Pomohou proti masovým střelbám drony s tasery?  
Nedávné vraždění na základní škole v texaském Uvalde opět rozbouřilo vášně kolem možných řešení, která by takovým tragédiím předcházela. Společnost Axon hodlá vyvinout drony s tasery, které by prý střelce relativně bezpečně zneškodnily do 60 sekund. Problém je v tom, že samotné tasery jsou vnímané jako dost kontroverzní.
Návrh designu taserového dronu. Kredit: Axon.
Návrh designu taserového dronu. Kredit: Axon.

Spojené státy mají zjevně problém s masovými střelbami, jak opět zdůraznila nedávná tragédie v texaském městečku Uvalde, kde střelec se samonabíjecí puškou typu AR-15 zavraždil 2 učitelky a 19 žáků základní školy Robb Elementary School. Po masové vraždě se rozjelo obvyklé kolečko dohadů, v nichž odpůrci nebezpečných zbraní, typicky jako je AR-15, požadují jejich podstatné omezení, zatímco milovníci zbraní snášejí nejrůznější výmluvy a omluvy a požadují naopak více zbraní ve školách, nejlépe včetně tanků a dělostřelectva.

 

Taserový dron. Kredit: Axon.
Taserový dron. Kredit: Axon.

Téma je vnímáno jako velmi žhavé a plné kontroverzí, jak v USA, tak i v řadě dalších zemí. Oba zmíněné tábory jsou dost nesmiřitelné. Do této výbušné situace se nedávno vložila arizonská společnost Axon Enterprise, Inc., která vyvinula slavný taser (původně jako TASER International) a vyrábí ho v řadě variant.

 

Axon nejspíš vychází z toho, že tentokrát jsou argumenty „zbraňového“ tábora kontroverznější než jindy. V Uvalde bylo ve skutečnosti na místě již od počátku útoku vícero ozbrojených mužů zákona, kteří ale trestuhodně selhali a nechali střelce po dlouhou dobu vraždit. Proto teď volání po „více zbraních“ či „více policistech ve školách“ zní obzvlášť hrozně. Byli tam a nepomohlo to.

 

Logo. Kredit: Axon.
Logo. Kredit: Axon.

Jako řešení Axon nabízí vývoj dronu vyzbrojeného taserem. Takový dron by podle Axonu mohl proti nebezpečnému střelci zasahovat rychle a relativně bezpečně. Zatím není moc jasné, jaké by takový dron měl mít parametry. Půjde o dálkově ovládanou kvadrikoptéru, nejspíš vybavenou kamerou Axon Air a miniaturizovanou verzí taseru, tedy elektrošokové zbraně, která vystřeluje dvě malé šipky připojené k tenkým drátkům. Taser obvykle cíl spolehlivě znehybní. Jistou vadou na kráse je, že u ne úplně malého počtu lidí to je navždy.

 

Axon hodlá spolupracovat s dalšími společnostmi, jako je Fusus (síť kamer) nebo DroneSense (ovládání dronu v reálném čase). Taserové drony by měly být součástí bezpečnostních sítí ve školách, úřadech a na dalších místech. Tyto sítě by zahrnovaly také výukové VR prostředí, v němž by se příslušní lidé učili zasahovat proti střelcům s taserovými drony. Axon věří, že s takovým systémem bude možné zastavit střelce do 60 sekund.

 

Asi nepřekvapí, že tento projekt vzbudil rozruch a řadu nesouhlasných názorů. Nesouhlasí ostatně ani etický panel samotné společnosti Axon. Motivy nesouhlasu mohou být různé, více či méně ideologické či technické. Každopádně ale, sebevětší počet dronů a podobných hi-tech systémů neřeší základní problém v této záležitosti, který vyplývá z řady odborných studií – přílišnou dostupnost nebezpečných zbraní ve Spojených státech.

 

Literatura

New Atlas 3. 6. 2022.

BBC 3. 6. 2022.

Datum: 05.06.2022
Tisk článku

Související články:

Jak nejlépe předcházet školním masakrům?     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2012)
Psychologové vyzývají média: Přestaňte šířit nákazu masového vraždění!     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2016)
Biologie rekonstruuje zběsilé vraždění na vrcholu holokaustu     Autor: Stanislav Mihulka (10.02.2019)



Diskuze:

Inspirace Apokalypsou?

Ondřej Glac,2022-06-08 10:48:12

"Z dýmu se vyrojily kobylky na zem; byla jim dána moc, jakou mají pozemští škorpióni. Dostaly rozkaz neškodit trávě na zemi ani žádné zeleni ani stromoví, jenom lidem... Ale nebyla jim dána moc, aby lidi zabíjely, nýbrž aby je po pět měsíců trýznily; byla to trýzeň, jako když škorpión bodne člověka. V ty dny budou lidé hledat smrt, ale nenajdou ji, budou si přát zemřít, ale smrt se jim vyhne. Ty kobylky vypadaly jako vyzbrojená válečná jízda; na hlavách měly něco jako zlaté věnce, tvář měly jako lidé, hřívu jako vlasy žen, ale zuby měly jako lvi. Měly jakoby železné pancíře a jejich křídla hřmotila, jako když množství spřežení se řítí do boje. A měly ocasy jako škorpióni a v nich žihadla, aby jimi trýznily lidi po pět měsíců."

Odpovědět


Re: Inspirace Apokalypsou?

Mojmir Kosco,2022-06-09 08:54:00

Hezké ale podle to nejdůležitější cos nepředal je že budou mučit ty kteří neponesou boží znamení na čele.Coz je velký odhad nebo vnuknutí neboť odkazuje na nutnost i identifikace.

Odpovědět

Takže drony

Tomáš Novák,2022-06-07 13:20:22

...budou odteď hlídkovat ze vzduchu nad každou americkou školou?

Odpovědět

Občanská válka

Pepa Vondrák,2022-06-06 17:57:52

Googlim kolik toho je a našel jsem:

- že v roce 2017 bylo v USA skoro 40000 (39773) obětí střelby: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zbrane-usa/r~a11d1722a8f811e7895f002590604f2e/

- 1700 dětí za rok: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/476824/zbrane-zabiji-v-usa-1300-deti-rocne-5800-je-zraneno-pribyva-pocet-vrazd-i-sebevrazd.html

A teďka válka na Ukrajině:

- za 100dní přes 4000 obětí z toho přes 260 dětí. Ale jiné počty říkají 27000 pohřešovaných. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-v-prvnich-tydnech-valky-neumirali-jen-vojaci-pribehy-konkretnich-obeti-invaze-194320

Ta čísla jsou srovnatelná, nemyslim si, že úplně porovnávám hrušky s jablkama. Ale buďto očima američana na Ukrajině žádná válka není nebo v USA válka probíhá taky.

Odpovědět


Re: Občanská válka

Z Z,2022-06-06 19:33:29

Ak sa na Ukrajine zrátajú mŕtvi vojaci na oboch stranách aj mŕtvi civilisti, tak bude celkovo mŕtvych veľa cez 50 000, možno aj cez 100 000.

Odpovědět


Re: Občanská válka

Ondřej Glac,2022-06-08 10:52:10

Čísla jsou srovnatelná, ale smysl mi to nedává. Střelci v USA nemají jednotné velení ani cíl zničit USA a americký národ. Neničí domy, silnice ani další infrastrukturu...

Odpovědět


Re: Re: Občanská válka

Z Z,2022-06-08 21:52:59

V akom zmysle "zrovnateľné"?
Po prerátaní na počet obyvateľov s nejakými reálnejšími odhadmi zabitých civilistov to je možno na Ukrajine 10 násobne viac a to nie za celý rok ale len za čas trvania vojny.

Odpovědět

Dostupnost zbraní

Oldřich Vašíček st.,2022-06-06 10:57:10

Dostupnost zbraní je jen jeden a to ten menší, problém. Vím, je to klišé, ale žádná zbraň nezabíjí sama! Vždy ji někdo používá. A tady vidím ten největší problém!
Proč si někdo vezme zbraň a je rozhodnut zabít co nejvíce lidí! Jaký má k tomu důvod! Je to blázen? Jak to že nebyl identifikován dříve? Neměl žádné předchozí projevy?
Toto mě nejvíce zajímá! Proč! Kdo za to může! Rodiče - špatně vychovali, nepoučili o tom, že zabíjet se nemá! Škola - byl šikanován a neměl se o koho opřít?
Vždy k tomu musí být důvod. Až pak se hledají prostředky. Když je jednoduché vzít samopal, tak si sežene samopal. Když nebude legálně v prodeji dá se sehnat i jinak. Když nebude samopal, vezme bombu, jed, otravný plyn, cokoli. Návodů je na internetu spousta. I na tisk zbraně na 3D tiskárně. Zbraň není problém. Problém je, že se někdo takto rozhodne. Když je amerika tak věřící, jak to, že neměl zábrany?
Toto se musí odhalit, po tomto se musí jít. Zbraně jsou až zástupný problém.

Odpovědět


Re: Dostupnost zbraní

Vojtěch Kocián,2022-06-06 11:37:00

Bomby a jedy jsou nástrojem jiného druhu šílenců. Není to tak, že když si ten, co chce vystřílet školu a nemůže sehnat pušku, tak si vyrobí bombu. Alternativou pušky bude spíš nůž, mačeta nebo možná auto, kterým najede do davu. Jde o to, že dotyčný musí cítit, že on je tím fyzickým vykonavatelem, ne nějaká bomba schovaná pod tribunou tělocvičny. Ani to, že by bombu odpálil na sobě nebude fungovat, protože ten masakr už neuvidí. Tedy omezení zbraní částečně fungovat bude, i když samozřejmě ani zdaleka ne dokonale. Už to, že k pořízení zbraně bude potřeba vyvinout větší úsilí nebo čekat delší dobu než zajít do nejbližšího obchodu a vystát frontu, bude mít na potenciálního střelce uklidňující vliv a je šance, že si to rozmyslí.

Správně píšete, že větší problém je psychika pachatele, protože většina vlastníků zbraní nic takového neudělá. Taky bude mít velký vliv nálada ve společnosti. V USA je dost zažité, že ultimátní prostředek pro řešení problémů všeho druhu, je palná zbraň, takže když ve své vlastní zvrácené mysli dojdou k přesvědčení, že vyčerpali všechny jiné možnosti, tak zbraň použijí. Variace se dají najít i jinde. Třeba u muslimských atentátníků, kteří se rekrutují z prostředí, kde je takovým ultimátním řešením bomba. Případně v japonské kultuře je to sebevražda (což aspoň neublíží ostatním).

Odpovědět


Re: Re: Dostupnost zbraní

Max Karas,2022-06-06 13:41:39

Většina lidí nic takového nedělá, ale ne proto, že by nechtěla, ale proto, že by za to byli potrestáni a to jim za to nestojí. Vyhlašte na týden generální pardon na vraždy, můžete kohokoliv zabít a neponesete za to odpovědnost a nebudete potrestán, a uvidíte, co se stane.

Také je diskutabilní ta Vámi zmíněná zvrácenost, protože mě třeba často naopak přijdou absolutně zvrácené věci, které k podobným excesům vedou, ale asi se na toto téma nedá moc psát, neb svoboda slova již více méně neexistuje a člověk by riskoval vymazání ze sociálních sítí, zrušení účtu, trestní stíhání... Výsledkem je, že obrovské množství lidí nesouhlasí, myslí si něco jiného, ale mlčí a přitakávají oficiální linii. Výsledkem je čím dál větší rozevírání mezery mezi tím, co se děje v myšlení lidí a tím, jak nám co prezentují média a oficiální zastupitelé. Občasnému násilnému projevu se tak nelze divit a bude jich přibývat, někdy ta trpělivost prostě dojde, někomu dříve, někomu později.

Odpovědět


Re: Re: Re: Dostupnost zbraní

Vojtěch Kocián,2022-06-07 06:03:40

Takže chcete říct, že většina lidí krade, když se nikdo nedívá? Co uděláte, když uvidíte, jak někomu vypadla z kapsy peněženka a nikdo jiný kolem není? Navíc máte evidentně zažitou mylnou představu, že zákony jsou všemocné a že jejich zrušením by se odstranily možné tresty. To ani náhodou. Někoho byste zabil a umlátí Vás kolemjdoucí nebo příbuzní oběti.

A jestli se bojíte napsat, že jsou v současnosti proteževány určité skupiny obyvatel na základě původu, pohlaví nebo sexuální orientace, tak to klidně napíšu za Vás. Ano, je pravdou, že černoši nebo indiáni mají v USA větší šance na lepší známky nebo práci při stejných znalostech a schopnostech. A je pravda, že spoustu lidí to dost štve a ráději by měli stav, kdy oni sami patřili to té protežované skupiny. A ne, dokonalá rovnoprávnost tu nebyla nikdy.

Předpokládám, že nechcete vsadit své auto proti mému domu na to, že za tento příspěvek budu trestně stíhán.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Dostupnost zbraní

Max Karas,2022-06-07 17:49:19

Na toto se nedá odpovědět, protože nikdo neví, jak bys se zachoval, kdyby se do takové situace dostal. My si jen myslíme, jak bychom se zachovali, ale to může být od reality značně vzdálené. A že by Vás umlátili kolemjdoucí, na to zapomeňte. Naprostá většina lidí se dívá jinam, pokud nastane problém. A i hrdinové, co to zkoušeli řešit, skončili s nožem nebo kulkou, viz třeba Michal Velíšek.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Dostupnost zbraní

Jarda Ticháček,2022-06-10 23:47:45

Možná jste trefil hřebíček na hlavičku.
Na Velíška zapomeňte. Jde o celkovou atmosféru ve společnosti. Ještě pár let před Velíškem by do toho zasáhlo spousta chlapů od 15 do berlí. Teprve s příchodem doby, kdy je nutno dbáti lidských práv agresora se většina lidí snaží nevidět.

Odpovědět


Re: Re: Re: Dostupnost zbraní

Jiri Cumpelik,2022-06-07 13:31:26

K prvnímu odstavci. Spáchat něco nepěkného nám brání dvě věci. Strach z následků a svědomí. Byly psychologické průzkumy, které jasně ukázaly, že i když lidé měli příležitost a byli nepostižitelní, podváděli jen natolik, kolik jim dovolilo jejich svědomí. Absolutní většina lidí by nikoho nezastřelila. I ve válce, kde je zabíjení žádoucí, mnoho vojáků mířilo tak, aby nikoho netrefili. Nastudujte si to, ale podle mě tak 2 % lidí jsou ochotni zabíjet (nezastaví je svědomi). Je to dost k tomu, aby vznikl chaos, ale málo k tomu, aby vznikl skutečný masakr.

Co se svobody slova týče, myslím si, že to záleží stát od státu. Třeba tady v Čechách máme, bohudík, velkou míru svobody. I když tu máme nějaké excesy, pořád je tu vysoká. De iure i de facto. Třeba v USA je, co vím (nežiji tam, mohu se mýlit), velká de iure, ale de facto má problémy, že se lidé skutečně bojí říci svůj názor.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Dostupnost zbraní

Max Karas,2022-06-07 17:56:24

Strach z následků je ok, ale se svědomím nesouhlasím. Stačí se podívat, co se děje na Ukrajině. A nebo na různé projekty typu Stanfordský vězeňský experiment. Takže netvrdím, že by každý druhý šel spáchat masakr, ale odstraněním nepohodlného člověka by své problémy řešilo mnohem více lidí, než dnes.

Svobodu slova nekomentuji. Jedna věc je zákon a druhá pak společenská reakce okolí, zaměstnavatele, sociální sítě...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Dostupnost zbraní

Jan Novák9,2022-06-10 11:35:19

Svědomí je jen strach z následků chování k vlastní skupině/rodině zarytý hluboko do podvědomí výchovou v raném dětství. To se zrovna v USA daří docela dobře eliminovat volnou výchovou. Svědomí není vrozené a vztahuje se k "mé skupině". Pak záleží na tom jak se dotyčný jedinec identifikuje. Stačí "to nejsou naši, to je nepřítel" nebo "nejsou to lidi" a svědomí je najednou naprosto neúčinné.
U jiných svědomí funguje i na zvířata (obzvlášť domácí mazlíčky) nebo i věci (personifikované).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Dostupnost zbraní

Jarda Ticháček,2022-06-11 00:11:09

Patrně jste nepochopil ten Vámi zmíněný experiment.
Ten ukázal, čeho jsou lidé schopni v okamžiku, kdy mají plnit nějaké zadání, a zodpovědnost nese někdo jiný.
Ten experiment vlastně dokázal, že je zcela nesmyslné soudit dozorce z koncentráku (s výjimkou mimosystémové aktivity), a zároveň předvedl, jak se stalo, že takové množství humanitně zaměřených, v podstatě mírumilovných a hodných lidí mohlo napáchat takové hrůzy.
S dostupností zbraní to také nesouvisí. Když se tak bavím s vrstevníky (ročník 68), tak jsme na tom byli stejně. Dědečkové měli někde ve sklepě čí na půdě zbraně. (A babičky zásoby na pár měsíců.) Všichni jsme o tom věděli. A kupodivu nikdo nestřílel po kantorech a spolužácích. Ten provoz bude někde jinde

Odpovědět

Super nápad

Petr Vojvodik,2022-06-05 14:25:12

Pro útočníka to bude šok.
Pravda použití jen u povolaných rukou. Dá se s tím nepříjemně vtipkovat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz