Umělá inteligence objevila 8 divných vesmírných signálů v datech z Green Banku  
Lidé programu Breakthrough Listen v roce 2017 pátrali s radioteleskopem Green Bank po zajímavých signálech u 820 blízkých hvězd. Tehdy nenašli nic. Teď je ale rok 2023 a vědci předhodili 150 TB balík tehdejších dat trénovanému programu. Vystopoval 8 signálů, které jsou velmi zajímavé, ať už je jejich původ jakýkoliv.
Osmice slibných signálů z balíku dat Green Banku. Kredit: SETI Institute.
Osmice slibných signálů z balíku dat Green Banku. Kredit: SETI Institute.

Pokud jste si mysleli, že umělých inteligencí je všude až příliš, tak to byl teprve začátek. Ta pravá legrace teprve přijde. Jak ukazuje nedávný případ věrohodných abstraktů vědeckých článků vymyšlených konverzační inteligencí ChatGPT, při zapojení těchto programů do výzkumu je vždy na místě opatrnost. Nikoliv proto, že by inteligence jako nabubřelý klon Skynetu kupříkladu ukradla data a sama je publikovala pod smyšleným jménem, ale že se může stát něco zneklidňujícího. Nemluvě o tom, že umělé inteligence nedávno prošly jistými zkouškami na medicíně a na právech.

 

Student Peter Ma z kanadské University of Toronto a jeho kolegové si tuto zásadu zjevně ještě příliš neosvojili. Nenapadlo je nic lepšího, než že nechali trénovaný pogram, aby přežvýkal soubor dat o velikosti 150 TB, který představuje pozorování v rámci kampaně Breakthrough Listen, zahrnující celkem 820 blízkých hvězd, americkým radioteleskopem Green Bank v Západní Virginii. Tato pozorování pocházejí z roku 2017 a byla tehdy zahozena jako hlušina bez zajímavých signálů.

 

Peter Xiangyuan Ma. Kredit: P. Ma.
Peter Xiangyuan Ma. Kredit: P. Ma.

Jenomže teď je rok 2023 a do vědy vstupují natěšené "inteligence", které jsou neporazitelné v pečlivém prohledávání ohromného množství dat. Ma a jeho kolegové podle všeho chtěli zkusit, co se stane. Co se z takových nezajímavých dat dá vyhrabat. Jak ale již bylo řečeno, podobná neopatrnost se může vymstít. Což se stalo a je z toho článek v Nature Astronomy.

Logo. Kredit: University of Toronto.
Logo. Kredit: University of Toronto.

 

Uvedený soubor dat předhodili trénovanému programu a pak ještě kontrolovali výsledky. Našel hned osm podezřelých signálů. Není tím samozřejmě řečeno, že tu nutně musejí být technosignatury, ale je kolem toho zajímavý rozruch. Signály teď analyzují lidští specialisté a všichni jsou zvědaví na to, o co vlastně jde.

 

Podařilo se jim vypátrat signály na základě několika charakteristik. Jde o výrazně úzkopásmové rádiové signály. Jejich spektrální šířka je sotva pár hertzů. Přírodní rádiové signály mají tendenci být širokopásmové. Další věc je, že jisté aspekty morfologie signálů (drift rate) ukazují na to, že nejde o lokální, tedy pozemské signály. Plus, také se tyto signály objevily v pozorováních ON-source, čili přímo zaměřených na specifické cíle a nikoliv v pozorováních OFF-source. Rušení a interference lidského původu se typicky projevují při pozorováních ON-source a zároveň i OFF-source.

 

Nejspíš z toho nic moc nebude. Ale ukazuje se, že umělé inteligence mají ohromné možnosti při zpracování dat a že nás nejspíš zaplaví příval pozoruhodných výsledků a objevů. Zdá se, že pokud ve vesmíru nejsme sami, mohly by na to jako první přijít právě ony.

 

Literatura

SETI Institute 27. 1. 2023.

Nature Astronomy online 30. 1. 2023.

Datum: 30.01.2023
Tisk článku

Související články:

Neurální sítě potkávají Einsteina ve vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (11.09.2017)
Umělá inteligence vystopovala přízračného předka v našem genomu     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2019)
Umělá inteligence poprvé simulovala vesmír: Rychle, přesně a nikdo neví jak     Autor: Stanislav Mihulka (27.06.2019)
Umělá inteligence úspěšně předpovídá riziko infarktu během příštích 5 let     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2022)
Umělé inteligence tvoří přesvědčivé abstrakty vědeckých článků     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2023)



Diskuze:

AI

David Nečas,2023-01-31 11:43:23

Dneska zjevně všechno musí být umělá inteligence… Takže ani když jde viditelně o trénik klasikfikátoru (klasické strojové učení), tak už se v textu nevyhneme deseti umělým inteligencím, protože už nikdo neumí použít jiný pojem. Čemu budeme říkat umělá inteligence příště – metodě nejmenších čtverců?

Odpovědět


Re: AI

Macko Pu1,2023-02-01 07:27:20

To je ale nahrubo princip fungovania AI. Alebo sa mylim?

Odpovědět


Re: AI

Jirka Naxera,2023-02-01 07:55:10

Vsak se nerozcilujte, za ty nervy to nestoji. Tak ted je to AI, loni to byl blockchain, pred tim to byl cloud, ...

Odpovědět


Re: Re: AI

Ludvík Urban,2023-02-01 09:44:07

Uplyne ještě hodně času než mnohým dojde, že je dost velký rozdíl mezi umělou inteligencí a neuronovou sítí...

Odpovědět


Re: Re: Re: AI

Marek Fucila,2023-02-01 22:04:15

To je klasicky problem pouzivania jedneho pojmu na mnozstvo veci. Ale obecne je pojem umela inteligencia pouzivany na skoro kazdy pocitacovy program:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bl%C3%A1_inteligence

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz