Nejrychleji prchajícím nápadníkem je pavouk  
Samečci druhu Philoponella prominens se po splnění úkolů od své vyvolené vzdalují tak překotně, že jejich zrychlení dosahuje hodnoty 200 metrů za sekundu na druhou. K takovému úprku mají vybavení i pádný důvod. Kdo má svůj „katapult“ pošramocený, nebo ho nedokáže včas aktivovat, stává se hlavním chodem svatební hostiny.

Samička Cosmophasis umbratica se svými svítícími makadly. (Kredit: Daiqin Li, Národní universita Singapur).
Samička Cosmophasis umbratica se svými svítícími makadly. (Kredit: Daiqin Li, Národní universita Singapur).

Ať už na pavoucích oceňujeme, že nás zbavují obtížného hmyzu, nebo patříme mezi arachnofobiky, jedno jim upřít nemůžeme – že všichni jsou mistři svého oboru. Tak třeba jak se mezi sebou domlouvají. Na Oslu je článek o asijských pavoucích Cosmophasis umbratica, kteří si berou na rande baterku a zrcátko. Paradoxně jsou zrcátky vybaveni kluci a baterku nosí holky. Bez baterky a zrcátka se žádné namlouvání nekoná. Samičky si svítí ultrafialovým světlem a samečci jim signál vracejí jako „prasátka“ vzniklá odrazem od „zrcátek“ na hlavě. Podobně jako ostatní skákaví pavouci, má i Cosmophasis umbratica vynikající zrak. Na hlavě má hned osm očí a ty jsou vysoce citlivé právě na světlo s vlnovou délkou odpovídající ultrafialovému záření.

 

Slíďák kanibal (Allocosa brasiliensis). (Kredit: Nico Olejnik).
Slíďák kanibal (Allocosa brasiliensis). (Kredit: Nico Olejnik).

Nebo jak si v Uruguayi obrátili role a jak tam samci požírají samice. Takový jev je vzácný v celé živočišné říši. Biologové z Clemente Estable Institute of Biological Research v Montevideu učinili tento objev při prověřování zdravotního stavu krajiny. Sledovali počty jednotlivých živočišných druhů v pobřežním uruguayském pásu a při této rutině si všimli, že píseční slíďáci se chovají poněkud jinak, než se na pavouky sluší. Většinou totiž bývají samice větší a usedlé, zatímco malí neposední samci se vydávají do světa na zkušenou. Tamní slíďáci ale nikde neslídili a stále jen seděli na jednom místě jako pecky.

 

Loutkář rodu Cyclosa se svou loutkou s falešnými končetinami. Kredit: Phil Torres.
Loutkář rodu Cyclosa se svou loutkou s falešnými končetinami. Kredit: Phil Torres.

Líní, baculatí a nezvykle dominantní pavouci mají neobvyklé choutky. Bezpečně se v jejich dosahu mohou cítit jen mladé pavoučí panny. Minulé partnerky tito predátoři pragmaticky považují jen za pouhou kořist. Uruguayské slíďáky nouze naučila neponechat nic náhodě. Kromě toho, že starší a tedy po reprodukční stránce méně perspektivní kamarádky zužitkovávají jako živiny, mladé samice, které mají šanci dát více vajíček, pavoučí manželé nalákají do předem vytvořených komůrek a tam je „zazdí“. Získají tím jistotu, že se k mladé náruživé samičce už žádný další nápadník nedostane.

 

Spojení pavouků Philoponella prominens. (Kredit: Shichang Zhang).
Spojení pavouků Philoponella prominens. (Kredit: Shichang Zhang).

Latinské jméno pavouka praktikujícího agresivní negalantní zvyklosti je Allocosa brasiliensis. Jde o nočního tvora žijícího v písečných dunách podél říčních břehů i na pobřeží Atlantského oceánu. Vědci mají pro slíďáka pochopení a jeho „úchylku“ omlouvají malou úživností prostředí, kde po dlouhou dobu kromě partnerky, není co k sežrání.

 

Podobně bychom mohli pokračovat o schopnostech kamufláže osminohých tvorů, o dovednostech křižáků rodu Cyclosa spřádat loutky v nadživotní velikosti, o tvorbě vláken pevnějších než kevlar, o technice vrhání sítě,…


Detail intimností krátce před „katapůltáží“. (Kredit: Shichang Zhang).
Detail intimností krátce před „katapůltáží“. (Kredit: Shichang Zhang).

Dnes se zaměříme na nový poznatek vědců z čínského Wu-chanu, kde se kromě koronavirů na netopýrech věnují i pavoukům. Naštěstí to není kvůli jedům, ale jejich rozmnožovacím rituálům. I tamní pavouci je mají značně komplikované. Aby taky ne, když jde o predátory s instinkty naprogramovanými na: „sežer vše, co se pohne“. Proto jde pavoučímu samečkovi i při pouhém přiblížení se k samičce o život. Součástí námluv jsou proto tanečky, jimiž nápadník zjišťuje momentální rozpoložení samičky a zda není příliš hladová. Čínští vědci v nejnovějším vydání časopisu Current Biology popsali u samců jednoho z nejběžnějších druhů pavouků (Philoponella prominens) dosud nepopsané chování. Akt lásky u nich končí katapultáží.

 

Ve zlomku sekundy se odmršťují od svých partnerek. Mají k tomu uzpůsobený kloub na prvním páru nohou. Je vybaven jen svaly ke smrštění (extenzory chybí). Svůj kloub (tibia-metatarsus) směrují proti samici a po aktu spouští tenzi, která samečka odmrští. Až vysokorychlostní kamera odhalila, jaký to je cvrkot. Samečka to roztočí (175x za sekundu) a od samičky se v kolotoči vzdaluje rychlostí až 88 centimetrů za sekundu.

Poněkud paradoxně se samičkám takové rychlé ukončování aktu zamlouvá. Hbitost a rychlost nápadníka, kterému se jeho husarský kousek podaří vícekrát, totiž oceňují přijmutím jeho daru“ a dopřejí mu mít potomky. Ti, kteří se chovají galantně a dbají na „dohru“, končí jako krmivo. Stejně neslavně dopadli v pokusu samečci, jimž vědci zabránili užití jejich pavoučího katapultu.

Závěr: Pouštět se do techtle mechtlí bez dobře promyšleného únikového manévru, to věru není radno.

 

Video: Male spider escape female sexual cannibalism by catapulting


Literatura

Shichang Zhang, et al.: Male spiders avoid sexual cannibalism with a catapult mechanism

, Current biology (2022). DOI: 10.1016/j.cub.2022.03.051 . www.cell.com/current-biology/f … 0960-9822(22)00485-7

Datum: 10.05.2022
Tisk článku

Související články:

Pavouci kolektivisté     Autor: Jaroslav Petr (08.09.2007)
Pavoučí vegetarián     Autor: Jaroslav Petr (27.10.2009)
V Uruguayi si pavouci obrátili role – samci požírají samice     Autor: Josef Pazdera (14.04.2011)
Jedovaté pavoučí vlákno     Autor: Josef Pazdera (24.11.2011)
Slepý pavouk pojmenovaný podle čelovky     Autor: Josef Pazdera (10.08.2012)
Amazonští křižáci si staví loutky pavouků     Autor: Stanislav Mihulka (21.12.2012)
Nejrychlejším živočichem souše bleskový roztoč poběžník     Autor: Stanislav Mihulka (02.05.2014)
Robot který chodí a když má naspěch, kutálí se     Autor: Josef Pazdera (02.04.2018)
Pavouci se vznášejí na elektrických polích     Autor: Stanislav Mihulka (09.07.2018)



Diskuze:

?? "husarský kousek podaří vícekrát,"

Eva M,2022-05-13 16:00:01

???

"Hbitost a rychlost nápadníka, kterému se jeho husarský kousek podaří vícekrát, totiž oceňují přijmutím jeho „daru“ a dopřejí mu mít potomky." --- ?? jaké vícekrát?? jako pavouk se katapultuje, pak zas přileze, katapultuje - přileze....?? a porád ten samej? a co když podruhé přijde jinej?


je to nějaké divné

Odpovědět


Re: ?? "husarský kousek podaří vícekrát,"

Josef Pazdera,2022-05-14 07:34:35

Omlouvám se za poněkud divnou formulaci vyhýbající se v článku termínům kopulace,sperma,páření,… pokud jsou tyto termíny použity v článku, bdělé oko cenzora, jehož slovo začíná na G, trestá Osla bonitou reklamy. Ta již klesla o více než třicet procent (na chleba, benzín, elektřinu a nájmy reklama netřeba a na zbytnosti lidem peněz nezbývá. Firmám se přestává reklama vyplácet). Teď, když jsem vysvětlil důvod podivností formulací použitých v článku, které zapříčinily nejasnost, se pokusím odpovědět na to, co Vám připadá jako „podivnost“. Ano, nejen Vám to připadlo divné. Stejně tak i autorům studie. Od samečků, které samičky sežerou (ačkoliv se s nimi spářily) si sperma pro své potomky nevybíraly. Samičkám to dovoluje jejich způsob, jakým sperma samců uchovávají. K oplození pavoučích vajíček totiž nedochází ihned po kopulaci, ale se zpožděním. Spermie si uchovávají ve speciálních komůrkách v těle (v takzvaných spermatékách) a to od několika samců s nimiž se spáří. K oplození vajíček pak dochází až těsně před jejich nakladením. To, co vědci zjistili a popsali jako jeden z poznatků je, že samice si vybíraly sperma od těch samečků, kterým se daří po sexu z jejich spárů unikat (nezáleží tedy na tom, zda stále ten samý, nebo jiný). Samičkám prostě imponuje hbitost. Sperma těch pomalých „ignorují“. Ostatně to je logické, protože hbitost je při chytání kořisti potřebná a tak hbitý sameček při sexu je tak trochu zárukou, že i potomstvo bude hbité a dostane více šancí na přežití.
Dovolte mi také jeden dotaz. Nešlo by prosím, změnit si nick? Na Oslovi bychom rádi vedli diskusi jako v kavárničce, nebo hospůdce. Mezi přáteli se za svá jména nestydíme. Ani autoři na Oslovi nevystupují pod zkratkami a pseudonymy. Nejde ani tak o mne, ale především kvůli ostatním autorům článků připadá mi to k nim takové férovější. Díky.

Odpovědět


Re: Re: ?? "husarský kousek podaří vícekrát,"

Eva M,2022-05-14 12:24:01

dobrý den, díky za vysvětlení; je velmi zajímavé, protože předpokládá, že samičky dokáží nějakým způsobem uprchlé samce identifikovat.... což předpokládá třídění ... možná i nějaké zapamatování (ne nutně, možná spíš "nějaká chemie"... účel, že by "aby si pavoučí matinka nespletla dětičky s potravou"?) ? ..............opravdu zajímavé, pokud tedy autoři odvedli svou práci řádně.

Ohledně nicku, no, budu o tom přemýšlet.
:) Přirovnání ke kavárničce, tedy spíš hospůdce je přesné... leč... :) kouzlo pro mne spočívalo právě v onom "posaď se a žvaň si co chceš, císařpán vedle instalatéra, od kterého se klidně může dozvědět, že je vůhl"; uznávám, podmínka bývá "objednej si pivo".................tak já nevím.... :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz