Leonidas Pod je protidronový systém pro drony  
Kalifornský startup Epirus pokračuje ve skvělé jízdě se svým mikrovlnným systémem Leonidas, který je velmi účinný proti celým hejnům dronů. V nové variantě Leonidas Pod lze tento systém instalovat na menší drony nebo i další podobné platformy, s jejichž pomocí bude možné vytvořit masivní obranu proti obávaným hejnům.
Leonidas Pod instalovaný na dronu. Kredit: Epirus.
Leonidas Pod instalovaný na dronu. Kredit: Epirus.

V posledních měsících si získal značnou pozornost mikrovlnný systém Leonidas kalifornského startupu Epirus. Ukazuje se, že je velmi účinný proti různým dronům i proti celým hejnům dronům. Na systému Leonidas je zároveň fascinující, jak rychle se vyvíjí a přizpůsobuje rozmanitým platformám.

 

Loni v listopadu (2021) se objevila zpráva, že Epirus se společností General Dynamics vyvíjejí protidronový systém pro Strykery, který bude možné použít nejen proti leteckým dronům, ale i proti pozemním a námořním dronům. Epirus se rovněž podílí na výzkumu a získali mnohamilionový kontrakt od agentury Defense Advanced Research Projects Agency na vývoj speciálního softwaru.

 

Logo. Kredit: Epirus.
Logo. Kredit: Epirus.

Teď jde Epirus ještě dál. Tedy výš. Nedávno představili nový vysokoenergetický mikrovlnný systém, který lze instalovat na menší dron. Protidronová obrana jde do vzduchu. Nová zbraň nese název Leonidas Pod, do značné míry vychází z původního systému Leonidas, a podle tvůrců je možné ji instalovat na celou řadu různých platforem.

 

Systém Leonidas, pozemní verze. Kredit: Epirus.
Systém Leonidas, pozemní verze. Kredit: Epirus.

Tak v případě systému Leonidas je i Leonidas Pod určený spíše proti celým hejnům dronů než jen proti jednotlivým dronům protivníka. Právě hejna dronů přitom Pentagon vnímá jako rostoucí hrozbu a vyvíjí celou řadu zbraňových systémů, které by měly hejnům dronů čelit. Předností nového systému Leonidas Pod je, že může být nasazen v různých typech misí. Epirus kladu důraz na přenosnost mikrovlnného systému a na to, že je možné jej dostat přímo do ohroženého prostoru, proti přilétajícím dronům protivníka.

 

Epirus rovněž podotýká, že současné nasazení pozemního systému Leonidas a dronů vybavených systémy Leonidas Pod vytvoří masivní a vícevrstvou obranu proti útokům dronů a jejich hejn.

 

Podle Epiru představují systémy rodiny Leonidas cenově výhodné řešení proti elektronickým hrozbám, ve srovnání s nákladnými kinetickými systémy, které nejsou příliš vhodné pro obranu vůči laciným dronům. Systémy Leonidas mohou „pálit“ mikrovlnami na zvolené cíle velmi pohotově a rychle, účinek je prakticky okamžitý a zbraň se nepřehřívá, takže není nutné ztrácet drahocenný čas „nabíjením“.

 

Video: Epirus Leonidas Family of Counter-Electronics Systems

 

 

Literatura

Defence News 14. 2. 2022.

Datum: 22.02.2022
Tisk článku

Související články:

Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)
Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz