala jen podpůrnou činnost.

Odpovědět


Re: Hm.

Jan Novák9,2021-09-21 11:34:31

Asimovovy zákony byl vždycky idealistický nesmysl který nelze do skutečné inteligence implementovat. Už proto že máme jenom mlhavou představu o vnitřní funkci neuronové sítě o hloubce větší než pár vrstev.
Asimovovy zákony byly literárním ztvárněním boje socialistického bloku za mír až do posledního muže - tj. úvaha o jak by mohla vypadat hardwarová implementace paradoxu :-))
Všechno co šlo využít k válčení bylo vždy v první řadě použito k válčení, není důvod proč by na tom AI měla být jinak.

Odpovědět


Re: Re: Hm.

Peter Somatz,2021-09-21 18:39:39

Preco by to mal byt idealisticky nezmysel? Tisice rokov tlaku cloveka na vlka sposobili, ze pes je teraz vitany pomocnik v mnohych domacnostiach a sprava sa tak, ako clovek chce.
V ludskom mozgu su struktury (tipnem si mozocek, amygdala, mozgovy kmen), ktore su v ulohe "sefa" neocortexu (univerzalne programovatelna siet) a ktore ho cepuju tak, aby sa naucil vykonavat a vykonaval cinnosti, ktore zabezpecia, ze cicavec bude rast, rozmnozovat sa a prosperovat. T.j. bude realizovat cinnosti naprogramovane, zadratovane evoluciou do nizsich struktur.
Ak sa naprogramuju podobne systemy, ktore budu "cepovat"/trenovat univerzalnu umelu inteligenciu tak, aby respektovala Asimovove zakony, tak ich bude respektovat.
Tak ako je mozne naprogramovat lubovolnu funkcionalitu klasicky (ako stavovy stroj), tak je mozne ju naprogramovat aj ucenim. Dovod prechodu na ucenie/AI je jediny - rucne programovanie stavoveho stroja je prilis narocne a drahe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Hm.

Jan Novák9,2021-09-21 19:58:35

Přečtěte si jak Asimov popisuje implementaci zákonů. Má být na hardwarové úrovni a absolutní.
Vytrénovat AI na úrovni spolehlivosti psa asi půjde - s tím že jako pes občas někoho napadne, výjimečně i majitele a my nebudeme vědět proč :-)))

Struktury v mozku způsobují impuls ale nejsou nepřekonatelné. Buď máte inteligenci nebo klasické programování. Pokud nadřadíte algoritmus inteligenci, inteligence se ho naučí obejít. Nikdy nemůžete naprogramovat všechny možnosti - a to je důvod proč se používá inteligence.
Zatím platí že programování je boj mezi inteligencí programátora a blbostí uživatele - a programátoři prohrávají na plné čáře protože inteligence je omezená kdežto blbost nekonečná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Hm.

Jaroslav Gutvirth,2021-09-23 10:01:37

Vlk se tlačil na člověka. A stal se tak psem.

Odpovědět


Re: Hm.

Mirek Stohr,2021-09-21 14:12:16

Já spíš tipuji že měli někde poblíž "už nikdy jako ovce na porážku".

Odpovědět


Re: Hm.

Milan Milan,2021-09-21 18:49:19

Kdepak vsechny, poruseni 2 zakona tam vubec nevidim.

A hlavne ty zakony byly urceny pro myslici stroje, ty jeste nemame.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz