Ochutnejte celebritu: BiteLabs vyvíjejí laboratorní maso z tkání osobností  
Startup BiteLabs hodlá prodávat luxusní uzeniny, vyrobené ze svalových kmenových buněk slavných celebrit, které je budou ochotné poskytnout. Technologie syntetického masa již dospěly do bodu, kdy je něco takového technicky zcela reálné. Ochutnali byste svého oblíbeného herce, sportovce nebo třeba vědce?
Logo. Kredit: BiteLabs.
Logo. Kredit: BiteLabs.

Před necelými čtyřmi lety jsme se na Oslu podivovali nad provokací evolučního biologa Richarda Dawkinse. V březnu 2018 ho napadlo, jestli by lidé byli ochotní jíst lidské maso, pokud by bylo vypěstované v laboratoři. Jen málokdo tehdy tušil, jaký tento nápad již v té době nabral spád.

 

Tak jste ještš celebrity nezažili. Kredit: BiteLabs.
Tak jste ještš celebrity nezažili. Kredit: BiteLabs.

Technologie pěstování buněk a 3D tisku tkání se ženou raketovým tempem vpřed. Jednou z podivuhodných aplikací je výroba umělého masa, která již funguje, a objevují se firmy, které takové maso vyrábějí. Obvykle jde o klasické maso, tedy drůbeží, hovězí, vepřové, jehněčí a další dobroty. Společnost BiteLabs ale počítá s poněkud jiným sortimentem.

 

Už asi před 7 lety zveřejnili plány, které počítají s výrobou lidského masa. A ne jen tak nějakého. Plánují vyrábět syntetické maso ze vzorků tkání celebrit. Zákazník se bude moci doslova zakousnout do své oblíbené nebo třeba nenáviděné osobnosti. Zní to extrémně, ale odborníci se shodují, že něco takového již dnes je, přinejmenším teoreticky, naprosto možné. Lidské maso je prostě maso, a když to bude maso slavné celebrity, navíc v podobě luxusního salámu, tak je to nepochybně pádný argument, který by mohl přimět nejednoho zákazníka něco takového zkusit. Mezi extravagantními celebritami se jistě najdou nějaké, které by do toho šly.

 

V dnešní době nepřekvapí, že si média nejprve myslela, že je to nějaký hoax, vtípek nebo třeba reklamní kampaň na rozjezd startupu. Podle interview s představiteli BiteLabs, které před 7 lety zveřejnily VICE a Slate, to ale tihle lidé zřejmě myslí vážně. Produkt nese výmluvné označené Celebrity Meat. BiteLabs údajně pracují se skupinou bioinženýrů a designérů jídel, z nichž většina zůstává v anonymitě, kvůli nepochybně kontroverzní povaze celé záležitosti. Pokročili prý již tak daleko, že připravují konkrétní recepty pro masově vyráběné uzeniny z celebrit.

 

Tak co, dáte si celebritu? Kredit: BiteLabs.
Tak co, dáte si celebritu? Kredit: BiteLabs.

Pro výrobu lidského masa stačí odebrat malý vzorek se svalovými kmenovými buňkami (myosatelitními buňkami). BiteLabs již prý oslovili několik lidí ohledně biopsií kvůli získání vzorků a od většiny z nich mají velmi pozitivní reakce. Zároveň, jak se dá čekat při překračování technologických a v tomto případě i kulturních hranic, někteří s tím mají poněkud problém.

 

Pokud jde o reakce veřejnosti, na sociálních médiích jsou patrné, opět zcela očekávatelně, rozporuplné reakce. Někteří lidé jsou z takového nápadu znechucení až otrávení, zatímco jiní působí jako rození kanibalové. BiteLabs rovněž zdůrazňují environmentální rozměr celé záležitosti a připomínají, že výroba masa z celebrity například vyžaduje jen méně než 1 procento rozlohy půdy, která je nezbytná pro tradiční farmaření. Tak co, pokud to dotáhnou do konce, což je samozřejmě otázkou, dali byste si pikantní pirátský salámek z Johnyho Deppa?


Poznámka

S velkou pravděpodobností ale jde jen o něco mezi snahou se zviditelnit i za cenu morbidní recese.

 

Video: BiteLabs - Eat Celebrity Meat (Official)

 

Literatura

IFL Science 18. 1. 2022.

Datum: 19.01.2022
Tisk článku

Související články:

Ekologické Supermaso připravené buněčným zemědělstvím     Autor: Josef Pazdera (22.12.2019)
Řetězec fastfoodů KFC vyvíjí 3D tištěné kuřecí nugety     Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2020)
Izraelští Aleph Farms udělali první 3D tištěný ribeye steak     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2021)
V Izraeli otevírají první továrnu na maso na světě     Autor: Stanislav Mihulka (27.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz